bazı insanları cidden din kontrol altına alıyor, din olmasa her pisliği yapacaklar. dinlerin olması kesinlikle gerekiyor, ama kontrol altında tutulması gerekiyor. ben ateistim, ölümden sonra yok olmak, beni korkutmuyor. bazı insanlar sırf yok olma korkusundan dolayı bile dinlere inanıyor. yok olma korkusu demek, kaos demek.
devamını gör...
insanlar mutlaka tapacak bir şey bulurdu demek istediğim başlıktır.
devamını gör...
dünya’nın nasıl bir yer olacağını bilemezdim ama türkiye’de recep tayyip erdoğan’a tapacakları kesindi.
devamını gör...
dinin içinde barındıkları genel olarak sosyal düzeni oluşturan kurallar ve diğer dünyada iyi bir yere gidebilmemiz için yapmamız gerekenler vardır.
benim naçizane fikrim insanların güce taptıklarıdır. bu ya bir tanrıdır ya da para gibi onlara güç veren herhangi bir şeydir. insanın doğuşundan beri içinde tapma ihtiyacı vardır. eğer din olmasa insanlar gene bir şey ya da bir kaç şey bulup onlara tapınacaktı.
bunu yok sayıp bir cevap vermem gerekir ise insanlar arayışta olacaktı. nasıl daha iyi yaşarım? nasıl mutlu bir hayatım olur? nasıl topluma kendimi kabul ettirebilirim. belki de bunları ararken bir ömür savrulup gidecekti.
devamını gör...
dinlerin bir düzen veya disiplin getirmesine inanmak olayı tek boyuttan ibaret sanmaktır. din bir ritueldir ve zaten "gökten inmenin" öncesinde de dinler vardır. mesela putlar, gök tengri vs vs. doğa boşluğu kabul etmez bir şeyler bulur kendine insanoğlu ve onun peşinden gider. sadece insan da değil metafizik her hayvanın hayatında vardır. (bknz: hayvanlarda yer değiştirme davranışı) insana özgü değildir. fakat bu davranışın bir düzen getirdiğini söylemek semai dinlerin öncesi hakkında pek de bilgi sahibi olmamak demektir. her toplumun (dinli, dinsiz) bir "düzeni" vardır. mesele benim düzenim çok güzel, gel seni de bu düzene alalım eğer gelmezsen "gavur, dinsiz, münafık" derim, sana nefes alma hakkı tanımam, eşit yurttaş olmayız seninle ve hatta bununla da yetinmem keserim kafanı pis münafık demek veya dememektir. eğer din düzen getirseydi şuan din dışı gündemi olmayan ülkelerin adı suudi arabistan değil norveç olurdu. 5 vakit namazdan sonra veya pazar ayininden sonra çocuklara tecavüz etmek diye bir düzen, ihaleler peşinde hak yiyen bir düzen kimin düzeni oluyor?
devamını gör...
dı ve di ile biten bir başlığa hem bilimsel hem de felsefe olarak yaklaşmak bilime , felsefeye hakarettir.
devamını gör...
hemen hemen aynı olurdu. dini kuralların varlığı, kötüyü kötü olmaktan çıkarmıyor merak etmeyin. o isterse her türlü pisliği yapıyor zaten. din min dinlemiyor. bu bugün de böyle, geçmişte de böyleydi ve ileride de öyle olacak. ama şunu diyebilirim ki, eğer dinler olmasaydı, belki de bu kadar fazla beyni yıkanmış bir zombi sürüsü olmayacak idi. belki ama, yoksa insanlar muhtemelen bunu yapmak için başka bir yolu da keşfederdi.
devamını gör...
çok farklı olurdu, büyük ihtimal medeniyet ilerleyemezdi.

gelin basit bir bakış açısıyla irdeleyelim. her dinin hak din olmadığını söylüyoruz. yani dinlere inansak bile en fazla bir dine inanıyoruz. diğerleri sahte, yalan, miladı dolmuş vs. gibi şeyler söylüyoruz.

buraya kadar güzel. her din tanrı eseri değilse, insan eseri demektir. burası da tamam.

insanlar ilk defa göçebeliği bırakıp medeniyet kurmayı hedeflediklerinde, din insan hayatında vardı, inanç diyelim en azından. peki neden ihtiyaç duydular buna. bunun en bilindik açıklaması, insanların kavrayamadıkları şeyleri bir şekilde açıklama zorunluluğunda hissetmeleri.

basit bir örnekle açıklayayım, ölüm.
çok sevdiğiniz bir insanla uyuyorsunuz ve hiçbir sebep yokken uyanmamaya başlıyor, yada başka bir şey oluyor bir bakıyorsun çok sevdiğin küçük çoğunun kafası ısınmış ve yarın yok, kımıldamıyor. neden, noldu yani. bu bugünde başımıza gelse eşit derecede ürker ve çaresiz hissederiz.

bu kişinin hayatına devam edebilmesi için , bu çaresizlik içinde delirmemesi için, çocuğun ölmedi daha güzel bir dünyaya "tanrı " denilen şey onu aldı götürdü, o orada iyi. basit bir şekilde 3 aşağı 5 yukarı böyle olması lazım durumun.

peki inanç nasıl dine evrildi, o tabular neden ortaya çıktı, gelin şimdi onada hızlıca bi bakalım.

yaşamaya başlamışsınız, kurallar koymuşsunuz, ancak insanlık tarihinde hep olduğu gibi, o kuralın açığı yada suiistimal etmek isteyeni hep oldu.

gizli saklı işleri, entrikaları, aynı yerde yaşayan insanların birbirine baskıları, komşunun malına / kadınına / kölesine vs yan gözle bakmayı, bunları kanunlarla engelleyemezsiniz, çünkü kanun bunları her zaman göremez. ancak ona dersen ki seni gözetleyen, hepimizi gözetleyen biri var ve senin kötü düşüncelerinden ötürü cezalandırıp, yada iyi işlerinden ötürü ödüllendirecek.

yada krala isyan, bir yerden sonra özellikle zor ekonomik şartlarda kimse vergi vermek istemez, ancak kral derse ki benim buyruğum tanrıdan dır, adeletim ve hükmüm oradan gelir, kendini sağlamlaştırır.

bunun daha biirrr çooook sebebi var, ancak hepsini yazıp da uzatmak istemiyorum.

ancak dinin bu kadar tesirli ve etkili olmasının sebebide bu bir çook sebebtir.

din büyük bir güç, insanları bir tutabileceğiniz veya bölebileceğiniz. kullanımı size kalmış. ancak din olmasaydı, insanlığı büyük kalabalıklar halinde bir arada tutamazdınız. herkes özgür ve hür yaşamak isterdi doğal olarak. belki daha huzurlu oldurduk, olamazdık bilemiyorum ama medeniyet denilen kavram oluşamazdı.

insanlık bir günde çağ atlamadı.
devamını gör...
tam bi kaos ortamı oluşurdu
devamını gör...
hususunda saygılı ve sevgili voltaire e katıldığım sorunsal. din mantıksal çerçevede gereksiz, yetersiz ve zayıf bir kavram olabilir. ama toplumlat için esansiyeldir. dinler toplumları yönetmek, düzen sağlamak ve huzur ögeleri yaratmak için esastırlar. deistti kendisi, ama bu fikri savunuyordu.
devamını gör...
ricky gervais'in "yalanın icadı" filmiyle değindiği konudur.
devamını gör...
"medeniyet denilen kavram oluşamazdı ve insanları bir arada tutamazdınız" denmiş. medeniyetin gelişimi hakkında kitaplar okuyup araştırmalar yapmadığım için bir şey diyemeyeceğim ama tarımın bulunmasıyla göçebe yaşamdan yerleşik hayata geçilmesi ile medeniyetin temellerinin atıldığını zannediyorum. küçük kabileler halinde bölük pörçük hayatta kalmaya çalışan insanları din mi bir arada tutuyordu yani? kaldı ki o devirde kim bilir neye tapıyorlardı.
"kaos olurdu" denmiş, niye kaos olsun?

din olmasa hiçbir şey değişmezdi. daha iyi veya daha kötü olurdu denemez. zaten iyilik kötülük ne ki. birisi birisini katledip öldürüyor, kötü diyorsun, aynı kişi hapishanede bıçaklanıp öldürüldüğünde iyi olmuş diyorsun. ikisi de ölüm, biri iyi, biri kötü.
iyilik ve kötülük, haksızlık, saygısızlık, empati ve iletişimsizlik gibi şeylerden temellenir.

bu bağlamda birini kötülük yapmaktan alıkoyan şey içselleştirdiği idealleri, hayat görüşü, değerleri, vicdanı, kültürü ve mantığı gibi şeyler değilse, emin olun din de bir yere kadar işe yarar ki görüyoruz. din tek başına bunlara etki edemez (bkz: sosyoloji).
bu değerlerden uzak birisi, sadece öldükten sonra cennete gideceği veya ilahi bir güç tarafından sarılıp sarmalanacağı düşüncesiyle kendini baskılayan birisi ne kadar erdemli, anlayışlı ve bütünsel davranabilir?
bunlar dinden bağımsız ve çok yönlü olgular. o yüzden bir şey değişmez.

tüm bunların iyileşmesi ancak eğitimle olur. konu ahlaksa ahlak, din ile değil, felsefe ile öğretilir.
devamını gör...
bu konu üzerine yazılmış harika bir kitap mevcut: anlatış - ursula k. le guin.
bu kitapta dinlerin insanları sadece geri götürdüğüne inanan bir toplumun tüm dinleri yasaklayarak sadece bilimi kabul etmesi sonucunda yaşananları, dinsizliğin ve inanmanın insan üzerindeki etkisi değerlendiriliyor.
devamını gör...
dinlerin iki yönü var. biri exoteric (şeriat, kurallar vs.) diğeri esoteric (hakikat). ikincisi insanın kendi özünü arayışıdır, bu çaba hayattayken hiçbir zaman bitmeyecek. o nedenle dinlerin var olmaması imkansız zaten. din olmasa insan diye bir canlı da olmazdı. dünyanın nasıl bir yer olacağını düşünmeye de gerek yok o halde.
devamını gör...
güzel olan şeyler yasak olmayacağı için huzur dolu olurduk.
devamını gör...
aynı bokun laciverti olacağı kanaatindeyim. yine büyük kitleleri yönetmek için yöntemler bulunurdu.
devamını gör...
din,bir dine inanmak,tanrının varlığına inanmak fıtratta vardır.bu anlayışınsın olmaları fıtratın bozulduğu anlamına gelir.bu yazımı yazarken inanma boyutunda olan fıtratın olmayışı ve şimdiye kadar din olgusunun olamayışı üzerinden yazımı sürdüreceğim.ınsanda din olgusu olmasa bile ahlak olgusu yine insana fıtraten verilmiş özelliklerdendir.din olmasa bile insanda olan ahlak bilgisi düzeni sağlamak,toplumsal huzur gibi bir çok şeyde yarar sağlar .din yoksa ahlak kime göre neye göre,ahlaklı olan ne diyenler olacaktır.kimse kendine yapılmak istenilmeyeni başkasın da yapmamalı anlayışıyla yola çıkarak ahlak kuralları,ahlaki yapı oluşturulabilir;toplumsal düşen ve kaos ortamı ortadan kalkar. fakat derseniz ki ahlak faktörünü dinden ayırmayalım.eğer insanda ahlak faktörü de olmasaydı işte bence asıl kaos ortamı oluşur.ahlak duygusu olmayan insan iyiyi ve doğruyu bilemez,bilemediği için doğrunun ne olduğu bilinmez zaten doğru davranış gibi bir kavramda olmaz.
devamını gör...
zaten en başta din yoktu. insanlar uydurdu. bu saatten sonra bilinçli olarak çıkarsak belki olumlu bir şeyler olur. insanlar haksızlıklar karşısında işi ahirete bırakmak yerine haksızlıkla mücadele edebilir. bilimsel araştırmalar artar. çocuklarını okula göndermeyenler olmayacağı için milyarlarca beyin heder olmaktan çıkar. ama bunların çok bilinçli ve planlı yapılması gerekiyor. yoksa birileri ideolojiler uydurur, bir sürü insan onların peşinden koşar ve dinin olmaması hiçbir anlam ifade etmez.
devamını gör...
çoğu insanın ağır depresyon geçirip intihar ettiği ya delirdiği bir yer olurdu. beğensek de beğenmesek de insanoğlu en eski zamanlardan bu zamana kadar hep bir şeylere tapınma, inanma ihtiyacı duymuştur. dağlara, göklere, putlara, hayvanlara kadar hep bir şeylere inanmışlardır. çoğu insanı ayakta tutan şey inançtır. insanların en berbat şeyleri yaşayıp da hala intihar etmemelerinin, isyan etmemelerinin, delirmemelerinin en büyük sebebi dindir. neye inandığına göre değişir tabi ama hep benzer düşünceler insanı ayakta tutar. "öbür tarafta hakkımı alacağım." ya da "derdi veren o alacak olan da o. bu benim sınavım" tarzı düşünceler insanların bir şekilde hayata devam etmesini sağlıyor.
devamını gör...
bilmiyoruz ki, görmedik ki öyle bir dünya... din din din din din din hep din hep din tüccarlığı hep insan sömürüsü başka bişey yok...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dinler olmasaydı dünya nasıl bir yer olurdu sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim