her türlü dogmatik kalıplardan soyutlanmış, türk milletinin bilimsel ve sosyal temelde ilerlemesi için ortaya konulan fikri akımların tamamına verilen isimdir. özellikle ''dil birliği'' temelinde tüm dünya türklerinin birleşmesini hedefler.
(bkz: namık kemal)
(bkz: ziya gökalp)
(bkz: ismail gaspıralı)
(bkz: yusuf akçura)
(bkz: hüseyin nihal atsız)
devamını gör...
türkçülük dediğimiz düşünce/ideoloji iki ayrı kola ayrılıyor;
1- ziya gökalp türkçülüğü
2- hüseyin nihal atsız türkçülüğü.

ziya gökalp türkçülüğü, türk olmasa bile kendini türk gören her insanın benimseyebileceği ve türk kimliği altında tanımlandığını savunan bir düşüncedir. ulu önder mustafa kemal atatürk, ziya gökalp’i kendisinin fikir babası olduğunu belirtmiştir ve en büyük kanıtı ise “ne mutlu türk’üm diyene!” sözüdür.

hüseyin nihal atsız’ın türkçülüğü ise ırkçılık üzerine kurulmuş kafatasçı bir düşüncedir. birleştiricilikten çok ötekileştirmeye dayalıdır. atsız’ın çevresinde yeni tanıştığı insanlarla konuşmadan önce kafatası ölçümü yaptığı birçok kişi tarafından biliniyor. atsız’ın, oğlu yağmur atsız’a yazdığı vasiyetinde tek tek etnik ırkları sayıp neredeyse tüm birleşmiş milletleri düşman ilan etmiştir.
devamını gör...
türk sancağı çatısı altında dini,ırkı ne olursa olsun ayırt etmeden ülkesi için çabalayan, bayrağa saygı duyan, kendini türk olarak benimseyen insanlar oluşturmak
devamını gör...
türkiye'de, tanzimat devri'ne kadar türk olarak yalnız osmanlı türklerinin anlaşılmasına karşılık, tanzimat dönemi’nden itibaren türk kelimesi dünyada yaşamış ve yaşayan bütün türkler için kullanılmaya başlanmıştır. aynı yıllarda dil yolundan gidilerek yapılan çalışmalar da etkisini göstermiştir. buna ilk adım olarak ahmet vefik paşa'nın "lehçe-i osmani" sözlüğünü ve önsözünü gösterebiliriz. sonrasında şemsettin sami'nin "kaamus-ı türki" ve bursalı tahir'in "türklerin ulum ve fünuna hizmetleri" eserleri aynı fikre hizmet etmiştir.

1908'den sonra ise milliyetçilik hareketi "türkçülük" adı altında, önce tamamıyla kültürel bir biçimdeyken balkan harbi'nden sonra siyasi bir hareket halini alarak dernekler ve yayın organları kurmak suretiyle teşkilatlanma şeklinde görülür. 1908'de kurulan türk derneği bu teşkilatlanmanın ilk örneğidir. dernek 1911 yılından itibaren aynı isimle bir dergi de çıkarmıştır. sonrasında türk yurdu derneği kurulmuş, bir yıl sonra yerini türk ocağı'na bırakmıştır, dernekler arasında en uzun soluklu olanı budur.

1911'de genç kalemler dergisinde yayımladığı "turan" manzumesi ile ziya gökalp bu hareketin lideri durumundadır. turancılık fikrî asıl düşüncesi olmakla beraber fikirlerini, ülkenin içinde bulunduğu özel nedenler ile türkiye'nin varlığının devamını ve medeni kalkınmasını hedef tutan, aşırı olmayan bir milliyetçilik anlayışına dayandırmıştır.

yine genç kalemler dergisinde "mili edebiyat" deyimi ilk defa ortaya atılmış, millî bir edebiyatın ancak millî bir dil ile gerçekleştirileceği fikrî savunulmuştur. yazı dili ve konuşma dili ikiliğini ortadan kaldırmak ve yeni bir dil ortaya koymak için dergide makalelerin yanında, konu üzerine yazılmış münakaşalara da sıkça yer verilmiş ve fikir canlı tutulmuştur. balkan harbi yüzünden 1912'de dergi kapatıldıktan sonra yazarların büyük bir kısmı istanbul'a göç etmiş ve konuyla ilgili yazılarına devam etmişlerdir. eski muhaliflerin ve yeni yetişen gençlerin aralarına girmesiyle de hareketin tesiri artmış, türkiye cumhuriyeti'nin ilanından önce konuşma dili, edebî dilin yerini tamamıyla almış, tanzimat'tan beri süregelen çalışmalar sonuca ermiştir.

mustafa kemal atatürk, selanik'te özgürlükçü bir fikir ortamında sanatla iç içe büyümüş bir aydındır. kurtuluş savaşında ve sonrasında türkiye cumhuriyeti'nin yapı taşlarını oluştururken bağımsızlık, laiklik, milliyetçilik gibi dinamikleri birçok kalemde araştırmış ve de konunun muhatabı fikirlerden yararlanmıştır.

● “bir gün, ressamlar türk’ün simasını kaybederlerse, yıldırımı alsınlar, yapıversinler. türk budur. türk, yıldırımdır. kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir. türk milleti yüzyıllardan beri hür ve müstakil yaşamış ve istiklâli yaşamak için şart saymış bir kavmin kahraman evlatlarından ibarettir. bu millet istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.” m. k. atatürk



“ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım;
hangi çılgın bana zincir vuracakmış? şaşarım!
kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” m. a. ersoy

m. akif ersoy'un "istiklal marşı"ndan alınan bu dizeleri ile islamcılık fikrinin mensubu olsa da onda da temel fikrin bağımsızlık olduğu görülmektedir. türk milletinin ezelden beri özgür olması ve bu özgürlüğü uğruna her şeyi yapacağını söylediği dizelerde yaratıcı'nın bu hususta gerekli gücü vereceğini düşünmektedir.

● "ey türk kardeşler, hemşireler, al rengiyle başımızda dalgalanan ulu bayrağımız! görüyorsunuz ki siyahlara, matemlere büründük. kundaktaki yavrularımız düşmanların süngüsünden geçti. hanımlar, gözlerimizin önünde evlatlarımızın kanlarıyla sulanan yurdumuzun işgaline susacak mıyız? hayır! hanımefendiler; malum, silahımız yok, fakat göğsümüzde imanımız ve bütün dünyayı yaratan allah'ımız var. toprağımızın üstünde şerefsiz yaşamaktansa, toprağın altında yatmayı şeref sayarız. birbirimize ellerimizi uzatalım. tek bir hedefe, yalnız türk istiklal ve cumhuriyeti gayesine doğru yürüyelim. vatan, mutlaka kurtulacaktır. evlatlarım, öyle bir gün olur da bir daha toplanamazsak, içimizde ölenler olursa, türk'ün istiklal bayrağıyla mezarı üzerine geliniz. benimle beraber yemin ediniz: türkiye'nin istiklal ve hak hayatını alıncaya kadar hiçbir korku, hiçbir güçlük önünden kaçmayacağız! “toprağınız toprağım, eviniz evim; burası için, bu diyarın çocukları için bir ana, bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım; vallahi ve billahi!" j. e. adıvar

halide edip, millî mücadele yıllarında hem mitinglerde halkı aydınlatmak için konuşmalar yapmış hem de bire bir anadoluda millî mücadele’ye katkı sağlamıştır.
alıntılanan metinden hareketle kadın-erkek demeden bağımsızlığımızı kazanana dek her bir vatandaşın bu uğurda yapması gerekenleri sonuna dek taşıması, gerekirse istiklal ve cumhuriyet için ölümü göze almak gerektiğini söylemiştir.

● “türkler bütün menfaatlerini ekseriyetle sakin oldukları öz türk topraklarında bir türk devleti olmakta görüyorlar. türk vatanı, cedlerimizin yattığı, yeni nesillerimizin doğduğu, topraklarında gezdiğimiz, çift sürdüğümüz, ekmeğini yediğimiz topraklardır. bu vatan toprağı saha saha, millî azmin, millî hayatın, millî mefkûrenin birer tecellisiyle tekevvün etmiştir.” y. k. beyatlı

yahya kemal eğitim için gittiği fransa'dan ülkesine bir milliyetçi olarak dönmüştür. ona göre anadolu toprakları öz türk topraklarıdır. ve anadolu millî bir azim, millî bir hayat, millî fikirler sonucunda türkleşmiştir.


● "başka uluslar, çağdaş uygarlığa girmek için geçmişlerinden uzaklaşmak zorundadırlar; oysa türklerin çağdaş uygarlığa girmeleri için, yalnız geçmişlerine dönüp bakmaları yeter. çünkü halk, milli kültürün canlı bir müzesidir. milletin hatıraları gelenekleridir. türk han’ın beş oğlundan türeyen türkler, gök tanrı’nın öz kullarıdır. beş bin yıllık bu ordunun durağı, turan yurdu olacaktır. turan, bütün türk milleti'nin birleşmesi anlamına gelir. türk, bir milletin adıdır. millet kendine özgü bir kültürü olan bir topluluk demektir. öyleyse türk'ün yalnız bir dili, bir kültürü olabilir. bir millet tehlikede kaldığı vakit, onu fertler kurtarmaz. bizzat millet kendi kendinin kurtarıcısı olur. bir ey, bugünün türk genci! bütün bu işlerin yapılması, yüzyıllardan beri seni bekliyor." z. gökalp

ziya gökalp'a göre gelecek türkleşme, çağdaşlaşma ve islamlaşma ile sentezlenerek gerçekleşebilecektir. ve çağdaşlaşma için ihtiyaç duyulan her şey türk tarihinde, folkloründe mevcuttur. onun asıl fikrî turancılık olsa da bu cümleden de çıkaracağımız üzere yaşanan savaşlar neticesinde ilk ve önemli olan türkleşmek fikrini hayata geçirmektir.

● "korkma, sen türksün! türkler hiçbir zaman, hiçbir yerde, hiçbir şeyden korkmazlar, onların zırhlıları varsa bizim de kutlu bir hakkımız vardır. ve bu, onların zırhlarından daha kuvvetlidir.” türk, ölmeyi teslim olmaya tercih eder. milleti için ölenler, daima yaşarlar." ö. seyfettin

ömer seyfettin türk dilinin üstün bir dil olduğunu, türk edebiyatını oluşturmak için başka dillerden kelime ya da dilbilgisini kurallarına ihtiyacımız olmadığını, aksine bu durumun dilimizi körelttiği fikrini savunmuştur. alıntılanan metinde türklerin korkusuzluğuna ve savaşmak için ulaşılması gereken gücün hakk tarafından verileceğine, türk'ün bağımsızlık için ölmeyi göze alacağına değinmiştir.

tüm bunlardan yola çıkarsak türkçülük fikrini benimseyen ya da benimsemese bile şartlar gereği önemini fark eden bütün aydınlar bağımsızlık ve özgürlük için gereken tüm kudretin geçmişimizde bize aktarıldığı ve türklüğün damarlamızda olduğu kadar dimağımızda da yer ettiği konusunda hem fikirdir.
devamını gör...
türklüğün bir gurur kaynağı olmasını anlıyorum. ancak türkçülüğün bir gurur kaynağı olmasını anlamıyorum. türk olduğun için övünmek neden yetmiyor insanlara?
devamını gör...
türk olmayan herkes onun bunun çocuğu düşüncesi.
devamını gör...
anadolu kültürünün bu milletin geleceğinin teminatı olduğunu savunan akımdır. ırkçı bir yaklaşım değildir. çünkü türkçülükte etnik köken değil bu coğrafyanın kültürünü benimseme ön plandadır. bütün dünyadaki türkleri birleştirmeyi amaçlayan turancılık ile farklıdır.
devamını gör...
türk olmayan herkesin kafasına asit dökülmeli düşüncesi. türk olmayan herkes olmelidir derler bunu sahiplenenler.
devamını gör...
hastalıklı bir düşünce, kürtçülükten farkı yoktur.
devamını gör...
enver paşamızın turancılık fikri'nin alternatif fikridir.
devamını gör...
sapkınların düşüncesi.

bulgaristan türklerinin hepsinde var bu sapkınlık zaten.

bunlara göre türk olmayan ölecek.
devamını gör...
“zafer naraları atılıyor
sınıflardan ve koridorlardan
ata-lis'imiz ilerliyor
gençlik uyanıyor

türkçülük bayrağı okullarda dalgalanıyor
barikatlar hainlerin üzerine yıkılıyor
öğrencilerle başlayan mücadele
tüm türkiye'yi sarıyor”

(bkz: atatürkçü türkçü liseliler)

tanım: kürtçü ve solcuların başlığı altında ağladığı, türk milletinin tek kurtuluşu.
devamını gör...
türkçülük iki kavrama ayrılabilir. ilki atatürk türkçülüğü'dür. diğeri atsız türkçülüğü. her ikisi de türk ulusunun yükselmesini diler. aralarındaki fark ise şudur, ilki, yabancı devletlerin zulmünü bizzat görmüş bir dönemde çıkmış olmasına rağmen bu devlet ve milletlere yine de efendice bir saygı duyarak yükselişi destekler. dünya çapında barış ortamı içerisinde "çok çalışan kazansın" anlayışını savunur. diğeri ise diğer milletlere * köpek muamelesi yapar, onları can düşmanı sayar, türk ulusunun yükselişini bu milletleri mahvetme, yok etme veya yerlerde süründürme yolu ile gerçekleştirmeye çalışır. bir ülkenin yükselişi saldırganlık ile değil, iktisadi ve kültürel yollarla olur. israil bu konuda güzel bir örnektir. her askeri hamlesinde dünya tarafından tepki çekmektedir. son hamlesi bırakın düşmanlarını, 60 yıllık dostu abd'yi bile rahatsız etmiştir. israil bu hamleden ne kazandı? hiçbirşey. sadece kendini rezil etmiştir. peki israil'in askeri olmayan niteliğine bakın? en israil düşmanının bile gizliden gizliye alkışladığı bir eğitim sistemi söz konusudur. yahudi diasporası neredeyse tüm dünyada kritik noktaları tutmuştur. 20 milyonluk bir ulus koskoca abd'yi parmağında oynatabilmektedir. ülke içinde çok ciddi arge çalışmaları yapılmaktadır vs. bunlar kimsenin itiraz edemeyeceği başarılardır. benzer başarılar japonya başta olmak üzere pek çok ülkede görülebilir. milletlerin yükselişi böyle olur. diğeriyle sadece kendinize daha fazla düşman yaratıp kendi kendinizi daha zor durumlara sürüklersiniz.
devamını gör...
(bkz: türkizm)
devamını gör...
türkçülük, türklüğü yüceltmektir. bu demek değildir ki diğer ırkları veya etnik sığıntıları asalım keselim sabun yapalım. avustralya yerlilerine düşmanlık etmek türk milletinin refahına bir katkı sağlamaz. bizim hedefimiz türk'ün refahıdır, saadetidir. ancak türkiye türk'lerinin değil, dünyada yaşayan tüm türklerinin refahıdır. buna da turan deriz. kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarımızdan doğu türkistan ve ötesine. türkçülük atsızcılık oynamak değildir. atatürkçülük oynamak değildir. türkçülüğün tek bir amacı vardır; türk milletini uygar medeniyetlerin ötesine taşımaktır. bizim kızıl elmamızdır. bu mücadelede türkçülük bir araçtır. geçmişte tükçülüğe katkı yapan, fikri edinen, külliyatı geliştirenlere minnet duyulur. ancak yanlışa yanlış doğruya doğru denir, söz konusu atsız veya başbuğ atatürk olsa bile. en iyi türkçü kimdir peki? efendiler, işini iyi yapan iyi yapmanın ötesine geçip en iyisi olan kişidir. kabiliyeti doğrultusundaki işini türk milletinin faydasını gözeterek yapan kişidir. türkçülük yapmak demek illa hapise düşüp çile çekmek değildir. velhasılı kelam, milletimizin refahını gelişimini yükselmesini isteyen birinin kullanması gereken savunması ve icra etmesi gereken fikir akımıdır, ideolojidir, görüştür, taraftır artık ne derseniz deyin.
devamını gör...
boş ideolojilerden birisidir ve kafatasçılık hakimdir. ülkücülerden farkı yok bunların. türk olmayan herkes ölmelidir, vatan hainidr mottosunda olurlar.
devamını gör...
ülkenin kurucu görüşlerinden birisi olan ve türklerin her zaman daha ileri gitmesini.. vs amaçlayan görüştür bildiğim kadarıyla. sonra bundan yaklaşık 1300 yıl önceki orkun yazıtlarında bile bir türkçüye ait olduğu söylenebilecek sözler bulunmaktadır.

bazı ünlü türkçüler
(bkz: bilge kağan)
(bkz: emir timur)
(bkz: mustafa kemal atatürk)
(bkz: ziya gökalp)
(bkz: nihal atsız)
devamını gör...
ırkçılıktır. atatürk’ü eleştirdiğim tek konu da şüphesiz ki budur. şimdi ne oluyor türk olunca? dünyada değer falan mı görüyorsunuz? ya da diğer etnik kökenleri aşağıladıkça, türkleri yüceltince ego mastürbasyonu mu yapıyorsunuz? ulan dünyayı bırak türkiye’de değer bile görmüyorsunuz zira türkiye türklerin ülkesi olmaktan çıktı. bu da size kapak olsun klavye milliyetçileri.
devamını gör...
#1488716 bu ülkeye bir değer beslemiyorsan itina ile defolup gidebilirsin bu ülkeden tutan yok seni.
herr horoz gibi iltica edebilirsin, ordan küfür edersin türkiye'ye.

atatürk türkçü bir liderdir.
devamını gör...
türkçülük türkleri üstün görmek demek değildir üstün tutmak demektir. yani her hareketini ve planını türk halkının maksimum yararına olacak şekilde yapmak demektir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkçülük" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim