(bkz: yapay sanat)
devamını gör...
taklitten ötesi değildir.
devamını gör...
enteresan mevzudur. yapay zeka sanatı öldürür mü? sorususunu gündemde tutan ikili.
devamını gör...
sanat, sinema, edebiyat, duygusal ilişkiler vb insanın ürünüyse sanattır, sinemadır, edebiyattır, duygusaldır, içtendir...

tabii henüz keşfetmediğimiz dünya dışı zeki ve duygusal varlıklar da dahil. sadece insanla sınırlamayalım.
devamını gör...
saçma sapan işler yapıp adına sanat diyenleri üzecek durum.
çünkü yapay zeka bile bunlardan daha az saçma şeyler yapar.
devamını gör...

özgün şeyler öğretmeliyiz: değerler, inanmak, bağımsız düşünme, ekip çalışması, başkalarına değer vermek. bunlar insani beceriler. bilgi bunları öğretmez. bu yüzden çocuklarımıza spor, müzik, resim öğretmeliyiz. insanların makinelerden farklı olduklarını sağlamak için sanat öğretmeliyiz. öğrettiğimiz her şey, makinelerin öğrenebileceğinden farklı olmalı. eğer makineler daha iyisini yapabiliyorsa, bunu düşünmemiz lazım.”


efenim yukaridaki alinti alibaba’nin kurucusu jack ma’ya ait. sozleri sanki baslikla fazlasiyla iliskili gibi. insan ile yapay zekanin, ozellikle gelecekte ayrisimini saglayacak o ince cizgideki farki cok net sekilde belirtiyor. ben oyle anliyorum en azindan.

sanattan once bence biz; insan ve yapay zeka arasindaki ayrimi veya ayristirici unsurlari ele almaliyiz. zira ikisi arasindaki farkin idrakiyla sanatin da tanimini zaten anlayacagiz.

insan ile yapay zeka arasindaki fark; yapay zekanin kendisine yuklenen yazilimdan otesine gecme imkani soz konusu degildir. ama insan zekasının sınırı yoktur. aksine insanin sınırlarını zorlamaya yönelik her etkileşimi, zihninde noronların aktivasyon icerisinde olmasiyla, sinapslarin ekstra cogalmasi neticesinde zekasini ve becerilerini sonsuz derecede genisletebilir. insan zekasi kozmos’dan genistir, bir sınır cizgisi yoktur. kendi zekasina yakin makinalar tasarlamasi bunun en birincil gostergesidir. ama zannimca insan ile yapay zekanin asıl farkı zihni degildir.

insan ruhu ve duygulari olan bir canlid. hisseder, inanclari vardir, estetik algisi vardir. guzel olarak atfettigine bir yatkinligi soz konusudur… anlasilmak, kendini ifade etmek, görülmek, onaylanmak, sevmek gibi manevi kendine özgü ihtiyaclari mevcut.

iste sanatta tam olarak burada türer. yaraticilikta sınır tanımayan, surekli uretime dayali zihni ile estetige olan duskunlugu; daha otesi anlasilmaya yonelik zaruri ihtiyaci insani sanata yoneltir. duygulari ve becerilerinin disa vurumuyla da sanatini elde eder. yani insan yapay zekadan farkli olarak sanatkardir/zanaatkardir…

yapay zekanin sozde sanatina gelince; olmaz o is!! sanat emekten once hayal gucunun urunudur. simdi sorarim size, yapay zekanin hayal gucu var midir?

calinti eserlere sira gelince aslinda gelecekte zapay zeka ile ilgili yasalar da cikacak. ama yasalardan ote nft gibi kisilerin eserlerine ozel patent uygulamalari zannimca cogalacak gibi. bu sekilde calinti/intihal icerik uretiminin onune kismen gecilecektir.

bu arada insan ve yapay zeka temali konulara ilgiliyseniz, cok yerinde bir kitap tavsiye edebilirim; sinan canan’a ait dijital gelecekte insan kalmak kitabini bir okuyun bence. bu tur icerikteki meselelerle alakali cok yerinde bilgilere rastlayacaksiniz.
devamını gör...
biri edilgenliğe ve sistemine girilecek ölçü değerlerine mahkûm fabrikasyon mühendislik ürünlerinin mümzîi, diğeri ise etken bir akıl, kalp ve eylemin sonucunu târifleyen iki olgudur. bu nedenle, ''yapay zekâ'' sanatın öznesi değil, ancak sanatın konusu olabilir. ''yapay zekâ'', varlığını sanata borçludur. sadece, sanatın eli değmiş eserleri manipüle edip değiştirebilir, işleyebilir. o eserlerin asliyetiyle, kaynağıyla irtibâtını kopartamaz. yapay zekâ, hakiki anlamda sanat yapamaz; zira sanat, bireysel duyuş, sezgi ve fikirlerin akıl ve şuur ile evliliğinden doğar.

5846 sayılı fikir ve sanat eserleri hakkında kanun'un ''tanımlar'' başlığını taşıyan 1/b maddesi'nde; ''eser: sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini'', işlenme eser ise: ''diğer bir eserden istifade suretiyle vücuda getirilip de bu esere nispetle müstakil olmayan ve işleyenin hususiyetini taşıyan fikir ve sanat mahsullerini'' ifade etmektedir. aynı kanun'un 13-17. maddeleri arasında eser sahibinin hakları düzenlenir. buna göre 16/1. maddesine göre: ''eser sahibinin izni olmadıkça eserde veyahut eser sahibinin adında kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamaz.'', 16/3. maddesinde ise; ''eser sahibi kayıtsız ve şartsız olarak yazılı izin vermiş olsa bile şeref ve itibarını zedeleyen veya eserin mahiyet ve hususiyetlerini bozan her türlü değiştirilmeleri menedebilir. menetme yetkisinden bu hususta sözleşme yapılmış olsa bile vazgeçmek hükümsüzdür.'' denilmektedir. yine, 15/2. maddesinde de; ''bir güzel sanat eserinden çoğaltma ile elde edilen kopyelerle bir işlenmenin aslı veya çoğaltılmış nüshaları üzerinde asıl eser sahibinin ad veya alametinin, kararlaştırılan veya adet olan şekilde belirtilmesi ve vücuda getirilen eserin bir kopye veya işlenme olduğunun açıkça gösterilmesi şarttır.'' hükmüne yer veriliyor.

şu halde, yapay zekânın işleyebileceği bir eser, ancak sahibi tarafından işlenmesine izin verilen bir eser olabilir. aksi halde, 5846 sayılı kanun'un 66, 67, 68, 69, 70 ve 71. maddelerinde sayılan hukukî ve cezâî müeyyidelerin uygulanması durumu ile karşılaşılabilir. eser sahibi vefât etmişse, eserden kaynaklı mâlî haklar, ölümden itibaren 70 yıl süreyle korunmaya devam eder, 1. derece mirasçıları varsa onlara, yoksa 2. derece mirasçılara veya mansup (miras bırakan tarafından belirlenen) mirasçılara intikal eder.
devamını gör...
yapay zeka insanoğlunun kendinden daha zeki olarak tasarladığı dijital proje. sanat ise duygularla yapılmıyor muydu yapay zekanın yaptığı sanat sadece göze ve kulağa hitap ederken duygular hep bi yerde eksik kalacak doğal olmayacak.
devamını gör...
şunu unutmamak gerek, yapay zekayıda sanatçı dehası olan bir yazılımcı yapmıştır. ama duygusuz yapılan herhangi bir eser sadece zanaat olur.
devamını gör...
yapay zekaya (normal sözlük) akrostiş şiir yazdırdım .çıkan sonuca bakın
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
zekaart ya da kısaca zart.
devamını gör...
neden diyorum bazen kendi kendime
ortaya atıyorsun her şey de kendini
rahat dur otur oturduğun yerde
moralini de bozma öyle herşeye
ama yok adam olmam ben
lal olsaydım keşke

söz dinle biraz
öfkelenme her şeye
zaten çok kişi kaybettin bu yüzden
lüzumlu lüzumsuz işlere bulaşma
üzülme böyle boş yere
katlanamıyorsun sonra işte
devamını gör...
harika bir şey bu ya... tam böyle fırça ile yapmış gibi.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yapay zekanın ürettiği herhangi bir materyali sanat olarak tanımlamam. benim şahsi düşünceme göre sanat sanatçı içindir ve duygusuz yapılan sanat sanat değildir. bugüne kadar yaşamış ve üretmiş bütün sanatçılar duygularını da içine katarak üretmişlerdir. aynı manzara resmini bile çizseler resimlerin farklı olmasının sebebi de aslında ressamların farklı olmasından kaynaklanmakta. yapay zekaysa duygusu olmayan tamamen mantık bilgi ve bilim üzerine yoğunlaşan bir ürün günümüzde. o yüzden yapay zekanın üretmiş olduğu herhangi bir materyalin kopyadan ileri de gidemeyeceğini düşünüyorum.
devamını gör...
canlı olmayan duygu barındırır mı elbette hayır. estetik sadece simetri ve uyum mudur. duygusu olmayan bir simetri güzeldir ama sanat mıdır.

(bkz: babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi)
devamını gör...
bence sanattır. ai siteleri marifetiyle çok güzel eserler yaptırmıştım.

erkin koray
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

afyonlu gay katolik taşfırın işçileri
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

nature demedim mature dedim
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel



bu şahsı bi yerden gözüm ıstırıyor
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

putin
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel



freddy mercury
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

daha neler neler.
devamını gör...
suanlik her acidan sanata hakim olmasa da, bir kisim konularda baya geliskin
devamını gör...
deli saçması
devamını gör...
buna sanat denmemeli bence, sanat duygu içeren bir eser değil mi? makinenin duygusu olmadığına göre komutla işlem yapıldığı için bireyin iç dünyasını dışa yansıtamadığını savunur düşünürüm.
devamını gör...
sanat, yaratıcılıkla beslenir. yapay zeka yaratıcılıktan yoksundur çünkü yaratıcılık sadece insana ait olan bir done ile "ilhamla" çalışır. günün sonunda, teknolojik bir ürünün ortaya çıkaracağı sanat, başka bir yerde olan herhangi bir şeyin kopyası olacaktır. yapay zeka internet üzerinde var olan kaynaklarla çalışır. yani zaten olan - var edilmiş şeyleri kullanır. sıfırdan bir şey üretmediği için, yaptığı her şey taklittir. buda sanatın en önemli ilk kuralını ihlal eder; özgünlük.

dolayısıyla sanat ve yapay zeka yan yana kullanılamaz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yapay zeka ve sanat" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim