kültür olanları tercih edilmeli.
devamını gör...
coprinus comatus
ingilizcesi shaggy ink cap olan, türkçeye tüylü mürekkep şapkası olarak çevrilebilecek mantar için bir time lapse:
imgur.com/r/interestingasfu...
devamını gör...
kaşarlı mantar tava orgazmik lezzettir.
devamını gör...
küfler,şapkalı mantarlar,mayaların yer aldığı yaklaşık 1.5 milyonluk geniş bir ailenin tamamıdır. tabiki bizim ilgilendiğimiz mantarlar yemeklik ve ve zehirli mantarlardır. 30 bin civarında türü vardır tanımak zordur.
bunun için mantar tanıma kitapları basılmıştır.
jilber barutçiyanın türkiyenin mantarları .......... kitabı çok aramama rağmen hiç bir yerde bulamadım.üzülerek söylüyorum bende yok...
yakup erdemin mantar avcısının el kitabıdır.
mantarlar çok karıştırılabilen ,birbirlerine çok benzeyen türler içerebilirler. o sebeple siz siz olun doğada bulduğunuz mantarları uzmanına sorarak ,zehirsiz olduğuna emin olduktan sonra yiyin.
şuraya da korkunçlu video bırakayım
devamını gör...
tek başına veyahut herhangi bir yemeğin içinde, yanında garnitür olarak vs vs her şeye yakışan protein deposu ve lezzetli mucize bir sebze. ara sıra yaptığım vejetaryen tariflerden birini yazarak güne lezzet katalım.

300-400 gr mantar , az suyla yıkanır temizlenir,fırçalanır,kurumaya bırakılır.
diğer taraftan 1 kuru soğan,3-4 diş sarımsak,1 yk tereyağı ve aynı ölçü zeytinyağ da azıcık kavrulur. daha sonrasında sırasıyla yeşil biber,kapya biber, isteğe göre sarı kaliforniya biberi eklenir ve biraz ölmeleri beklenir. akabinde mantarlar eklenir. ilk bakışta tavanın ya da tencerenin büyük kısmını kaplıyormuş gibi gözükse de 5 dk içerisinde suyunu salacağından sürekli karıştırarak ve üstünü kapatmayarak öldürmeye devam edeceğiz mantarı. hepsi fırına girip max 10 dk pişecek kıvama gelene kadar ateşte bırakıyoruz üstü açık olacak şekilde. en son baharatları ve arzuya göre 1 shot kıvamında soya sosu ekleyerek ateşi kapatıyoruz. (baharat olarak tuz karabiber , kırmızı toz biber, zerdeçal,zencefil,kimyon, köri,hardal tozu benim kullandıklarım,siz zevkinize göre tatlandırabilirsiniz)
bu kısmı bir kenara alıp dinlenmeye bıraktıktan sonra 4-5 orta boy patatesi haşlayıp eziyoruz, içerisine tuz karabiber,1 yemek kaşığı tereyağ,1 çay bardağı süt ile birlikte püre haline getiriyoruz. tercihen porselen ya da cam bir kabın içerisini zeytinyağı ile yağlayıp alta patates püresini , üstüne yaptığımız mantarlı harcı , üstüne tekrar patatesli harçla kapatıp en üstünü taze kaşarla süsleyip 10-15 dakika kadar kaşarın iyice eriyip kızarmasını görene kadar bekliyoruz. işte size hafif eğlenceli görsel olarak da doyuran lezzetli bir yemek. yapacak olanlara ve bana şimdiden afiyet olsun .

not : eğer farklı tatlar katmak istiyorsanız ör ; tavuklu,etli vs deneyebilirsiniz, dediğim gibi mantarı her şeye yakıştırdığım için afiyetle tüketirsiniz.
devamını gör...
özellikle istiridye mantarı olarak bilineninin tadı oldukça güzeldir. kremalı makarnaya çok yakışır.
devamını gör...
göbelek olarak da bilinen canlı türüdür. ökaryot canlılardır. ayrıştırıcıdırlar.
devamını gör...
daha da asla yemem , yemem için teklif dahi edilemez.
devamını gör...
muhafazakar kesimde çok tercih edilmez. sebebi eskilerin mantarı zehirli bellemesi ve hayatı büyüklerinin öğretilerini ezberleyerek ve üzerine koymaya korkarak geçiren yeni nesillerin aynı alışkanlıkları sürdürmesidir.
muhafazakar derken dini gönderme yapmıyorum, yeniliğe kapalı anlamında kullanıyorum. muhafazakar her kılıkta muhafazakardır zira.
devamını gör...
gecemi alt üst eden şapkalı canavar.* neden yedim ki şunu? neden yaptım yani böylesi bir enteresanlığı? markette öylece durunca sebze reyonunda masum masum, dayanamayıp aldım. ve sonra kaşarlı bir kombinasyonla pörfekt bir lezzet yaratıp midemi taçlandırdım.

fakat işte gecesi kötü oldu. zehirlendim mi yoksa gastritim mi tetiklendi anlamadım. öldüm öldüm dirildim... umarım zehirlenmemişimdir.

bu geceyi de unutulamayacak geceler arasına not ettik çok şükür.
devamını gör...
mantar bileşik sözlük. aslı "aman tar" . tar burada çalgı aleti anlamında. tarı babası tarafından kırılan genç bir fars kızının bir gecede kapıda türeyen bitkiyi görünce sevinçle "aman tar" demesiyle oluşmuş. türkçesi göbelek. bunu da açıklarım sonra.
devamını gör...
tek başına da güzel fakat tavukla yan yana geldiğinde mükemmel bir şeye dönüşüyor.
devamını gör...
sporlar ile çoğalırlar. bitki ya da hayvan değildirler. ben uzaylı olduklarını düşümüyorum. toz halindeki sporlarını yayarak bulundukları bölgeyi kolonileştirirler. bu tozlar toprak altında misel ya da mycelium dediğimiz beyaz iplikçikler oluştururlar. miseller önlerine gelen organik maddeler ile beslenip yer altına uzarlar ve yeterince yayıldıklarında mantar dediğimiz, fungi krallığının meyvecikleri yeryüzüne çıkar.

not: miselleri örneğin fasulye dolu bir kavanoza bırakırsanız, orada da kolonileşecektir. miseller başka bir dünyadan gelmiş gibidir. ağaç kovuklarından petrol yataklarına kadar karbon bazlı her yerde yayılabilirler.

işte o sporlar:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel: amanita muscaria (sinek mantarı, fly agaric)

ayrıca bu adla bir şarkı listesi de bulunmaktadır. fly agaric playlist
devamını gör...
magic ?
devamını gör...
butun yemekler için vazgecilmez lezzet.
devamını gör...
halüsinatif olanlarını bodrumunuzda yetiştirmemeniz yatırım tavsiyesidir.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
zehirli mantar buldum. yiyi mi tadına bakim.
kim diyor zehirli. domatesi bile uzun süre yememisler zehirli diye. belki yenecek bir şey çıkar. adacaylarinin icinde çıkmış.
devamını gör...
fungi


şapkalı, küf ve maya mantarı olmak üzere sınıflara ayrılır ve dünyanın her yerinde yetişebilirler.
çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan besin ve biyolojik âlem olarak tanımlanır.
1.5 milyon mantar türü olduğu sanılmaktadır. mantar bilimi mikoloji olarak adlandırılır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


mantarlar âlemine giren tüm canlılar belirli ortak özellikler gösterirler ve bu özelliklerinden ötürü ne hayvanlar ne de bitkiler âlemi içerisinde sınıflandırılabilirler.
devamını gör...
(bkz: fungus)
devamını gör...
zehirli ve zehirsiz olmak üzere ikiye ayrılan, gövdesi silindir şeklinde, tepesinde de şapka şeklinde başlığı olan canlı bir organizma . yeryüzü üzerinde 4 milyon çeşidi olmasına rağmen bunlardan 300 türü mutfağımıza girebilir ve çorba ve yemek olarak soframıza gelir. bazı türleri insan hayatına kast edecek derecede zehirlidir, o sebeple uzun araştırmalar sonucu mantarlar zehirli ve zehirsiz olarak ayırt edilebilmişlerdir. manav tezgahlarını süsleyen kültür mantarları, istiridye mantarı, kuzu mantarı türleri zararsız olanıdır. bir de trüf denilen ve toprağın altında kendini gizleyen türleri vardır, bunlara ulaşabilmek için koku alma uzmanı bir köpekle arkadaşlık etmek gerekir. yüksek oranda folik asit ve protein içerir, tadı ete çok benzer. tohumsuz ürerler ve klorofilsizdirler, o yüzden bitki sınıfına girmezler. ne bitki, ne hayvan, ne de sebzedirler, fungus alemi denilen ayrı bir familya üyesidirler, ekosistemin bir parçasıdırlar. ormanlık ve çayırlık alanlarda renk renk, boy boy olanlara rastlarız. tabi rastlandığı zaman zehirli olup olmadığı konusunda uzman değilse o kişi, hiç bulaşmamalıdır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mantar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim