bir çocuğa, yetişkin birey tarafından psikolojik veya fiziksel şiddet uygulanması durumudur. fiziksel, psikolojik, cinsel ve ihmalkarlık olarak dörde ayrılır.

fiziksel istismar: çocuğa zarar verecek fiziksel güç kullanmaktır. kasıtlı veya kasıtsız olabilir fakat istismar, istismardır. vurmak, tekmelemek, ısırmak örnek olarak gösterilebilir. yapılan bir araştırmaya göre türkiye'de fiziksel istismar en sık 4-6 yaş arasında görülmektedir. bazı aileler ''disiplin'' için şiddete başvurur fakat şiddet ile disiplin sağlanamaz. ''dayak cennetten çıkmadır'' gibi sözlerle şiddet normalleştirilemez.

psikolojik istismar: çocuğun benliğine ve psikolojisine zarar verecek davranışlarda bulunmaktır. çocuğu sürekli eleştirmek, bağırmak, tehdit etmek veya görmezden gelmek örnek olarak gösterilebilir. dışarıdan psikolojik istismara uğrayan bir çocuğu tespit etmek zor olabilir çünkü bu davranışlar çocuğun iç dünyasını etkiler.

cinsel istismar: bir yetişkinin, çocuğu cinsel yolla istismar etmesidir. istismarcıların %80'i tanıdık yetişkindir, istismar her zaman bir yabancı ya da psikopat tarafından gerçekleşmez. en fazla 6-10 yaş arasında görülse de ne yazık ki her yaş grubundan çocuklar bu konuda fazlasıyla tehlikededir.

ihmal: çocuğun sağlık, yemek, barınma, eğitim, sevgi, ilgi gibi konularda yeterli ilgiyi görememesi durumudur.

peki istismar edilen bir çocuk görüldüğünde ne yapılmalıdır? hemen 155 veya 183 (sosyal destek hattı) aranıp durum bildirilmelidir.
devamını gör...
çocuk istismarı fiziksel ya da psikolojik olarak bir çocuğa bir yetişkin tarafından kötü davranılmasıdır.
ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile çoğu zaman eş anlam taşır.
dünya sağlık örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: "çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir."
devamını gör...
çocuk istismarı dünyada; fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik ve ihmal istismarı olarak beş ve ülkemizde; fiziksel, cinsel ve duygusal olarak üç ana başlıkta incelenmektedir. dünyadaki insanların yarısından fazlası çocukluklarında istismara maruz kalmışlardır. istismara uğrayan da istismarı gerçekleştiren de bazen söz konusu eylemin istismar olduğunu bilmez.

çocuğun cinsel istismarı tck m.103 te düzenlenmiştir. "taciz" ve "istismar" kavramları türk ceza hukuku doktrininde oldukça tartışmalı bir mevzudur. kanun, taciz ve saldırı kavramlarını "temas" varlığı ile ayırmaktadır. ancak söz konusu mağdur çocuk olduğu zaman temas varlığını mı aramalıyız yoksa çocuğun yaşına mı bakmalıyız, tartışmalıdır. bir kısım yazarlar mağdurun yaşı ne olursa olsun, mağdurun vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeden gerçekleştirilen cinsel davranışları taciz olarak nitelendirirken bir kısım yazarlar da mağdurun 15 yaşından küçük veya 15 yaşından büyük olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını bilemeyecek durumda olan çocuk olması durumda bu mağdurlara karşı işlenen temas içersin içermesin her türlü cinsel davranışı cinsel istismar olarak değerlendirmektedirler.*
devamını gör...
bilen bilir, kilisedeki rahipler de yapıyor bu olayı. hepsinin iddiası, hiçbir cinsel arzuları olmadığı yönünde. ama bunu bastırmayı başaramamışlar ve dine sırtlarını dayayarak ikiyüzlülük içinde çocuklar üzerinde arzularını kullanmışlar.
devamını gör...
sosyal hizmet öğrencisi olarak çocuk istismarı üzerine ödev hazırlamıştım ve ödevi hazırlarken ara ara fenalaşıp molalar vermiştim...
küçükcük bedenlerin, tertemiz zihinlerin, pırıl pırıl kalplerin kirletilmesi... ömür boyu sürecek bir travma, hasar bırakmak minicik ruhlarda ve bedenlerde... hem üzerine tonlarca şey söylenir hem de konuşacak hicbir şey yok bu konuda...
bu adaleti sağlaması gereken yetkililer bu iğrenç mahlukları serbest bıraktıklarında nasıl rahat uyuyorlar, nasıl başını yastığa koyuyorlar, kendi çocuklarının, kardeşlerinin, yeğenlerinin yüzüne nasıl bakıyorlar anlayabilmiş değilim.
devamını gör...
erkek yapınca olur. kadın yapınca çocuğa şanslı çocuk falan deniyor, kadına sapık diyen yok.
devamını gör...
#1310785
yayın da bahsi geçen istismar türleri açıklamalarına örnek olabilecek yada olaya bakış açınızı değiştirecek bir atasözü.. hee onu dedim nerden bakarsan oradan görebilirsin..
"kızını dövmeyen dizini döver"
devamını gör...
idama karşı olan biri olarak beni düşüncelere sürükleyen hadise.

elimde bir savaş baltası olsa, önümde de bunlardan birisi diz çökse...

"anında öldürürüm" diyemiyorum. belli ki insan canı almış biri değilim. ancak bilemiyorum. %50-%50. iki yöne de gidebilir. bu bir şaka değildir. eğer yapabilirsem, ilk darbeden sonra kopar gider gibi geliyor.
devamını gör...
... yaşadığımız coğrafyada hem de toplu şekilde ve çok sayıda çocuğa en rezil haliyle yaşatılmış olup bakan ve hükümet tarafından önce bir kerecik ne olacak algısıyla kapatılmaya çalışılıp ardından yeni şarlatanlarının bademleme geleneği açıklamaları ile dibi görmemizi sağlayan ölümden beter yaşanmışlıktır. çocukları koruyamadığımız bir dünyada aldığımız her nefes cayır cayır ciğerlerimizi yakmaktadır, utanç...
devamını gör...
her şeye karşı direnç gösterebildiğimiz fakat göstersek de bir şey ifade edemeyen konulardan biri..
önüne geçemediğimiz, tüm yolları tükettiğimiz konulardan biri..
bu konunun yanlışlığını savunup arka tarafta aynen de bu işleri icra eden iki yüzlü, gurursuz, yüzsüz, ahlaksız, vicdansız, insan demeye utandığım mahluklar var. çocuk istismarı tamda böyle önüne geçemediğimiz her yolu tükettiğimiz bir konu. her geçen gün bu varlıklar yüzünden elimizi kolumuzu bağladığımız bir konu, aslında içinden çıkamadığımız belirli konuların en içteni.
öyle kolayca olamaz ya bir insanın çocukluğun elinden almak, hayatına bir travma yaratmak, hayatını ona zindan etmek, tüm inançlarını sorgulatmak, bir insanın kendini aciz bırakmak.. daha nasıl anlatılabilir ki..
en acısı kendini bilmezler yüzünden mahvedilen hayatların olması hem de çocuk yaşlarında..
devamını gör...

havin mohul

ruhum kanıyor
bilmedigim bir sızı kasıp kavuruyor içimi
daha çocukluğumun başında leş bir koku sarmış bedenimi
ruhum kanıyor,
çığlık çığlığa haykriyor
kasvetli bir hava büyüyor her yerde
içim karanlığa dönük
çocukluğum yok oluyor
suçlu hissediyorum
kirlenmiş bir beden taşıyorum
ruhum içinde sıkışmış
benim değil bu eller,benim değil bu beden
neden kurtulamıyorum
korkuyorum herkes beni suçlayacak
kafamın içi dolup taşıyor susturamiyorum
koşup oynamak isterken delice
adım atmaya dizlerimin bağı çözülüyor
nefes almak istemiyorum ben
tenimde yabancı ellerin izi
ensemde yabanci bir nefes
tüylerim ürperiyor
çığlık çığlık çığlığa yüreğim
karanlık çekiyor beni
uyumak istiyorum
yeniden annemin dizlerinde
babamın kollarında uçmak
kirlenmiş bir beden taşıyorum
attığım her adım zehir bana
ölmek istiyorum
ruhum özgürlüğüne uçmak istiyor
yaşamak ağır geliyor taşiyamiyorum
kirli eller,kirli yüzler umursamazca gülerken
ben her gece için için ağlıyorum
ruhum kanıyor
çığlık çığlığa bedenim
bana ait değil bu eller bu beden benim değil
kacmak gitmek ruhumu ozgurlestirmek istiyorum
ölmek midir çare ?
kurtuluşu yok mudur?
ben değilim suçlusu
bedenim değil
ruhum değil
hayirmak istiyorum delice
kaybolurken ben karanlığın dibinde
kirli eller,kirli yüzler gülüyor.


havin mohul
devamını gör...
ülkemiz de tarikatların atasporu gibi bir şey olmuştur cezası da yoktur.
devamını gör...
çocuğa yönelik olarak yapılmaması gerekenlerin yapılması çocuk istismarıdır.
devamını gör...
bir çocuğa uygulanan fiziksel veya psikolojik şiddet olarak tanımlanır.

dünya sağlık örgütü/ who tarafından çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir" olarak tanımlanır.

çocuk istismarı bir suçtur
çocukta travma bırakır ve bunu hiçbir psikolog silemez.
devamını gör...
gündem malum. televizyon programlarıyla ünlü olan doktorun çocuğuna cinsel istismar uyguladığı yönünde iddialar var. rehber öğretmenin çocukla yapmış olduğu görüşme tutanağı ortalığa saçılmış durumda. okul adı, çocuğun adı her yerde paylaşılıyor. kapatma gereği bile duymamış çoğu kişi. durumun hem çocuk hem de aynı şeye maruz kalmış diğer çocuklar için ne kadar tetikleyici olabileceğinin kimse farkında değil. toplumda saç baş yolduracak cinsten bir bilinçsizlik var. umarım belgeyi sızdıranlar hakkında da en kısa sürede işlem başlatılır. olay en kısa sürede aydınlatılır ve herkes hak ettiği cezayı alır.

bugün bir habere denk geldim. buradan veriler korkunç. samsun'da görev yapan rehber öğretmenlere çocuk istismarı hakkında konferans verilmiş. konferansta verilen bilgilere göre 6 erkek çocuğundan 1'i, kız çocuklarında ise 4 çocuktan 1'i cinsel istismara uğruyormuş. malum tüik'teki rakamlar da sadece bildiklerimiz. korkunç bir durum var. aileler bilgisiz, çocuklar ise bazen yaşadıkları şeyin istismar olduğunu anlayamayabiliyolar ya da korkutuldukları için susuyorlar. son on yılda veriler üç kat artmış. bunlar sadece bilinenler. çok vahim bir tablo var ortada herkesin çok iyi bilinçlendirilmesi gerekiyor. özellikle okullarda bununla ilgili ayrı bir çalışma yapılması gerek. öğretmenler, veliler ve öğrencilerin dahil olduğu. gerçi bu ülkede "bir kereden bir şey olmaz" diyen bakan için milletvekilleri tebrik sırasına girdiler zamanında. hala ne skandallar patlıyor. çocuk istismarı da kadına şiddet de her şey politik bu ülkede.


çocuk istismarı, sorumluluk, güven veya güç ilişkisi bağlamında çocuğun sağlığına,
yaşamına, gelişimine veya onuruna fiilî ya da potansiyel bir zarara neden olarak
fiziksel ve/veya duygusal kötü muamele, cinsel istismar, ihmâl veya ihmâlkâr
muamele yahut ticarî veyahut da diğer sömürünün her tür biçimini oluşturmaktadır
(who raporu, 1999).
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"çocuk istismarı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim