türk edebiyatının postmodern öykü üstadı. 'öykü üstadı' tanımı basit kalıyor adının yanında. zira kendisi yalnızca yaşayan, yazan biri değil aynı zamanda filozoftur; evet.

son derece özgün ve değerli. onun yazın yaşamından baştan bugüne öğrenecek şey sayısızdır. ben çok geç keşfetmiştim kendisini. ilk olarak troya'da ölüm vardı adlı kitabına denk gelmiştim ve kendisinin o kitabı aldığım andan beri hayranıyım. müthiş bir arzu uyandırıyor okuyucuda. hayatı böylesine algılayıp bu şekilde aktarabilmek ciddi bir yetenek ister.


gece, göçmüş kediler bahçesi, uzun sürmüş bir günün akşamı, ne kitapsız ne kedisiz, lağımlaranası ya da beyoğlu... okunmadan ''ben türk edebiyatı okuyorum'' sanılmamalıdır.


''konuştuklarımız başlangıçta her zamanki gibiydi, birbirimizi kavrıyorduk, ele geçiriyorduk, sonra sonra işin can damarına geldik. durdum. benden söz açmıştı, beni bulmaktan. durdum. sen zaten arıyordun dedim, bir şeyler arıyordun dedim, onları bulmaya hazırdın dedim, o zaman karşına ben çıktım, hazırdın bulmaya, bende buldun o aradığını, bende görmek istediğin, bulduğun şeyleri bulmaya hazırdın. ipi uzatmıştım, elimdeydi, çekişine göre ya düğümü sağlamlaştıracak ya da çözecekti. bekliyordum. başını salladı. bekliyordum.''
devamını gör...
lise üçteyken kendisini kadın sandığım başarılı yazar kişisi. güzel, gözlüklü ve naif bir hanım göreceğimi umarken bıyıklı bir efendiyle karşılaşınca yaşadığım şaşkınlığı hala hatırlarım.
devamını gör...
pegasus edebiyat ödülünü alan tek türk yazardır.
devamını gör...
çok uzun yıllar hacettepe üniversitesi'nde ders vermiştir. öldüğünde de hacettepe'de hocaydı.
devamını gör...
türk öykü, roman, deneme yazarıdır.
devamını gör...
kitaplarını hiç okumadığım yazardır.

kadın olmadığını öğrendiğimde ben de şok olmuştum.

ayrıca ösym'nin üniversiteye geçiş sınavlarında sormayı çok sevdiği yazarlardan biridir.
devamını gör...
mutlu azınlığa hitaben yazmıştır. ben kavrayamiyorum tarzını şahsen. halbuki iddialı bir edebiyat okuruyum da.
devamını gör...
en büyük üzüntülerimden biri, kendisine yetişemeyip hacettepe'de türkçe metin okumaları (dersin adı doğru değil, buna yakın bir ad. dersine giren bir yakınımız söylediydi.) dersi verirken öğrencisi olamamak olan çağdaş türk edebiyatı'nın en büyük yazarlarından biri.
göçmüş kediler bahçesi dil estetiği ve yaratı açısından türk edebiyatı'nın şaheserlerinden biridir. benim de en sevdiğim on kitap listemde yer alır. içerdiği 'metafor'lar açısından da edebiyat fakültelerinde ders olarak okutulması gereken bir eserdir.
bilge karasu için buncacık satırda yazacaklarım bitmez, başka bir zamana bırakmalı en iyisi. eklemek istediğim son şey, benmerkezli anlatımın da türk edebiyatındaki en başarılı isimlerinden biri olması. keşke daha uzun yaşayabilseydi ve yazabilseydi.
devamını gör...
canım bilge karasu sohbetinden bir kesit:

"kendim olmak gibi bir kaygım yok galiba. (gülerek) işte nasıl yazıyorsam öyleyimdir diyorum herhalde. bu da yine imgelere getirecektir bizi ama, kendim olmak diye bir kaygım yok, onu anlatmak çok güç. nasıl tasarlıyorsam, nasıl yaşıyorsam öyle oluyor. kendim olmak, başka bir şey değil ki, çünkü onun dışında, onun ötesinde bir kendimlik yok ki, kendimlik burada söylediğimde, yazdığımda, yaptığımda.

kendim olmak diyorduk ya, zaten öyle olunuyor, kendim olayım diye değil, birtakım cendereler yarattığım için kendime."

bilge karasu, [1993], "bitmemiş bir konuşmadan"
devamını gör...
zor okunan ama harika bir dili olan yazardır.
devamını gör...
uzun sürmüş bir günün akşamı adlı eseriyle kitaplığımda okunmayı bekleyen yazardır.
devamını gör...
''ama buna inanmıyor. inanıp, inandığına inanıp, inandığına artık inanmayıp, inanmadığına artık inanmayıp, inanmadığına inanmadığına artık inanıp inanmayıp...''
devamını gör...
...yeterince tanınmayan, hak ettiği değeri bulamamış özel insan, sözcüklerin öteki boyutu... felsefi değeri yüksek yazar...
devamını gör...

"duruma bakıp kendilerini daha az ürküten ne varsa, ona inanmak istiyor insanlar. belki "yaratmanın yalnızlığı" adını verdiğim de, inanmak istediğim bir şey. istediğim için inandığım bir şey. "

gece / bilge karasu
devamını gör...
kısacık cümlelerle oluşturduğu paragrafların içinde katran yoğunluğunda anlamların birbirini doğurmasını sağlayan ve bu konuda eli son derece hafif olan bir mütehassıs. okurken kendinizi öğretilmiş gibi değil aydınlanmış gibi hissettiğiniz ve bunu size bir nimet olarak verebilen ender bir edebiyat tanrısı.
devamını gör...
"özgürlüğümüzü budayan,ayağımızı yerden kesmenin güçlülüğü mü?
bundan mıdır düşlerimizde, uçma ile düşmenin, olduk olası, bir araya gelmesi?''


diyen insan.
devamını gör...

sen o vişne ağacı gibisin, demek isterim sana. ilkyaz güneşinde sert, yalız, ışınımlı aklığıyla bi kışın daha ödülünü dağıtır gibi göğe karşı çiçeklenen, taçyaprakları pörsüyüp döküldüğünde ardından gelecek alın umuduyla bizi oyalayan, yemişi, koparılmazsa, uzun süre karara karara kışı bekleyen vişnenin bütün hallerini sende görüyor değilim elbet. ama onun gibi bir yaşam umudusun benim için. yaşanabileceğini, yaşamağa çalışmak gerekeceğini duyurup duran. ama böyle sözler sana söylenmezmiş, söylenemezmiş gibi gelir hep. kurağın ateşini söndüren, soluk aldıran, kapıları açan yaz yağmuru gibisin bana. ama sıkılırsın.
devamını gör...
(bkz: uzun sürmüş bir günün akşamı) kitabının yazarı. dili muhteşem kullanan bir üstad.
devamını gör...
üstteki videoda amerika'daki bir söyleşisinde kendisini nasıl güzel ifade ettiğini görebilir, alttaki videoda ise çocuklarla yapılmış bir radyo söyleşisinden kısacık bir bölüm dinleyebilirsiniz. ses tonuna ve uslübüne hayran kaldım.
(evet ilk defa izledim ne var)


devamını gör...
1930/1995 yılları arasında yaşamış türk yazar/ akademisyen/ ayrıca filozof olarak da bilinir.

postmodern bir yazar kabul edilir, imgeleriyle bilinç altına inen, düşündüren bir yazardır.
pegasus ödülü'nü kazan tek türktür.
bazı eserleri

*göçmüş kediler bahçesi
*gece
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kimin nasıl bir anısı hâline gelece­ğimizi hiçbirimiz bilmeyiz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilge karasu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim