yapay zeka bu tip çalışmalarla bazılarımızı ürkütecek bir noktaya doğru ilerliyor. günümüz için çılgın bir tasarım programı olup openai firması tarafından geliştirilmektedir. hayalınızdeki bir tasarımla ilgili sözcükleri yazıyorsunuz ve karşınıza pek çok tasarım sunuyor. barış özcan'ın son videosunda

ayrıca tasarımcı dayı'da anlatılmış.
devamını gör...
gerçek hayatta göremeyeceğiniz ama "olsaydı nasıl görünürdü?" diye merak edeceğiniz manzaraları, basit birkaç kelime ile talep etmeniz durumunda size gerçekçi şekilde sunan ve openai firması tarafından, yapay sinir ağları kullanılarak oluşturulmuş olan bir çeşit yapay zekâ. isim, sürreal görsellik nedeniyle ünlü ressam salvador dali ve yapay zekâ nedeniyle de pixar'ın wall-e'sinden yola çıkılarak verilmiş.

***

bazen manyakça bir fikirle güne başlayabilirsiniz. mesela "sokakta patenle gezen sosis kostümlü bir hipopotam nasıl görünürdü acaba?" gibi... bunu basitçe "sosis kostümlü, patenli hipopotam" şeklinde dall-e'den talep ettiğinizde, o da karşılığında size, böyle bir şey gerçekten varmış gibi bir fotoğraf çıkarır. bu konsepti, daha önce öğrendiği görüntüleri kullanarak kendisi oluşturur.

bazen başka bir isteğiniz olabilir: "şu fotoğraftaki kapının önünde kedi değil at dursaydı keşke" gibi. dall-e bunu da yapabilir. kediyi oradan kaybeder ve yerine atı, sanki başından beri oradaymışçasına oraya kondurur.

bir başka marifeti daha var. mesela johannes kepler'in şu meşhur fotoğrafında yüzü sağa değil sola baksaydı ve kafasını hafifçe öne eğip gözünü yere dikseydi nasıl dururdu? dall-e o fotoğrafı alarak size farklı yerlere, yönlere doğru bakan ya da dönen bir sürü kepler gösteriverir.

yine bir başka yeteneği de yarım olarak verilmiş olan fotoğrafları tamamlayabilmesi.

elbette sistemin -her yapay zekâda olduğu gibi- eksikleri var. bazı durumlarda sizin beklentiniz ile dall-e'nin ürettiği görsel farklı olabilir. türkçe olarak bir örnek vereceğim ama siz bunun ingilizcede de benzer durumlar yaratabileceğini zihninizde canlandırabilirsiniz. bazı yerlerde kertenkeleye elöpen derler. dall-e'den dans eden bir kertenkele istiyor olabilirsiniz ve bunun için "dans eden elöpen" yazabilirsiniz. dall-e elöpenin ne olduğunu öğrenmemişse, birinin elini öperken aynı zamanda dans figürü sergileyen bir insan çizebilir.

birçok yapay zekâ temelli tasarımda benzer sorunlar mevcut. ancak yine de dall-e'nin oldukça iyi sonuçlar çıkardığını söylemek için bir engel yok. örneğin aşağıda "teddy bears mixing sparkling chemicals as mad scientists" talebini yerine getirdiği bir kare var. yani "patlayan/köpüren/ışıltılar saçan (hangisini tercih ederseniz) kimyasalları karıştıran çılgın bilim ayıları". tabii ki daha güzel bir tanım yapılabilir ama isteğin en kısa ve anlaşılır şekilde anlatılması esas olduğundan ben de böyle çevirmeyi seçtim.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

görüldüğü gibi dall-e, gerçekte var olmayan bir imajı verilen anahtar kelimeler üzerinden başarılı şekilde üretmiş.

dall-e, yukarıda anlattığım şeyleri yapabilmek için 650 milyon görsel ve 3,5 milyar parametre kullanılarak eğitilmiş. her ne kadar birçok sanatçının işini elinden alacağı konuşulsa da, dall-e'yi kullanarak video klipler çekmek, kitap kapağı oluşturmak gibi konularda ya da mimari çizimlerde herhangi bir alana herhangi bir obje yerleştirilirken kendisinden sıklıkla faydalanılacak gibi görünüyor.
devamını gör...
fatih sultan mehmet'in istanbula girişini dall-e 2 ile genişlettim. süper bir sonuç çıktı.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
stok fotoğraf gerektiğinde işime yarayan, yaptığı diğer işler amatör eğlendiren zımbırtı, tool.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dall-e" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim