kamıştan yapılan, 7 ila 9 boğumdan oluşan ve soluk borusunu andıran, 7 delikli, üflenerek çalınan bir çalgıdır.
devamını gör...
neyzen tevfik'in kutsal silahı.
devamını gör...
oh çok şükür tanım var. "ney" li espri görmekten korkarak tıkladığım başlık.
devamını gör...
elif gibi dimdik olan enstrüman , kamıştan yapılan çalgı ülkemizde hatay bölgesinde, sazlıklardan toplanan kamışlardan imal edilmiş neylerin performansları ile ünlüdür.
devamını gör...
budaklı kamış türlerinden yapılmış, sağlam nefes gerektiren flüt benzeri üflemeli enstrüman. millattan önce 5000 li yıllara kadar dayanan tarihinde genelde tasavvuf müziğinin en temel enstrümani olarak rol almıştır. tınısı kulağınıza takabul ettiği anda içinizde acı, pişmanlık, ermişlik gibi duyguları ateşler.
devamını gör...
sesini duymayı sevmediğim çalgı.
devamını gör...
ney çalmak yerine ney üflemek deyimi kullanır. ney ülfeyen kişilere ise neyzen denir. uzunlukları 52cm ile 140 cm arasında değişen, farklı müzik makamlarına özgün notaları çıkarabileceğiniz bilinen farklı 13 çeşit ney varmış.
devamını gör...
üflemeli bir çalgıdır. çalan kişiye neyzen denir sanırım bilen arkadaşlar düzeltebilir.
devamını gör...
üflemesi zor dolayısıyla çalanı da hep boynubükük bir türk müziği enstrümanıdır.
devamını gör...
10.
halk müziği ve türk sanat müziğine çok güzel giden, insan sesine en yakın enstrüman. çalmayı öğrenmesi de kavala kıyasla epey zordur. tasavvufta epey kullanılır ve kalu bela ile de ilişkilendirilir ekseriyetle. bu çalgı aleti ile ilgili mevlana'ya ait kalu bela olayını anlatan bir beyit, okul kitaplarından aklımda şöyle kalmış:

"dinle neyden kim hikayet etmede
ayrılıklardan şikayet etmede"
devamını gör...
11.
(bkz: mercan dede)
devamını gör...
12.
aşk kime benzer dedi.
aşk bir neyzene benzer dedim.
aşk bir neyzene benzerse biz neyiz azizim, dedi.
evet dedim. çok doğru!
aşk bir neyzene benzerse, biz ney'iz.

"mevlana celaleddin-i rumi"
devamını gör...
13.
sadece sesi bile huzur veren enstrüman
devamını gör...
14.
sufi müziğinin baş rolünü oynar. mercan dede ile birlikte daha geniş kitlelere yayılmış ve tanınmıştır.
devamını gör...
15.
üflerken kafa yapan (vücuda fazla oksijen alındığından) nota dizilimleri bir değişik, çok zor ama çok güzel bir enstüman
devamını gör...
16.
devamını gör...
17.
ney
diyor ki ney; sırlarım uzak değil yakın bir yerde, ama onu görecek göz, duyacak kulak nerede?

ney, türk musikisinin en temel meşhur nefesli sazıdır. batıda türk flütü denmiştir ney için.
kargı denilen bir çeşit budakli kamıştan yapılır. akordlarına göre çeşitli boylarda olan ney dokuz kısa boğumdan meydana gelmiştir. üzerinde 7 perde mevcuttur. bu perdeler, açkı ile delinerek elde edilir.
dış yüzeyinin sert sırçalı olması neyin sesinin arzu edilen tınıda olmasını sağlar.
ney ailesinin ve akordlarının meydana gelmesinde buselik dizisi esas kabul edilmiştir.
diapazon’un verdiği ses la (dügah) tır.
mansur’da dügah
şah ney’de buselik
davut ney’de çargah
bolahenk’te neva
süpürde’de hüseyni
müstahsen’de acem
kız ney’de gerdaniye olur. böylece meydana gelen 7 ana ney’in diapazon’daki la sesi karşılığındaki sesleride tam bir buselik dizisi oluştururlar.
ney ailesinin bir oktav ince sesini veren çeşitlerine de nısfiye adı verilir. her ney’in nısfiyesi vardır.

" a güzel sesli ney, gönüller almadasın, hoşsun, güzelsin; sıcak sıcak nefes vermedesin, soğuk havaları silip süpürmedesin. içinde ne boğum var, ne bir şey; bomboş. dertlere düşmüş, perişan olmuş, gönülden, candan derdi, elemi almada, onları da kendine döndürmedesin. herkesin, sevgilisine uygun bir resimdir, yapıyorsun; okuma yazma bilmiyorsun ama içyüzden bir ressamsın adeta. ey tüm gerçeklerin şekli, sureti, hangi perdedesin sen? neyin nağmeleri arasından bir baş göster; şekerler gibisin sen çünkü. gözün dokuz olmuş sanki; can da on kulağını sana vermiş; altı yana da üfle nağmelerini; altı yana da bildiksin, tanıdıksın sen. ey başı kesilmiş kamış, dilsiz dudaksız sırlar söyle; boğazdan tattığın soluğu, halka da bir hoşça tattır. ney'e aşk ateşi düştü; âlemi bir dumandır kapladı; çünkü sesin aşk sesi; aşk sesini duyurmadasın, ateşlisin sen. aşkınla leyla'nın mecnun'un sırlarını okşa; gönle ne tatsın sen, cana ne huzur. hâsılı soluğunda tebriz'den bir koku var; güzelliğinle, alımınla nice gönüller kapmadasın sen. (hz. mevlana)

neyin kamışını bir göl kenarından kesmişler. kamışın gövdesine yedi delik açıp onu ses verecek bir hale getirmişler. neyzen ne kadar usta olursa olsun, her üflediğinde, her değişik makamda ney kendi özlemini getirir dile. o, kesildiği göl kenarını özlemektedir. çünkü o, göl kenarı denilen bir bütünün parçasıdır. gerçek huzuru, gerçek mutluluğu, gerçek sevinci ancak o bütüne ulaştığında bulacaktır. öte yandan ney de kesildiği göl kenarının niteliklerini kendi gövdesinde ve ruhunda taşır. tıpkı cenabı hakk'ın çamurdan yaratıp gövdesinde yedi delik açtıktan sonra can nefesini üflediği hazreti âdem gibi. allah, hazreti âdem'in burnuna yaşam nefesini verirken kendi ruhundan bir parçayı da onun canına katmıştır.(ahmet ümit)

can bir şaraptır, insan onun destisi;
beden bir ney gibidir, kan o neyin sesi.
hayyam, bilir misin nedir bu ölümlü varlık:
hayal fenerinde bir ışık pırıltısı. (ömer hayyam)

ney sesi huzurun sesidir
devamını gör...
ne zaman bir mecliste ismi anılsa birisinin muhakkak "ney, çalınmaz, üflenir" beyanını yaptığı müzik aletidir.
devamını gör...
zaman zaman geceleri açıp hafiften kafayı bulduğum birkaç ney taksimini bırakayım şuraya, belki merakı olan vardır.

bestenigar taksim

hüseyni taksim
devamını gör...
kurumasını ve çatlamasını önlemek için düzenli olarak yağlanması gerekir. ilk 1 yıl boyunca haftada birkaç kez yağlanmasında fayda vardır. susam yağı tavsiye edilse de fındık yağı da oldukça iş görür. hatta bu yağın içine katacağınız bir miktar esans neyinizin güzel kokmasını da sağlar. ayrıca yağlanan neyden çıkan ses zamanla oturacaktır. nasıl yapılacağına dair bir videoyu buraya bırakıyorum.

buradan
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ney" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim