1.
batı anadolu yöresinde görülen halk oyunudur.
devamını gör...
2.
aydın yöresinde yaygın olan çok asil bir halk oyunudur.
devamını gör...
3.
aslında zeybek, efe dediğimiz çete başlarının yakın silah arkadaşlarına verilen isimdir. yöresel oyun olanının ismi de zeybek havası'dır. tabii tarihinden bihaber halkımız zeybek olsa olsa oyundur ha bu kızanlar da olsa olsa zennedir demiş galiba oyunun ismi de zeybek kalmış.
devamını gör...
4.
en ihtişamlı oyun olur kendileri.
devamını gör...
5.
en çok sevilen halk oyunlarından biridir. batı anadolu yöresinde görülen halk oyunudur.
devamını gör...
anonim türküleri, hikayeleri, ezgileri ve o müthiş kostümleriyle harmanlanmış ve bu ambiyansın içinde asaletle oynaması ayrı bir şans, izmir yöresi: ''bademliye efem'' iyi ki...
devamını gör...
şahsımın herhangi bir dans figürüne en ufak ilgisinin olmamasına rağmen zeybek duyunca/görünce kilitleniyorum.
devamını gör...
uzun boylu kişilere daha çok yakıştırdığım halk oyunudur. aynı zamanda rahmetli dedemin de lakabıdır. hayır egeli falan da değil adam, allahın istanbullusu. (güzel zeybek oynarmış ama.)

ege bölgesinde bulunan neredeyse her ilin, hatta ilçenin kendine ait bir zeybeği mutlaka vardır. kimisi birbirine çok benzer, kimisi ise birbirinden çok farklıdır. biz her türlüsünü severiz.
devamını gör...
en asil danslardan birisidir. lisedeyken 19 mayıs'ta tüm şehrin karşısında 19 efe ile gümbür gümbür oynamıştık. ve o an oynarken kafanızdaki tek şey adımlarınızın sertliğini kulaklarınızda çınlatmak. o zurna ve bağlama seslerinin sizde bıraktığı derin tesirler soğuk soğuk terlemeniz... yaşamayan bilmez.
devamını gör...
kökeni antik yunana kadar dayanan müzik ve halk oyunudur.

not: yoğun istek olursa araştırıp yazarım.
devamını gör...
türk dizilerinin vazgeçilmezi folklor.
devamını gör...
sıfat olarak kullanılan zeybeklik selçuklu devleti dönemlerinde ki uç beyliklerine kadar dayanmakta olup, halkoyunu olarak bilineni ise günümüzde bilinmeyen bir halk oyunudur. otantik olmaktan uzak kalmıştır. örnekle, düğünlerde gördüğümüz zeybek oyunları genelde halkoyunları ekiplerinin göze estetik görünmesi amacı ile figür revizyonuna uğratılıp düzenlenmiş halidir. geleneksel, yani döneminde ki zeybeklerin ve efelerin oynadığı zeybek oyunu , günümüzde bilinen zeybeklerden farklıdır. yine de hal böyle iken çok sevilip değer verilir. hatta ege yörelerinde zeybek bilmeyene kız verilmez esprileri yapılır. 7'den 70'e herkesce bilinip oynanır. ayrıca zeybek oyunu türlere ayrılır. örn.
(bkz: ağır zeybek)
türler bölgelere göre farklılık göstermektedir. zeybek icrasında kullanılan enstrumanlar da farklılık göstermektedir.
(bkz: kaba zurna)
zeybek oynamak kolay öğrenilse de, figürleri estetik ve tavırlarıyla icra edebilmek için o yörenin toprağına basılmalı, suyu içilmeli, havasını solunmalıdır. yoksa herkes oynar ama herkesin oyunu beğenilmez. otantik zeybeği ilk kez izleyenler ''la bunlar napıyo '' tepkisi verebilir ama asil ve doğru olanı budur. her zeybek oyuncusunun favori bir zurnacısı vardır. örn. benim zurnacım tibet varustadır. davul ritmleri icracının adımlarına göre şekillenir. türkiye'de otantik zeybeği tavırla oynayan iki hoca vardır. birisi benim de hocam olan selim özyol, diğeri ise yine ege üniversitesi halk oyunları eğitmenlerinden evrim çetindir. ilk kez izleyecekler için de bir kaç örnek bırakacağım.
yağar yağmur
kostak ali * kazım efe smilesmilesmile
ağır milas zeybeği * selim özyol
yağmur yağdı zeybeği * evrim çetin
tavas zeybeği

edit : türkiye'de zeybek araştırmalarını ve oyun düzenlemelerini hocalardan abdurrahim karademir yapıyor. arşivini 17. yüzyıla kadar zeybek resimleri ile donatmış durumda. bu konuda kitap okumak isteyenler de sağlam çalışmaları ile şahin efe yılmaz 'ı takip edebilirler. kitaplarını bulmak mümkün.
devamını gör...
en güzel atam'a yakışıyor.
devamını gör...
genelde oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerisine göre değişen ege yöresine ait bir tür halk oyunu.
zeybekler ya da efeler; mert, cesur, atılgan biraz da haksızlığa karşı asi duruşlarıyla akla gelen kişiler olarak bilinir.

bir çok türü vardır.
örnek;
kerimoğlu zeybeği

ibram usta zeybeği

harmandalı
devamını gör...
ege yöresine ait bir halk oyunudur.kendi yörem olduğundanmıdır bilmiyorum güzel oynayan birini gördüğümde, müziğini duyduğumda tüylerim diken diken olur ,gözlerim dolar etkilenirim.
devamını gör...
devamını gör...
halkımızın büyük çoğunluğu zeybek kelimesini duyduğunda aklına ilk olarak ege bölgesi'nde aydın, denizli, muğla, izmir, manisa gibi şehirlerimizde çok yaygın olarak görülen yöresel bir oyun gelir..

zeybek/efe kelimesi ilgili dönemlerinde ağalara, paşalara, bozuk düzene isyan etmek üzere dağa çıkan silahlı delikanlılara verilen isimdir. bu delikanlılar birçok yazarımızın kaleme aldığı hikayelere ilham olmuştur. yaşar kemal'in ince memed'i gibi; sabahattin ali'nin kuyucaklı yusuf'u, çakıcı'nın ilk kurşunu gibi... tabii her kahramanlık hikayesinde olduğu gibi haklı yahut haksız sebeplerle bu delikanlılar ellerini kana bulamıştır.

anadolu'nun bir çok yerinde olduğu gibi zeybek oyunu da kendine ait yöresel kıyafetlere sahip bir oyundur. anadolu motifleriyle süslenmiş işlemeli çoraplar, dize kadar şalvarlar, cepken giyerler, fes takarlar. bellerine kuşak bağlarlar.

bir çok türküye, halk ezgisine ilham olmuşlardır. arkalarından ağıtlar yakılmış, destanlar söylemişlerdir. ilgili oyun halkımızın büyük çoğunluğu tarafından sevilmektedir. efelerin büyük çoğunluğu da kendi dönemlerinde halk tarafından sevilmiş, kahramanlaştırılmışlardır.

en yaygın olarak bilinen türü harmandalıdır. yörük ali zeybeği, kostak ali zeybeği, teke zeybeği, avşar zeybeği vs. gibi oldukça fazla çeşidi vardır. bu çeşitlilikler kendisiyle özleşmiş efe'lerin isimlerini yahut memleketlerini taşırlar genellikle.

oynayanların duygu durumlarına, ruh hallerine, memleketlerine göre farklı yorumlanabilmelerine karşın figürler oldukça benzerdir. ama bana göre ne kadar benzer figürler olursa olsun asildir. genç-yaşlı, kadın-erkek, güzel-çirkin demeden oynayan herkese çok yakışır.

her bir çeşidini izlemek bana oldukça keyif verse de kostak ali zeybeği'nin bende uyandırdığı his çok farklıdır. hem müzikal anlamda, hem görsel anlamda bana oldukça fazla keyif vermektedir.
devamını gör...
30 ağustos zafer bayramı sebebiyle bu akşam çok kere izleyip oynadığımdır. öyle bir başına ama onurla dimdik. sıradan sandığın ama eşsiz cesaretiyle biricik.

devamını gör...
her ne kadar ağırlıklı olarak ege olsa da egenin dışında da zeybek oyunları vardır. tarzları egeden farklılık arz etse de dinlemesi ve seyretmesi gayet güzeldir.

şuraya üç örnek bırakıyorum.
ankara zeybeği


balıkesir zeybeği:


kastamonu sepetçioğlu:
devamını gör...
aslında pek sevmem, yıllarca bize, elinde kılıç kalkan, bıyıklı emmilerin hoplayıp zıpladığı ve bir şeylerin açılışının yada birinin karşılandığı görüntüler sunuldu. tipik trt mantığı.... ama işin aslı öyle değilmiş. şu zeybeği dinleyip, başka galaksilere yolculuk edince anlıyor insan olayı.

devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zeybek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim