zaman tüneli

40 oruspu bir araya gelse bu başlığı atan gibisini doğuramaz .
devamını gör...

cengaverdir, yolundan gidenlerin rehberidir, sarumanın yoldaşıdır.
devamını gör...

dünyanın en pahalı 5'inci scotch viskisi imiş.
2014'te 580.000 sterlin'e satılmış.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

melaabaaa. nsnsjsnzjsjs
şaka şaka. biraz kıskancım ben. biri hoslandigim kişiye nickaltı girse mesela, saçlarına parmaklarımı takip yüzünü duvara sürtmeyi isteyecek kadar. fazla değil yani. orta şeker. dengeli.
devamını gör...

nasıl mümkün olacağıyla teknik adamlar ilgilenirler.

neden olacağı* ise biz fildişi kulelerde the macallan m yudumlayan kişileri ilgilendirir.

olmaması gerekiyor efendim.

"sen bir buzdolabısın ve arabamla arkamdan iş çevirip benim yerime karar veremezsin, haddini bil!" şeklinde müdahalede bulunun efenim.

unutmayın ki, size yekünen bağlı bile olsa, sizin haricinizde bir data yolu ve karar mekanizması kullanan her sistem, buzdolabınızın, arabanızın ve sizin dışınızda 4üncü bir bileşenin müdahalesine açıktır.
devamını gör...

kibar, naif, beyfendi erkeklerdir.

siz maco hodukleri seviyorsunuz. dovsun sovsun. hastanelik etsin. eve hapsetsin.

size mustahak demiyecegim. oyle ifade etmek kisisel tarzim degil suraya cok uygun olsa da.

sadece cok cahilsiniz ve sizin cehaletiniz benim hayatimi da etkiliyor.
devamını gör...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu akit denilen pisliklerin allahı dini imanı para artık buna şüphe yok .
pislik bir provakatör hepsi o

manisa büyükşehir belediye başkanı ferdi zeyrek’in yaşamını yitirdiği kazayı “çarpıldı” diye haberleştiren yeni akit gazetesi protesto edildi. akit medya grubu önünde yapılan açıklamada, “bu bir gazete değildir, bu bir televizyon kanalı değildir; bu bir paçavradır.
gazetecilikle hiçbir ilgisi kalmamış, halkı bilgilendirmek yerine zehirleyen bir propaganda aracıdır” denildi.

buradan
devamını gör...

akdeniz'i kızıldeniz'e bağlayan ve konumu dolayısıyla stratejik öneme sahip olan kanal. afrika kıtası çevresini dolaşmaya gerek kalmadan, asya ile avrupa kıtaları arasında gemi taşımacılığı yapılabilmesini sağlar.
devamını gör...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

şöyle bir etkisi vardır.
devamını gör...

#3607532
hajsjshsjs dobarlakım madman natte cano.

seni mi kıracam bir daha dobarlanırım.
topla gel topla gel şappi!
topla tüfekle geliyorum ay gaza gelmişem hsjshsh.
devamını gör...

#3607540

harika. güzel. aferin.
devamını gör...

siyasal islamcı zekası ve ahlakı. müslüman diyemiyorum çünkü zerre kadar iman sahibi kişi, ölen kim olursa olsun ardından küfür edemez.
devamını gör...

devamını gör...

alma. evlenme. bekar gez. manyak olma.
devamını gör...

bence yanlış köyde arıyor evlenilecek kızı.
devamını gör...

orrrrrrrrrrrrrr çocuklarıyız demenin yolunu bulmuş paçavra
devamını gör...

eskiden ben de böyleydim özellikle tam da lisede aşık olduğum zaman. aşk mı insana böyle şeyler yaptırıyor yoksa o zamanlardaki heyecan, duyguları kontrol edememe ve her şeyi içinden nasıl geliyorsa öyle yaşama durumu mu bilmiyorum. ama şöyle anlatayım, yolda bir kıza birazcık uzun yani 2 saniye civarı* baktı diye "ben eve gidiyorum." diyerek bir anda buluşmayı bitirip o kişi orada öylece bırakmak, sosyal medya hesabına girip bu kim şu kim diye sürekli olarak sorarak tüm kızları çıkmasını istemek( çocukluk arkadaşları da dahil ama onları birazcık alttan alıyordum yine allah razı olsun), spora gittiğinde sabahın köründe kimse yokken gitmesini istemek daha neler neler yani. baya hastalıklı bir durumdu açıkçası ama sonradan tabii ki bir daha hiç bu kadar delirmedim, kimseyi o kadar kıskanmadım zaten bir daha da aşık olmadım. şuanda ise kıskançlık duygusu neredeyse hiç yok içimde. bazı hareketlerden, durumlardan ya da yakınlıklardan rahatsız olmak beni kıskandırmak yerine karşıdaki kişiden aşırı derecede soğutuyor ve iğrendiriyor öyle bir şeye evrildi işte.
devamını gör...

/ kestin mümkünümü çarelerimi.. /
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

devamını gör...

asıl amacı ilk olarak manuel olarak takip edilemeyecek kadar çok verinin interneti olan her yerden kontrol edilip müdahale edilebilir olması ve ilgili verinin pozitif ya da negatif limitleri aşarsa otonom karar verebilmesi ya da kullanıcıya haber verip bir karar vermesini isteyebilmesi.

adı çok teknolojik dursa da nesnelerin interneti ya da internet of things ya da iot ismi verilen bu şey ortak çalışan sistemlerin kavram olarak adı sadece. pratikte ise zaten uzun yıllardır cihazlar internet ya da wifi üzerinden birbiriyle haberleşiyor. son dönem adını çok duymamızın sebebi esp32 gibi bu işi son kullanıcı için çok kolaylaştıran modüllerin piyasaya çıkmış olması. son dönem dediğim de 2006 falan olması lazım.

genelde insanlara anlasın diye "efendim işte çamaşır makinen dolunca kendi otomatik yıkayacak. sana da haber verecek internet üzerinden. " ya da "buzdolabın eksikleri tespit edecek, internetten kendi sipariş edecek" şeklinde örneklendirilen bir şey nesnelerin interneti. bunlar olamaz mı? olabilir. fakat bunlar o kadar da önemli değil. hatta hali hazırda bankanızın mobil uygulamasından faturalara otomatik ödeme talimatı vermenizle aynı şey.

nesnelerin interneti asıl olarak büyük veriler için önemli. yoksa 90'lı yıllarda internete bile gerek kalmadan telefonunuzla arama yapıp bir tarlayı sulatma komutu verebiliyordunuz. ilk aklıma gelen örnek bir çiftlikte 1000 adet kafes olsun. tavukların aydınlatması, beslenmesi, sıcaklığı, nemi gibi sadece 4 adet veri totalde 4000 adet veri eder. ve sizin haber alma sıklığındaki isteğiniz durumu daha da karmaşıklaştırabilir. dakikada bir, saatte bir ya da anlık istekler projenin maliyetini belirler. her request bir like. (bkz: swh)

elbette giyilebilir eşyalar ile başta sağlık olmak üzere çeşitli farklı kullanım senaryoları da mevcut. kalp ritmin aşırı düzensizleşince doktoru ya da 112'yi aramak da nesnelerin internetine girer.

yukarıdaki senaryolar pratikteki durumlar. daha futuristik olanları ise her yerde duydunuz bir kez de ben tekrar edeyim. yollarda arabalar birbiriyle haberleşecek ilerde. trafiğin akışını yapay zeka kendisi belirleyecek. böylece gereksiz hızlanma, yavaşlama, sollama olmayacağı için trafik azalacak. bunun için yapay zeka kullanılırken haberleşmesi için nesnelerin interneti kullanılacak.

teoriyi bırakıp biraz da pratik üzerinden gidelim. aşağıdaki videoyu internetten rastgele buldum. datalogger'dan gelen veriyi iot ile ilgili kişiye fiştekleyen sistem yapmışlar. yalnız iot için datalogger kullanmak hiç aklıma gelmemişti. datalogger dediğimiz şeyi çok kullandım. bendeki 10 kanallıydı. yani 10 adet sensörün bilgilerini saatlerce ya da günlerce kaydeden bir cihaz. isterseniz excele döker veriyi, isterseniz grafiğini çıkarır falan filan.



işin pratiğine biraz daha girersek önce neler lazım ona bakalım;

sensörmüş mikroişlemciymiş falan öncelikle elektronik bilmemiz gerekiyor. aşağı ardunio ile sıcaklık okuma videosu bırakıyorum. shorts video.

youtube.com/shorts/vC--uKCg...


sensörlerden gelen veriyi ister ardunio ister pic ister datalogger ile okudunuz. iyi çok güzel. şimdi bu verileri alıp bazı kararları ya otonom verdireceksiniz ya da kullanıcıyı bilgilendirip karar verdireceksiniz. hatta çok kaliteli projelerde işin içine yapay zeka katabilirsiniz ya da farklı platformlara iş yaptırabilirsiniz. demek ki hem sensör okuması hem de verilerin iletimi için yazılım bilmeniz gerekli. ardunio için bildiğim kadarıyla c++ türevi bir dil kullanılıyor. fakat bu gömülü sistem için. yani elektronik devreyi programlamak için. aşağıda kısa bir ardunio kodlama playlisti var.
youtube.com/playlist?list=P...

programlanmış devre bu bilgileri nereye yollayacak, nasıl yollayacak? bunun için ben esp32 kartını görüyorum çokça. tabii ki tek seçenek bu değil. esp'nin de geliştirme kartı, mini kart, kameralı kart gibi seçenekleri var. esp32 ardunio'dan gelen bilgiyi internete aktaran modül. kendisi bir wifi cihazı yani çok kabaca. aşağıda ardunio ve esp32nin birlikte kullanıldığı kısa bir video var. (esp32'nin halihazırda kendisinin mikroişlemci olma durumunu bilerek gözardı ediyorum)



verimizi internet ortamına da saldık. nereye gidecek bu veri? şimdi de gömülü bir elektronik sisteme değil masaüstüne yazılım üretmeniz gerekiyor. bunun için 24 saat açık bir web sayfanız olması gerekli. doğal olarak bir server'ınız ya da cloud hesabınız olması gerekli. html dili falan bileceksiniz ya da ekibinizde bunu biri yapacak.

diğer yandan bunları artık günümüz dünyasında mobil'e de taşımanız gerekli. ya app yazacaksınız ya da mobil sitesi falan bir şeyler olacak.

genel olarak sistem yukarda yazdığım adımlarla ilerliyor. bunu daha da soslandırmak isterseniz profesyonel noktada otomasyon sistemleri zaten devreye mecburen giriyor. nedir o da? otomasyoncular knxdenilen bir haberleşme sistemi kullanır kabaca. yani bir yapının panjuru da, aydınlatması da aklımıza gelebilecek bütün on off ya da dim edilen cihazların kontrolü ve sensörlerin kontrolü knx protokolüne bağlanır. otomasyoncu da alır bu bütün girişleri ve çıkışları kullanım senaryoları kurabilir. evin içinde knx sistemlerini kullanırken evin dışında iot cihazlarından faydalanır. (kapalı wifi senaryolarını saymıyorum. o başka bir mevzu)

gördüğünüz gibi gelecek gelmiş gibi görünüyor. (bkz: swh)
devamını gör...
daha fazla yükle

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim