90'larda ortaya çıkmış bir elektronik müzik türüdür. orijininde black metal türü vardır ve günümüzde bile birçok black metal topluluğu, prelude veya interlude olarak dungeon synth türünde parçalara yer verirler albümlerinde. aslında "fantasy medieval" dendiğinde crpg türünde oyunlar da akla gelebilir ve muhtemelen bu tür oyunların müziklerinde de dungeon synth ilhamları vardır. sonra winter synth falan gibi anılan türevleri de çıktı. orijini derken... yani belki de 70'lere, klaus schulze'lere falan gitmeliyizdir bunu derken zira dungeon synth türünün yaratıcılarından biri olan black metal müzisyeni mortiis bu, yakınlarda vefat eden efsane alman müzisyenden ilham aldığını kendisi belirtmiştir.

dungeon synth türünün ismi medieval ambient falan olarak da konabilirmiş aslında zira orta çağ temalarını çok yaygın kullanıyorlar ve ambient elementler de çok baskın oluyor bu türdeki birçok albümde ama "dungeon" denince işe fantezi boyutu da dahil oluyor ve akla dungeons & dragons gelebiliyor ki bu türde üretilen birçok müzikte bu fantastik mahiyet mevcut. lakin, son derece realist ve karanlık orta çağ havası veren işler üretenler de yok değil. hatta, bazı dungeon synth albümleri o kadar kasvetli ki, sanki ortaçağ'da zindana atılmış bir mahkumun depresif duygularını yansıtıyor gibi, kimi dungeon synth albümleri.

dungeon synth müzisyenleri genelde tek kişilik grupturlar. aslında tek kişiden grup olmaz elbette ama buna ingilizce'de "one-man band" deniyor diye ben de öyle çevireyim dedim. dungeon synth'te atmosfer ve sound tutarlılığı, teknolojiden önde geldiğinden, ucuz/eski bir ekipmanla/synthesizer'la da bu türde müzikler üretip dünyaca ünlü olabilirsiniz. aslında olamazsınız tabii... haha! bu türün dinleyicileri çok da fazla sayılmaz. benim çok senedir en sevdiğim müzik türlerinden biridir bu ama çok da büyük bir kitleye dahil değilim bu bağlamda.

parça yapıları bağlamında dungeon synth'te genelde; ritimsel tekdüzelik, trafiksel statiklik, temasal monokromatiklik ve/ya müzikal monotonluk hakimdir ve atmosfer, dinamizmden önde gelir. lakin, bana göre en iyi dungeon synth müzisyenleri, atmosferi koruyabilirken zeka parıltısı, müzikal yetkinlik ve ayırt edici ilham içeren kimi dokunuşlarla albümlerine mistik bir dinamizm katabilenlerdir. burada asla bir "disko müziği" yapma gibi denemelerden bahsetmiyorum elbette. o atmosfer ve müzikal tutarlılık muhakkak korunacak. ama fark yaratmak için o dokunuşlar da illaki olacak işte. yalnız, armoni ve geniş bağlamda müzik teorisi bilmeden bunu başarabilmek de zor aslında. o kadar çok sayıda, "ilk akla gelebilecek" melodi ve şarkı trafikleriyle ve sadece atmosferizme sırtını yaslayarak albüm çıkartan dungeon synth müzisyeni var ki, ben kendilerine müzisyen bile diyemiyorum gönül rahatlığıyla; yani heves etmişler belli ki ama bunlar müzisyen değiller diyorum içimden, işin doğrusu.

beğendiğim bazı dungeon synth eseriyle de bu yazımı noktalayayım. başlara en favorilerimi koydum ama hepsini ve daha fazlasını çok seviyorum. keyifli dinlemeler!










bir de şu çok basit müzikal olarak ama çok seviyorum bunu da. haha.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dungeon synth" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim