doğu toplumlarında ana tanrıça ve otorite kültü.
devamını gör...
bereket tanrıçası.
devamını gör...
eski anadolu medeniyetlerinde bereket tanrıçasıdır. magna mater yani tanrıların anası olarak da bilinir.
devamını gör...
anneanneme benzeyen tanrıçadır. kibele gibi kadın maşallah. gerçekten benziyor.
devamını gör...
bolluk-bereket tanrıçasıdır ve anadolu'da özellikle frigya döneminde oldukça yaygın olarak görülür.
bereket dışında doğurganlığın da sembolüdür.
devamını gör...
doğurganlık sembolü olan bolluk bereket tanrıçası.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel m.ö. 13. yy ikinci yarısına ait kabartması. manisa/gördes/akpınar.
devamını gör...
üretkenliğin sembolü sayılan frig mitsel kadın öğesi.
frig dilinde kubeleya biçiminde telaffüz edilir ve dağ anası yada koca ana manalarına gelir.
buradan
devamını gör...
cevat şakir kabaağaçlı'ya göre (halikarnas balıkçısı) "kıble" kelimesinin kökeninin dayandığı mitolojik karakterdir.
(bkz: anadolu efsaneleri)
devamını gör...

ana tanrıça kibele

tüm canlı varlıkların anası sayılan anadolu'nun doğurganlık tanrıçası kibele'ye olan tapınış, frigya'daki dindymos dağı'nda bulunan mabedinden yayılarak önce yunanistan'a, sonra da roma'ya ulaştı. romalılar ona magna mater, yani "yüce anne" derken şair virgil ve ovidius ondan "tanrıların anası" diye bahseder. attis adındaki frigyalı bir genç sevgisinin saflığıyla kibele'nin gönlünü çeldi. kibele ondan mabedini korumasını ve bakir kalacağına söz vermesini istedi. attis'in orman nemfi sagaritis'i baştan çıkararak sözünden dönmesine öfkelenen tanrıça, nemfin ağacını keserek onu öldürdü. aklını kaçıran attis cinsel organlarını kesti, bu eylem tanrıçaya hizmet edebilmek için kendilerini hadım eden kibele rahipleri tarafından da tekrarlanırdı. mö 204'te, antik yunan sibil kitaplarındaki bir kehanette de belirtildiği gibi, tanrıça'yı temsil eden kutsal siyah bir taş roma'ya götürüldü ve palatino tepesi'nde kibele adına bir tapınak inşa edildi. kibele kültü ve kendinden geçerek tapınma pratikleri tüm imparatorluğa yayıldı, imparator claudius yönetimi sırasında kibele tapınışı roma'nın resmî devlet dini oldu.


kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
anadolu kökenli bereket tanrıçasıdır.

anlatılan mitlere göre kibele, çift cinsiyetli ve iki cinsiyeti de etkisi altına alabilecek kadar etkileyici bir varlıktır. ilk olarak zeus’un rüyasında belirir ve sonrasında gerçeğe döner. gerçeğe dönmesinin ardından onu bir tehlike olarak göre zeus öldürülmesi gerektiğini savunsa da afrodit ona karşı çıkar ve nihayetinde erkeklik organı hadım edilir. bu organın düştüğü yerde bir badem ağacı oluşur ve efsaneye göre badem ağacının çıktığı bu yer çatalhöyüktür. aynı zamanda bilinen ilk kibele heykelleri de çatalhöyük’te bulunmuştur.

hikayenin devamında, bu ağacın ilk mahsülde toprağa düşen meyvesinden bir erkek doğduğu söylenir. doğar doğmaz keçilerin arasında kalan bu erkek çocuk kendisini keçi sanarken bir çiftçi tarafından fark edilir ve çiftçinin kızıyla evlenmeye zorlanır. daha sonra parçasından doğan çocuğu bulan kibele onu yanına almak ister, ancak çiftçi bu isteği reddeder. kibele de hem çiftçiyi hem de erkek çocuğunu zehirler. bu olayın ardından kibele’nin amazon kadınlarının temsili olduğu da söylenir.
devamını gör...
umay - kubaba - kibele - demeter - mater - artemis - meryem ana tüm bu figürler doğadaki dişil gücün, doğurganlığın, bereketin, antik asya ve anadolu kültlerinden önce frigya'ya sonra antik yunan'a oradan antik roma'ya, en son hristiyanlığa evriminin en belirgin adlarıdır. bu konuda bir yaz boyu makaleler okumuştum.

ilginçtir ki, türkçedeki demet adının kır ve doğa tanrısı demeter'den geldiğin söyleyeyim. demeter, frig tanrıçası kibele'nin antik yunan'daki karşılığıdır.meraklısına yüzlerce bilimsel kaynak gönderebilirim.
devamını gör...
tanrıların anası

anadolu kökenli ana tanrıça olup bereketi simgeler.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrıça kibele" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim