1.
gülleri ve el dokuması halılarıyla tanınan şehir 252 binlik nüfusuyla akdeniz bölgesinin sakin şehirlerindendir. m.ö. 2000'lere kadar uzanan geçmişiyle köklü bir tarihe sahiptir.
devamını gör...
2.
dünyaca ünlü bir filme adını vermiştir.
(bkz: 300 ıspartalı)
amerikayı keşfetmeye giden 300 ıspartalı gencin yürek burkan hikayesini anlatır.
(bkz: 300 ıspartalı)
amerikayı keşfetmeye giden 300 ıspartalı gencin yürek burkan hikayesini anlatır.
devamını gör...
3.
okuduğum,özlem duyduğum şehir
devamını gör...
4.
pandemi öncesi yaklaşık 100 bin öğrenciyi de içerisinde barındıran şehirdir. genel itibariyle doğası, yürüyüş yolları, mağaraları, lavanta köyü, eğirdir gölü ve sessiz sakinliğiyle bilinir. halihazırda eğirdir'de göle nazır terasından tanımlar giren yazarı da meşhur olabilir, sanırım, bilemedim şimdi.
devamını gör...
5.
gülleri ve halısı ile meşhurdur ancak ne halı dokuyan kalmıştır ne de eskisi gibi gülcülük. artık dünyanın dört bir yanına elma ihraç ediyorlar ve türkiyenin lavanta ihtiyacının %90'ını karşılıyorlar.
kuyucak
kuyucak
devamını gör...
6.
memleketim güller diyarı ısparta. eski adı baridadır çok eskiye dayanan bir tarihi vardır. tam bir öğrenci şehridir. öğrenciler yokken sessiz sakindir.
devamını gör...
7.
gittiğinizde bakkalından tut kafesine her yerde süleyman veya demirel ismini görmeniz muhtemeldir.
devamını gör...
8.
(tematik)
türkiye istatistik kurumu (tüik) verilerine göre nüfusu 440 304 kişi olan şehirdir.
devamını gör...
9.
gül.
devamını gör...
10.
türkiye'nin en yaşanılası kentlerinden biridir. kışın yayla olmasından mütevellit soğuktur, ama yazın serindir. güneydeki toros dağları dolayısıyla antalya'nın pis sıcağı buralara uğramaz. eski cumhurbaşkanlarından (bkz: süleyman demirel) buralıdır. gül ve halısı ile meşhur olsa da sanırım son zamanlarda bunların pek rağbet görmediği yönünde haberler aldım. çok güzel piknik alanları vardır. karpuz çeşmesi meşhurdur. denizli gibi sanayi ve antalya gibi turizm merkezinden ziyade öğrenci ve sağlık şehridir.
devamını gör...
11.
türkiye'deki eski felsefe yazınlarında sparta'nın kullanılış biçimi. bununla birlikte şehre bu ismin, cumhuriyet döneminde verildiği ve grek sparta şehrinden esinlenerek bu ismin seçildiği rivayet edilmektedir.
devamını gör...
12.
doğal bitki örtüsü gül heykeli, süleyman demirel ismi heykeli ve kafeler olan şehir. karbuz çeşmesinden su içenin oradan ayrılamadığı rivayet edilir.
devamını gör...
13.
en iyi arkadaşımın okuduğu şehirdir.
devamını gör...
14.
öğrencilerin ve askerlerin sırtından geçinen memleket.
devamını gör...
15.
en yakın arkadaşlarımdan birinin memleketidir. dünya üzerinde bile bulması epey zor olan arkadaşlıklardan bir tanesi, varlığı sebebiyle buraya ısparta adına kötü entry giremem.
devamını gör...
16.
akdeniz bölgesinin içbatı kesiminde, göller yöresi'nde bulunan gölleri, gülleri ve halılarıyla meşhur ildir. ısparta'nın yalvaç ilçesi uluslararası sakin şehir (cittaslow) unvanına sahiptir. il toprakları oldukça yüksek ve dağlıktır. batı toroslar'a bağlı dağlar buraları engebelendirir. iç kesimler ise çukurlaşmıştır.
ilin doğusunda en yüksek doruğu olan dedegül (dedegöl) dağı ve güllüce (anamas) dağı yükselir. göller yöresi ilin yüksek kesimlerinden bir diğeridir. şehir merkezinin doğusunda bulunan davras dağı da bu kesimin en önemli yükseltisidir. ilin orta kesimindeki çöküntü alanlarının alüvyonlarla dolması sonucunda oluşan ısparta ovası verimli bir tarım alanıdır. batısında burdur gölü'ne, doğusunda ise beyşehir gölü'ne sınırı olan ilin en önemli gölü eğirdir gölü dür.
ilin alçak kesimlerinin bitki örtüsü step (bozkır) görünümündedir. dağlık kesimler ise gür ormanlarla kaplıdır. kadim bir yerleşim yeri olan ısparta ilinin çeşitli kesimlerinde yapılan kazılarda, eski çağlara ait buluntulara rastlanmıştır. kapadokya kaynaklarında "arzava ülkesi" olarak anılan yöre, küçük krallıklardan oluşan bir konfederasyon yapısındaydı.
milattan önce xııı. ve xıı. yüzyıllarda batıdan gelen halklar, arzavaların birliğini dağıttılar. devam eden çağlarda friglerin, lidyalıların, sabarların (sabirler), makedonyalıların ve perslerin yönetimine giren bu yöre, anadolu'daki pisidya (pisidia) bölgesinin sınırları içindeydi. bu yöre, milattan önce vıı. yüzyılda buralarda egemenlik kuran asya kökenli sabarların adıyla anılmaya başlandı.
yunan kaynaklarında saparta, arap kaynaklarında ise sabarta olarak geçen yörenin bugünkü ismi olan "ısparta" da buradan gelir.
milattan önce ııı. yüzyılda pergamon (bergama) krallığı'nın yönetimine giren sabarta, kısa bir süre selevkosların hükmünde kaldıktan sonra tekrar pergamon krallığı'na bağlandı. milattan önce ıı. yy sonlarında roma imparatorluğu tarafından ele geçiridi.
daha sonra doğu roma uygarlığının sınırları içinde kaldı. milattan sonra vııı. yy başlarında bir süre arap uygarlığı tarafından yönetildi.
xııı. yy itibariyle türklerin yerleşmeye başladığı yörede selçukluların egemenliği başladı. selçuklu uygarlığının parçalanmasından sonra bu yöre, hamidoğulları beyliği tarafından yönetildi.
onun peşinden gelen osmanlı döneminde de "hamideli" ve "hamidiye" olarak anıldı. il merkezi olan ısparta kentinin ismi ise hamidabad'dı. eski bir yerleşim yeri olan ısparta ilinde, 1920'lere dek türkler, rumlar ve yörükler ile xıx. yüzyılda kafkasya ve rumeli'nden gelen göçmenler, geleneklerini devam ettirerek bir arada yaşıyordu. istiklal mücadelesi'nin kazanılmasından sonra, nüfus mübadelesi yapılarak burada yaşayan rumlarla yunanistan'da yaşayan türklerin göçle karşılıklı yer değiştirmeleri, yörenin kültürel ve ekonomik yapısında değişimlere yol açtı. hayvancılık ve dokumacılık, yörükler arasında oldukça yaygın bir uğraştı. geleneksel yöre dokumacılığının desen çeşitliği bakımından zengin olduğu görülür.
ısparta'da gül yetiştiriciliği ise 1877-78 osmanlı-rus savaşı sebebiyle yöreye gelen göçmenlerle başlamıştır. yörede gül yetiştiriciliğinin ve dokumacılığın yanı sıra, tabakçılık, semercilik ve urgancılık da kökleri çok eskiye dayanan ve günümüzde de özgünlüğünü korumaya devam eden geleneksel el sanatlarıdır. ısparta'nın ekonomik ve yöresel yaşantısının özgünlüğünü kaybetmeden devam eden bir diğer geleneksel etkinliği de erkeklerin çorap örmesidir.
devamını gör...
17.
antalyadan önceki duraktır benim için.
devamını gör...
18.
turlarda, salda gölü + lavanta tarlaları demek olan şehir.
devamını gör...
19.
ısparta'dan bildiriyorum herkes suçu kara atıyor. en son 2003'te böyle yağmış. çok kötüymüş. kar bu sene çok ayıp etmiş. etrafta 1 tane belediye çalışanı yok.
devamını gör...
20.
devamını gör...