sabahattin ali'nin denk geldiğim gibi çok sevdiğim bir sözü edebiyatın ne işe yaradığı konusunda, bende ivedilikle bir şeyler yazma ihtiyacı uyandırdı, bu vesileyle edebiyat'ın ne işe yaradığını/en azından benim için ne anlam ifade ettiğini birkaç cümleyle ifade etmeye çalışacağım.
öncelikle belirttiğim söz; "unuttum diyemem ama üzerimde bir tesirin kalmamış artık."
bu sözü ilk okuduğumda evet edebiyat bu işte, edebiyat'ın işe yarar kısmı budur dedim. çünkü; bu söz, benim belki sürekli olarak içimde/aklımda bir duygu olarak varlık taşıyan, sürekli dolaşan; ama kelimelere asla dökülemeyen o sözdü. yüreğime su serpmiştir, beni bir duyguda tamamlamış, azad etmiştir. sözgelimi, bir benzetme yapacak olursam, dilimde sürekli dolaşan ama aklıma asla gelmeyen o şarkıya bir yerde rastlamam gibidir bu. anlık da olsa o şarkıyı artık bulmuş olmam beni rahatlatır, bana eşlik ettirir. edebiyat'ın işe yarar kısmı da budur işte, insanın tamamlayamadığı, anlam veremediği, eksik kaldığı o duygunun karşılığıdır.
ve dünya tarihi boyunca insanlar hep benzer hisleri yaşamışlardır, sabahattin ali gibi kıymetli insanlar da bunları sadece yaşamamış; söylemiş, yazmış, bunlara sözcüklerle dokunmuş ve bize kadar ulaştırmış. elbette bu tür duyguların ifade edilmis olması derdimize tamamen derman degil, hiçbir zaman da olmayacak belki ama en azindan bu hislerimizin bir tanımının olduğu, bu hislerin insanlık tarihi boyunca ortaklarının olduğu bilgisi bir nebze de olsa derdimizi hafifletiyor. bu anlamda ben edebiyat'a da sabahattin ali gibi isimlere de her zaman duacıyım. duacı kalacağım.
devamını gör...
edebiyat benim hayatı fark etmemi, kendi duygularımı anlamamı ve bunlar üzerine düşünmemi sağladı. edebiyat bana hiçbir zaman yalnız olmadığımı, benim gibi düşünen tarihin bilmem kaç yıl gerisinde insanlar olduğunu gösterdi.
devamını gör...
edebiyat bir nesne yada bir gereç değildir, yani bir işe yaramasını beklemeyiz, edebiyatı yaşarız, okuruz, yazarız. tanım: lisede edebiyat dersinden kalan yazar başlığı.
devamını gör...
tüm diğer sanatlar gibi edebiyat da, gerçeğin çıplaklığı karşısında insanın ihtiyaç duyduğu en güzel yalan(lar)dır.
devamını gör...
şeylerin işe yararlığını hangi ölçüte bakarak değerlendirdiğimize bağlı..
belki de edebiyat dediğimiz şey, hayatımızdaki kargaşayı belli bir düşünsel şekle kavuşturup onu bu ifadeye hapsetme arzusu -yanılgısıdır. bir işe yarıyor mu.. bilmem. biziz ve değiliz. bu kadar.
devamını gör...
normalde şiir, edebiyat ve sanat havas işidir. aslında platon'cu tanım en harika tanımdır kanımca. psukhe'nin içine düştüğü anemnesis'ten* sonra insan sadece doxa'ya ulaşabilir. (bkz: doxa) düştükten sonra gerçekliğin bilgisi olan episteme idealar aleminde kalmıştır. insan bu bilgiyi ancak 'hatırlayabilir' ki, bunun adı (bkz: aletheia)dır. şiir ve sanat aslında episteme'yi hatırlamak isteyen insan için bir hatırlatma aracıdır. hatırlanmayanı hatırlatır, görünmeyeni görünür kılar, bilinmeyeni bildirir. bu tanımı 'şiirin nesir hali' olarak edebiyat için de yapabiliriz.
devamını gör...
edebiyat ruhun terbiyesini sağlar. popülerliğini yitirmiş bile görünse nice yenilikler ölecek edebiyat yaşayacaktır.
devamını gör...
edebiyat çekilmez olan hayatı çekilebilir kılar. hayata daha güzel bakabilmeyi sağlar. içindeki sevinçleri, üzüntüleri dışarıya aktarabilmeyi sağlar.
devamını gör...
kim olduğunuz veya olmadığınızı görmenizi sağlayan, yazarak tomografinizi çekip size kendinizi teşhis etme şansı veren, büyü olmayıp sizi efsunlayan bir tür araçtır.

zehri şeker, şekeri zehreden okuyanın dimağı, yazanın el lezzetidir.
devamını gör...
insanlar sosyal bilimlerin hiçbir işe yaramadığını sanıyor. iş kapısı olmadığı için. ama iyi bir okur olmadan, felsefe okumadan, edebiyat kitapları karıştırmadan, sosyoloji ve siyaset bilimi makaleleri incelemeden, kişi kendisini nasıl rahatça ifade edebilecek. hiçbir işe yaramasa, akıcı konuşmaya destek olur.
devamını gör...
edebiyat ; hayatın kendisidir.

insanların duygusal dışa vurumlarının sonucu olarak varlığını koruyan bir alan olarak yüzyıllardır evrilmektedir.


edebiyattan bahsediyorsak, işin en eğlenceli kısmı evrensel olmasıdır.her milletin ve kültürün bir edebiyatı ve öne çıkan edebiyat tarihi bulunmaktadır.edebiyatı keşvetmek, bir kültürü tanımanın en hızlı yollarından biridir.


bir kültürü anlamak istiyorsanız, o kültüre ait yazarların ve şairlerin ne yazdıklarına bakın.


her şiir , roman, metin , hikaye bir ayna’dır.

edebiyat dünyanın en seksi gerçekliğidir.
devamını gör...
başlığı görünce aklıma, "kitaplar, olduğumuz yerde kalmamız gerektiği zamanlarda bize gidecek bir yer verirler." sözü geldi. edebiyat olarak genelleyebiliriz. bir nevi kaçıştır benim için. dünya halinden daha zararsız bir kaçışta yoktur zannımca...
devamını gör...
müzik ne işe yarıyorsa, o da benzer hesap.
devamını gör...
mutsuzluğu sanata dönüştürüp ölümsüz olmaya yarar.
devamını gör...
başlığı görünce üzüldüm.
devamını gör...
her şeye bir anlam yükler. bir çiçeğe böceğe kuşa manevi anlam yükler ve insanın o manevi anlamın içinde kaybolmasına sebep olur. bu yolculukta çok güzel olur bence
devamını gör...
sanatın her dalı, sanatçının öz çıkarımı yada ruh halinin dışavurumu ise, sanatçının deneyimlediği halden bizlerinde çıkarımı olacağından, bir bilgi yada duygusal alışveriş oluşturur. bir çok sanat eseri özellikle de edebi eserler bir bilgi ve mana taşır. edebiyat bu bağlamda en güçlü bilgi ve duygu alışverişi sağlıyor diye düşünüyorum.
edit; edebi eserler özellikle de şiirlerde bir kelime bir çok mana taşır. bu nedenle oldukça yoğundur. bir cümlede sayfalarca bilgi verilebilir. bunun en güzel örneği kült olmuş halk ve hak ozanlarıdır. bir yunus emre, bir karacaoğlan, bir nesimi gibi bir çok örnek verilebilir.
devamını gör...
içinizdeki çocuğu besler. aç olanlar için tabi.
devamını gör...
günümüzde depresyonperver sözlük insanı enstrumanı olmak dışında bisike yaramıyor gibi görünmekte. edebiyatı edebiyatseverler mahvetti.
devamını gör...
hayalleri ve duyguları paylaşmaya yarıyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"edebiyat ne işe yarar sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim