anayasa mahkemesinin verdiği tmk 187'nin iptal edilmesi kararının yürürlüğe girmesi ile birlikte artık evlenen kadınlar bugünden itibaren kocasının soyadını almak zorunda değil. kaynak buradan

ben avrupada yaşadığım için zaten kendi soyadımla evlenebildim. bu bence standart olması gereken bir şeyken türkiyede çok büyük bir mesele. neden kadınlar şimdiye kadar mecburen eşinin soyadını almak zorundaydı? bu bana çok absürt geliyor.
devamını gör...
kadınlara yapılan pozitif ayrımcılığın devam ettiğinin göstergesidir.
edit: *kp döneminde gerçekleşmiştir.
devamını gör...
bence olması gereken bir durum. yani kadın evlendi diye illaki eşinin soyadını alması bana zaten mantıklı gelmiyordu. ha diyelim ki kadın bu durumu seviyor ve istiyorsa ayrı, alsın. yahut diyelim erkek, kadının soyadını seviyor, bence erkek de alabilmeli(böyle bir şey var mı bilmiyorum, ama olabilmeli diye düşünüyorum).

geç alınmış bir karar ama netice olarak alınmış, kadınlar için hayırlı ve uğurlu olsun diyorum.
devamını gör...
olması gereken şey, verilmesi gereken bir karardı. evlilik; sahipsiz bir kadının, bir erkeğin himayesi altına girmesi değil, 2 bireyin sevgiyle evrilttiği bir ilişkidir. bu da soyadı ile değil gönül bağı ile bağlanır.
devamını gör...
tercih edenler için güzel bir seçenek ama ben yine de eşimin soyadını ikinci bir soyad olarak da olsa almayı seçerim. çocuğumla farklı soyadı kullanmak istemem. bence önce şu kütük işi çözülmeliydi. ne alaka o ya?
devamını gör...
bir erkek olarak zaten saçma bulduğum bir durumdu. kütük ve soyadı konuları gerçekten anlamsız. ataerkil düzenin bir sonucuydu aslında.

soy dediğimiz şey de zaten kadından devam ediyor. bizim toplumda soyadı dediğimiz şey soyun devamı gibi algılansa da işin aslı öyle değil tabi. yani gönderdiğimiz milyonlarca spermden biri yumurtaya tutunsa da cinsiyet belirleme ve döllenme dışında pek bi fonksiyonumuz yok yani. çocuğu dünyaya getiren kadın sonuçta. soyadından bağımsız soyu devam ettiren de kadın.

bu nedenle soyadı seçimi konusunun dayatmadam çıkarılması ve tercih durumuna getirilmesi doğru bence.
devamını gör...
hiçbir manası olmayan durumdur. önce gitsinler kadın cinayetlerini, kadına şiddet sorununu çözsünler.
devamını gör...
darısı (bkz: boşanan erkeklerin nafaka özgürlüğü)ne.
devamını gör...
biz de bazı konularda suudiler gibi geriden geliyoruz. bir insanın soyu değişmez ki soyadı değişsin. erkek de kadın da babasının ya da annesinin soyadını taşır duruma göre. neden kadınlar evlenince kocasının soyuna geçiyor anlamış değilim. ne erkek ne de kadının soyu değişir evlilikle. bir de kütük değişiyordu. saçma bir şeydi, iyi ki değişmiş. kendi soyunun ismini taşımak için bir de ek dava açma gerekiyordu falan. yavaş da olsa bu da bir ilerleme.
pozitif ayrımcılık diyenler olmuş ama bu bir ayrıcalık değil eşitlik meselesidir.
devamını gör...
bence artık evlilik yerine dost hayatı sistemine geçilmeli. zaten devlette bunu gördü insan evlenmiyor evlense bile hemen boşanıyor. yavaş yavaş dost hayatı sistemine geçiş diye yorumladım.
devamını gör...
hayatına babasının soyadıyla devam edecekler yani. çok feminist bir haraket. *
devamını gör...
ben değişirim yaa hiç takılmadığım bir konu ayrıca annemle ayrı kardeşimle ayrı bari kocamla aynı soyadı paylaşayım.
devamını gör...
sonunda gerçekleşendir. artık zorunluluktan değil, kendi gönül rızamla sevdiğim adamın soyadına geçebilirim.
devamını gör...
özgürlük olarak nitelendirmiyorum ben.
sadece anayasaya aykırı bir durum düzeltildi ve herkes için bağlayıcı olacak şekilde yürürlüğe girdi. bu arada yürürlüğe girmeden önce de aym kararını emsal gösterip kendi soyadını kullanabilirdi hanımlar.
sırf bazı beylerin damarına basmak için özgürlük denmesi saçma. evleneceğin kadını o kadarcık da tanı be kardeşim. bu arada spiritüel olarak kocanın soyadını aldığınız takdirde iyi ve kötü karmanın da size geldiği yönünde bilgiler mevcut, hanımlar o kadar da hırçın olmayın kocanızın iyi karmasına kayıtsz kalmayın derim . *
devamını gör...
burada önemli olan kendi rızasıyla soyadını alması, önüne bir seçenek sunulması. yoksa soyadına bu kadar anlam yüklemenin bir manası yok. erkekler yüklüyor belli ki, o sebeple iyi olmuş.
devamını gör...
bazı andavalları üzmüştür.. bence baba soyadı esas olmalı.. kanunla geçiş yasaklanmalı!

ben kim oluyorum da bir kadına soyadımı vereceğim? ne haddime? ben kimim?
kocasıysam kocasıyım.. bu karar iyi olmuş ama eksik yine de...
kadınlar sizi kutlarım. soyadınızdan vazgeçmeyin. canlarım benim ya. sizden daha çok sevindim bu habere.
devamını gör...
feminen baskıyla erkeğe yönelik yaptırım niteliğindeki gereksiz bir karardır. çiftler arasında daha ciddi sorunlar varken soyadını dert edinen bence yoktur. millet huzur peşinde kendini ispat etme derdinde değil. huzuru olsun mutlu olsun. ne isim dert ne de soy isim... boşuna gündem değiştirme girişimi diye tanımlıyorum...
devamını gör...
nihayet dedirtti. geç bile kalınmış karar.
devamını gör...
zaten almak istemezse alacak diye bir zorlama yoktu sadece anayasada öyle bir şey geçmiyordu
devamını gör...
aynı performansı kütük değişikliği için yapılmalı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"28 ocak 2024 evlenen kadınların soyadı özgürlüğü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim