western / macera / kült-efsane
8 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

1.
türkiye'de iyi kötü çirkin adıyla vizyona girmiş western film.

sergio leone tarafından yönetilmiştir. senaryoya katkıda bulunan isimler luciano vincenzoni, sergio leon şeklindedir.

başrolde olan oyuncular; clint eastwood, eli wallach, lee van cleef

filmin süresi 161 dakikadır. türü macera ve western'dür.

1966 yılında vizyona girmiştir. türkiye'de çıkış tarihi 13 ocak 1969'dur.
devamını gör...
2.
çevrildikten 48 yıl sonra, belki 20. defa izlendiğinde bile heyecan duyuran, özellikle son düello sahnesinde hala nefes kesen efsane film.. ayrıca, yıllar önce, filmin 230 dakikalık bir versiyonunun bulunduğunu duymuştum, yıllar yıllar geçti bu versiyonunu hala bulamadım, içimde uktedir.
devamını gör...
orijinal adı italyanca il buono il brutto il cattivo olan, türkiye’de iyi, kötü ve çirkin olarak bilinen, 1966 yapımı, spaghetti western tarzındaki filmlerin en bilinenidir. yönetmenliğini sergio leone yapmış olup, başrollerinde clint eastwood ((i: blondie), iyi ), lee van cleef ( (i: kötü), angel eyes ), eli wallach ( (i: çirkin), tuco ) bulunmuştur. filmin tüm dünya çapında meşhur olmasında katkısı olan müziklerini ise ennio morricone yapmıştır. film ımdb'de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 250 filmi arasında 9. sırada yer almaktadır. ana hatlarıyla amerikan iç savaşı’nda bir mezarlıkta gömülü olan altınlar için üç kovboy’un mücadelesini konu etmektedir. a fistful of dollars ( bir avuç dolar- 1964 ) ve for a few dollars more ( birkaç dolar için- 1965 )'un ardından dolar üçlemesi serisinin son filmidir. filmin soundtrack’inde yer alan ve final sahnesinin müziği olan the ecstasy of gold metallica’nın tüm konserlerinin giriş müziğidir.

imdb
soundtrack
final sahnesi
devamını gör...
en sevdiklerim listesinde en üst sıralarda olan filmlerden biri.
müzikleri de harika.
the morricone duel performansından gelsin. yaklaşık 3 sene önce kaydedilmiş. ocak 2018'de. danimarka ulusal senfoni orkestrası.
ayrı bir dünya, müthiş bir hediye.
sesi açın..

aaaaaaaa aaaaa aaa
waaaahh waah waaaaaahhh


buradan
devamını gör...
spaghetti western denen türün en önemli filmi olmasının yanı sıra bir çok yönüyle sinemaya yön veren western filmi. en önemli örneklerinden biri finaldeki düello sahnesidir, ki sırf o sahneye yapılan göndermeleri yazmaya kalksak buradan köye yol olur.
devamını gör...
efsaneler efsanesi filmdir. bir grup hayran filmin finalindeki mezarlığı geçtiğimiz yıllarda bulmuş, büyük bir etkinlikle de duyurmuştur. netflix'te belgeseli mevcuttur, belgesel geyiktir direkt finali izlenebilir

(--! (gbkz: spoiler) !--

sonunda filmdeki yakışıklı ve metallica vardır

--! spoiler !--
devamını gör...
italyanca bilen arkadaş söylemişti. filmin orijinal adı olan il buono, il brutto, il cattivo da:
il buono=iyi
il brutto=çirkin
il cattivo=kötü

bu durumda ingilizcesi de the good, the ugly and the bad olmalı ama nedense "the good, the bad and the ugly" olarak çevrilmiş, belki kulağa bu şekilde daha iyi geldiği için veya başka bir nedeni var bilemedim. olması gereken the good, the ugly and the bad kulağa o kadar hoş gelmiyor gibi veya bana öyle geliyor.
devamını gör...
western film algısına yepyeni bir boyut kazandıran sergio leone filmi. müzikleri ise ennio morricone elinden çıkmıştır. ve nasıl bir müzik dehası olduğunu kanıtlamıştır. clint abimizin cool oyunculuğu lee abimizin soğuk kanlı hareketleri ve eli abimizin sempatik hareketleri, çekildiği ortamın büyüsü ile beni benden alan filmdir. sıkılmadan tekrar tekrar izlediğim ikinci filmdir. (birincisi lotr).

mezarlık sahnesi ve fonda çalan altın tutkusu müziği nasıl bir uyum içindedir anlatamam. insanın para tutkusu için binlerce ölüyü nasıl dolaştığını mükemmel bir şekilde göstermiştir eli abimiz.
devamını gör...
sarışın, çirkin ve melek nikine sahip üç zıt kişinin bir amaç uğruna nasıl iş birliği yapacağını gösteren sonunda duello ile biten filmdir.
son sahnede sarışının o kadar iyi olmadığını anlarsınız.
devamını gör...
bir sergio leone filmidir. film değil sanat eseridir. üç saatlik bir lezzet şölenidir. nefistir. müthiştir. öv öv bitmeyecek filmdir.

filmin hatta bu efsane filmin başrollerini clint eastwood, lee van cleef ve eli wallach paylaşmaktadır.
filmin orijinal adı il buono il brutto il cattivo dur.

film dilimize iyi kötü ve çirkin olarak çevrilmiştir. filmde üç karakter vardır ve bunlar iyiyi, kötüyü, çirkini temsil eder. film vahşi batının gerekliliklerini ve nasıl bir yer olduğunu çok başarılı şekilde aktarır. iyiyi, kötüyü, çirkini ve yaşam şartlarını nefis şekilde seyirciye aktarır.

film dolar üçlemesinin son filmidir ama tarih olarak hepsinden önce geçer. film aslında iyinin her zaman iyi olmadığını anlatıyor. kötünün neden kötü olduğunu. çirkinin aslında sempatik ve dışlanmış olduğunu gösteriyor. iyiye bazen bu mu ulan iyi diyorsunuz. kötüye harbiden kötü acımasız pisliksin diyorsunuz. çirkine yahu bu adam gayet sempatik diyorsunuz. filmin en fazla sahnesi olan karakteri çirkindir. daha detaylı anlatılır.

film 1966 yapımı bir filmdir ve tarihin en iyi western filmlerinden birisidir. neden böyle anılır inceleyecek olursak.

bir sergio leone filmidir. büyük ustadan bir başyapıttır. sahneleri ve teknikleri yıllarca akıldan çıkmayacak şekilde yapılmıştır. film diyalogsuz bir şekilde açılır. diyalog hiçbir şekilde yoktur. kötü bir eve gelir ve adamın biriyle karşılıklı yemek yer. patates veya sebze yemeği yahni de olabilir. bu sahne manasız bir sahne gibi görünüyor ama senelerce akılda kalıyor. sergio leone bu filmi bir başyapıt yapıyor. tarihe kazıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bir diğer sebebe gelecek olursak ise tabii ki ennio morricone. müthiş müzikler müthiş besteler filmi bambaşka bir yere taşıyor. filmin müzikleri ve sahnelerle uyumu bu filmi tarihin en iyi western filmlerinden birisi yapıyor. senelerce akıldan çıkmayan müzikler senelerce unutulmayan sahnelere imzasını atıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bir diğer sebebi ise başarılı oyuncular. hepsi çok karizmatik ve nefis performans sergiliyorlar. çirkin bile karizmatik öyle bir film. clint eastwood ve purosu. şık ve disiplinli giyimiyle van cleef. silah seçerken gösterdiği performansla eli wallach. bu üçlü filmi unutulmazlar arasına taşıyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

son sebebe gelecek olursak ise tarihin en unutulmaz sahnelerinden birisi olan son sahne. filmin en unutulmaz sahnelerinden birisi. hatta sinema tarihinin en unutulmaz sahnelerinden birisi. müzikle olan uyumu. oyuncuların performansı. mekan. hepsi bambaşka bir noktada muhteşem bir sahne ortaya çıkıyor. arada sırada tekrar tekrar açar izlerim öyle bir sahne öyle bir kapanış.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


seneler geçse bile eskimeyecek tadı hiç azalmayacak bir sergio leone eseri. bu esere yardımcı olanları ve tarihe imza atanları anlatmaya çalıştım. hala izlemeyen varsa mutlaka izlemeli. tarihin en iyi filmlerinden birisi öyle olmaya devam edecek. *

film ile ilgili internetten araştırmalar yaparken karşıma ilginç bilgiler çıktı bunları paylaşarak yazımı sonlandırayım.

film oscar ödülü alamamış bir filmdir. oscar ödülü alamamış en sevilen filmler arasında en yüksektedir.

bu film sergio leone ve clint eastwood'un beraber oldukları son filmdir. eastwood titiz yönetmenle çalışmaktan çok yorulmuş ve dayanamayıp bir daha çalışmak istememiş. kim bilir neler çektirdi adama. hak veriyorum.

clint eastwood filmin en akılda kalıcı kahramanı olsa bile filmde en çok çirkin karakteri sahne almıştır.

clint eastwood ve pançosu tüm filmlerin çekimlerinde kullanılmıştır. temizleme yıkama olmadan kullanılmış. eastwood odasına girer girmez hemen dolaba kaldırırmış.

filmde bulunan efsane sad hill mezarlığı aslında yokmuş. film için inşa edilmiş.

clint eastwood köprü patlatma sahnesinde ölümden dönmüş.

filmde çok önemli olan amerikan iç savaşı yer etmiştir ama ana plana yerleştirilmemiştir. olaylar olurken kahramanlar hayatına devam etmiştir.

filmin açılış sekansı tam 10 dakika diyalogsuz devam etmiştir.

üçleme bir western filmi olmasına rağmen hiçbir zaman çok fazla kan gösterilmemiştir. kanlı bir film yerine inandırıcı ölüm sahneleri gösterilmiştir.

filmde bulunan figüranlar bir sirkten bulunmuştur. sakat haber veren oyuncu bunlardan birisidir.

sergio leone üstada bu film için saygı ve sevgi duyuyorum. teşekkürler. huzur içinde uyusun.
devamını gör...
çok severim. müzikleri harika. her sahnesini hatırlıyorum da. tuco nun rahip olan kardeşiyle olan sahnesi tam bir tespit belki de.
tuco ya kızıyor rahip kardeşi annemiz öldü eşin çocukların yokluk içinde yıllardir yoksun. aramadım sormadın bir katil oldun vs diyor.
tuco da ona. bizim geldiğimiz yerlerde insan ya katil hırsız olurdu ya da olup rahip olurdu.
senin cesaretin yoktu hiç korkaktin rahip oldun. iyilik meleği oldun.
devamını gör...
iyi, kötü ve çirkin filminde "iyi" olarak tanımlanmış; kısmen blondie - sarışın karakteri tam olarak iyi sıfatına uymamasına rağmen filmde neden bu şekilde isimlendirilmiş olabilir?

bildiğiniz üzere filmde iyi karakterini clint eastwood canlandırmaktadır. eastwood tarafından karakterize edilen bu kişi; üzerinde pançosu, soluk kahverengi şapkası ve ağzında her daim duran, kelimelerin çok az çıkmasına izin veren bir puro ile resmedilmiştir. bu karakter diğer "dolar" filmlerinde olduğu gibi bir isime sahip olmamasına rağmen tuco tarafından blondie-sarışın olarak çağrılmaktadır. bu durum, yani isimsizlik durumu iyi diye nitelendirilen karakteri tekinsiz ve gizemli olarak algılamamıza neden olur.

ayrıca onu ünleri yayılmış, ünleriyle yaşayan klasik western kahramanlarından ayrı bir yere koyar. bu karakterle ilgili hiçbir şey siyah ya da beyaz değildir. bu karakter film boyunca bazen "iyi" şeyler yapıyor gibi görünse de tüm bu yaptıkları, sadece kendine yarar sağladığı için gerçekleşmektedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

klasik western filmlerinde iyi ve kötü arasında keskin çizgiler vardır. klasik filmlerin aksine bu filmde bulunduğu sahneye göre değişen, iyi ile kötü arasında bir yerde olan karakterler ortaya koyar.

özellikle tuco karakteri bu üçlüden ahlaki belirsizlik anlamında öne çıkmaktadır. tuco sürekli olarak karşılaştığı insanlara bu dünyada iki tür insan olduğunu söyler. ancak tüm bu söylemlere ironik bir şekilde tuco belli bir kalıba girmez. işlediği onlarca suç ve blondie'ye çölde yaptığı işkenceler düşünüldüğü zaman tuco'nun tıpkı angel eyes gibi kötü bir adam olduğunu düşünürüz. ancak tuco'nun kardeşi peder pablo ile konuşmaları sonrası öğrendiğimiz zorlu çocukluğu, tuco'yu daha çok anlamamıza neden olur.

sergio leone bu filmle bir şekilde sadece iyinin ve kötünün var olmadığını, hayatın bundan daha karmaşık olduğunu ortaya koyar. blondie ve tuco iyinin, kötünün ve çirkinin ahlaki bir karışımıdır.

bu açıdan filmin kahramanları, western türünün klasik kahramanlarının bir anti-tezi olarak yer alırlar. bundan sonraki süreçte de bu formülü amerikan sineması'nda tarantino, coen kardeşler, clint eastwood ve daha birçok önemli yönetmen kullanmaya devam edeceklerdir. şüphesiz sergio leone'nin bu üçlemesi 60'ların sonunda itibaren adeta türün yeniden tanımlanmasına ön ayak olmuştur.
devamını gör...
1966 yapımı bu çok ünlü filmin senaryosunu sergio leone, mickey knox, luciano vincenzoni, sergio donati, agenore ıncrocci, furio scarpelli birlikte yazmışlardır.filmin kendisi kadar ünlü fon müziğini ise 2020 de hayatını kaybeden italyan besteci ennio morricone yapmıştır.
bu film sergio leone nin ünlü western dörtlemesinin clint eastwood ile çekilen son filmidir.
film, ispanya nın almeria eyaletindeki tabernas çölünde çekilmiştir.
filmin başrollerinde clint eastwood , lee van cleef ve eli vallach oynamıştır. bu üçlüden bugün hayatta olan tek kişi clint eastwood dur.
eastwood a bu film için 250.000 dolar yanısıra film gelirinden yüzde 10 pay teklif edildiği söylenir.
filmin çekildiği tarihte clint eastwood un henüz dünya çapında bir yıldız olmadığını belirtelim.
filmdeki kötü rolü için önce ,talyan oyuncu gian maria volontè düşünülmüş , rol kendisine teklif edilmiş ancak aktör rolü kabul etmemiştir.
filmdeki zamansal doğruluk duygusunu korumak için döneme uyumlu giysiler, eşya, silah ve araçlar özenle seçilmiş ancak yine de yer yer bazı hatalar gözden kaçmıştır.
filmdeki savaş sahnelerinin çekimi için ispanyol askerler kullanılmıştır.
filmde köprünün yanlış zamanda patlatılması nedeniyle köprü yeniden inşa edilip tekrar patlatılmıştır.
filmde her dakika ucuz puro yakan eastwood gerçek hayatta sigara kullanmıyordu.
eli vallach yönermenin ısrarıyla filmde tüm tehlikeli sahnelerde kendisi oynadı dublör kullanmadı.
clint eastwood leone nin diğer filmi için kendisine teklif edilen one upon a time amerika filmindeki mızıka karakterini oynama teklifini reddetmiştir.
konusu:
film amerikan iç savaşının sonlarında amerika da geçmektedir.
çokta etik olmayan bir ödül avcısı ve iki kanunsuz adamın yolları her üçü de kayıp altınların peşindeyken kesişir. sürekli konuşan ve gülen birazda komik olan tuco karakterinin aksine çok az konuşan ve gözlerini kısarak bakan blonde karakterinin sessizliği filme bir derinlik katmıştır. bu ikilinin bir noktada kader birliği etmesi ve kötü roldeki lee van cleef e karşı ortak hareket etmeleri filme ekstra bir aksiyon katmıştır.
final sahnesi filmin akışına uyumlu olarak canlı tutulan merak ve gerilime uygundur.
sergio leone nin hemen her filminde var olan tabut, kilise ve mezarlık klişeleri filme serpiştirilmiştir.
karakterlerin gergin atmosferde sessiz bakışlarla birbirlerini süzmeleri leone filmlerinin imzası olmuştur.
leone filmlerinde aynı dönem hollywood westernlerindeki gıcır gıcır giyinmiş, ütülü , şık tertemiz elbiseli karakterlerin aksine, çişi gelince çişini yapan, yere tüküren , terli, kirli, yırtık elbiseli ve uzamış sakalları olan karakterlerle ekstra gerçekçi filmler yapmıştır.
devamını gör...
2 saat 41 dakikalık sergio leone filmidir.
iyi, kötü ve çirkin adındaki üç kişiyi, altını bulma çabalarını anlatır.
filmin tek akılda kalan yanı ise adamın dakikalarca koşmasıdır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iyi, kötü ve çirkin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim