klasik batı müziği ; avrupa kökenli müzik türüdür. yüksek kültürle anılır ve çok sesli olması en önemli özelliğidir.

klasik batı müziği dönemleri ;

*rönesans :tek sesli müzikten çok sesli müziğe geçiş yapılan dönemdir. bu dönemde din dışı müzikler, çalgılar ve çalgı toplulukları için yazılan müzikler yaygınlaşmıştır. ayrıca dans müzikleri ve dans eşliğinde müzikler akıcı bir şekilde yapılmıştır. klasik batı müziğinde bu dönemle birlikte armoni kuvvetlenmiştir.
önemli bestecileri josquin desprez, orlande de lassus

*barok : barok çağ ile birlikte batı müziği daha da gelişmiştir. bu dönem klavyeli çalgılar önemsenmiştir. karışık sesler ön plandadır. batı müziği artık zenginlik göstergesine dönüşmüştür. barok dönem opera denemeleri ile başlayıp bach 'ın ölümüyle son bulmuştur. vivaldi ve bach dönemin en önemli bestecileridir.

*klasik : klavyenin yerini piyanoya bıraktığı dönemdir. ve en önemli bestecisi dönemin mozart' tır.

*romantik :bu dönemle birlikte eğitim için adımlar atılır. melodi ve ritim bestelerde önem kazanır. dönemin bestecilerinden en önemlisi beethoven ve weber olmuştur.
devamını gör...
kitap okurken dinlenilecek müzikler olduğunu düşünüyorum klasik batı müziğinin . kitap okurken harika bir şekilde size eşlik ediyor sayfaları sizin yerinize çeviriyor.
devamını gör...
müziğin temelidir. bilinen ilk klasik müzik antik yunan'da dionysos (şarap tanrısı) için yapılan ayinlerde kullanılmıştır. (korolar, danslar, çalgılar) daha sonra roma tekeline geçmiş ve kilise aracılığıyla yayılmıştır. neden klasik batı müziği denmiştir çünkü: roma doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır ve batı roma üstün gelmiştir. dini sanatla özellikle müzikle sunarak kuvvetli etkilere sahip olmuştur. klasik müzik ortaçağ’da çok sesli form halini alabilmiş ve oradan itibaren rönesans, barok, klasik, romantik, geç romantik, çağdaş ve 21.yüzyıl dönemlerinden geçmiştir ve gelişim göstermiştir. önemli besteciler önemli müzikler bestelemişlerdir ve bu müzikler sadece kendi yüzyılında kalmamış halen daha duyduğumuz ve kullandığımız müzikler olarak yerini korumuştur. dinlendiğinde insanın kulağına salt müzik gelir. sadece uyumak veya kitap okurken arkaya fon olarak kullanmamak için müziği, ne anlattığını, tarihini, bestecisini bilmek, fikir sahibi olmak gereklidir. sözlerinin olmaması bir şey anlatmadığı anlamına gelmez. anlatmasını beklemek yerine anlamaya çalışmak gerekir.
devamını gör...
avrupa kökenli bu müzik türünü, kısaca klasik müzik olarak biliriz. genellikle yüksek kültür seviyesi üzerinden değerlendirilir. ilk defa rönesans döneminde romen diyojen öncülüğünde ortaya çıktığı söylenir. bu müzik türünde keman, çello, viyola, obua, piyano, flüt gibi enstrümanlar rol oynarlar.
devamını gör...
müziğin detaylarını bilen insanlar için kusursuz, benim gibi düz dinleyiciler için sıkıcı olan müzik türü.
devamını gör...
klasik müzik benim için sonu olmayan dipsiz bir kuyu barok klasik romantik modern hepsi ayrı güzeldir ayrıca dinlemek araştırmak için bir ömür gerek. yanılmıyorsam 15 yaşımda filan tanıştım. öncelikle keşfetme serüvenim star wars'daki orkestral müziklerle başladı sonrasında john williams'ın tüm film müziklerine merak saldım. temalardı temadışıydı derken her müziğini dinledim koleksiyon bile yaptım artık john williams fanı olmuştum. internetten araştırıp genişletilmiş albümleri bile indiriyordum bende sonrasında bi tek williams'la olmaz diye düşünmeye başladım. ilk dikkatimi çeken isimler (bkz: ludwig van beethoven) (bkz: dmitri şostakoviç) olmuştu bu isimlerde coşku hüzün sevinç savaş zafer hepsini hissetmiştim ve hayran kalmıştım klasik müziği bir de canlı dinlemek kalmıştı onu da deneyimledikten sonra klasik müzik tutkunu olmuştum dinlerken nasıl çaldıklarını hayal bile edebiliyordum artık kuyuya olta atma zamanı gelmişti. şu ana kadar o kadar çok ismin eserini dinledim ki isimleri sayamam bile. 21 yaşımdayım hala daha keşfediyorum yani anlayacağınız bu müzik sonsuz. imla hataları yaptıysam affola ilk defa bu kadar uzun yazıyorum sosyal mecrada. ayrıca son olarak favorilerimi yazayım (bkz: william grant still) (bkz: morton gould) (bkz: joly braga santos) (bkz: alexander tchaikovsky) (bkz: george antheil) (bkz: paul ben haim) (bkz: richard danielpour) bu isimler hakkında başlıklar açılsa fena olmaz.
devamını gör...
bir çok badireler atlatmış, türlü türlü dönemlerden geçmiş ve en son geldiği haliyle henüz çok az kişinin tanıdığı bir biçime girmiş müzik kültürüdür. klasik batı müziği için "yüksek kültür" ifadesi oldukça iğreti duruyor zira kendisinden okul zili yapılan bir müzik türünün artık ne yüksekliği kalmış olabilir? biz batı klasik müziğinin yüksekliğine onu pop, arabesk, rock vb. türleriyle kıyas yaparak varıyoruz. hepsinin yeri ayrıdır fakat çoğu kötü yapılır bu başlıkta bu konuya değinmeyeceğim.

eğitimini klasik batı müziği üzerine almış, yıllardır icra eden ve öğreten biri olarak şunu söyleyebilirim. canlı dinlenilmesi şarttır. yüz kişilik senfoni orkestrasının yüzünüze vurduğu müzikle sizin kayıttan dinlediğiniz bambaşka iki şeydir. bir iki konsere de değil üstelik, üzerinizdeki etkisini özümseyebilmek, o deneyimi yaşayabilmek için her fırsatta gidilmelidir. tüm parçayı her bir notasına kadar kafasının içerisinde taşıyan orkestra şefinin pür dikkat yönettiği eserin içerisinde kaybolursunuz. tüm salona yayılan keman seslerinin içinde soluduğunuz hava artık başkadır. salonda olduğunuz sürece kaderiniz artık bestecinin ve şefin elindedir.

ne bulursanız gidin, oda orkestrası, koro, opera, solo, duo, trio ne bulursanız ayırt etmeden vakit yaratıp gidin. belki önümüzdeki iklimlerde gidemeyeceğiz, pandemiler, krizler, afetler araya girebilir. kaldı ki her şey elektronikleşmişken ustaları tarafından icra edilen ve tamamı akustik sazlardan oluşan birbiriyle tam uyumlu dev bir topluluğu dinlemek sanıyorum ki şu yıllarda artık çok özel bir deneyim haline geldi.

konservatuarlardaki öğrenci profili gittikçe düşüyor, dünya gittikçe daha niteliksizleşiyor. gelecek neslin belki de hiç tanıyamayacağı ya da ancak çok basit bir versiyonunu görebileceği bu deneyimi yaşayın derim.
devamını gör...
en sevdiğim müzik türüdür; rock/metal müzikten bile fazla severim batı klasik müziği'ni.

evet, yanlış okumadınız; batı klasik müziği dedim.

klasik batı müziği, kulağıma ve mantığıma oturmuyor maalesef.

burada "classic" değil, "classical" deniyor. arada ciddi bir fark var. klasik batı müziği dediğimiz zaman kulağıma ve mantığıma "classic western music" geliyor ve bu olmuyor.

batı klasikal müziği diye de bir şey olmadığı için, ben bu türe her zaman batı klasik müziği derim.

mantıklı ve düşündüğümden farklı bir açıklama görürsem bu konuda fikrim değişebilir ama hiç sanmıyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"klasik batı müziği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim