gerçek adı ray douglas bradbury olup 22 ağustos 1920 yılında a.b.d' de doğmuş, 5 haziran 2012 da gene a.b.d de hayatını kaybetmiş ünlü yazardır. ilk kez 12 yaşında kısa hikayeler yazmaya başlayacak, 20 li yaşlarında da ilk hikayesi yayınlanacaktır.

en ünlü eserlerinden olan fahrenheit 451 (kitap) bittiğinde yayınlatacak dergi bulamaz. genç bir editör kitabı satın alır ve o şekilde basılır. böylece dünyanın en iyi distopik eserlerinden biri okuyucular ile buluşmuş olur. apollo astronotları ay seferlerinden birinde bradbury'nin romanı dandelion wine onuruna, bir kratere dandelion crater adını verirler.

hayranları tarafından bilim kurgu yazarı olarak anılsa da kendisi bu durumu 1999’da weekly wire’ a verdiği röportajında şu şekilde açıklamış:

“ben bilimkurgu yazarı değilim. tek bilimkurgu eserim fahrenheit 451’dir çünkü gerçeği temel alır. bilimkurgu gerçek üzerine kurgulanır. fantezi ise gerçekdışı üzerinedir. dolayısıyla mars yıllıkları bilimkurgu değildir, fantezidir.”

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
fantazi, korku ve bilim kurgu edebiyatına damga vuran yazarlardan biri olan ray bradbury, 1920'de doğdu. uzun yaşamına fahrenheit 451'in yanında sayısız öykü sığdırdı. tüm hayatını kitaplara ve yazmaya adayan amerikalı yazar, 5 haziran 2012'de öldüğünde, arkasında mars yıllıkları, resimli adam ve sonbahar ülkesi gibi başucu kitabı olmaya aday birçok unutulmaz eser bıraktı. stephen king ve neil gaiman gibi ustalar ondan ilham aldı. uygarlığa yön veren toplumsal meseleler ile modern insanın bireysel sorunlarını bir arada işleyebilmesi ve insanın ruhunu donduran öyküleri eşsiz bir sıcaklıkla kaleme alması, bradbury'nin en önemli özelliği oldu.
devamını gör...
ülkemizde, fahrenheit 451 kitabıyla tanınmış; benimse, resimli adam kitabıyla tanıdığım yazardır. bilim kurgu üstadıdır. bilhassa -laf diye söylemiyorum- resimli adam kitabının kesinlikle okunması lazım diye düşünüyorum. beni esir etmişti. okumuyor yaşıyorsunuz.

yazar, yazmaktan öte yaşatıyor hikayelerini. kısa öykülerin üstadı olmasının ötesine geçen, roman ve senaryo yazarlığı da vardır. kısa ve öz olarak konuya girer, sündürmeden yazar, çıkar, anlaşılır.

sade dili, anlattıklarının hatırda kalması, soyut bir ekran misali olayların zihin duvarınıza yansıması açısından muhteşemdir. dolayısıyla çevirmene pek zorluk çıkarmaz.

1959'da yayına hazırladığı ve beş sezonu bulan alacakaranlık zone, ses getiren tv showlarından biridir. onu, devler alemi, zengin ve ünlü, yüksek şatodaki adam, cadılar bayramı ağacı gibi yapımlar takip etmiştir.
yıllarca televizyonu televizyon, sinemayı da sinema yapmıştır. yapıtlarından çoğu sinema ve tv'ye aktarılmıştır.

ülkemizde kitapları, özellikle ithaki yayınevi tarafından basılmaktadır. başka yayınevleri de basmışsa -ki çok da muhtemel- bilmiyorum. açıkçası tercih etmedim bugüne kadar. ithaki yayınlarını ray bradbury eserleri için bir referans noktası olarak görüyorum zira...

kitaplarından daha çok, tanıtım yazıları karmaşık, dolaylı anlatım ve ağır bir dile sahiptir. ilk okuyacağım kitabı esasen mars yıllıkları olacaktı fakat ani bir kararla bilhassa yeni kaybettiğim, hayranı olduğum insan dolayısıyla resimli adam'dan başladım. iyi ki öyle yapmışım. zira mars yıllıkları biraz daha yorucuydu. resimli adamsa, özellikle anı unutmak, andan uzaklaşmak, anlatıya kapılmak için idealdir. ve evet e-kitap olarak da okunabilitesi gayet yüksek bir yazardır.

onu okurken uzak gelecek öngörülerini hayranlıkla takip edebiliyorsunuz. şayet kısa ve bağlantılı, bağıntılı hikayeleri seviyorsanız, hatta hatta alenen bence resimli adam'dan başlamanız elzemdir. fahrenheit 451 daha sonra gelmeli ki yazar anlaşılabilsin. bu elbetteki bence ve yazarın daha kolay anlaşılabilmesi açısından gereklidir.

ayrıca sevimli bir yazar amcamızdır. 1920'de başlayıp 2012'de noktalanan 91 yılık ömrüne sığdırdığı; 4 çocuk, 1 evlilik* ve 50'nin üzerinde kitap, 400'ün üzerinde hikaye ve 20 civarı tiyatro oyunuyla örnek alınası, çalışkan bir yazar halini almıştır.

şayet henüz okumamışsanız bir şans tanımanızın zamanı gelmiş de geçiyordur bile. hoş, sizin şans vermenize mi kalmış diyecek olanlar olacaktır. aldırmayın, okuduğunuzda niçin daha önce şans tanımadığınıza üzüleceksiniz. geç olsun, güç olmasın.
bilhassa bilim kurgu, gizem-gerilim, korku ve kurgu* türünün severleri, hiç kaçırmasın derim.
belki daha evvel izlediğiniz bir filmin yazarı bile olabilir. her neyse efenm. okuyun okutun.*
devamını gör...
en bilinen kitabı fahrenheit 451 olan, 1920/2012 yılları arasında yaşamış amerikalı yazar.


dışımız serseri, içimiz kütüphane.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ray bradbury" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim