"üç tutku yönlendirdi hayatımı: sevgi açlığı, bilgi arayışı ve başkalarının acılarına yönelik dayanılmaz bir merhamet. aşk ve bilgi göklere yükseltti ama merhamet her seferinde çekip yere indirdi beni."
devamını gör...
third earl russell/üçüncü earl russell olarak da bilinen, dönem dönem kendisini farklı ideolojilerin kıskacında bıraksa da hiçbir zaman tam olarak bir ideolojiye bağlı olmayan 20. yüzyıl filozofudur. aynı zamanda matematikçidir. sokrates'e karşı cephe alan filozoflardandır diyebilsek de aslında bu cephe de bile yer almaz. lakin sokrates hakkında söyledikleri kayda değerdir. ve çokça anekdotu hak eden bir insandır.

--- alıntı ---

"platon'un sokrates'i daha sonraki çağlarda yaşamış olan filozoflar için bir örnek teşkil etmiştir. ahlaki açıdan bizler onun hakkında ne düşünmeliyiz? (beni burada alakadar eden yalnızca platon'un tasvir ettiği şekliyle sokrates'tir.) iyi yönleri aşikardır. dünyevi başarılarla ilgisi yoktur. korkudan o kadar aridir ki son dakikaya kadar sakin, kibar ve nüktedandır; çünkü en önem verdiği şey doğru olduğuna inandığı şeylerdir. ancak çok büyük kusurları da vardır. tartışmalarında dürüst olmayıp sofistvari bir tarzı izler. kendi düşünce dünyasında gerçeği aramaktansa, zekasını kendine hoş gelen sonuçlara ulaşmak için kullanmaktadır. insana kötü bir papaz tipini andıran kendini beğenmiş ve kaypak bir yanı vardır. ölüm karşısındaki cesareti, eğer ölümden sonra tanrılar arasında keyif süreceğine olan inancı olmasaydı muhakkak çok daha saygıya değer olurdu. bazı seleflerinin tersine düşüncesi bilimsel değildi ve onu kendi beğenisine uygun bir evrenin varlığını ispat için kullanıyordu. bu gerçeğe ihanettir ve felsefi günahların en büyüğüdür. bir insan olarak ona azizler arasında bir yer verebiliriz, ama bir filozof olarak bilimsel bir arafta epey bir vakit geçirmesi lazımdır." russell, b., 1946, history of western philosophy: george allen and unwin, london, s.164.

--- alıntı ---

ki dediklerine hak vermemek elde değil. sokrates'in felsefesi, sunmuş olduğu saik apaçık bir şekilde tüm dinlerin kökenindeki arayışı ve arzuyu sunar.
devamını gör...
bilgilendiğim başlıktır.
arkadaş üşenmemiş yazmış lütfen adamın hakkını verin demek istediğim başlıktır.
hem artı oya hem favoriye alın.
devamını gör...
efsanevi kişilik.
devamını gör...
çaydanlık metaforu ünlü olan kişi.
devamını gör...
"ne kadar az bilirseniz, onu o kadar şiddetle savunursunuz."
devamını gör...
dünyadaki temel sorun,aptalların kendilerinden son derece emin,akıllıların ise devamlı şüphe içinde olmalarıdır. diyen ingiliz filozof ve yazar'dır.
devamını gör...
br- bin sterlin versem benimle birlikte olur musunuz?
kadın- düşünmem gerek.
br- peki benimle bir sterlin için birlikte olur musunuz?
kadın- bu da ne demek, siz beni ne sanıyorsunuz?
br- sizin ne olduğunuz belli oldu, gerisi pazarlığa kaldı.

şeklinde türlü muzip hikayenin baş kahramanıdır. filozoftur.
devamını gör...
(bkz: bertrand arthur william russell)
devamını gör...
sayfalarca tespitler, saptamalar, anlam kaymaları, sebepler-sonuçlar, uzun uzun düşünmeler... peki sonuç? sonuç; yok.

okuması güzel ama bayağı zor. anlamak için bayağı zaman ayırmak gerekiyor.
devamını gör...
düşünceler dili değiştirebildiği gibi dil de düşünceleri değiştirebilir diye harikulade bir lafı vardır.
devamını gör...
ingiliz deneyciliğinin yeniden canlanmasında da önemli bir yeri olan, daha sonraki yaşamında teknik felsefe'den uzaklaşmış, eğitim, etik ve nükleer savaş'ın tehlikeleri üzerine kitaplar yazmıştır.
devamını gör...
henüz nükleer savaş karşıtı olmadan önce, ingiltere'de kapı kapı dolaşıp, abd'nin nükleer güç konusunda tekelinin geçici olduğunu, is isten geçmeden sovyetler birligi'ne atom bombası atması gerektiğini söyleyen, sonra ki yılların en önde gelen nukleer savaş karşıtı bir ingiliz. nükleer savaş karşı olmasında sovyetler'in kısa sürede nükleer silah yapmasında etkisi nedir bilemiyorum. kendisi tezini de şöyle ileri sürmüştür, "sovyet rejiminde yaşamaktansa, insanların ölmesi daha doğru, ölmek sovyet rejiminde yaşamaktan iyidir."

kaynak, eric hobsbawm "tuhaf zamanlar" bu kitap hobsbawm'ın otobiyografisidir. zaten kendisi cambridge'den eric'in arkadaşı.

russell'in türkçeye alfa yayınları tarafından çevrilen "batı felsefesi tarihi" adlı bir kitabı vardır, ilk cildini okumuştum fakat gündemime başka kitaplar aldığım için diğer ciltleri okumadan bırakmıştım. diğerlerini okuyunca, burayı editlerim.
devamını gör...
en sevdiğim felsefecilerdendir. analitik felsefenin sağlam bir temsilcisidir hatta temelini atanlardandır. kitaplarından sık sık fikir değişikliklerine gitmiş olduğu anlaşılabilir. sadece felsefeci değil aynı zamanda büyük bir matematikçi ve edebiyatçıdır. einstein ile yayınladıkları barış manifestosu okumaya değerdir.
devamını gör...
principia mathematica'nın iki yazarından birisi olan varoluşçu yazar. insan hakları ve düşünce özgürlüğünü savunduğu için nobel barış ödülü almıştır.
özgürlükçü yapısını hiçbir durumda bozmamış, ilkin adolf hitler'i, daha sonra stalin'in totalitarist duruşunu eleştirmiştir. israil'in orta doğu'daki tutumlarını ise boş geçmemiş yapılanların yanlış olduğunu vurgulamıştır.
devamını gör...
beraber olduğu manitaya göre hayat görüşünü şekillendiren hatta manitalarının hayata bakışlarının felsefesini yapan bi amcadır.
devamını gör...
bertrand russel diye bilinir. üç ciltlik batı felsefesi tarihi enfestir. ama asıl kafa açıcı kitabı "iktidar"dır. kendi devletinin yediği pislikleri görmeyenden filozof olmaz, sıradan vatandaş olur. ama russel gerçek bir özgürlükçü aydın ve savaş karşıtıdır.
devamını gör...
analitik felsefeci, agnostizmi kurumsallaştıran adam.
devamını gör...
1872/1970 yılları arasında yaşamış ingiliz filozof, matematikçi, tarihçi ve toplum eleştirmeni olarak tanınır.

analitik felsefenin kurucusu kabul edilen russel
kendini
liberal, sosyalist ve pasifist olarak tanıtmış olsa da bunlara derinden bağlı olmadığını söylemiştir.
kitapları/

neden hristiyan değilim?
batı felsefesi

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
1872/1970 yılları arasında yaşamış ingiliz filozof/ matematikçi ve eleştirmendir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bertrand arthur william russell" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim