1.
amerikalı mühendis edward a. murphy, jr. tarafından, başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine ortaya konan özdeyişlerdir.

"çözülen her problem yeni problemler yaratır."
*negatif bakış açısının temelidir.
devamını gör...
2.
"ne zaman bir şeyden vazgeçseniz, vazgeçtiğiniz o şey size geri gelir."
devamını gör...
3.
intihara meyilli birey profili bakışı.

yapış murphye yavrum! okşa obsesyonunun saçlarını. o özdeyişlere sıkıca sarıl. hiç bırakma.
devamını gör...
4.
--- alıntı ---

* yere düşen her şey ulaşılması en zor köşeye yuvarlanır.
* ne zaman arabamı yıkasam yağmur yağar, yağmur yağacağı için arabamı yıkamadığımda yağmur yağmaz.
* reçelli ekmek ne zaman yere düşse reçelli kısmı hep yere gelir.
* özür dilemek, izin almaktan daha kolaydır.
* uyuyan bir bebek, anne babası uykuya dalınca uyanır.
* bir şey tamir ederken elin tamamen yağlandığında burnun kaşınır.
* insanların seni seyretme olasılığı düştüğün komik durum ile doğru orantılıdır.
* yanlış numara çevirdiğinde çevrilen numara kesinlikle meşgul değildir.
* patronuna lastiğin patladığı için geç kaldığını söylediğinde ertesi gün lastiğin gerçekten patlar.
* gırgır geçmeye başladığın anda patron kapıda görünür.
* sıkışık trafikte şerit değiştirdiğinde, terk ettiğin şerit daha hızlı akmaya başlar.
* duşa girip ıslandığında telefon çalar.
* birileri ile karşılaşma ihtimalin, görünmek istemediğin zaman en üst düzeydedir.
* bir makinenin çalışmadığını ispat etmen gerektiğinde kesin çalışır.
* kaşıntının şiddeti ulaşma zorluğun ile doğru orantılıdır.
* sinemada sıranın ortasında oturanlar salona en son girerler.
* ayağınıza tam oturan bir ayakkabı kesinlikle mağazadaki ayakkabıların en çirkinidir.
* herhangi bir şeyi beğendiğinizde derhal üretimden kaldırılır.
* bir şeye ulaşmak istediğinizde ve ulaşamayıp umudunuzu kestiğiniz anda,bir yerden bir şekilde size gelir.
* işler yolunda gittiği zaman mutlaka bir terslik vardır.
* aradığınız şeyi baktığınız en son yerde bulursunuz.(aranılan bir şey birkaç yere bakılarak bulunur ve bulma eylemi zaten en son bakılan yerde gerçekleşir.)
* herhangi bir bilgide sayılar çok doğru gözüküyorsa boşuna kontrol etmeyin, yanlıştırlar.
* bir teklifin gerçek olması güvenilir olmasını gerektirmediği gibi, güvenilir bir teklifin de gerçek olması gerekmez.
* telefon çalmasını beklediğin süreler boyunca çalmayacak, ancak başından ayrılıp başka bir işle meşgul olduğun anda çalıp seni bölecektir.
* siz sınavlara istediğiniz kadar çalışın, sonunda her zaman çalışmadığınız bir yerden çıkacaktır!
* ne zaman sınavlara çalışacak olsanız uykunuz gelir, sınavdan sonra uykunuz açılır.
* dakikalarca beklediğin otobüs sen tam sigara yaktığında gelecektir.
* sigara dumanı her zaman sigara içmeyen kişiye doğru gelir.

--- alıntı ---
devamını gör...
5.
uzun süre otobüs-dolmuş beklendikten sonra, sırf murphy çalışsın diye sigara yakılır, o sigara bitmeden, muhtemelen yarısına bile gelmeden, beklenen araç gelir. murphy works.
devamını gör...
6.
"her şey yolunda gidiyorsa, kesin bir terslik vardır." cümlesiyle hayatımı özetleyen yasa.
devamını gör...
7.
bu yasalardan biri de, diyelim trafiktesiniz ya da kasa kuyruğundasınız. siz hangi taraftaysanız muhakkak o taraf sıkışıktır. peki kabul edelim lakin bu murphy yasaları sadece sizin üzerinizde mi işler? trafiğin rahat aktığı yerdeki ya da hızlı yürüyen kuyruktaki vatandaşlar muaf mıdır? işte burası murphy amcanın çelişkiye düştüğü yerdir.
devamını gör...
8.
"bir sürecin kötü gitmesi olasılığı varsa, kötü gitmesi olasıdır" bakış açısı. yönlendiren yahut manipüle eden yine biz insanlarız. süreç dahilinde kişi ve nesnelerin uzaydaki konumu fazla idealize edilirse süreç kötüye gidebilir, tıpkı jenga taşlarının devrilişi gibi fazla idealize edilmiş kişi ve nesneler eninde sonunda evrende ait oldukları yerlere dönerler, kaosa.

(bkz: kaos kuramı)
devamını gör...
9.
imkansız olanı elediğinde olasılıksız olsa da elinde kalan gerçek olmalıdır." sir arthur conan doyle.

christopher nolan'a göre murphy kanunları olur'u olan her durumun, ihtimaller dahilinde gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu üzerinedir. bir şey olacaksa olur çünkü yasalar buna izin verir, murphy'nin yasaları değil, evrenin kendi yasalarıdır buna izin veren. kuantum düzeyinde evren belirsizlikten ibaret gibi görünse de fiziğin alt parçacıklarının dahi etrafında döndüğü bir güç alanı vardır. yani haliyle de kaotik, belirsiz hareket etmesi gereken, bazı hal ve durumlarda da öyle hareket eden parçacıkların düzenli olması varlığın oluşabilmesi için gereklidir. kurallar vardır. evrenin dışında ne olduğunu bilmiyor, evrenin biçimini ifade etmede yetersiz kalıyor ve daha nice algımız dışında kalan olayı anlatırken bocalıyoruz. buna rağmen olmuştur. "dünya olduğu gibi olan her şeydir." bu durumda da evrenin içerisinde gerçekleşen ekstrem herhangi bir durum yoktur. sadece olayların sıklık derecesi, oluş sayıları ve süreleri vardır, böylelikle sınırlı aklımız için belirleyici çizelge oluşturabilir, doğaüstü tanımını yapıştırabiliriz. oysa, az önce yazdığım gibi doğada doğaüstü herhangi bir olay gerçekleşmez, bununla birlikte bir olayın bir diğerine göre üstünlüğü yoktur, hepsi sadece insan algısının cılızlığının getirisi tanımlardır. murphy yasaları/kanunları da bir şekilde bunları alaya alır, "neden ben?" sorusuna "çünkü öyle." diyebilmenin bir yoludur. genel-geçerdir böylelikle, haliyle de insanı merkezden alarak diğerlerinin arasına bırakır. benzerlerine "ya sen de mi?" sorusunu yönelten insan sonunda anlayabilirse "sadece bana olmuyormuş." diyebilme gücünü, aşağılık kibrinin ötesinde bulabilir, umarım da bulur.

mucize diye tanımlanabilecek olasılıklarla evren bir şekilde patladı, hiçlikten varolan bu yapı kaderinde çizilen muhtemelen yaşına göre bizim bulunduğumuz noktada oldukça genç. biz evrenin 13,4 milyar yıllık kısmında yaşıyor, onu bu emekleme çağında görüyor hatta nasıl oluştuğuna dair bırakılan izlerle optik bir görüntü oluşturabiliyoruz. entropi. evrenin içindeki her şey, sonunda evrenin kendisine de olacağı gibi dönüşmeye/yıkılmaya mahkumdur, bundan kaçısın tek bir yolu bile yoktur, tüm galaksiler birbirinden uzaklaşıp evrenin kendisi de genişleme sürecinin sonuna geldiğinde soğumaya ardından da enerjisini yitiren sayısız yıldızın da çökmesiyle beraber oluşan karadelikler ısınmaya ve sonunda da kendini kapatmaya mahkumdur. gnostiklerin evren hapishane inancı eğer manevi tanımından ayrılıp fiziki forma bürünebilseydi, tam anlamıyla bu olurdu. durum böyleyken murphy yasasındaki "her şey kötüye gider." maddesi insanın yok olmaktan korkan, eylemsizliğe teşvik eden algısıyla birleşip kendini gerçekleştirebilirdi.

bizler öleceğini bilerek hayatta kalmayı sürdüren canlılarız, doğanın ne olduğuna dair bir bakışımız onu açıklamaya yönelik algıtlarımız var. ölümden korkuyoruz, en canlı gibi bizler de hayatta kalma içgüdüsüne denizdeki tek hücreli canlı gibi sahibiz. buna karşılık yine de devam ediyor, türü ya da kabileyi gelecekte var edebilme umuduyla çoğalmayı ya da insanın devamlılığı için gereken hareketi gerçekleştiriyoruz. o halde buradan çıkarabileceğimiz tek şey, tüm kötü ihtimallere rağmen yaşamak hala umut verici. o zaman diyebiliriz; ilk canlı/canlıların kazandığı içgüdüye sahipsek aynı şekilde onu oluşturan ortam kendi şablonuyla hareket ettiyse yine ortamı var eden ihtimaller zincirindeki kodu içimizde barındırıyoruz. bu yüzden "her şey kötüye gider." yasası makul geliyor, bu yüzden olanaklılığını gözden çıkarmıyoruz. buna rağmen biliyoruz; her şey kötüye gider gitmesine ama buna rağmen yaşam var. buradayız. çok da kötü gözükmüyor öyle değil mi?
devamını gör...
10.
okuyan herkesi kontrolü altına inandığım, komik görünen ama aslında pek de komik olmayan yasalardır. sanki tüm kötülükleri başına o açmış gibi, kötü bir şeyin üstesinden gelince, "seni yendim murphyyy!" diyorum ve garip bakışlarla maruz kalıyorum. ne güzel benimsemişim.
devamını gör...
11.
aslında çoğu 'farkında olmak'la ve ilişkendirmelerle alakalıdır. mesela yanlış çevrilen numaranın hiçbir zaman meşgul çalmaması. bu kesesinde farkında olmamakla alakalıdır. sonuca bağlıdır. aradığınız numaranın yanlış olduğunu ancak karşı taraf cevap verirse farkında olabilirsiniz. mesela aceleniz varken bütün kırmızı ışıklara yakalanmak. kalan bütün zamanınızda hep yeşilde geçiyormuş gibi o anda acelenizin verdiği asabiyetle bunun farkına varırsınız.

ancak gerçekten aksiliğe ve şanssızlığa götüren yasalar da var. bütün gün çalmayan telefonunuz sıçmaya gittiğinizde çalar, çalmayı geçin açıp konuşayım deseniz bir de arkadan başkasının aradığını bildiren o uyarı sesi gelir.

aslına gelince bunların gerçekten de murphy kanunları olarak anılması mühendis murphy'nin bu şanssızlık yada tesadüflerin 'farkında olması' ile mevcutlanmıştır. bunlar aslında yaşadığımız dünyanın ve hayatın birer normal olayıdır sadece bizim gücümüze yada ilgincimize gider.
devamını gör...
12.
ınterstellar (yıldızlararası) filminde yardımcı başrolde ki kızın adı. adını astronot babasının etkilendiği murphy yasalarından dolayı vermiş olması muhtemeldir. filmde sıkça duyulur. tavsiyemdir izlenmeli
devamını gör...
13.
geçerliliğine inandığım yasalardır.
devamını gör...
14.
kesin bi bokluk var yasası.
devamını gör...
15.
yabancı bir mahallenin sokağından geçerken mahallenin çocuklarının sokakta oynadığı topun tam siz geçerken size değme ihtimali %99.
devamını gör...
16.
beklediğiniz sıra her zaman daha yavaş ilerler.
devamını gör...
genel kuralları şu şekildedir:

bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir.

bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir.

bir şeyin ters gidebileceği olasılıkları engelleseniz bile, anında yeni bir olasılık ortaya çıkacaktır.

bir şeyin olma olasılığı, isteme olasılığı ile ters orantılıdır.

er ya da geç olası en kötü koşullar zincirlemesi vuku bulacaktır.

ne zaman bir şeyden vazgeçseniz, vazgeçtiğiniz o şey size geri gelir.

olmuyorsa zorlayın, kırılırsa zaten değişmesi gerekir.

ne kadar beklersen bekle istenmediği zaman gelecektir.

çözülen her problem yeni problemler yaratır.

her şey yolunda gidiyorsa, kesin bir terslik vardır.

bir şeyle fazla oynarsanız, onu bozarsınız.

bütün bir dönem kusursuz çalışan hesap makinesinin, matematik sınavında pili biter. (açıklama: her ihtimale karşın, beraberinizde pil taşırsanız, o da bayat çıkar)

hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir.

piyangoda para kazandığınız gün, ölümünüze fazla kalmamıştır.

bir şeyi anlayamıyorsanız, içgüdüsel olarak doğrudur.

bir kişiye "masa boyalı, sakın değme!" derseniz, size inanmadan önce mutlaka masaya dokunacaktır.

eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, üzülmeyin geçer.

aradığınız bir şeyi en başından değil en sonundan aramaya başlayın.
devamını gör...
herkesin bir ucundan tuttuğu yasalardır. herkes için bir murphy yasası mutlaka vardır.
devamını gör...
geçtiğim şerit yavaşlar hemen.
devamını gör...
hiçbir felaket yalnız başına gelmez sözüyle desteklediğim kanun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"murphy kanunları" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim