maddenin en küçük yapı birimi.
devamını gör...
nötron, elektron, proton ve atomaltı diğer parçacıklardan oluşan bir birimdir.
maddenin en küçük yapı birimi değildir; atomaltı parçacıklar da bulunur.
(bkz: kuark)
devamını gör...
kurutulmuş acı kırmızı biberli, sarımsaklı yoğurtlu bir meze.mmm rakının yanında iyi gider:). tamamen algıda seçicilik diyelim.
devamını gör...
sıfr aptal dediler diye albert einstein tarafından hunharca parçalanıp elimize verilen bir yapı taşıdır.
devamını gör...
bölünemeyen demek.
hani bölünemiyordu?!
demek ki "atom" dedikleri şey "atom" değil.
devamını gör...
aynı zamanda bir meyve suyu karışımına verilen isim.
gribe birebir meyve suyu tam bir şifa deposudur. bomba gibi yapar insanı *
içerisinde her meyveyi kullanabilirsiniz ancak ben bir tane liste atayım.
elma,kivi,portakal,greyfurt,nar,limon,mandalina ve bal
devamını gör...
yunancadaki atomus kelimesinden günümüze ve dilimize ulaşmıştır. evet bölünemez demektir.fakat tarih ve zamanın koşulları birbiriyle her zaman ilişkili olmuşlardır.ilk bulunduğunda ya da tahmin edildiğinde eldeki bilgi o kadardı. günümüzde kabul gören kısmı basitçe açıklayayım.parçacıklar yapısına göre 2 ye ayrılır hadronlar ve leptonlar olmak üzere. buradaki leptonlar daha alt parcacıklara bölünemiyorlar yani temel parçacık olarak kabul ediliyorlar.mesela elektron leptondur.diğeri ise hadrondur ve hadron temel parçacık değildir.baryonlardan ve mezonlardan oluşur.bunlar ise kuark adı verilen atomaltı parçacıklardan oluşur.baryonlar 3 kuarktan mezonlar ise 2 kuarktan oluşur. kuarklar 6 çeşittir.türkçeleri yukarı,aşağı,tılsımlı,garip,alt ve üst.
devamını gör...
aynı zamanda bir rakı mezesidir. temel malzemeleri ise süzme yoğurt, kurutulmuş arnavut biberi ve sarımsaktır.

tarifi burada
devamını gör...
harika bir tost çeşididir. bol malzemeli ve doyurucudur.
devamını gör...
tomus sözcüğü yunancada parçalanamaz anlamına gelir. o zamanlar fizikçilere filozof diyorlarmış…işte bu filozoflardan biri olan demokritos kafasını altınla bozmuş efem…

ben bu külçe altını bölsem; bölünen ‘bu parçalar gene altın olur mu’ diye düşünmüş.. sonra onları da bölsem ..sonra bölünenleri, bir daha bölsem…bu bölme işleri nereye kadar gider acaba diye düşünmüş…o zamanlar mikroskop yok tabi…ama en azından atomun isim babası oluyor..

neyse efem gel zaman git zaman ; sene 1911 oluyor . artık atomda tanımlanıyor.. bütün maddeler atomlardan oluşuyor. atomların merkezinde çekirdek ve bu çekirdeğin etrafında da elektronlar çekirdek etrafında dönmektedirler… akıllarda deli sorular ‘peki biz bu çekirdeği bölebilir miyiz’…haydaaa

zaman gene geçip gidiyor… 1930 da çekirdeğin proton ve notron denilen parçacıklardan oluştuğu belirleniyor..proton pozitif yük taşıyor, çekirdeğin içindeki proton sayınsının ise o elementi diğer elementlerden ayırt etmekte kullanıldığı anlaşılıyor..(bkz: atom numarası)
şimdi efenim gel zaman git zaman, sene 1932 yoluyor ve bu yılda notronlar keşfediliyor. nortonlar yüksüzdür ve görevleri atomu bir arada tutmaktır…
filozof kafası durmaz efem ‘bölelim’ gene gündemde…

bugün ise ; proton ,notron,ve bazı parçacıkların 6 farklı türünün olduğu kesinleşmiştir. bunlar yukarı, aşağı,acayip,sihirli dip ve tepe qark tır.(iç ses: lotr da ki karakter isimleri gibi yauu)…

yukarı , sihirli ve tepe qark her biri proton yükünün +2/3 ü kadar
aşağı acayip ve sihirli dip vardır ki; bunlarda proton yükünün -1/3 ü kadar yük taşırlar…

proton iki yukarı, bir aşağı quarktan oluşur…böylece yükü doğrulanır...notron ise iki aşağı ve bir yukarı qarktan oluştuğu için net yükün sıfır olduğu doğrulanabilir.
kaynak: servay fizik
devamını gör...
izmir'de kıbrıs şehitleri caddesinde veya konak kemeraltında içebileceğiniz meyve karışımı içecek.
devamını gör...
kurutulmuş acı biberin tereyağında kavrulmasıyla yapılan versiyonu lezzet sınırlarını zorlar. sarımsağını da abartmamak gerek ki acılığı bastırmasın.
devamını gör...
en eskilerinin hidrojen ve helyum elementinde olduğu, hangi elemente ait olduğunu numarasından (z) anladığımız ama bölündüğünü bildiğimizden beri çok da bir numarasının kalmadığı bizim de en küçük halimiz.
devamını gör...
maddenin küçük yapı taşlarına denir.
eski zamanlardan bugüne kadar birçok bilim adamı ve filozof, evrendeki her maddenin çok küçük yapı taşlarından oluştuğunu ileri sürmüşler. ünlü filozoflar da bu çok ufak küçük parçacıkları bölünemez anlamına gelen atomos sözcüğü ile isimlendirmişler. eski tarihlerde de insanlar atomun varlığı hakkında tahminde bulunuyorlar fakat inceleme imkanı bulamıyorlarmış.
devamını gör...
evrenin oluşturulmasına yarayan 118 çeşit lego parçasıdır.
bu 118 çeşit lego parçasını tek çeşit ile bir araya getirip elementler, çeşitli şekillerde bir araya getirerek maddeler, maddeler ve elementleri karıştırarak nesneler, nesneleri karıştırarak dünyalar, dünyaları karıştırarak galaksiler, galaksileri karıştırarak evrenler oluşturabilirsiniz.

şu an içtiğim çaydaki bir su molekülü, bir dinazor çişi, yağmur damlası, bir damla kan gibi milyon kez değişik şekillerde dünya üzerinde gezmiştir. şimdiki görevi bünyemde dolaşıp, idrar veya ter yoluyla beni terk edecektir.

daha evveli de 13 milyar yıl öncesine dayanır. parmağımdaki yüzük bilmem kaç milyar yıl önce bir süper nova patlaması ile bir maddeden başka maddeye dönüşmüş, dünyaya düşmüş yıldız tozudur.

evren var olduğu sürece bu değişimler sürüp gidecektir. dünya yok olsa bile, kemiklerimdeki kalsiyum illa ki bir yere gidecek.
devamını gör...
16. (tematik)
kesilmiş, bölünmüş, zerre.
devamını gör...
kimyasal maddelerin en küçük yapı taşına atom adı verilir. her maddenin kendine özgü atomları vardır. mesela altını oluşturan atomlar ve demiri oluşturan atomlar birbirinden farklıdır ama kendi içerisinde aynı atomlardan oluşmaktadır.

atomun yapısını güneş sistemine benzetebiliriz. güneş sistemindeki düzen nasıldır, merkezinde bir güneş ve güneşin etrafında düzen içerisinde dönen gezegenler vardır. atomun yapısı da aynı buna benzer. merkezinde proton ve nötron ve bunların etrafında dönen elektronlardan oluşur.

atomun tarihi ilk kez yunan filozoflar sayesinde ortaya çıkmıştır. milattan önce 400 yıllarında yaşayan demokritus maddeyi oluşturan en küçük yapı taşının atom olduğunu söylemiştir. atom kelimesi yunan kökenli olup bölünemez anlamına gelen "atomos" sözcüğünden gelir. demokritus maddelerin sürekli bölünerek en sonunda bölünemez ana yapı taşına ulaşılacağını savunmuştur. ve demokritusa göre bu atom adını verdiği yapı taşları farklı oranlarda birleşerek farklı maddeleri oluşturuyordu.

o zamanlar demokritusun maddenin oluşumuna ait görüşü kabul edilmemişti. demokritustan 2000 yıl sonra 19. yüzyılda cisimlerin atomlardan oluştuğunu ingiliz kimyacı john dalton kanıtlamıştır.

diğer kimyacılar daltonun yaptığı atom ağırlığını kullanarak atomları ağırlıklarına göre sıralamaya çalışmışlar. bu sınıflandırmayı ilk yapan rus bilim adamı mendeleyevdir.

1890 yılına kadar atomun bölünemez olduğu sanılıyordu. ta ki elektronu bulana kadar. o dönemlerde elektriğin varlığı biliniyordu. bildiğiniz üzere elektrik akımı elektronların hareketi sonucunda oluşuyor. ama o zamanlar elektrik akımını bilmelerine rağmen açıklayamıyorlardı.

j.j. thomson 1897 yılında katot tüplerindeki ışınların yanına elektrik yükü yaklaştırarak tüpün içerisindeki ışınların saptığını gözlemledi. bu gözlemi sonucunda ışınların içerisinde çok küçük eksi elektrik yüklü taneciklerin olduğunu kanıtladı.

elektronun bulunmasıyla birlikte topa benzer tek parça olan atom modelimiz çöpe atılarak yerine üzümlü kek modeli getirildi. üzümlü kek modelinde kek artı yükleri, üzümler ise eksi yükleri temsil ediyordu. kek ve üzümler bir bütün halinde nötr atomu oluşturuyordu. üzümlerin eksik veya fazla olduğu durumlarda ise atoma iyon adı veriliyordu.

rutherford ise alfa taneciklerini ince bir levhaya yöneltti. bazı tanecikler levhayı delip geçti bazıları yönlerini değiştirip devam etti bazıları ise levhaya çarpıp geri döndü. bu deneyinde rutherford üzümlü kek modelinin yanlış olduğunu düşündü. rutherford a göre atomun merkezinde proton ve nötron bulunuyordu. ve bunların etrafında dönen elektronlar vardı.
rutherford'un nötronu keşfetmesi ile birlikte yanlış hesaplanan atom ağırlıkları tekrar hesaplandı. ağırlığı doğru olan sadece bir atom vardı o da hidrojendi çünkü hidrojenin çekirdeğinde nötron bulunmuyor sadece bir proton bulunuyor. nötronun keşfi bu yüzden hidrojenin ağırlığını etkilemedi ama helyumun aslında önceden kullandıkları ağırlıktan 4 kat daha ağır olduğunu öğrendiler.
devamını gör...
abartılmış yiyecek veya içecektir. atom. yani abartmak.

mesela elimizde bir tost var. onun içine bin çeşit şey koyup atom diye satarsınız. mesela bir içecek var içine bir sürü şey koyup atom diye satarsınız.
abi ben bir atom tost alayım. içinde bin bir çeşit şey olsun.

kahveye gidiyorum ekşi bir şey getir limon falan diyorum abi sana atom yapayım diyor. o ne lan diyorum abi bir sürü şey var içinde sen bana bırak diyor. tövbe tövbe.
devamını gör...
maddenin en küçük yapı birimi olarak adlandırılan, cisimcik.
en küçük yapı birimi dedim çünkü nötron, proton ve elektronların bileşiminden meydana gelir, ayrışabilir. ancak, elektron çıktığında yahut nötron ve/veya proton; atom, atom olma özelliğini yitirir.
eksilir...

jostein gaarder, sofie'nin dünyası adlı felsefi romanında, atom kuramını aktarırken işte bu konuya değinir.
*
o, önce legolardan bahseder. legoları, çocukken oynamayı çok sevdiğimiz oyuncaklar hatta bir çoğumuzun, ebeveynimizden kalanlarla bile oynayabileceği kadar dayanıklı oyuncaklar olduğunu zikreder. bozup yeniden yapmak, yeniden ve yeniden... bozup tekrar ve tekrar, başkaca şeylere, bir nevi maddeye dönüştürebildiğimizi aktarır.
ardından atom kuramıyla arasında benzerlik kurar.
tıpkı atomun da legoya benzer tak-çıkarları vasıtasıyla, parçalanıp yeniden ve yeniden, tekrar ve tekrar, zamandan ve mekandan mümünezzeh surette, başkaca maddelere dönüşebildiğini anlatır.

evet, bu gerçekten de doğrudur. uzunca bir süre... hatta bir insan ömründen daha uzunca bir süre bilinen ve aktarılagelenin aksine, atom; parçalanabilmektedir... bu yalnızca bu çağın ışığıyken, bunun atom parçalanamaz tezinin genel geçer olduğu bir çağda savunulduğunu düşündüğünüzde, işin içinden çıkamazsınız. çünkü bilim insanları bilime, bağlı ve bağımlıdır. bağlı dedim, çünkü bu bağlılık onların varlığının, yegane kaynağıdır. bağımlı dedim, çünkü bilimsel bir teori yok olduğunda, bilim insanı da bilir ki kendi varlığı ve benliğinin de bir sonu-sınırı vardır ve o sınır, artık sarsılmıştır.

peki daha ilkokul günlerimizde, atom konusunu öğrenirken öğretmenlerimize yönelttiğimiz: madem atom, elektron, proton ve nötronlar toplamı, o halde parçalanabilir de?.. sorusunun yanıtı, nasıl oluyor da geçiştirilebiliyordu?.. nasıl oluyor da arkadaşlarımız bize dönüp, garip garip bakabiliyordu?.. bu gerçeklik olgusu sadece bize mi mümkün geliyordu, yoksa birileri bilinene rıza gösterip, yaşamaya devam mı ediyordu.. evet tam da böyle oluyordu. bunu ancak ve ancak yıllar sonra öğrendik, öğrenebildik... atom parçalanabiliyordu...
demekki bilimde namümkün diye bir kavram yoktu: her tez, herhangi bir ama makul bir başka hipotezin yükselişiyle kendi çöküşüne matuftu.
bir zaman sonra bir yazar, felsefik bir roman yazarı çıkıp, bunu daha ilkokul çağında çözen bizler ve hayata uyum sağlamış büyükler arasındaki bu ayrıma atıfta bulunuveriyordu: bunu da, henüz 15 yaşında, çocukluktan genç kızlığa yeni adım atmış sofie yoluyla basitçe ve maharetle yapıyor, insanlığın bu büyük açığını, ortaya döküyordu.
makul.
şimdi gelelim günümüze...
siz merak duygunuzu diri tutmaya devam edin felsefe dostları.
çünkü bilim, felsefe olmadan ilerleyemiyor. evet evet. hani şu yığılıp, biriken, hiçbir yöne gitmeyen, kümülatif doğru düşünme bilimi var ya. işte o.
o olmasa hiç bir bilgi sorgulanamaz, üzerine araştırma, geliştirme yapılamaz ve ilerleyemezdi.
yani özetle şapkadan tavşan çıkarmak için, felsefe bilmek zorundasınız.
nokta.
makul mu?.. makul.*
devamını gör...
kutsal kuran'da şu şekilde geçmektedir:

ne göklerde, ne yerde zerre ağırlığınca bir şey o’ndan (allah’tan) gizli kalmaz. bundan daha küçüğü de, daha büyüğü de, istisnasız olarak hepsi muhakkak apaçık bir kitaptadır. (34:3)

www.mucizeler.com/atom-ve-a...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"atom" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim