mustafa kemal atatürk'ün nadide sözlerinden birisidir efendim. baktığımız zaman basit bir söze benzese de öyle değildir. şahsım, bu cümleden iki anlam çıkartmakta.

1-fark ettiyseniz, ilk başta "yurtta sulh" denilmiş. yani "herkes kendi topraklarında barışı sağlarsa, dünyada da barış sağlanacaktır." anlamı çıkartılabilir.

2- ikincisi de, birincisiyle bağdaşmış ancak milliyetçi olanından. "eğer türkiye cumhuriyeti'nin barışına dış ülkeler tarafından müdahale edilmez ise, dünyada da barış olur."

atatürk'ün ne denli zeki ve düşünceli birisi olduğunu sadece bu sözünden dahi anlayabilirsiniz. sevgilerle.
devamını gör...
dünya tarihinin en büyük lideri başkomutan mareşâl gazi mustafa kemâl atatürk'ün en güzel, en anlamlı sözlerinden biri.

kendi aramızda da barış içinde yaşayalım, dünya ile de barış içinde yaşayalım.

savaşa hayır demenin daha güzel bir şekli. zirâ savaş artık cümle içinde bile geçmemesi gereken çağdışı bir durum. insanlar vahşi yaratıklar değildir, konuşarak anlaşabiliriz.

yurtta sevgi, dünyada sevgi.
devamını gör...
ilhan irem'in 1988 yılı eurovision elemelerinde seslendirdiği, mustafa kemal atatürk 'ün ünlü sözünü referans alan şarkısının ismi. sözleri ilhan irem'e ait olan, aralarına ingilizce sözcükler de eklenmiş olan şarkı, dönemin en önemli konuları olan aıds, ozon tabakası, radyasyon, enflasyon üzerine göndermelerde bulunuyor.
devamını gör...
büyük komutan ve türkiye cumhuriyeti devletinin kurucusu mustafa kemal atatürk’ün sözüdür.
kurtlar vadisi izlemiş olanlar bilir. aslan akbey ile doğu eşrefoğlu bölge politikasını konuşurken doğu eşrefoğlu tarafından çok güzel yorumlanmıştır.


atatürk’ün yurtta sulh, cihanda sulh vecizesini bilinçli yada bilinçsiz hep yanlış yorumladılar. gazi bu cümleyi kurarken bir yandan balkan paktını, diğer yandan sadabat paktını kuruyordu. bu paktlar bölgesel güç olduğumuzun deklerasyonudur ve demektir ki “benim olduğum bölgede çatışma istemiyorum.”


edit : savaş dünyanın gerçeği, barış romantiklerin hayali. savaşın olmadığı yerde barıştan söz edilemez. alıntıda yer alan açıklaması gibi değerlendirilmelidir bu söz. bir cümle kimi zaman bir cümle değildir, kitaplar dolusu şey anlatır. hele de bu cümleyi kuran mustafa kemal atatürk gibi birisiyse.
devamını gör...
atatürk'ün gerçek bir dünya liderini olduğunu, dünyadaki en ulu lider olduğunu bize gösteren sözdür.

şu sözü söyleyen birisini sevmeyen net ülkeye de, dünyada da, her iyi olguya düşmandır.

not. rus işgalinden sonra önemi bir kez daha ortaya çıkan büyük lider atatürk'ün sözüdür.
devamını gör...
atatürk'ün 20 nisan 1931 yılında söylediği bir söz, bu sözü söyleyen kişinin çocuk yaştan itibaren asker olarak yetiştiği ve ömrünü neredeyse tamamını cephelerde geçirdiğine dikkat çekmek gerekir, dünyanın en büyük ordularıyla anlaşma masasında değil kendi ifadesiyle namlu karşısında ve ateş altında karşılaşmış olan bir insanın 1911 trablusgarp savaşı 1912 balkan savaşı 1914 1 dünya savaşı 1919-1922 kurtuluş savaşı olmak üzere beş beşe yıllarca cepheden cepheye subay olarak koşmuş ve muhtemelen birçok vatan evladının şehitliğine yaralanmasına analı babaların evlat acılarına tanık olmuş bir insanın bu sözü söylemesi hayatı boyunca sadece diplomat olarak görev yapmış herhangi bir ülke başkanının söylemesinden çok daha anlamlıdır, yurtta barış dünyada barış sözünü söyleyen kişi bütün dünyanın kabul ettiği bir savaş dehasıdır, her savaş o savaşın gerçekleştiği coğrafyada geride kalanları acıya hüzüne üretimleri sekteye okulları eğitimden geri kalmaya mecbur bırakmaktadır, savaşın bitiminde ise hiçbir şey olmamış gibi hayat devam etmekte değil bu kez savaş bitimindeki acılar yaralar toplumsal ve ekonomik travmalarla mücadele etmek gerekmektedir atatürk bir asker bir devlet adamı ve bir askeri daha olarak bütün bunları sıfırdan zirveye kadar görmüş ve analiz etmiş olmalıdır, dolayısıyla binlerce tecrübeden damıtılarak elde edilen bu sözü bir kenara yazmalı ve her memleketin vatanına doğrudan bir saldırı olmadığı takdirde kendi yurdunda ve dünyadaki barış'ı korumak için elinden gelen her şeyi yapması gerekir demek istemektedir, çanakkale savaşı'nda kazandığımızı ancak hemen hemen bütün bir mühendis ve tıp mektebindeki tıp talebelerinin yani türkiye'nin geleceğinin bilim adamlarının tümüyle şehit olduğunu ve şehit olan her genç vatan evladının yaslı bir anası babası ve kendini bekleyen sevdikleri olduğunu unutmamak gerekir, bu sözden benim anladığım şuydu türk devleti ve ordusu her zaman güçlü ve tetikte olmalı ancak her zaman barış yönünde ve barış'tan taraf eğilim göstermelidir, ve sözümü şu şekilde bitirmek isterim askeri bir konuda sözü askeri bir daha söylediyse onu iki kat dikkate almalısın allah tüm dünyada barış egemen kılsın
devamını gör...
galatasaray fenerbahçe maçında yazılı pankartın açılmasına izin verilmeyen (bkz: mustafa kemal atatürk) sözüdür.
devamını gör...
içtim şarabı... kim ne yapsın ulan arabı. suudi çöl bedevilerinin barış yanlısı olmadığını biliyorduk ancak bu söz konusu istekleri ile ne mal olduklarını net şekilde ortaya koydular. sonuna kadar atatürk!
devamını gör...
onca saat cod, medal of, cs boşuna mı oynadık yani.
devamını gör...
(bkz: yurtta aşk cihanda aşk)
(bkz: serbest çağrışım)
devamını gör...
ulu önder mustafa kemal atatürk'ün en sevdiğim sözlerinden birisidir. kendi yurdunda iç barışı sağlayamayan, dünya'da evrensel ve ebedi barışı sağlayamaz!.. işte gerçek bir dünya lideri. ayrıca zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir!..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yurtta barış dünyada barış" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim