her dönemde kölelik, insanlığın en büyük sorunlarından biriydi maalesef, günümüzde de modern kölelik farklı şekillerde devam etmekte. tarım ve madencilikte görülmesinin yanı sıra, zorla evlendirilmek de modern köleliğin bir örneği.
devamını gör...
yasal olarak uygulanan köleliktir. 9-5 mesai yapmak (eğer bulunacak kadar şanslı iseniz tabii ki) ve bu mesaiden kazandığın paranın bırakın eğlenmek, kültürlenmeyi zorunlu ihtiyaçları bile karşılayamaması, ne yaparsanız yapın paranın dönüp dolaşıp yine sisteme iade edilmesi bu sistemin başlıca özeliklerindendir.
devamını gör...
özel hayat, sosyal hayat ve iş yaşamımızda hep var olan kölelik.
nazım hikmet’in de dediği gibi; “büyük hürriyetin ile çalışırsın el kapısında, ananı ağlatanı karun etmek hürriyetiyle hürsün.”
devamını gör...
bir ay boyunca; üretimine emek verdiği yüzlerce/binlerce adet üründen, ay sonu eline geçen maaşla bir tane bile alamamaktır.. ne acı ve aşağılık bir durum.
(bkz: sözleşmeli kölelik)
(bkz: kadrolu kölelik)
(bkz: sendikalı kölelik)
asgari ücrete razı olmak putperestliktir!
devamını gör...
iş ahlakı olmayan kurumsal firma çalışanlarıdır. karnını doyuracak kadar para ve özel hayatını dahi ele geçirme çabaları. amaç ise daha çok para kazanmak.
devamını gör...
modern köleliğin temel sebeplerinden biri aşırı nüfus ve eğitimsizliktir. örneğin siz bir işi 3000 liraya yapmak istemiyor olabilirsiniz lakin aynı işi 2500'e yapmak isteyen 10 kişi daha vardır. bu yüzden istediğiniz ücrete iş bulamazsınız. bu durumdan ise tek kurtuluş şudur, yüksek maaşı hak ettiğini düşünen kişi girişimci olarak piyasaya girip, düşük ücretli çalıştıran rakiplerini elemelidir.
devamını gör...
karısı dururken ev işi yapan erkeğe söylenebilecek şeyler, ev işi yapan erkek gibi başlıklar olduğu sürece kadınların ve
çalışılan saatin karşılığının yarısından azı kadar maaş alan işçilerin modern köleliği devam edecektir. işin kötüsü bu insanların birçoğu modern köle olduklarının farkında değildir.
devamını gör...
günde 14 15 saat çalışıp
ay başı asgari ücret almaktır
bazıları konuşarak televizyon karşısında
sen ise makine kuvvetiyle o kadar saat çalış
sonra ay başı parayı al
ay sonunu getirmeye uğraş
devamını gör...
ihtiyaçların ve alışkanlıkların köleliğidir bir bakıma. ihtiyaç diye tanımladığın şeyler ne kadar çoksa o denli kölesindir aslında. kazanmakla ilgili köleliğin temelinde tüketmekle ilgili kölelik vardır denilebilir.

benzer şekilde sosyal ihtiyaçların ne denli çoksa sosyal yaşamda köleliğin de o denli keskin bir hal alır. büyükşehirde yaşarken evlenmen; toplumsal onay, kabul görme gibi ihtiyaçlarını karşılamayacağından zorla evlendirilemezsin. oysa bir kasabada toplumsal kabul görmenin ön koşulu evlenmek olduğundan; o kabul görme ihtiyacını karşılamak uğruna buna razı gelebilirsin.
devamını gör...
cv hazırlamaya çalışmak. bunun için hırslanmak, yıpranmak, zamanı harcamak ve amacın sadece cv olması.
ve zamanın geçmesi.
işte modern kölelik budur. gönüllüdür.
bazen mecburidir fakat çoğu zaman bu yol gönüllük taşlarıyla örülür.
devamını gör...
insanlara aylık asgari ücret verip ömürlerini sömürmektir.
devamını gör...
paul lafargue - tembellik hakkı'nı tavsiye edebileceğim bir başlıktır.
devamını gör...
besim tibuk’un tgrt’nin mikrofonuyla istanbul yenibosna’da yaptığı bir röportajda elektrik faturasını ödeyemeyen bir kadınla konuşurken başa geldiği takdirde çıra gibi yanmakla kıyasladığı bir ifade. ifadenin tam hâli şu şekildedir: “devletin zokasını yutmayacaksınız. bakın, modern köleliğin ne olduğunu biliyor musunuz? devlet diyor ki: ben sana elektrik getireceğim. işte, yandın, çıra gibi yandın.”

bahsi geçen ifadelerin geçtiği röportaj, şuradan izlenilebilir: besim tibuk/youtube
devamını gör...
köleler sahiplerinin tarlalarında çalışırlar. sahipleri onlara yatacak yer, yemek, kıyafet verir. köle sahibinin malıdır. sahibi için malı değerlidir. köle sakat kalır ölürse büyük zarara girer.

modern köle sabahtan akşama çalışır. maaşı ile ev kirasını, ısınmasını, mutfak masrafını, giyim kuşamını, ulaşımını öder. özel yetenekleri yoksa patronu için çok da değerli değildir. iş arayan binlerce insan vardır. kolayca yenisi ile değiştirir.

4 kişilik bir ailenin açlık sınırı açıklanmış. 2 bin 767 lira. yoksulluk sınırı 9 bin 13 lira. aylık 10 binin üzerinde kazanıyorsanız birazcık daha özgür ya da birazcık daha değerli bir kölesiniz.

cumhuriyet
devamını gör...
asgari ücret+ yol+ yemek+sgk
devamını gör...
kendi hayallerini gerçekleştirmek yerine asgari ücretle bir başkasının halini gerçekleştirmektir maalesef .
devamını gör...
tam tamına 48 gündür yaptığım şey. özel sektörde çalışıp da kölelik yapmayan var mıdır ki? gerçi yine de işe ve departmana göre değişkenlik gösterebilir. bugün arka ofisten biri bana acıdı. biri bana acıdı yani ve beni doğru düzgün tanımıyor bile. halime acıdı. acınası bi insan oldum bu modern kölelik sisteminde. bu çarkın içinden bir gün çıkar mıyım bilmem ama, bugünleri asla unutmam. bir gün üst kademede olursam veya herhangi bi çalışanım olursa asla ama asla bunları yaşamasına müsaade etmem. ben çektim siz de çekeceksiniz mantığı ile yöneticilik yapılan bi ortamda, insana zerre kadar değer vermeyen yerlerde uzun çalışmıyorum diye insanlar bana kolay pes ediyorsun diyor. yaşayan bilir, herkesin eşiği de farklıdır. ben cidden bu sefer dayanabildiğim yere kadar dayanıcam. o insanları haksız çıkarmak mı denir buna artık kendimi kanıtlama çabası mı, mecburiyet mi ne derseniz diyin adına. o eşiğe daha çok gidip geleceğime de eminim. iyi tarafından da bakamaz oldum, tek iyi tarafı kendi paramı kazanmak ama bi noktadan sonra o da tatmin etmiyor çünkü yaptığım işin, yorulduğum saatlerin karşılığı asla değil. bu emek sömürüsü bitmedi, bitmeyecek. bi gün kendi işim olsun istiyorum, umarım o günleri görürüm. görene kadar sürünmeye devam.
devamını gör...
kravatlı hırsızların, kendilerine karşı ayaklanamayan ve uyuşturulmuş olan kölelere uyguladıkları sistemin adı.
devamını gör...
modernizm kavramı adı altında yapılır. her şeyin başına bu isim koyulur ki, "geçmişte her şey eksikti, bu son birkaç yüzyılda bizler sizin için bu eksiklikleri kapatarak kusursuz hâle getirdik" algısı yaratılır.
örneğin; modern fizik, modern tıp, modern eğitim sistemi vesaire.
başaralı oldu mu? oldu maalesef.

bu modern kavramı adı altında yapılanların hepsini incelediğimiz zaman birçoğu teoride kalmış, ispatlanamamış uydurmalardır. ancak modernizm büyüsüne kapılan insan, bunu göremez yada görmek istemez. güvenir hepsine ve üzerinden korkuyu atar: görmedim, duymadım, bilmiyorum

halbuki bilmez ki evvela kendisine kötülük yapar, sonra da çevresine.

bize geçmişimizi unutturmaya çalışan bu materyalist düşünce ürününe itibar etmeden, sorgulamamızı ona göre yapmalıyız. görülecek ki meseleler, aslında ne kadar basit.
devamını gör...
günde 16 saat çalışmadan 8 saate düşen süreler, yavaş yavaş bu modern ya da kimine göre post-modern kölelik sayesinde tekrar çıkmaya başlar. ucuzlaşmak, kölelik sistemine doğru geri gidiş için tek yönlü bilettir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"modern kölelik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim