grejuva ve rum ateşi olarak da bilinir. game of thrones'da bulunan wildfire yunan ateşinden esinlenilmiştir. mad king ii. aerys targaryen ve cersei lannister tarafından kullanılan wildfire yunan ateşi gibi yıkıcı bir güce sahip olmakla beraber onun gibi su üzerindeki gemilere dahi hızlıca yayılarak önü alınamaz bir yangına sebebiyet verir.
devamını gör...
bizans ateşi, roma ateşi, grejuva ateşi, yunan ateşi, vahşi ateş, sıvı ateş gibi kavramlarla da anılan rum ateşi kızgın kömür, kükürt ve zift karışımından oluşan bir silahtır. sonradan içine zift, reçine, kükürt, nafta, kireç ve güherçile gibi maddeler de eklenerek zenginleştirilmiş içeriğinin özelliği içine su kattıkça alevinin artmasıdır.

su üzerinde sönmeyen bu ateş özellikle deniz savaşlarında kullanılmış ve birliklere büyük zarar vermişti. deniz ateşi olarak anılan bu silah, farklı devletlerce farklı zamanlarda kullanılmıştı. 7. yüzyılın 2. yarısına tekabül eden bir zaman diliminde heliopolisli callinicus adlı bir mimara ve kimyacıya atfedilen bu icattan ayrı olarak ateşli silahlar geçmişte de kullanılmıştı.

ıv. konstantin zamanından bizans'a gelen bu mimarın bizans'a bu sıvı ateş formülünü öğrettiği ve orijinal formülün dikkatle korunarak günümüzde bilinmeyen bir sır olduğu düşünülür. reçine, asfalt, kükürt, nafta, ince sönmemiş kireç gibi olası bileşenlerden bahsedilir. theofanis (theophanes the confessor) kaynaklarına göre 672 yılında icat edilmiştir ve kallinikos (callinicus)'a atfedilir.

kaynakta olay şu şekilde geçmektedir:

''at that time kallinikos, an artificer from heliopolis, fled to the romans. he had devised a sea fire which ignited the arab ships and burned them with all hands. thus it was that the romans returned with victory and discovered the sea fire''



''o sırada heliopolis'ten bir zanaatkar olan kallinikos, romalılara kaçtı. elinde tüm arap gemilerini yakan bir deniz ateşi vardı. (tasarlamıştı) böylece romalılar zaferlerle döndüler ve deniz ateşini keşfettiler.''


fakat bu kaynakların doğruluğu ve tarihi sıralaması tartışmaya açıktır. tarihten daha önceye kayıtlı başka yazılarda bu tür silahlar kullanan gemilerden bahsedilir, kallinikos'un var olan bir silahın farklı bir tasarımını getirdiği veyahut bu aletin tek bir kişinin eseri olmadığı gibi söylenceler de bulunur. farklı tarihçiler için olayın kaynağı kallinikos iken bazı tarihçilere göre bu tamamen yanlıştır.

gelelim rum ateşine. bizans'ın sasaniler ile yaptığı uzun savaşlar sonucu yıprandığı ve müslüman fetihlere dayanamadığı bir dönemde bu olaylar gerçekleşti. constantinople (istanbul)'un da içinde olduğu bu dönemlerde deniz ateşinin kullanılması bizanslılara çok yardımcı olmuştu.

uzun bir süre imparatorlardan, varislerine bir sır olarak saklanan bu formül yaklaşık 7 yüzyıl boyunca sadece bizanslılar tarafından kullanılmıştı. tarihi kayıtlarda düşmanların korkudan titrediği, yanarak ölmektense denize atlayarak boğulmayı tercih ettikleri yazıyordu. bizans tarihinde rum ateşi'nin önemi yadsınamayacak kadar büyüktü. su ile daha da alevlenen ve söndürülemeyen bu ateş zamanla kara silahlarında da kullanılmaya başlanmıştı. el bombaları şeklinde kullanılan ve farklı devletleri, savaşları etkileyen silahlar bir süre sonra sebebi bilinmeyen bir şekilde kullanılmadı. dördüncü haçlı seferleri’nden (13. yüzyıl) sonra tarihi kayıtlarda izlerine rastlanmadı.

kaynakça ve daha fazlası: gorgondergisi.com, historyextra, wikipedia, newscientist.com
devamını gör...
bizans imparatorluğu tarafından pek çok savaşta kullanılan yanıcı madde. bu savaşlar arasında belki de en kritik olanlar 674-678 ve 717-718 konstantinopolis kuşatmalarıdır. doğuda çin, batı'da atlas okyanusu'na kadar ilerleyen emevi devleti, kısa sürede anadolu'yu baştan başa kat etmiş ve bizans başkentini muhasara altına almıştır. hem denizden hem de karadan icra edilen harekâtların başarısızlığa uğramasının en büyük nedeni rum ateşi'dir. her iki kuşatmada da güçlü arap donanmaları mürettebatıyla birlikte yakılarak yok edilmiştir.

kuşatmaların başarısız olması, oldukça erken bir dönemde hristiyan avrupa'nın kıskaca alınma tehlikesini önlenmiştir. bizanslılar, hristiyan âleminin doğudaki ileri karakolu olma vazifesini (latin işgali sayılmazsa) 1453'e kadar sürdürecektir. emevilere (ve devamındaki halifeliklere karşı) karşı batıdaki ileri karakol ise frank devleti olacaktır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rum ateşi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim