﴾11﴿ allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuşlarsa anasının hakkı üçte birdir. ölenin kardeşleri varsa anasının payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. bunlar allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir.

﴾12﴿ yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra, eşlerinizin, çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. çocuğunuz yoksa sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. eğer bir erkek veya kadının, anası, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir. bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. kimse zarar görmesin; allah’ın hükmü budur. allah her şeyi bilendir, hilim sahibidir.

--- alıntı ---

şimdi burada sadece matematiği kullanacağım hiç bir müctehidin falan sözüne bakmadan sadece anladığımı yorumlayacağım bu probleminde üstesinden gelmiş olacağım.

1 )allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır.eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur.

buradan anlaşılan nedir bir erkek mirastan kadının iki katı kadar pay alır. ve eğer kadın sayısı erkeğe oranla iki kattan fazla ise toplam mirastan en fazla kadınlara ayrılan pay 2/3 olur. yani 10 kadın var 1 erkek var erkek 1/3 pay alır diğerleri toplam 2/3 pay alır. kadın tek e tek ise o zaman erkeğin payının yarısını alır. burdaki ayetler kadın tek başına ise koca bir mirasın yarısı kadına kalır gibi anlamak ya da kadın ikiden fazla ise koca mirasın tüm üçte ikisini alacakmış gibi anlamak saçmadır.kadın erkek oranı teke tek ise 1 e 2 oran vardır 3 erkek 3 kadın düşünelim 90 lirayı 20,20,20,10,10,10 olarak bölüşürler şimdi 3 erkek 6 kadın olsunlar o zaman 60 lirayı 10,10,10,5,5,5,5,5,5,5
olarak bölüşecekler şimdi diyelim 3 erkek 7 kadın var o zaman ne olacak erkekler yine 10,10,10 alacak ama kadınlar 4,285714285714286‬,4,285714285714286‬,4,285714285714286‬,4,285714285714286‬,‬4,285714285714286‬,4,285714285714286‬,4,285714285714286‬, diye bölüşecekler.

2 ) ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuşlarsa anasının hakkı üçte birdir. ölenin kardeşleri varsa anasının payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. bunlar allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir.

şimdi burada ölen kişinin kardeşleri varsa 1/6 miras anaya 1/6 babaya 1/6 da diğer kardeşlere kalıyor eğer çocuğu yoksa kalan para da eşine kalıyor.
çocuğu yoksa ve kardeşleri de yoksa 2/6 anaya 1/6 babaya kalıyor gerisi de eşe kalıyor.

3) yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra, eşlerinizin, çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir.

bu hesabı yukarıda anlattık zaten yarısı eşe diğer kısımda yukarıdaki gibi dağıtılıyor.

4) çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir.

bu bir kadının ölümü ile ilgili kadın öldü 1/6 babaya 1/6 anneye 1/4 size yani kocaya 5 /12 de çocuklara kalır çocuklar arasındaki taksi madde 1 deki gibi yapılır.

5)çocuğunuz yoksa sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır.

bu bir kocanın ölümü ile ilgilidir.
2/6 anaya 1/6 babaya ¼ hanıma ¼ devlete kalır.

6) çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır.

bu da bir kocanın ölümü ile ilgilidir bu sefer çocuğu var.
1/6 anaya 1/6 babaya 1/ 8 hanıma 26/48 çocuklara kalır.


7)eğer bir erkek veya kadının, anası, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir. bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. kimse zarar görmesin; allah’ın hükmü budur. allah her şeyi bilendir, hilim sahibidir.

burda anlatılana göre adamın anne babası yoksa ve çocukları da yoksa ve tek kardeşi varsa ona mirastan 1/6 pay verilir gerisi devlete kalır eğer 2 kardeşlerse ikisi de 1/6 pay yani 1/3 pay alırlar daha çok isler bu 1/3 payı bölüşürler gerisi devlete kalır.

bu kadar basit yani biraz algoritma bilen herkes yapabilir. ama eski zamanlarda matematik iyi olmadığı için hz ömer ve diğer sahabeler buradaki matematiği anlayamamış avl ve rediyye gibi metodlara başvurmuşlardır. oysa kuran yanlış yapmaz.

şimdi yukarıdaki işlemlerin neresinde hata var biri açıkalsın gayet kolay bir şekilde bulunuyor tüm sonuçlar. ateistlerin var olmadığı halde varmış gibi yaptığı hata.
devamını gör...
sorun değildir. insanları düşünmeye çözüm bulmaya yönlendirir. (bkz: avliye)

benzer bir hikaye de şudur (bkz: 17 deve hikayesi)
zamanın birinde, bir adam ölür. adam, üç evladına miras olarak 17 deve bırakır. vasiyetine göre; develerin yarısını en büyük çocuğuna, üçte birini ortancaya, dokuzda biri de en küçüğün olacaktır. vasiyetteki oranlara göre; en büyüğünün payı 17 devenin yarısı, yani 8 buçuktur. ortancanın ki 5 tam ve bir devenin 3’te 2’si. küçüğününkiyse 1 tam ve bir devenin 9’da 8’i. özetle; kardeşler, babalarının vasiyetine göre hareket ederse, develerden en az ikisini parçalamak zorunda kalacaklar. işin içinden çıkamaz, bir bilgenin kapısını çalarlar.



bilge kişi, “ben develerimden birini size veriyorum” der. böylece, kardeşlerin aralarında pay edecek 18 devesi olur. oranlar uygulanır; büyük kardeş, 18’in yarısı 9 deveyi alır. ikinci 3’te biri, 6 deveyi... payı 9’da bir olan küçük de 2 devesini. 9 + 6 + 2 = 17. bilge kişi, “babanızın size bıraktığı miras, vasiyetine uygun paylaşıldığına göre artık bana devemi geri verebilirsiniz” der. öncelikle matematiğin çekici, büyülü özelliği bu hikayede bir kez daha karşımızaçıkıyor.



ama asıl mesele şu: vasiyetteki oranlar üzerinden paylaşım, yarardan çok zarar getirecekse, çözümü bulmaktır esas olan. ve tabii gerektiğinde kendi develerimizden birini öne sürebilmek. zeka bir sorunu çözebilmek için ortak bir zemin bulmaktan başka bir şey değildir. kısaca her sorunun bir çözümü vardır. bilge kişi bu hikayede tıpkı “bilge” gibi katalizör olarak olaya girer, çözümü sağladıktan sonra olaydan çıkar. sorunu çözmede insanlara yardımcı olur, ama kendinden de bir şey eksilmez. günlük yaşantımızda çatışma ve uzlaşma kaçınılmaz olaylardır.



çatışma sonucu küskünlüklerin, kırgınlıkların oluşması, ilişkilerin bozulması ve iş veriminin düşmesi iyi yönetilmeyen çatışmaların sonucudur. çatışmalar birer problem değildir, aksine çözümün birer parçasıdır. çatışmalar yapıcı ve barışçıl yönetildiğinde sağlıklı ve değerli çözümler olarak karşımıza çıkar. şimdi bu hikayeden yola çıkarak, “içinde bulunduğumuz çatışmaları çözebilir miyiz?” sorusunu sormak gerek. başta 17 deveyle çözülmeyen bir soruna bilgenin yaptığı gibi bir adım geri çekilip dışarıdan bir gözle bakmak gerekir. ardından 18 deveyle sonuca varılabilir. bence dünyadaki sorunları çözmek için 18. deveyi bulmak herkes için bir tutku olmalıdır.
devamını gör...
asla hata falan yoktur. kutsal kuran mükemmel şekilde miras paylaşımını yaptırmaktadır ve avliyeye falan da gerek yoktur.

miras ayetlerinin her biri ayrı durumlar için ayrı matematiksel oranlar/formüller vermektedir.

nisa

11. allah size çocuklarınızla ilgili olarak şunu öneriyor: erkek için, iki dişinin payı kadar. ikiden fazla kadın iseler ölenin bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer çocuk sadece bir kadınsa, mirasın yarısı onundur. ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığından ana-babanın her biri için altıda bir hisse olacaktır. ölenin çocuğu yoksa ve kendisine ana-babası mirasçı olmuşsa bu durumda anasına üçte bir düşer. eğer kardeşleri varsa, anasının payı, yapacağı vasiyetten ve borcundan arta kalanın altıda biridir. babalarınız var, oğullarınız var. siz bunlardan hangisinin yarar bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. allah'tan bir buyruğu önemseyin. hiç kuşkusuz allah herşeyi bilir, tüm hikmetlerin sahibidir.

12. zevcelerinizin geriye bıraktığının yarısı sizindir, eğer onların çocuğu yoksa. eğer onların çocuğu varsa, vasiyet ettikleri ve borçları ödendikten sonra geriye bıraktıklarının dörtte biri sizindir. eğer sizin çocuğunuz yoksa bıraktığınızın dörtte biri zevcelerinizindir. eğer sizin çocuğunuz varsa bu durumda, yaptığınız vasiyet ve borcunuz ödendikten sonra geriye kalanın sekizde biri zevcelerinizindir. eğer miras bırakan erkek veya kadının ana-babası ve çocuğu yok da erkek kardeşi veya kız kardeşi varsa, bu kardeşlerden herbirine altıda bir düşer. kardeşler bundan fazla ise bu takdirde onlar, yapılmış bulunan vasiyet ve borç ödendikten sonra üçte bire ortaktırlar. kimseye zarar verilmemelidir. allah'tan bir öneridir bu. allah alîm'dir, halîm'dir.

176. fetva istiyorlar senden. de ki: "allah size, ana-babasız ve çocuksuz kişi hakkında şöyle fetva veriyor: 'çocuğu olmayan, bir kız kardeşi bulunan kişi öldüğünde, onun terekesinin yarısı kız kardeşindir. böyle bir kişi, çocuğu olmayan kız kardeşi öldüğünde, onun terekesinin tamamına mirasçı olur. eğer ölenin iki kız kardeşi varsa terekenin üçte ikisi onlarındır. eğer mirasçılar, kadın-erkek, birçok kardeşlerse bu durumda erkek kardeşe, iki kız kardeşin payı kadar verilir.' allah size açık-seçik bildiriyor ki sapmayasınız. allah, her şeyi gereğince bilmektedir.

ilgili yazımda da anlattığım üzere 11. ayette eş yokken, 12. ayette eş varken, 176. ayette ise yalnızca kardeşler varken miras paylaşımının nasıl yapılacağı anlatılmakta…

ispatlarıyla şu yazımda gösterdim:

emre1974tr.blogspot.com/201...
devamını gör...
kuran'daki miras ayetlerinde matematik hatası olduğu ileri sürmek bir loser ateist itemidir.

kendileri keşke bu iddiayı matematik köyünde öğretmen olan ateist salih duman'a söyleseler de ağızlarının paylarını alsalar.

miras ayetlerinde neden hata olmadığının matematiksel ispatı için şu videoya bakabilirsiniz.
devamını gör...
120.000₺ miras bırakan adamın 1 eşi, 3 kızı vardır. anne ve babası hayattadır.

aşağıdaki ayetlere göre hesaplayalım.

3 kızının payı mirasın üçte ikisi: 120.000*2/3 = 80.000₺
eşinin payı mirasın sekizde biri: 120.000*1/8 = 15.000₺
babasının payı mirasın altıda biri: 120.000*1/6 = 20.000₺
annesinin payı mirasın altıda biri: 120.000*1/6 = 20.000₺

paylaşılanları topladığımızda 135.000₺ oluyor. halbuki miras 120.000₺

--- alıntı ---

nisa suresi 11. ayet: allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuşlarsa anasının hakkı üçte birdir. ölenin kardeşleri varsa anasının payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. bunlar allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir.

nisa suresi 12. ayet: yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra, eşlerinizin, çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. çocuğunuz yoksa sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. eğer bir erkek veya kadının, anası, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir. bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. kimse zarar görmesin; allah’ın hükmü budur. allah her şeyi bilendir, hilim sahibidir.

--- alıntı ---
devamını gör...
miras ayetinde hata falan yoktur.

ölen kişinin eşi,(yani adamın karısı veya kadının kocası) kan bağı olmadığı için ana mirastan payı çıkarılıp, geri kalan miras olarak dağıtılır. şöyleki;

eşin payı; 120000/8= 15000
kalan 105000 üç hisseye bölünür.

üç kızın payı mirasın 2/3 ü yani 70000
babasının payı 1/6 sı yani 17500
annesinin payı 1/6 sı yani 17500

avliye sistemi 2.halife ömer tarafından uygulanmıştır. ama peygamber in sünneti "avliye" gibi bir sistemi kabul etmez. bu ayetin tefsiri bu şekildedir.

edit: bu konu birkaç forum da tartışılmıştı zamanında. bu söylediğim yöntem şia fıkhının yüzyıllardır uyguladığı bir sistemdir. yeni geliştirilen veya sonradan ortaya konulan bir şey değildir.
devamını gör...
neyse ki medeni kanuna ve miras hukukuna sahip olduğumuz için çok da üzerine düşmeye değer olmayan iddiadır.

ayrıca bir izahı mutlaka vardır. basit bir matematik hatasını o kadar insan görmeyecek değildir herhalde!
devamını gör...
kuran her zaman kendi ile çelişen bir kitaptır, hiçbir zaman tutarlı bir tarafı olmadı. içinde onlarca birbirine aykırı düşen konular var. biri yapın derken diğeri yapmayın diyor, şimdi nasıl güvenip de hayatımıza buna göre şekillendirelim.
devamını gör...
kuran'ın insan delili olduğun kanıtlarından birisidir. bu miras paylaşım hatasını halife ömer avliyye, reddiye yolunu çıkararak çözmüştür.





devamını gör...
kerrat cetveliyle kuran sağlaması yapılan başlık.

ateizm'in şartları
1 hesap makinesine iman
2 napier'in kemiklerine iman
3 pascaline'e iman
4 leibniz çarkına iman
5 facite iman
6 abaküse iman

bunların dışındaki hesaplamalar, şeksiz şüphesiz ateizme şirk koşmaktır.
devamını gör...
ayetlerde öyle bir şey yazmamasına rağmen şuradaki tanımda bahsedilen "kan bağı olmayanların ana mirastan payı çıkarılır, kalan miras dağıtılır" ilkesini de dikkate alacağımız başka bir örnek yapalım.

60.000₺ miras bırakan kadının kocası vardır ancak çocuğu yoktur. annesi yaşıyordur, babası ise ölmüştür. bir tane de kız kardeşi vardır.

aşağıdaki ayetlere göre hesaplayalım.

kocasının payı mirasın yarısı: 60.000*1/2 = 30.000₺
annesinin payı mirasın üçte biri: 60.000*1/3 = 20.000₺
kız kardeşinin payı mirasın yarısı: 60.000*1/2 = 30.000₺

paylaşılanları topladığımızda 80.000₺ oluyor. halbuki miras 60.000₺

yukarıdaki ilkeyi dikkate alarak hesaplayalım.

kocasının payı mirasın yarısı: 60.000*1/2 = 30.000₺
kalan miras: 60.000 - 30.000 = 30.000₺
annesinin payı kalan mirasın üçte biri: 30.000*1/3 = 10.000₺
kız kardeşinin payı kalan mirasın yarısı: 30.000*1/2 = 15.000₺


paylaşılanları topladığımızda 55.000₺ oluyor. halbuki miras 60.000₺

--- alıntı ---

nisa suresi 11. ayet: allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. ölenin çocuğu varsa, ana-babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. eğer çocuğu yok da ana-babası ona vâris olmuşlarsa anasının hakkı üçte birdir. ölenin kardeşleri varsa anasının payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. bunlar allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz allah ilim ve hikmet sahibidir.

nisa suresi 12. ayet: yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra, eşlerinizin, çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. çocuğunuz yoksa sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. eğer bir erkek veya kadının, anası, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir. bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. kimse zarar görmesin; allah’ın hükmü budur. allah her şeyi bilendir, hilim sahibidir.

nisa suresi 176. ayet: senden fetva isterler. de ki: "allah, babası ve çocuğu olmayan kimsenin mirası hakkındaki hükmü şöyle açıklıyor: eğer çocuğu olmayan bir kimse ölür de onun bir kız kardeşi bulunursa, bıraktığının yarısı bunundur. eğer (ölen) kız kardeşin çocuğu yoksa erkek kardeş de ona vâris olur. kız kardeşler iki tane olursa, bıraktığının üçte ikisi onlarındır. eğer erkekli kadınlı daha fazla kardeş varsa, erkeğin hakkı iki kadın payı kadardır. yanılmayasınız diye allah size açıklama yapıyor. allah her şeyi bilmektedir.

--- alıntı ---
devamını gör...
"fıkıhta mantık aranmaz ." cümlesiyle matematik aramanın da anlamı yoktur.
devamını gör...
mirasının tamamından eşin hakkı olanı, yani 1/8 i verdikten sonra → sonra (bkz: sonra)
--! spoiler !--

sonra

--! spoiler !--
(pek aydın ateistler bu kısmı bir türlü anlamadıkları için böyle yazdım belki anlarlar bu sefer)

kalan mirasın → kalan mirasın (bkz: kalan mirasın)

--! spoiler !--

kalan mirasın

--! spoiler !--

diğer kişiler tarafından paylaşılması şeklindeki emirdir. bu şekilde hesaplarsanız hiçbir hata yoktur.

hesap bu kadar açıkken mirasın tamamından eşin payını ayırıp, diğer kısımları yine mirasın tamamından hesaplarsanız sizin matematik hocanızı en içten duygularımla selamlarım.

edit: ayet metninde (bkz: sonra) kelimesinin olmaması bunu kastetmediği anlamına gelmiyor. metinden zaten böyle anlaşılıyor. buradan ayrıca türkçe hocanızı da en içten duygularımla selamlıyorum.

büdüt: paydayı eşitlemek payı da aynı oranda değiştirmekle mümkündür. yani oran orantıda bir değişme yapılmıyor. dolayısıyla miktarda bir değişme olmaz. buradan yine matematik hocanızı en içten duygularımla selamlıyorum.

düdüt: farklı kombinasyonlarda yine hatalı sonuçlar çıkıyor deyip sallamakla olmuyor. böyle tartışma adabı olmaz. bunu 1400 yıldır hiçbir müslüman farketmemiş, hatta hiçbir gayrimüslim dahi farketmemiş de ilk kez siz bulmuşsunuz gibi davranmayın. hepsinin açıklaması mevcut. buradan ayrıca felsefe hocanızı da en içten duygularımla selamlıyorum.
devamını gör...
kafasozluk.com/entry/255989

ilgili ayette "eşin payı çıktıktan sonra" gibi bir ifade olmadığı halde bu payı zorla çıkarttırıp kalan payları bölüştürebileceklerini iddia edenlerin olduğu hatalar silsilesi. birincisi kuran'da olmayan bir ifadeyi kuran'a sokmanın hükmünü siz müslümanlar daha iyi bilirsiniz, ikincisi eşin payı çıktıktan sonra bile başka kombinasyonlar olduğu vakit yine hatalar oluşuyor, genellikle de miras eksik dağıtılmış oluyor.

ama en önemlisi de eşin payı falan çıkarılmaz fıkıhta. onun yerine avliye denen bir sistem geliştirilmiş. esas itibariyle payı paydaya eşitlemeye dayanan bir yöntem. çıkış tarihi 7. yüzyıl, hz. ömer zamanı. boşu boşuna çıkmamış herhalde çünkü daha o zamanlar oranları toplayınca birden fazla ettiğini farketmişler. kutsal emir matematiğe uymayınca da insan icadı bir yöntemle asırlarca mal bölüşmüş müslümanlar.

peki avliye ile düzeliyor mu mesele. düzelmiyor tabii ki çünkü bu seferde kuran'da vadedilen oranlarla bölüşüm yapılmamış oluyor. oranlar bozuluyor kısacası. allah cebir nasip etsin ne diyelim. ibretlik.

edit: editlerle hocalarıma selam gönderen arkadaşa hatırlatayım, bahsettiği gibi eşin payı önce çıkarılmaz. en çok uygulanan yöntem olan avliya yönteminde de böyle bir şey yoktur zaten. önce dininizi bir öğrenin, komik duruma düşmeyin.

ki ayette sonra anlamını çıkarabiliyorsanız önce anadilinizi öğrenin. ne ki, arap bile böyle anlamıyor ayeti :)

oran-orantıda bir değişme yapılmıyor diyen ya matematik bilmiyor ya da avliya yöntemini. bence ikisini de bilmiyor. mesela şuradaki ilk örneği ele alalım: kafasozluk.com/entry/255875

payları topluyoruz ve o da ne? 8/6 çıktı. avliya yöntemi der ki paydayı paya yükselt ve dağıtımı ona göre yap. yani 8/6'yı 8/8 gibi kabul et.

kocanın payı 3/6 idi, yeni paydaya göre 3/8 oldu
annenin payı 2/6 idi, yeni paydaya göre 2/8 oldu
kız kardeşin payı 3/6 idi, yeni paydaya göre 3/8 oldu.

topluyoruz ve 8/8. voila? pek değil. zira koca, kuranın vaadettiği 1/2 yani 3/6 yani %50 yerine 3/8 yani %37,5 almış oldu. şimdi oranda bir değişiklik oldu mu olmadı mı? hala olmadı diyorsanız pes. matematiği diyanet personelinden öğrenince anca bu kadar olabiliyor demek ki. önce neden bahsettiğinizi bilin. matematik hocamın ellerinden öpüyorum.

şüphesiz ki siz müslümanlar her şeyi kılıfına uydurmasını en iyi bilenlersiniz.

farklı kombinasyonlarda hatalar çıkıyor. yukarıdaki linkte arkadaş örneğini vermiş zaten. eşin payını çıkıp kalan payları dağıtmaya kalktığınızda bu sefer de miras eksik dağıtılmış oluyor. "1400 yıldır müslümanlar farkedememiş mi?" sorusu da şaka herhalde. entrimde anlattım. 1400 yıl değil daha ilk senelerde farkediyorlar bir sıkıntı olduğunu. avliye yöntemi bunun üzerine geliştiriliyor zaten. tarih 7. yüzyıl. ayetlerde matematiksel hata olmasa zaten öyle bir yönteme de gerek kalmazdı. tekrar tekrar yazıyorum aynı şeyi zira malum türkçe hocanız pek iyi iş çıkaramamış.
devamını gör...
1400 sene önceki insanların, o toplumun kültürüne atıf yapan bir metni, tüm zamanlara hitap ediyormuş gibi anlayanların sandığı hata. bilmem haberleri var mı ama sıfır(0) sayısı kuranın indiği dönemden çok sonra bulundu. siz hangi hesaptan bahsediyorsunuz? tarihsel arka planı bilmeden çeviri yaparsanız işte böyle saçmalıklarla uğraşır durursunuz. isterseniz bir de integral deneyin, belki hesap bu sefer tutar? diye sormak istediğim başlık.
devamını gör...
(bkz: bsg dedirten ateist zırvaları)
devamını gör...
kuranı türkçe okuduktan sonra kurana inanmamak için hala matematiksel hataya ihtiyaç duyuyorsan, seni bir tek bu rahatsız ediyorsa inan gitsin dedirten söylem.
devamını gör...
komple hatalı bir kitap ta matematiksel hata aramak zaman kaybıdır.
devamını gör...
muhammedi düşünsene; elinde casio hesap makinesi... çat çat çat
-ulan böyle yazdık ama sanki bir yerlerde bir hata var
-abi boş ver salla gitsin, kim anlayacak
-olum öyle deme, yarın bir gün manyağın biri çıkar bu hatalı falan der
-abi götünden haberleri yok bunların rahat ol yaz gitsin... vahiydi dimi bu?
devamını gör...
tek derdimiz bu mu lan, geri kalanı mantıklı mı sanki. adam evlatlığının boşadığı kadınla evlenmiş, düzineden fazla eş almış, bir tanesi 6 yaşında diğeri kendinden 25 yaş büyük. bir kriter yok al gitsin, gurbetçinin sepeti doldurması gibi. siz adamın matematik bilmemesine mi takıldınız.
cahit arf vardı da o mu gidip ders almadı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kuran'daki matematiksel hata" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim