annenin kim olduğu kesindir, babanın kesin değildir sözü bu hukukun temel kuralı. o zaman dna testi yok ve bu kural tartışmasız geçerliymiş.
devamını gör...
antik roma'nın hukuk sistem'idir. aşırı tartışma halinde gerçek kaybolur diyor.
devamını gör...
bu günkü kara avrupası hukuk sisteminin temelini oluşturan, tarihin en gelişmiş hukuk sistemlerinden biridir.
devamını gör...
roma hukukunda ilk zamanlarda 'toplumun iradesiyle, bir kanun yapılmadan eskiden beri kabul edilen hukuk' şeklinde romalılar tarafından tanımlanan, örf-adet hukukunun hakim olduğu ve özel hukuk alanında hükümler içeren ius civile uygulanmıştır.
sonrasında bu örf adet hukuku kuralları, içeriğinde başlıca; usul hukuku, hukuki işlemlerde şekil, miras, vesayet, haksız fiiller ve cezaların yer aldığı meşhur oniki levha kanunları olarak yazılı hale getirilmiştir.

bugün bizim de içinde olduğumuz, bazarov'un da belirttiği gibi, kara avrupası hukukunun temelini oluşturan hukuk sistemidir.
kanaatimce de hukuk fakültesinin temel derslerinden biridir.
daha fazlası için bu makaleye göz atabilirsiniz.
devamını gör...
modern hukukun kaynağını oluşturması nedeniyle son derece önemlidir.
hukukçuyu hukuk dersi alan herhangi bir kimseden ayıran "hukuk nosyonu" dediğimiz şeyi kazanmak için roma hukukunu iyi anlamak gerekir.
bunu anladıktan sonra kişinin kazandığı bakış açısı pek çok somut olaya yorum ve çözüm getirme yeteneği sağlar.
devamını gör...
borçlar hukukunun temelidir. her ne kadar yüzyıllar geçmiş olsa da çoğu hukuk sisteminin temelini roma hukuk atmıştır. hiç ısınamadım kendisine, 4. sınıfta vermiştim 1. sınıf dersini. zordur ama bilmek ve kavramak bir hukukçu için zaruridir.
devamını gör...
kaldığım tek derstir.

sınavdan çıkınca sadece emin olduğu sorulardan yola çıkıp puan tahmini yapan biriyim. lisede her seferinde arkadaşlarımın sorularına "60 alırım yaa" deyip 85 - 90 alırdım. en kötü ihtimali düşünürüm hep hazırlıklı olmak için.

neyse işte. vize 60, final de aşağı yukarı onun gibi geçti diye geçiriyorum içimden. final notunu gördüm, 27.

öyle gıcık oldum ki derse, büt'e çalışsam mı emin olamadım.
devamını gör...
hukuk dersine girişte verilen kısa kısa anlatılan hukuk.
devamını gör...
roma hukukunun zorluğu ders veren hocaya bağlı olarak değişir. hoca, roma hukukunun hala yürürlükte olduğunu düşünen, latince terimlere önem veren ve kendini beğenmiş bir kişiliğe sahipse dersten geçmek oldukça zordur.

ama hoca öğrenciye hukukla ilgili temel bilgileri öğretir, öğrencinin ayrıntıda boğulmasını engeller ve latince terimlere çok önem vermezse oldukça eğlenceli bir ders olur.
'böyle romacı mı olur??! demeyin. şanslı bir insan olduğumdan bana böyle iyiniyetli şeker bir hoca denk gelmiştir. ilk grupta bahsettiğim hocaya çatanlara ise büyük sabırlar diliyorum.
devamını gör...
birazdan bana girecek olandır.
devamını gör...
(bkz: etrüskler)in hukuk sistemine dayanır.
devamını gör...
bu dersi işleyenlere allah yardımcıları olsun.
okumamış biri olarak roma hukuku her okumaya başladığımda, kitabın ortasında kafam karışıyor olaylar birbirine giriyor hiç bir şey anlamadan yarım bırakıyorum.
devamını gör...
modern türk hukukundan 1000 yıl ileridedir. kalbimiz de yaşıyor pax romana.
devamını gör...
geçmişten günümüze efsane ders...

türkiye'de ilk dönem hocaları sağlam ve birikimlidir. türkan rado efsanesini dinleyerek büyüdüm. rahmetli babamın roma hocasıymış kendisi. neyse mevzu bu değil. bu dersin efsane olması tamamen hukuk öğrencisinin bilincine yerleştirilen algıyla ilgilidir. fakülteyi kazanırsınız ve mekana girdiğiniz andan itibaren roma geyikleri yürümeye başlar. ne kadar zor bir ders olduğundan, dersi alttan alan yığınlardan bahsedilir. tüm bu hikâyeler sizin roma hukuku dersine karşı 1-0 yenik başlamanıza sebep olur. böylece öğrencinin kafasına mitolojik ögeler yerleşmeye başlar. sanırsınız sentorlar zeus zeus nidalarıyla size saldırıyor. aslında öyle çok zor bir ders değildir. bahsettiğim algı öğrencinin direkt teslim bayrağını çekmesine sebep olduğu için işler biraz zorlaşır * roma hukuku dersini ciddiye aldığınızda üst sınıflar için kendinize birikim yapmışsınız demektir. hem hukuk tarihi açısından heybenizi doldurursunuz. hem kavramlara vakıf olursunuz hem de eşya ve borçlar gibi derslerde özellikle başarılı olursunuz. tabi notlarla ve fotokopilerle roma hukuku öğrenmeye çalışırsanız, yukarıda bahsettiğim negatif psikolojinin de etkisi ile bu derste başarılı olmanız biraz zorlaşır.

bir paragrafta latince terimler mevzusuna açayım; bu konuda biraz empati kurmanızda fayda var. size bu dersi anlatan insanlar bu terimlerin arasında tabiri caizse bir ömür geçiriyorlar. bu terimlerin var olduğu yüzlerce kitap ve binlerce metin okuyorlar. bunlar üzerine derinlemesine düşünüp, makaleler, ders kitapları kaleme alıyorlar. çoğu suç türünün ve hukuki kavramın ciddi ciddi tarihi incelemesini yapıp karşılaştırmalı bir şekilde öğrencinin anlaması ve öğrenmesi için hazır tepsi şeklinde önünüze getiriyorlar. bu okuma ve yazma disiplini sonrası ister istemez bu terimlere olan hakimiyet ve alışkanlık hayatlarının bir parçası halini alıyor. ha şu noktada bu tenkite katılırım; latince olarak kavram dile getirilip sonrasında kavramın içeriği hakkında bilgi verilmiyorsa haklısınız. ama aksi durumda söylediğim gibi empati yapmanızda fayda var. netice olarak size 1 sene onlara bir ömür *
devamını gör...
(bkz: pater familias)
devamını gör...
romalıların yaptığı savaşlar ve bu savaşlar sonucu imparatorluğun etki alanının genişlemesi, siyasi ve ekonomik yapıda meydana gelen değişiklikler roma hukukuna ilişkin yeni kurum ve kuralların ortaya çıkmasına ve bu hukukun sürekli yenilenerek değişmesine ve gelişmesine olanak sağlamıştır.
devamını gör...
roma hukuku, adı üstünde roma imparatorluğu'nun hukuk sistemi olup günümüzdeki kıta avrupası hukuk sistemi'nin temelidir.
devamını gör...
85-90 ile elinde patlattiğim ders.lakin icra iflas da benim elimde patlattiydi fakültedeyken.hey gidi hey ne günlerdi. 58-30 diye not mu olur !

(bkz: istanbul üniversitesi hukuk fakültesi)
devamını gör...
roma hukukuna göre, hukukun temel kriterleri, "onurlu yaşamak, başkasına zarar vermemek ve herkese kendi hakkını vermek" şeklinde açıklanmıştır.
devamını gör...
konu hakkında hiçbir fikrim yok sadece şunu söylemek istiyorum: başlığı ilk gördüğümde romelu lukaku diye okudum. ordan belçika, sömürge kongo, kral şerefsiz 2. leopold...
kafamın içi kazan gibi yeminle.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"roma hukuku" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim