zaman, kütleçekimi ve hıza göre değişir. etkisi altında bulunulan kütleçekimi arttıkça zaman yavaşlar. hızlandıkça da zaman yavaşlar.
devamını gör...
evet. kafa sözlüğe girdiğimde zaman çok hızlı geçiyor. tv izlediğimde ise aynı zaman hiç geçmiyor. işte buna zamanın göreceli olması denir. (şaka değil)
devamını gör...
"plank" pozisyonunda durulan 1 dk kesinlikle bu yargıyı haklı çıkarır.
devamını gör...
(bkz: physic 101)
devamını gör...
kutsal kuran'da şu ayetlerde görülmektedir:

22:47 bir de senden acele azab istiyorlar. elbette allah sözünden caymaz. bununla beraber rabbinin katında birgün, sizin sayacaklarınızdan bin sene gibidir.

32:5 o, gökten yere, (yukarıdan aşağıya) işleri düzenler, sonra da o işler, sizin saydıklarınızdan bin yıl kadar olan bir günde o'na yükselir.

70:4 melekler ve ruh miktarı ellibin yıl süren bir gün içinde ona çıkar.
devamını gör...
izafiyet teorisinin temelinde yer alan kavramdır. einstein bu kavramı, "eğer ışığın üzerinde de seyahat edebilseydik nasıl olurdu?" hayalini kurarak keşfettiğini belirtmiştir.

öğrencilerime yine kendisinin hayaliyle açıklarım genelde bu kavramı. diyelim ışık hızında gidebilen bir aracınız var. ben elimde bir mendil tutuyorum, bıraktığım anda siz dünyanın çevresinde bir tur atıp yeniden yanıma geliyorsunuz.

ekvator çevresinden ölçüldüğünde 40.075 km olan bu uzunluk, saniyede 299.792 km olarak belirlenmiş ışık hızıyla yaklaşık 13,36 salise sürer. bu hızda dünyada bir tur attığınızda, henüz benim elimdeki mendil kıpırdamamıştır bile. bir tur daha atın, hala aynı yerde, bir tur daha. sadece elimdeki mendil değil, çevrenizdeki herşey donmuş gibidir, çünkü siz çok hızlısınız. bu hızda dolaşabilsek muhtemelen dünyayı bir fotoğraf karesi gibi görürdük. o kadar hızlıyız ki henüz hiçbirşey kıpırdayamıyor bile. yani bizim için dünyada zaman durmuş gibidir. işte zamanın izafiyeti bu şekilde anlatılabilir...
devamını gör...
ışık hızına yakın hızlarla hareket eden cisimler için zaman genişler.ben dışarıda duran bir gözlemci olarak bunu o şekilde algılarım.dünyada 50 yıl geçtiyse ışık hızına yakın hızla giden araçta 30 yıl geçmiş gibi olur örneğin.bunu şu düşünce deneyi ile açıklar.aracın içinde aracın tavanındaki aynaya ışık yollar.aracın içindeki de zaten o hızla hareket ettiği için onun için ışık dümdüz çıkar ve iner.dışarıdaki durgun gözlemci ise o ışığın daha çok yol aldığını görür.ışık her iki durumda da aynı hıza sahipken sürenin farklı algılanma sebebi budur.
devamını gör...
buna örnek olarak :
sevilen dersin hemen bitmesi sevilmeyeninse ömür yemesi
diyebiliriz.
devamını gör...
spor yapanlar bilir plank, wall sit gibi duruşlar zamanın göreceliliğini iyi kanıtlar,bir de kızılay dolmuşlarında ayakta geçirdiğiniz zaman da normal hayatta herhangi bir alanda geçirdiğiniz zaman ile aynı değildir.
devamını gör...
zamanın göreceli olması = özel görelilik veya izafiyet teorisi.
izafiyet teorisi uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar.

özel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur, bunlardan iki tanesi:

-içlerinde çok hassas atom saatleri taşıyan uçaklar değişik yönlere doğru değişik hızlarla hareket ettirilmiş ve saatlerin kuramın hesaplarına yeterince uygun olarak yavaşladığı/hızlandığı gözlenmiştir.
-zamandaki yavaşlamanın sadece saatte meydana gelmediğini, gerçekte yaşandığının kanıtı ilk olarak nötrino ve mü-mezon deneylerinde ortaya çıkmıştır.
devamını gör...
misal vizelerde korkuyla beraber zaman kavramı ayrı bir boyut kazanıp paralel evrene geçiş yapılabiliyor. birde kredisi yüksek olunca...
devamını gör...
bilimsel açıklaması bir yana, heyecan içinde bir şey bekliyorsanız o zaman geçmek bilmez. kavuştuğunuz zaman ise nasıl geçtiğini anlamazsınız. o yüzden zaman bana çok ikiyüzlü geliyor.
devamını gör...
yan yana iki sevenin gecesiyle, hastalık veya kederle boğuşan birinin gecesi müsavi olmaz. safayâb olduğunuz yerlerde zaman yatağını bulmuş su gibi akıp giderken, zulmet bulduğunuz yerlerde ağırlaşıp koyulaşır. hülasa haktır, izafidir.

"şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkit ne bilir
mübtelâ-yı gama sor kim geceler kaç saat"
devamını gör...
beklemenin sonsuz olması...
devamını gör...
tabii ki görecelidir, mesela benim için uyandığım saat kaç olursa olsun sabahın körüdür, senin için seher vakti, öğle vakti yada akşam vakti olabilir.
devamını gör...
ikizler paradoksu ile bile desteklenebilecek, belki de kanıtlanabilecek olan önerme.

yerçekimine göre zaman algısı da değişiyor olmalı.
devamını gör...
birçok insanın kafasını karıştıran durum.

zamanın göreceli olması, izafiyet teorisindeki referans sistemleri ile ilgili bir durum. nedir referans sistemi ya da referans çerçevesi? fizik terimlerinden sıyrılıp en gündelik dille tanımlarsak, her cismin içerisinde bulunduğu, kendine özel konum diyebiliriz. bu konumların her birinde bulunan kişilerin çevreyi ve zamanı algılayışı da farklı olur.

mesela tren garındasınız ama trene binmediniz. tren harekete geçtiğinde gördüğünüz şey onun hızla sizden uzaklaştığı. trende oturan kişi ise sanki gar, ağaçlar ve etraftaki her şey harekete geçmiş de kendisi duruyormuş gibi bir algı yaşar. bunun nedeni, iki gözlemcinin de farklı referans sistemlerinde bulunuyor olması. zamanı da bu şekilde düşündüğümüzde olayı biraz daha iyi kavrayabiliriz.

örneğin meşhur uçak ve saat deneyini düşünelim. saatin biri dünya üzerinde, diğeri uçakta yolculuk yaptığında bu ikisi arasında nanosaniye boyutunda bile olsa bir fark oluşur çünkü seyahat edilen ya da dünyada beklenen süreç boyunca bu iki saatin referans sistemleri ve içinde bulundukları özellikler birbirinden farklı olmuştur. dolayısıyla deneyimledikleri zaman ve uzay boyutları da birbirinden farklıdır. tabii bunda kütle çekim merkezine olan mesafe de etkilidir. zira yerdeki saat dünyanın kütle çekim alanına, uçaktakinden çok daha yakındır. bu nedenle de kütlenin uzay ve zamanı daha fazla bükmesinden nasibini almıştır.
devamını gör...
sen hızlan ki hayat yavaşlasın..

x=v.t
devamını gör...
kişinin yaşadığı ana bağlı değiştiği için çok da mantıksız olmayan durum. mesela bir kişi o an sıkıntılı bir süreçten geçiyorsa, zaman onun için oldukça yavaş geçecek ama başka bir kişi o an daha mutlu ve sıkıntısız bir süreç geçiriyorsa, zaman onun için, tabiri caizse su gibi akacaktır.
bunun gibi durumlar dışında somut olarak, mümkün olabileceği konusunu araştırmadan bir şey söyleyemem.
devamını gör...
kime göre göreceli?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zamanın göreceli olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim