#televizyon dizileri #final yapan diziler
aile / gençlik / komedi / yerli
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

gani müjde'nin kaleminden çıkan, tarkan karlıdağ'ın yönetmenliğini yaptığı aile, komedi dizisi olan hayat bilgisi dönemin dikkat çeken gençlik dizilerindendir.

2003 yılında start verilen dizi 19 bölüm sonra sezon finali yapmıştır.

kanal d'de uzun soluklu devam edemeyen dizi yaklaşık 5 ay sonra show tv için tekrar çekilmeye başladı.

dizinin kadrosu,
perran kutman
tarık pabuççuoğlu
kerem kupacı
gökçe bahadır
ümit erdim
erdal türkmen
serhan arslan
paşhan yılmazel
kaan yılmaz
sinan çalışkanoğlu
altan gördüm
ipek erdem
ceren soylu
ayçe abana
hakan altıner
ulvi alacakaptan
atilla olgaç
oğuzhan yıldız
çağhan çulha
cavit çetin güner
elif burgaz
durul bazan
belma canciğer
mahir ipek oluşturmaktadır.

hayali rıdvan kanat lisesi'nde geçen dizi yayımlandığı dönemde ilgiyle izlenmiştir.
aykırı bir tarih öğretmeni olan idealist afet güçverir (perran kutman) anadoluyu erkek kardeşi kerem'le (kerem kupacı) karış karış dolaşmıştır. müdürlerin korkulu rüyası olan afet öğretmen sürüldükçe sürülmüş ve son adresi rıdvan kanat lisesi olmuştur.

buradaki öğrencilerin hayata bakışını değiştirmiş onlara yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalışmıştır. gerek okulun müdürü amil sağlam'la (tarık papuççuoğlu) gerek öğretmenleri gerekse öğrencileriyle diyalogları hem güldürür hem düşündürür.

keyifli bir aile dizisidir. 4 sezon devam etmiş farklı hayat örgütlerine dönüşmüş farklı farklı karakterler eklenmiştir diziye. ben ilk sezonlarını izledim devamında sıkılmaya başladım ve bıraktım. ama o yıllar için yinede izlenmeye değer bir filmdi.

afet öğretmenin 'hoca camide' repliği uzun bir zaman dillere pelesenk olmuştur. tepkide çekmiş destekte toplamıştır.

iyi seyirler...
devamını gör...
yemin ederim sabahleyin bunu düşündüm. aslında hayat bilgisi evreninde yaşıyor olabilir miyiz? bence evet, olabiliriz. detaylarıyla açıklıyorum.

1.) genelde durmadan saçma olaylar yaşanırdı.

2.) öğrenciler okula diye gelmesine rağmen okulda bilgi öğrenmekten ziyade goygoy yapılırdı. günümüzde ise bizler yaşıyor sanmamıza rağmen sadece bir geceden bir geceye atlıyoruz.

3.) amil bey gayet para sevdalısı bir müdürdür. fuzuli para harcamayı çok sever. tıpkı şey gibi?

4.) amil beyi, amil bey'den daha çok seven bir mennan vardır. mennan dayak da yese ''allah amil'imi x yapsın diye yaratmış yeauv!!'' derdi. tıpkı şeyin yanındakiler gibi?

5.) amil bey'in karısı amil bey'den daha çok para harcardı. parayı çok severdi, amil bey ile olan diyaloglarının çoğunluğu para mevzusu üzerinedir. tıpkı şey gibi?

6.) öğrenciler tahta sıralarda otururken, amil bey'in balıklarının yemi, lüks koltukları eksik olmazdı.

7.) amil bey her sabah öğrencilerden haraç denebilecek ve öğrencilere ağır gelen miktarlarda parayı zorunlu olarak bağış alıyordu.

8.) amil bey ve karısı, öğrencilerden alınan bu haracı bir güzel yerdi.

8 madde ile hayat bilgisi evreninde yaşadığımızı düşünmeye başladım.
devamını gör...
piyasaya gelmiş en iyi lise gençlik dizisidir. 100'lü bölümlerin başlarında sonra pek sarmasa da mis gibi dizidir. her yaz televizyonda yayınlansın diye beklerdim artık her yaz kendim ilk 100'ü izliyorum. öyle kaliteli bir iş.
devamını gör...
ilk sezonun sonlarına doğru inanılmaz zirve yapıp kanal d'den show tv'ye geçmiştir bu dizi ve 2. sezonda tiki lise öğrencileriyle yaptıkları basket maçı ve afet hocanın okuldan ayrılık dramı ardından da geri dönmesinden sonraki bölümlerde artık iyicene baymaya başlamıştı. 2.sezonun her bölümünde bir konuk ünlü sanatçı olurdu ve ilki de ibrahim tatlıses olup urfa'da oxford vardı da biz mi gitmedik diye kültleşmiş repliğini de söylemiştir. sırf dizi aynı formatta devam etsin diye sınıftaki ana oyuncular(heri potır ve rüya hariç) yedikleri bir halttan dolayı sınıfta kalırlar zaten ondan sonra da 4.sezonda liseyi bitirmiş olup, dizinin esas oğlanları olan pikaçu, kopil, arif ve ortega kafelerde falan çalışıp iki üç kuruş para kazanma uğruna hayata loser şekilde devam ederler. dizide en çok güldüğüm kısım afet hoca'yı kopil'in annesi babası diye seda sayan, kenan ışık ve mehmet ali erbil'in ses kaydı olan replikleriyle işletmeleriydi en çok kahkahayı orada atmıştım. heri potır diye gözlüklü bir eleman vardı 2.sezonda çok az rolü oluyordu zaten 2.sezon sonunda şakaya dahil olmayıp sınıfta kalmayan öğrencilerdendi o yüzden 3.sezonda yoktu kendisi.

dizinin çoğu oyuncusu gene yapımcısı yönetmeni gani müjde olan osmanlı cumhuriyeti filminde de oynamıştır ve neredeyse ilk kadroyla hiç alakası olmayan oyuncularla sönük bir finalle sona ermiştir. yani 4.sezonu gerçekten izlenecek tonda değildi çok gereksizdi açıp arada bakardım öyle youtube'da falan.
devamını gör...
vay be, bu dizide canlandırılan sınıftaki karakterler benimle yaşıttı.
izlediğimiz bölümün esprilerini ertesi gün sınıfta birbirimize yapardık. güzel diziydi de son sezonu sanki çekilmese de olurmuş gibiydi.
devamını gör...
çocukken izleyip bir an evvel büyüme ve böyle eğlenceli bir lise ortamında okuma hayali kurardım, öyle bir diziydi. eski dizilerin en büyük olayı, samimiyeti, bizden biri olan insanları konu almasıydı, şimdiki diziler gibi ultra zengin ailelerin saçma sapan psikolojik sorunlarını, travmalarını dizi diye koymuyorlardı önümüze.
tanım: bir grup öğrenci ve öğretmenlerinin hikayelerini konu alan samimiyet dolu bir lise dizisi-idi.
devamını gör...
türk dizi tarihinin en sinir, en toksik, en ezik, en boktan karakteri ortega sedat'a sahip dizi. böyle bi eziklik, böyle bi fakirlik psikolojisi böyle bi zamsalaklık yok. her bölümde ben fakirim de böyle oluyor şeklinde takılıyo. gamze bunu didemle basıp ttekmeyi koyunca aynı sebeplerle suçu gamze'ye atıyo. toksikliğine devam edip gamze'nin kaza yapmasına dolaylı yoldan da olsa sebep oluyo. ezikliğini attığı tek sahne gamze'nin düğünü. kızı kaçırdıktan sonra da o fakir oğlan edebiyatına devam edip kıskanmalar, gamze'nin babasına posta koymalar falan. her izlediğimde bölümlerin yarısından çoğu sedat'a söğmekle geçiyor.

ayrıca 4 ana karakterle ilgili geçmişteki başka bi sözlükte şöyle saptamalarım olmuştu.


4 ana karakterde çeşitli simgeleştirmeler yapıldığını düşündüğüm, çocukluğumda severek izlediğim, arada hala açıp bi kaç bölüm izlediği dizi. klasik bir türk komedisi aslında, her bölüm bizimkilerin başına bişi gelir, afet hoca gelip onları kurtarır ve ders verir. çok klişe, hababam sınıfı'nın ve bilumum yeşilçam filminin bir yorumuydu adeta. vurulmayan ya da hastaneye düşmeyen baş karakter yoktu galiba dizide. neyse; kopil, var mısın arif, ortega sedat ve pikaçu kerem'le ilgili naçizane tespitlerime geçeyim.

senarist gani müjde'nin hababam sınıfı'ndan ayrı olarak bu 4 karakteri farklı takım taraftarı yapmasının altında yatan ve bunları karaktere yedirişinde bence şöyle bir keramet var.

var mısın arif: bu arkadaş bildiğimiz üzere dört baş rolün en irisi, en güçlüsü. galatasaray taraftarı. 3 büyükler içindeki en çok başarı, kupaya, taraftara sahip olan galatasaray gibi. sürekli iddiaya girer, kimsenin yapamadığı, yapmaya cesaret edemeyeceği şeyleri yapar. galatasaray'ın uefa kupasını alması gibi. ve galiba dört karakter içinde maddi sıkıntıları en az yaşayan kişi. ortega'nın ailesi, kopil'in fakirliği ve kerem'in afet ablası nedeniyle yaşadıkları maddi sıkıntıları bu arkadaştan hiç duymadık. tıpkı maddi olarak fb ile dönem dönem yarışıp bazen geriye düşse de genel olarak galatasaray'ın yaşamadığı gibi.

ortega&pikaçu. dizinin fenerbahçe kliği. gani müjde'nin fenerbahçeli olduğunu biliyoruz. ve bu yüzden bu iki arkadaşa geçilen bir iltimastan söz etmemiz gerekiyor. kopil önce törpü, sonrasında bahar hoca, rahmeli gibi kişilerin arkasında sürünmüştür. arif'in bir tek melek ilişkisini biliyoruz. onda da dağ gibi adam ne hale geldi, biliyoruz. ancak bu fb kliğinin dizideki en güzel kızlarla rüya, barbi(başta kerem sonra ortega ile), hazal(aslı enver), barbi'nin görümcesi(merve sevi'nin oynadığı kişi, adını hatırlamıyorum), alamancı didem hep bunlar çıktı. diğer iki baş karakterin kadınlarla ilişkisi hep sürünmeli, az sayıda giderken bu fb kliğinin, dizideki derin fb'nin kadınlar konusunda ne kadar aktif olduğunu görmekteyiz. bunu fb'li gani müjde'nin bu derin fb'ye geçtiği bir kıyak olarak görüyorum. ayrıca bu derin fb her zaman dizideki kadınlar tarafından daha yakışıklı, daha çekici bulunmuştu. kikirik kerem'e aşıktı. didem, ortega'yı ayartmıştı. bunun da dışında;bu ikilinin zaman zaman karşı karşıya geldiğini görüyoruz. aziz yıldırım-ali şen, aziz-zico, aziz-ali koç, aykut-alex, aziz-alex örneklerinde gördüğümüz gibi.

kopil: bildiğimiz üzere kısa boylu, komik, sınıfın neşesi, muzip, fakir bir karakter. bence gani müjde bu karaktere beşiktaş futbol takımına bakışını yedirmiş. içlerindeki en zeki ve herkesin sempati duyduğu bi isim. beşiktaş'ın her dönem yaşadığı maddi sıkıntılar kopil'in karakteri ile bir bütün sanki. ayrıca; dizinin yayına girdiği 2003 yılında izleyeni en çok etkileyen, en beğenilen futbolu oynayan ekipti beşiktaş. 100. yılda şampiyon olmuştu. ve asıl bombe geliyor. arkadaşları kopil'in boyu ile sürekli dalga geçerdi. burda o yıllar üçüncü büyük olarak görülen, daha az sportif başarısı bulunan beşiktaş'a bir gönderme olduğunu düşünüyorum. çok sevilen, oynadığı oyun beğenilen, fakat her dönem var olan maddi sıkıntılardan muzdarip, her konuda ilk fikrin ondan çıktığı beşiktaş'a çok benzeyen bir karakter kopil.

kendimce bulduğum benzerlikler bunlardır ve kanımca doğrudur. diziyi bir de bu gözle izleyiniz.
devamını gör...
ilkokuldayken denk geldiğimde severek izlediğim diziyi yıllar sonra tüm bölümleri seyrederek bitirdim. eleştrilerime gelecek olursak 1.sezon iyiydi, 2.sezon ürperi ve ruhi hariç çok iyiydi, 3.sezon biraz saçmalamış özellikle gamze-sedat çiftinin kısır döngü gibi ayrıl barış ayrıl barış yapmaları ve gamze'nin bunca yıldır tanıdığı arkadaşlarına güvenmemesi ve karşısına çıkan ilk kişiyle nişanlanması saçmaydı. bir yandan da afet öğretmen ve kerem'in bir türlü düzelmeyen arası da cabası. 4.sezon da yeni kadronun eski tadı vermemesi ve diziden soğutması. yeni kadroyu görür görmez sahneleri atladım. mennan'ın olmaması dizideki komedi unsurunu yok etmiş. final de çok saçma olmuş, en azından afet öğretmen emekliye ayrılsaydı bari bir de amil'in bir şikayetle afet öğretmeni göndermesi ve o şikayetin hiç incelenmemesi ve ayrıca bu olaylar olurken afet öğretmenin hiçbir şeyden haberi olmaması da saçma olmuş. bazı bölümlerde de çelişkiler var mesela kopil'in afet öğretmen ile babasını konuşturma numarasında afet öğretmen annemin adı naciye diyor ama annesinin mezarına gittiğinde mezar taşında iffet yazması gibi. bir diğer yandan bakacak olursak adının hakkını veren bir dizi gerçekten. aradan 20 yıl geçmesine rağmen buradaki olayların çoğu gerçek hayatta hallen geçerli maalesef özellikle yurt dışı muhabbetleri. gani müjde'nin kaleminden çıkan bir eserin kötü olma ihtimali yoktur zaten. şu 4 senaristin dizilerini izlerseniz asla pişman olmazsınız. 1-selçuk aydemir 2-gani müjde 3-burak aksak 4-cüneyt inay
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hayat bilgisi (dizi)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim