mö. 484 yılında halikarnassos(bodrum)'da doğmuş, dünyanın ilk araştırmacı tarihçisidir.
romalı devlet adamı ve bilgin cicero tarafından “pater historiae” (tarihin babası) unvanı verilmiştir.
herodot gerçekten de başarılması çok zor ve uzun yolculuklar gerçekleştirmiştir. trakya’yı, lidya ve frigya gibi tüm anadolu kentlerini, karadeniz ve doğu akdeniz kıyılarını, mısır’ı, fenike’yi, iran’ı, makedonya’yı, yunanistan’ı gezmiş ve sicilya’ya kadar varmıştır. zaten kitabını da burada yazmış ve yaşama burada veda etmiştir. uğradığı kentlerde halka hikayeler anlatarak bundan gelir kazanmış bu gelir ile gezilerine devam etmiştir. geçtiği kentlerin dili, dini, kültürü, efsaneleri hakkında bilgiler toplamıştır.
devamını gör...
m.ö. 5. yüzyılda yaşamış halikarnassoslu tarihçi.
ünlü historiae (tarih) adlı yapıtıyla tanınır.
kitabın girişinde "bu halikarnassoslu heredotos'un kamuya sunduğu araştırmadır. insanoğlunun yaptıkları zamanla unutulmasın ve gerek yunanların gerekse barbarların meydana getirdikleri harikalar bir gün adsız kalmasın, tek amacı budur; bir de bunlar birbiriyle neden dövüşürlerdi diye merakta kalınmasın." cümleleriyle kitabın yazılış amacını dile getirmiştir.
ben okurken çok zevk almıştım, çoğu yerde de kahkaha attığımı bilirim. öyle komik, öyle güzel bi üslûbu var. güzel bir müntekim ökmen çevirisiyle iş bankası kültür yayınları tarafından yapılan baskısı mevcuttur.
devamını gör...
bu adam tarihçi değil olsa olsa dönemin youtuberı, bloggerı, influenceri falan olur. tarihin babasıymış. peh peh! etkileşim alacağım diye sıkmadığı palavra kalmamış bu arkadaşın böyle tarihçilik mi olur. tarihin en kolpa adamıdır kendisi.
devamını gör...
eski yunan klasik çağ’da yaşamış herodotos (i.ö. 485-425) , modern tarihin babası olarak kabul edilir. anadolu topraklar›ında halikarnasos (bodrum)’ta doğmuştur. historiai (herodot tarihi) isimli eseri dokuz bölümden oluşur ve bunlara şiir ve müziğin ilham perileri olan 9 müz’ün adını vermiştir.
ilk üç kitap asya'da, ikinci üç kitap avrupa, üçüncü üç kitap da yunanistan'da geçen olayları hikaye etmektedir.
(bkz: heredot)
devamını gör...
iş bankası yayınlarının- herodotos/tarih kitabını okuduğum bölüm sayesinde iki kez okuma fırsatım oldu. herodotos, yaşadığı dönemin, öncesinde yaşanmış savaşları,efsaneleri, mitolojik hikayeleri dokuz kitapta birleştirerek bizlere sunmuş. en sevdiğim bölüm- ikinci kitap-euterpe. antik mısır hakkında inanılmaz bilgiler vermiş. her ''tarih'' severlerin mutlaka takip etmesi gerektiği bir isim. herodotos'un yanında homeros'u da anmayı unutmayalım. (bkz: heredot) (bkz: homeros)
devamını gör...
ayrıca bkz. heredot cevdet
devamını gör...
tarihin babası. günümüz türkiye'sinde doğmuştur. hatta bodrum'da doğmuştur. ne var ki, aşkın bodrum'da yaşandığını söylememiştir. eğer söyleseydi, bugün aşkın bodrum'da yaşandığı teorisi bilim camiası tarafından genel kabul görecekti. ilk yunan tarihçisi olarak bilinir. pers-yunan savaşlarıyla ilgili görüşlerini yazdığı herodot tarihi kitabıyla tanınır.

herodot kitabına efsaneler ve hayali hikayeler eklediği için eleştirilmiştir. hatta diğer bir eski yunan tarihçisi ve general thukididis, herodot'u eğlence amaçlı hikayeler uydurmakla suçlamıştır. yani keyfinin kahyası bu adam, arkasından hikayeler uyduruyor demiştir. herodot da çıktı, dedi ki, bak dedi, thukididis misin nesin bilmem dedi, ben gördüklerimi ve bana anlatılanları yazarım dedi. kendisine anlatılanları da yazmasına rağmen, bilgilerinin büyük kısmı o zamandan beri tarihçiler tarafından doğrulanmış ve arkeologlar tarafından da doğrulanmış ve güvenilir bulunmuştur. yani, heredot, güvenilirdir kıymetli dostlar....
devamını gör...
halikarnas'da, batı anadolu'da bulunan iyonya yunan kolonisinde günümüzde bodrum, türkiye 'de mö 425 yılında dünyaya gelen antik yunan tarihçi ve antik yazar.

gezgindir ve gördüğü yerleri, insanları, dinleri ve farklı kültürleri "herodot tarihi" adlı eserinde işlemiştir.

eserinde esas konu olarak, pers imparatorluğu ile antik yunan kent devletleri arasında yapılan pers-yunan savaşlarını ele almıştır.

heredot, ayrıca "tarihin babası" olarak da bilinir. heredot'un bu lakabı, cicero'nun "de legibus" adlı eserinde onu "tarih yazarlarının babası" olarak nitelendirmesinden ortaya çıkmıştır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
tarihi coğrafya'nın en temel kaynağıdır. özellikle nil deltasının o zamanki özellikleri, onun yazdıklarından referans alınır.
devamını gör...
pers komutanı hydarnes, iran'a gelen spartalı elçilere imparatorun hizmetine girmelerini önerir. böylece rahat ve müreffeh bir yaşama kavuşacaklardır. spartalı gençlerin cevabı ise şöyle olur:

"kölelik nedir biliyorsun, ama özgürlüğün ne olduğunu, tatlı mıdır, acı mıdır, hiç tatmadın, bilemezsin. eğer bir gün tadarsan onu, mızrakla değil, baltayla savunmamızı öğütlersin bize."

(herodotos - tarih)
devamını gör...
bodrumlu tarihçi.

erdemli cicero'ya göre "tarihin babası" iken, plutharkos'a göre "yalanların babası"dır.

hayatı üzerine pek bir şey bilinmez. anaxagoras ona "kral zeka" diyordu. tarihi bir kompozisyon ve düzen içerisinde anlatır.
devamını gör...
tarihin babası. özgür iyon ülkesinin bilim insanı. günümüz şartlarında yaşasa fenomen deyip ciddiye almazdik tahminen. iyi ki yapmış.
devamını gör...
tarihin babası olarak nitelendirilen, abartılı, yanlı ve değişken olsa da yazdıklarıyla günümüze ışık tutan yunan tarihçisi.
iyi ki yazmış. adam bilinen dünyaları dolaşmış o zaman. nereden baksan, bugün bile çok zor ama o zamanında bunu başardığı kadar başarmış. gidemedikleri hakkında da okumuş, konuşmuş, sonra da süslemiş, püslemiş, abartmış, etmiş ama oturup yazmış.
yazdıklarına güvenilmezmiş, güvenilmesin.
bir kere dili çok tatlı.
benim gibi kafayı fantazyaya, bilim-kurguya falan takmış kişiler için yazdıkları birebir. adam atlantis'ten söz etmiş yahu. bu bile yeter. bugün atlantis söylencelerinden ne öyküler, romanlar yazılıyor, filmler çevriliyor. heredot olmasa n.h yazılırdı, n.h çekilirdi.
mısır uygarlığı hakkında en derli toplu bilgileri veren de herodot. tamam, mısır yazısı çözüldükten sonra en net bilgileri dolaysız alabiliyoruz mısırlıların kendi yazdıklarından ama, ya öncesinde? perslerle ilgili bilgiler ona keza.
bendeki kitap remzi kitabevi, aralık 1973, birinci baskısı.
bu kitabı bulduğumda hazine bulmuş gibi sevinmiştim. şimdi kitaplığımda ön sıralarda bile değil. en arkalarda. kazara biri gelir, görür, ister diye. mazallah, niye vereyim ki en değerli kitaplarımdan birini? başka kitap istese canımı yesin, asla çekinmem vermeye, hele romandır, hikayedir. ama bu tür bazı kitapları gözüm gibi saklıyorum, onları veremem, kusura bakmasınlar.
herodot tarihi'ni türkçeye çeviren müntekim ökmen. ama çok daha önemlisi, yunanca aslıyla karşılaştıran ve sunan azra erhat.
o azra erhat ki, anadolu uygarlıkları ve mitolojisi kavramını yaratanlardan biri, halikarnas balıkçısı'nın dostu, ilyada ve odissea'nın çevirmeni. türkçenin en saygın, en bereketli uzman yazarlarından biri.
bu kitabın yeni baskıları muhakkak vardır. bence herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap.
alın, okuyun ve herodot'un tatlı diliyle anlattığı 'masalların' içine gömülün, emin olun tarihten hoşlanıyorsanız bu kitaptan da çok keyif alacaksınız.
devamını gör...
ἡρόδοτος

mö 484 mö 425 yılları arasında yaşamış antik yunan filozof.
tarihin babası olarak bilinir.
şimdilerde halikarnas olarak bilinen yerleşim yerinde doğmuştur.

en önemli eseri herodot tarihi'dir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


dünyaya geldikten sonra hiçbir zaman felakete uğramayacak olan bir ölümlü yoktur, hiçbir zaman da olmayacaktır.
devamını gör...
''tarihin babası'' lakaplı ünlü yunan tarihçi, filozof ve yazar. herodot, mö 484-mö 425 yılları arasında yaşamış olup halikarnas(bodrum) olarak bilinen yerleşim yerinde doğmuştur. herodot'un en önemli özelliği tarih bilimine ''tarafsız(objektif) tarih anlayışı''nı getirmiş olmasıdır. en önemli eseri herodot tarihidir.
ilgili linkler:
1) dunyaatlasi.com/tarihin-bab...
2) timeturk.com/herodot-kimdir...
3) bilimseldunya.com/herodot-k...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel ünlu yunan tarihçi halikarnaslı(bodrumlu) herodot
devamını gör...
yalanin babasi
devamını gör...
hayali geniş, varolmayan hayvanları tasvir etmiş şeklinde suçlansa da, eski mısırda domuz etini karşı kesin bir yasağın sürdüğünü kabul etmisti.

tarih'inde yazdığına göre, domuzlar pis kabul edilir, çobanları tapınağı giremez ve eslerini kendi sınıfları içinden seçerler. domuzlar alakalı tuhaf efsaneleri vardır. dolunay zamanı kurban ederler, kesilen domuzlar getiren çobana geri verilir, fakirler domuz şeklinde yaptıkları ekmeği kurban ederler vs.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"herodot" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim