bilimsel adı anisoptera olan muhteşem varlıktır. tabii ki kendisini ilk gördüğüm 8 yaşımdan beri benim nazarımda da ismi helikopter böceğidir. doğanın bu halde şekillendirdiği bir canlı hatırına bile olsa o gün bugün asla doğaya bilerek veya bilmeyerek hiç zarar vermemeye gayret ederim. benim en sevdiğim ve hayranlık duyduğum canlı türlerindendir.

genel itibarıyla böcek belgesellerine bayılırım. size de izlemenizi tavsiye ederim. özellikle karınca kolonilerinin işleyişi, evrende tek şuur sahibi yaratıklar olduğumuzu sorgulatır. ben bunu sorgulamıyorum bile. biz insanlar sadece dilimiz olduğu için böyle saçma bir şeyi iddia edebiliyoruz. karıncalar bunun reklamını yapacak düzeyde bir ağız dile ihtiyaç duyup evrimlerini bu denli gereksiz bir şeye yönlendirmemişler. hele ki, karıncaların yakın akrabaları olan arı belgeselleri izledikten sonra, uzayda insan dışı akıllı yaşam formları haberleri hiç dikkatimi çekmemeye başladı.

biz insanların evrimi bu muhteşem canlılardan baya eksiktir. bu canlıların hiç biri ellerine bir balta alıp deli gibi bindikleri dalı kesmenin aptalca gayreti içinde değillerdir.
devamını gör...
dövme yaptırmak isteyen her üç insandan birinin tercihi. kolye taşıyan her on insandan birinin tercihi. sıktı artik. kaynak :gözüm.
devamını gör...
nevzat çelik in şiirinde geçen bir hayvan ismi.
"insanları düşün anne
düşün ki yüreğin sallansın
düşün ki o an
güneşli güzel günlere inanan
mutlu bir yusufçuk havalansın"
devamını gör...
bizim çamaşır ipine konardı yakalamak bir türlü nasip olmadı ama.
t: dövmesisinin yapılması farz olan, güzel renklere sahip canlı.
devamını gör...
dikkat çeken rengi ve uzun vucudlarıyla bilinirler insanlar aynı zamanda helikopter böcegi diye de isimlendirmişlerdir.
devamını gör...
helikoptere ilham veren bizim köyde alçakta uçtuğu için göz çıkarır sandığımız yeşil olan görüntüsü çok hoş olan böcek.
devamını gör...
yaklaşık bir yıl boyunca uçabilecek olgunluğa erişmek için suda larva olarak gelişimini tamamlamaya çalışan, uçmaya başladığında sivrisinek ve küçük arılarla beslenen,
erkeği sadece birkaç hafta sürecek hayatında neslini devam ettirmek için eş aramakla zamanını geçiren, ilk ve tek çiftleşmesi sonrasında da dişisi tarafından kafası yenmek suretiyle öldürülerek ömrünü tamamlayan bahtsız uçucu böcek.

peygamber devesi böceği ile ortak özellikleri olan bu alışkanlıkları, dilimizde çok kullanılan "başının etini yemek" deyiminin de çıkış noktasıdır.
devamını gör...
helikoptere benzeyen, sıcaktan hoşlanan bir böcektir. fazla bitki örtüsünün olmadığı sulak bölgeleri sever. çok hızlı ve iyi uçar. uçarken de ani dönüşler yapar. dinlenme esnasında kanatları yatay pozisyondadır. yumurtalarını daha çok suya ve bitkilerin üzerine bırakır.
devamını gör...
yaptığı ölü taklidi ile oscarlık rol kesebilen dişi bireylere sahip böcek türü.

erkek yusufçuklar çiftleşebilmek için çok saldırgan olurmuş hatta bu tacizleri nedeniyle birçok dişi ya boğularak ölür ya da ciddi yaralanmalarla karşılaşırmış. dişiler bu saldırgan ve ölümcül davranışlara karşı kendi savunma stratejilerini geliştirmişler. dişi bir kere çiftleşip yumurtalarını döllettirdikten sonra kendisiyle çiftleşmek isteyen tacizci diğer erkek yusufçukları atlatabilmek için önce bir süre havada asılı kalıp donma numarası yaparmış bunun ardından tıpkı aniden ölmüş gibi birden kendini yere doğru bırakıp, orada bir süre hareketsiz beklermiş ta ki erkek ümidini kesip uzaklaşana kadar.dişi, erkek gittikten sonra ise kendisi de uçar gidermiş.


kaynak :
evrimagaci.org/disi-yusufcu...
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
muhteşem bir böcek.
hangi böcek muhteşem değil ki.
devamını gör...
mutlu bir yufuscuk havalansin derken gözyaşı dökülenler kulübü kurmak istiyorum.

t: yaşı küçük adı yusuf olan için kullanılır.

t2: korkulan bir durumda neticeden çıkan ses olabilir.
devamını gör...
dünyanın en hızlı uçabilen böcek türlerinden biridir. yabanıl ortamlarda yaşayanlarını tuzak vs. kullanmadan yakalayabilmek imkansız olabilir. bacak ve kanat yapıları, kondukları yerden aşırı hızlı havalanabilmelerine olanak sağladığı, aniden hızlanabildikleri ve gözleri tüm açıları, saniyede 200 kare "çekimle" gördüğü için taşla vs. vurmak da pek mümkün değildir sağlıklı ve yabani yusufçukları. arkalarından yaklaşsanız dahi sizi rahatlıkla görürler, taş elinizden çıkar çıkmaz hayvanın yerinde yeller eser. * genelde kanatları konunca kapanan kızböcekleriyle karıştırılırlar. onların ekseriyeti narin ve hantaldır.

karizmada kendisiyle kapışabilecek tek böcek türü peygamberdevesidir.

ingilizce ismi dragonfly* iken, bizde yusufçuk denmesi ise net hayal kırıklığıdır. *
devamını gör...
güneşli güzel günlere inanan mutlu bir hayvandır.
devamını gör...
yaşam süresi 7-56 gün arasında değişen, bilimsel adı anisoptera olan böcek.

büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutları vardır.
yusufçuklar genelde sivrisinekler, tatarcıklar, arılar ve kelebekler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


yusufçuklar genelde güneşli havalarda uçmayı tercih ederler.

görme duyuları çok gelişmiştir. birbirlerine birleşmiş olan petekgözleri yaklaşık 1000 ayrı "göz"den oluşur. görme algıları harekete çok duyarlıdır ve gördükleri her şeyi ağır çekimde algılarlar. bu nedenle öldürme konusunda çok atik ve serttirler.

alıntı kaynak/ vikipedi
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yusufçuk" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim