mantık felsefesi terim olarak okuyucuya garip gelebilir.. şöyle ki felsefe, tanım olarak bir doğru akıl yürütme faaliyeti olarak kabul edildiği varsayılırsa mantık felsefesi bir meta-felsefe olarak anlaşılabilir. mantık her türlü bilim için bir yardımcı ilim iken felsefe otonom bi pozisyona sahip olmasa da bu iddiada olan bi disiplindir. mantık ve felsefenin her ikisi de analitik birer etkinlik olmasına rağmen felsefe daha anarşist bir faaliyettir. buna binaen mantık bilmeden yapılan felsefe nihai olarak salt anarşist- veya buna salt dekonstrüksiyon da diyebiliriz - bir faaliyet olur. keza bugün postmodern felsefe denilen garabet bunun en büyük göstergesi..

en genel anlamda mantık yasalarının geçerliliğini sorgulayan, evrensel bir mantık yasasının imkanını tartışan, çeşitli mantık dizgelerini, bağıntılarını birbiriyle karşılaştıran bi alandır.

örnek olarak; tartıştığı konulardan biri, herhangi bi şablona mantıksal değeri hangi ölçülere göre atfedebileceğimizdir. quine ve putnam arasında bu konunun ilk tartışmaları yapılmış ve bugün hala - putnam lehine- devam etmektedir. quine'a göre asıl mantık dizgesi tikeller üzerine yapılan nicelemedir. mantığın tümellerle falan işi olmaz*. quine, bırakın tümellerle matematik uğraşsın bizi aşar demek istese de putnam bunun imkansız olduğunu söyler. hiçbir mantık ontolojiden ve değerlerden ayrı düşünülemez. bu tartışma daha birçok mantık şablonun da ortaya çıkmasına ve kabul görmesine sebep olmuştur.(bkz: fuzzy logic)(bkz: puslu mantık)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mantık felsefesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim