denizcilik ve kabotaj bayramı her yıl 1 temmuz tarihinde kutlanan bir bayramdır.

kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır.

osmanlı imparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. çünkü batılı ülkelere verilmiş olan kapütülasyon hakları sebebiyle osmanlı imparatorluğu kıyılarında yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. ancak 24 temmuz 1923 tarihinde imzalanan lozan antlaşması uyarınca kapütülasyonlar lağvedildi. böylece türkiye kabotaj hakkına kavuştu.

gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 19 nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre türkiye limanları arasında sadece türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. yasa aynı yıl 1 temmuz’da yürürlüğe girdi. bu tarih 1935 yılından itibaren kabotaj bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı denizcilik ve kabotaj bayramı olmuştur.
devamını gör...
bir ülkenin bağımsızlığının en önemli nişanelerinden biri olmasına rağmen, ilginç bir şekilde çok uzun yıllardır halkın pek ilgisini çekmeyen bayramdır.

sanırım ilgi çekmesi için tatil ilan edilmesi gerekiyor.
kutlu olsun.
devamını gör...
kabotaj bayramınızı kutlar büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim.

yaşasın 1 temmuz yaşasın kabotaj
devamını gör...
1 temmuz denizcilik ve kabotaj bayramınız kutlu olsun.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

hamiş-1: kabotaj; bir devletin kendi karasularında, denizlerinde ve limanlarında, gemi işletmeciliği ve balıkçılık konularında sahip olduğu her türlü ticari haklarıdır.

hamiş-2: "denizlere hakim olan cihana hakim olur."
kaptan-ı derya barbaros hayrettin*
devamını gör...
denizcilik ve kabotaj bayramı

her yıl 1 temmuz'da kutlanır.
kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkı olarak tanımlanır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
lozan zaferinin en önemli başarılarından biridir.osmanlı imparatorluğu döneminde imparatorluğun batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle ülkenin kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. 19 nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre türkiye limanları arasında sadece türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. yasa aynı yıl 1 temmuz’da yürürlüğe girdi.
atatürk ne yaptı? diyenlere duyurulur...
devamını gör...
kabotaj bayramı, 1 temmuz 1926 tarihinde çıkarılmış bir kanun olup lozan antlaşması'nın en büyük başarılarından birisidir. kabotaj bayramı'nın amacı, osmanlı imparatorluğu'nun kanuni sultan süleyman döneminden beri türk ulusunun belini büken kapitülasyonları ortadan kaldırmak ve tam bağımsız türkiye mottosu kapsamında türk kıyılarında yalnızca türk gemilerinin gezmesini sağlamaktır.
devamını gör...
aynen donanma kupası gibi günümüzde hiçbir anlamı kalmayan karşılıgı da olmayan uygulamanın bayramı..ne yani şimdi hamburg süd işi yok rizeden iskenderuna taşıma mı yapacak?üçüncü sınıf hurda gemilerle çimento ve kömürü yurt içinde taşımanın bayramını kutlamanın mantıgı ne?
devamını gör...
resmi tatil olmadığı için ben kutlamıyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kabotaj bayramı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim