sadece tapınak olarak kullanılmayan yapılardır.

okul, rasathane ve soğuk hava deposu olarak da kullanılmışlardır.
devamını gör...
neolitik toplumdan sınıflı toplum yapısına geçişin temsili yapısı. sümerlere ait olan bu yapı sümer rahipleri tarafından yönetilmekte, kölecil toplumun temellerini atmaktaydı. aslında ilk devlet yapısı da denilebilecek zigguratlar kadının doğal otoritesinde yürütülen demokratik toplum yapısını, rahibin-babanın-erkeğin yani devletin iktidarına çevirmiş, tanrıçaların devrini kapatıp sargonların, nemrutların devrini açmıştır.
devamını gör...
eski mezopotamya’da basamaklı bir piramit biçimindeki tapınaklara verilen addır efem... en kutsal yer, en üsttedir. dik açıda birleşen üç merdiven kullanılır... 'tanrı evi'nin yanında yazıcı okulu, kütüphane ve arşiv olarak görülür.
devamını gör...
sacred ile etimolojik bağlantıları var mıdır diye merak ettiğim yapılar.
devamını gör...
büyük sümerolog (bkz: muazzez ilmiye çığ) hoca hanımefendimiz zigguratlar inşa eden sümerlilerin mimari açıdan neden dik açıya sahip zirvede tek bir noktada birleşen yapılar yaptıkları konusunda uzmanlar arasında kesin bir anlaşma olmadığını ifade eder. yapıların gereksizliğine de dikkat çeker. bu yapılar mezopotamyanın düzlüklerinde hem çok kolay fark ediliyordu, hem de gereksiz büyüktü. sonra zigguratlar piramitlerden eskidir. hocamız mısır piramitlerinin ilk hallerinin zigguratlara benzediğini çünkü bu yapıların oraya göç eden sümerler tarafından inşa edildiğini ifade eder.

peki sümerleri bu yapıları inşa etmeye iten neydi. çığ, bu yapıların sümerlerin özleminin bir parçası olduğunu söylemiştir. ona göre zigguratlar, sümerlerin mezopotamya'ya göç etmeden önceki yaşadıkları dağlık bölgelerdeki dağların bir yansımasıdır. asırlardır dağda yoğrulmuş bu topluluğun içinde kalan dağ özlemi mimari açıdan nüksetmiştir. bu bağlamda muazzez ilmiye çığ hocamızın sümerlerin türkler ile aynı kavimden olduğuna inandığını da belirtelim.
devamını gör...
en ünlüsü babil kulesiolmakla birlikte, sümer coğrafyasındakilere ziggurat deniliyor. başka kıta ve ülkelerde bir sürü piramit bulunmaktadır.
(bkz: guachimontones piramidi)
(bkz: huaca ualyamarka piramidi)
(bkz: gunung padang piramidi)
(bkz: bosna piramitleri)
(bkz: kukulkan piramidi)
(bkz: yunan piramitleri)
(bkz: nubian piramitleri)
(bkz: guimar piramitleri)
(bkz: cestius piramidi)
(bkz: çin piramitleri)
devamını gör...
sümerler döneminde sümer-türk tanrıları için inşa edilmiş tapınaklardır. zigguratlar, sadece tapınak olarak kullanılmayan yapılardır; okul, rasathane ve soğuk hava deposu olarak da kullanılmışlardır.
ilgili linkler:
1) ansiklopedikbilgiler.com/zi...
2) parafesor.net/ziggurat-nedi...
3) www.britannica.com/technolo...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel sümerlilerin icat ettiği 'ziggurat' tapınakları
devamını gör...
ziqqurrat akatça dilinde yüksek yere kurmak anlamına gelir.

antik mezopotamya vadisinde ve iran'da terası bulunan piramitlere benzeyen 
tapınak kulesidir.
en eski örnekleri (gbkz: m.ö 4000
yıllarına aittir. sadece bir ibadet meskeni değildi, tanrının da orada olduğuna inanılırdı. ziggurat tuğlaları güneşte ısıtılmış tuğlalardır. bilinen 32 ziggurat olup, en ünlüsü büyük ur zigguradı'dır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel kaynak www.iransafar.co/what-is-a-...




aşk bu cana bedenden hak ise, can ne cami çeker ne kilise...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli portakal radyo renk modu sözlük kütüphanesi online yazarlar kulüpler yazarak kitap kazan puan tablosu sıkça sorulan sorular yönetim kadrosu istatistikler iletişim