"ehee okulda kız yok" diyerek alay ettiğini zanneden mal değneklerine bakmayın. iyi, köklü bir okulda okuyacak puanınız varsa, bir de mühendislikte kendinizi görebiliyorsanız tercih edin.

bu mesleğin zor olduğunu kimse inkar etmiyor. gerçek anlamda yorucu, yeri geldiğinde saç baş yolduran, cenin pozisyonunda sinir krizlerine sokan bir süreç. hem akademik hem de mesleki hayatınız boyunca yaptığınız işe saygı göstermeyen, "bilgisayarın başında iki tık tık yapıyor" diyen yüzlerce insan olacak. anlayışsız bir patron, ilgisiz bir hoca ya da tek derdi kendi poposunu kurtarmak olan bir öğrenci arkadaşınız yüzünden emekleriniz çöpe gidecek. sizin öz çocuğunuza bakar gibi baktığınız, saygı gösterdiğiniz işe "amerika'da daha iyisi var." diyen dallamalar çıkacak. türkiye'de zaten yapılmayana isyan eden, yapılınca da "daha iyisi var ki" diyen, amaçları yerli üretimi kötülemekten ileri gitmeyen bir güruh var.

siz takılmayın bunlara. doğru insanlarla çalıştığınızda mühendisliğin hem sizin hem de ülkeniz için ne kadar elzem bir meslek olduğunu belli bir süre zarfında fark edeceksiniz. hele öğrenmenin hazzını aldığınızda mühendisliği bir sevgili yahut yuva gibi bile düşünebilirsiniz, mümkündür.
devamını gör...
çok büyük üniversiteler olamıyorsa bile ingilizce okunulması gerektiğini düşündüğüm bölümlerdir. mühendislikte ingilizce her şeydir.
devamını gör...
odtü, itü, boğaziçi dışında bir yerde mühendislik okumayın.
edit: bu listeye bilkent, koç, sabancı da eklenebilir.
devamını gör...
mühendisler tarafından verilmediği sürece anlamsız olacak tavsiyeler.

okumayın, değmez. kim ne derse desin değmez. üniversite hayatınız kütüphanelerde geçecek ona rağmen makine elemanlarından 20 alabilmeyi marifet sayacaksınız. kibirin ete kemiğe bürünmüş halleri hocanız olacak. kafanız almamaya başladığında zekanızdan şüphe edeceksiniz.
siz bunları yaşarken iibfdeki arkadaşınız gece gündüz eğlenecek. sınavları yüksek olacak, kitap okuyacak, film izleyecek zamanı olacak.
mezun olduğunuz zaman pis yerlerde gürültü içinde çalışacak öyle uçuk maaşlar da almayacaksınız. bazılarınız bari devlete gireyim de rahat edeyim diyecek ve bir bakacak ki devlet varsa yoksa öğretmen ve iibfli alıyor hem de a kadrolulara fena para da vermiyor. en son çareyi ülkeyi terk etmede bulacaksınız.

bu ülkede akıllıya mühendislik mala işletme okuturlar sonra mallar ülkeyi yönetirken akılların nasıl da hain(!) olduğunu konuşurlar. aklı olan bu ülkede ne tıp ne mühendislik okumasın.
devamını gör...
up
devamını gör...
mühendislik öğrencilerinin en büyük hatası sadece yüksek ortalama ile mezun olmaya çalışmaktır. halbuki uygulamalı bölüm mezunlarında not ortalaması en son bakılacak şeydir. hele ki mevcut mühendislik eğitimi işvereni tatmin etmiyorken... tavsiyem girişimci olma fikri ile bu bölümleri okumanız. ileride başkasına çalışacağım diye değil de kendi işimi kuracağım diye yola çıkmanız. hatta okurken aklınıza gelen iş fikirlerini bir deftere not etmeniz. stajlarda gözünüzü açıp tedarik zincirlerini iyi öğrenmeniz. belki bir gün siz o firmanın tedarikçisi olursunuz, neden olmasın?
devamını gör...
başlık biraz genel olmuş çünkü çok fazla mühendislik dalı var ve bir çoğunun birbiri ile alakası yok. yaklaşık 10 yıldır yazılım mühendisliği yapan birisi olarak kendi alanım ile ilgili iyi ve kötü yanlarıyla bir takım bilgileri aktarayım.

öncelikle iyi bir yazılım mühendisinde bence bulunması gereken bir kaç özellik var bunlar;
- soyut düşünebilmeli
- meraklı ve hevesli olmalı
- yeniliklere açık olmalı
- sosyal yetenekleri yüksek olmalı
- iyi seviyede teknik ingilizce

okul seçimi ile ilgili olarak ise tabii ki belli başlı okullarda okumanız iyi olur, ama bu sadece size ilk işinizi bulmanızda büyük bir avantaj sağlar. bir kez çalıştıktan sonra özel sektörde aklı olan hiç bir şirket sizin okulunuza, notunuza vs. bakmaz. bunun yerine önceki iş tecrübeleriniz ile ilgili sorularla, online sınavlarla ve teknik mülakatlarla karşılaşırsınız bu noktada da olay sadece sizin kendinizi nasıl geliştirdiğiniz ve kendinizi nasıl ifade ettiğiniz ile alakalıdır.

sınav sistemimiz maalesef kişinin o mesleği yapıp yapamayacağını ölçmüyor, bence alınan puanda gidilebilecek okulların hangi dersleri verdiğine bakılmalı ama şunu net bir şekilde söyleyeyim ankara, istanbul, izmir ve kocaeli dışında bu sektörün çok gelişmiş iş imkanları yok bu şehirlerde okumak bence tercih edilmeli.

şu sıra alttan gelecek neslin çok şanslı olduğuna inanıyorum. bizim ve daha büyük meslektaşlarımızın zamanında bilgiye erişim daha zordu, internet sıkıntılıydı, kaynak azdı vs. okurken çok kendimizi geliştirme imkanımız yoktu. stajlarda da genelde gerçek işe pek katmazlardı. o sebeple bizim zamanımızda iş işte öğreniliyordu.

artık bu bölümü okumak isteyen arkadaşlara kötü haber okurken kendinizi geliştirmeye vakit ayırmanız lazım. yoksa çok geride kalırsınız. udemy, coursera vs. buralardan son teknolojiler ile ilgili dersler alın kendiniz denemeler yapın.

okul ile ilgili son not ders sayısı diğer bölümlere nazaran daha az ve gerçekten o kadarda zor değil.

peki yazılım mühendisi olursanız üç aşağı beş yukarı nasıl bir hayatınız olur;

- ortalama olarak bakıldığında geçiminizi rahatlıkla sağlayacağınız bir maaşınız olur.
- çok başarılı olacak bir fikriniz varsa cüzi meblağlarla denemeler yapabilirsiniz, biraz tutturursanız yerli yabancı yatırımlar alabilirsiniz.
-yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız hem eğitim hem de çalışma olanağı olarak avantajlı bir konumda olursunuz.
-freelencer olup ek gelir kazanabilir ya da uzaktan yabancı bir şirkete çalışabilirsiniz.

hiç mi yoktur bu yazılım mühendisliğinin kötü yanı vardır elbette;

- hızla kilo alırsınız aman dikkat!
- bol bol çay, kahve içersiniz uyku düzeniniz bozulur.
- türkiye'de genelde patron şirketleri var her şey acele her şey bugün yetişecek. sinir, stres ve sıkıntı (özellikle mesleğin ilk yıllarında, sonradan anadolu çocuğu o numaraları yemiyor.)
- saçlar dökülür, gözlükler takılır.

z kuşağı arkadaşlara dip not heves ve egoizmi birbirine karıştırarak her şeyi bildiğinizi sanıyorsunuz, az abilerinizi dinleyin.

herkese sevgiler :)
devamını gör...
babanın parası varsa, zekana ve hayal gücüne güveniyorsan, it gibi ders çalışırım ben 28 saat masada oturabilirim diyorsan yaz kardeşim.
devamını gör...
mekatronik okumayın.
devamını gör...
okumayın
devamını gör...
bu senin için ‘köprüden önce ki son çıkış’ tabelası olsun, okuma.
devamını gör...
taşra üniversitelerinde okumayın. odtü , itü işte bilirsiniz birkaç ağır abi var mühendislik eğitimi veren diğerleri çöp.
devamını gör...
üniversite bittikten sonra yurt dışında bir kariyer planlamıyorsanız direkt hiçbir üniversitede okumayın bence. ona vereceğiniz emeği ticarete verin dükkan falan açın en azından aç kalmazsınız normal bir hayatınız olur.
devamını gör...
zaten yazılmış ilave yapayım:
birkaç üniversitenin belli bölümleri dışında mühendislik okumayın. evet odtü mezunu her zaman iş bulur ama odtü makine farklıdır. tavsiyem bu bölümlere puanınız yetmiyorsa taşrada bile olsa tıp okumanız.
bir de modaya kapılıp abuk sabuk bölümler tercih etmeyin. nice derece yapan adamlar tekstil mühendisliği çok iyiymiş, çevre mühendisleri acayip para kazanıyormuş diye kayboldu gitti.
devamını gör...
ingilizceyi ve almancayi kesinlikle ogrenin.
devamını gör...
mühendislik okumayanları küçümsemek ve ajitasyon yapmak için okuyacaksan hiç okuma ey insan!
devamını gör...
mühendislik okurken mutlaka kendinizi geliştirin. yabancı diliniz olsun hemde iyi düzeyde. ama insan ilişkilerini unutmayın. atölyesi olan iş yerlerinde yönetici sıfatı ile çalışırken en çok ihtiyacınız olacak olan şey iletişim . amca sen iscşçisin ben kaç yıl okudum mühendis oldum kafasında olmayın. okurken emeğe saygılı olmayı bilecek kadar insan tanıyın. sektördeki çalışanları önemseyin. insanlarla güzel ilişkiler kurarsanız okurken verdiğiniz emeği hiç etmemiş olursunuz. zira derece ile mezun olmuş iyi düzeyde ingilizce bilen mühendis eşim gibi insan ilişkileriniz yüzünden her gününüz cehennem olur. kendinizi ezmeyin ezdirmeyin ama etrafiniza gözleriniz kör kulaklarınız sağır olmasın.
devamını gör...
eğer düzenli ve disiplinli çalışma rutininiz yoksa ya da yaratamayacaksanız pek de zorlamayın derim. uzun gece çalışmaları ve uykusuz günler sizi bekliyor. ama bilim yapmanın keyfini de ancak böyle fakültelerde çıkarabilirsiniz. zorlayıcı fakat okuduğumdan bir kere bile pişman olmadım.
devamını gör...
pizza kulesi yamuk değildir.
devamını gör...
(bkz: gelecek nesillere öneri gelmesinler)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mühendislik okuyacaklara tavsiyeler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim