güzelliği dillere destan olup binlerce yıl sonrasına kadar aktarılmış eski mısır hükümdarı hanım kişi.
devamını gör...
sarimsaklıda kleopatra koyu var inanın çok güzel bir yerdir
devamını gör...
bilimsel adı gonepteryx cleopatra olan kelebek türüdür efem...
dünya yayılım alanı: oğu avrupa, güney avrupa, akdeniz havzaları, ortadoğu, kuzey afrika, ön asya
1200 m rakıma kadar görülebilir efem...

k.afrika, g. avrupa, balkanlar, türkiye, suriye, ürdün ve israil'de dağılış gösterirler. erginler kış uykusuna yattıklarından iklimi uygun yerlerde şubat'tan itibaren uçmaya başlarlar. kuru, sıcak ve çoğu kez kayalık alanlarda makilik veya iğne yapraklı orman açıkları, çalılıklı otlaklar ve yol kenarlarında görülürler. genelde deniz seviyesi ile 1200 m arasında yaşamakla beraber 3000 m civarında kayıtları bulunmaktadır. akdiken (rhamnus alaternus) ve diğer bazı cehri türleri (rhamnus myrtifolia, rhamnus oleoides) konukçu bitkileridir. türkiye'de uçan alttürlerden taurica antalya, mersin, adana, osmaniye, kahramanmaraş, antep ve urfa'da; dalmatia alttürü ise izmir ve güneyindeki iller ile çanakkale ve tekirdağ'da dağılış gösterirler.
dikkat !!! orakkanat kelebeğine çok benzer...


türkiyede ki dağılım alanı haritası bak
devamını gör...
5 bale, 45 opera, 77 tiyatro oyunu, en az 7 filmin başrolündeki karekter.

yunan tarihçi pluartch: 'onun güzelliği göreni afallatacak bir güzellik değildi. büyüleyici olan onunla karşı karşıya gelmekti. dış görünüşü , ikna yeteneği , karakteriyle bir araya geldiğinde etkileyici oluyordu ses tonu haz verici, konuşması çok telli yaylı bir enstrüman sesi gibiydi.' diyordu.

o zamanlar roma'nın iki güçlü erkeği; jül sezara bir erkek evlat veriyor. 10 senedir uzun süre boyunca sevgilisi olan marcus antoniusa ise 3 çocuk...

insan bu güzelliği merak ediyor doğrusu.
bu güzelliğin anadolu'da da bıraktığı izler var.

marcus rivayete göre; alanya'yı büyük aşkı kleopatra'ya hediye ettiğini, hatta kleopatra'nın denize inebilmesi için kaleden sahile giden bir tünel yaptırdığını anlatıyor. bu yüzden damlataş plajı kleopatra adıyla anılıyor. hatta tarsus'un girişindeki denizin kapısı kleopatra ve marcus'un şehre girdikleri kapı olarak anılıyor.

kleopatra ile özdeşleşen bir başka yer ise; fethiye'de 12 adalar olarak alınan yerdeki bizans kalıntıları, akvaryumu andıran güzelliğinden olsa gerek kleopatra hamamı olarak anılıyor.
pamukkale'nin en önemli simgelerinden biri olan 'antik havuz' yada 'termal havuz' gene kleopatra havuzu olarak anılıyor ve termal güzellik için kleopatra'nın hierepolisi ziyaret ettiğine ve güzelliğini bu suya borçlu olduğuna inanılıyor.

marcus'la yaşadığı çok büyük olan kleopatra efsaneye göre; sedir adasına hiç kum olamamasından yakınıyor. bunun üzerine marcus, mısırdan gemilerce kum getirerek bu sahile döktürür. bu özel sahilde ilk güneşlenenler kleopatra ve marcus olurlar...

gerçekten insan merak ediyor. gerçekten nasıl bir güzellikti?
kaynak: national geographic, temmuz 2011 sayısı.
devamını gör...
bildiğim kadarıyla çok güzel değil ancak güçlü yetenekli ve zeki bir idareciydi.
bazı tarihçilere göre elini, mısır kobra yılanlarının olduğu bir sepete sokarak kasıtlı olarak kendini zehirlemiş.zira dönemin mısır inanışına göre kobra zehriyle ölmek, insanı ölümsüz kılıyordu.
devamını gör...
kendini gaius julius caesar ’a rulo edilmiş bir halı içinde sunan mısır kraliçesi.
devamını gör...
plaj isimleridir.
devamını gör...
zannedildiği gibi güzel olmayan mısır firavunu, yani 7.kleopatra.
devamını gör...
etimolojik olarak babanın ihtişamı anlamına gelir. babadan kasıt tanrıdır.
yapılmış heykeller simüle edildiğinde anlatıldığı gibi güzel olmadığı ortaya çıkmıştır ki bu da ensest çoğalan bir hanedan için gayet normaldir.
devamını gör...
kleopatra (κλεοπάτρα) adı yunanca “şanlı babadan gelen kişi” anlamına geliyor.

antik mısır'ın son hellenistik kraliçesidir.
kleopatra, güzelliği, zekası ve hırsı sayesinde günümüzün en çok tanınan kadın hükümdarlarından biri olarak anılır.
bazı kaynaklarda 7 dil bazı kaynaklarda 9 dil bildiği yazılır.bu dillerden bazıları ise arapça, ibranice, habeşçe, ermenice ve farsça.

kleopatra’nın makyajı 4 kurşun bazlı madde içeriyordu ve antik mısır’da oldukça yaygın olan göz enfeksiyonunu engellemek için kullanıldığı söyleniyor.

bazı rivayetlerde kleopatra’nın kendini bir kobraya sokturarak intihar ettiği söylenir. ancak son araştırmalar, ölüm sebebinin kolayca hazırlanan bir zehir olduğunu kanıtlar nitelikte.kleopatra öldüğünde sadece 39 yaşındaydı ve mezarlığı hala bulunamıyor.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kahire müzesinden kleopatra heykeli.
devamını gör...
aslında aslen mısırlı değil yunanlıdır.
devamını gör...
üniversite zamanlarında lakabım.
devamını gör...
''eğer kleopatra’nın burnu biraz daha kısa olsaydı tüm dünyanın yüzü değişmiş olacaktı.''
blaise pascal (1623-1662)

bir burun nasıl böyle etkilere sahip olabilir diye düşünmeden önce bilinmesi gerekiyor ki kleopatra'nın burnu büyüktü.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel kaynağı: buradan
sadece büstlerde değil kleopatra adına basılan sikkelerde de büyük ve karakteristik burnu vurgulanırdı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görsel kaynağı: buradan

öncelikle kendisinin tam adı cleopatra  thea philopater vıı'tür. kendisi makedonya kökenli bir yunanlıdır. güzel olmadığı ancak çok zeki olduğu ve 9 dil bildiği kayıtlarda geçer. bu bilgi birikimini de iskenderiye kütüphanesine borçludur. döneminin çok etkili bir karakteriydi. hem caesar hem de marcus antonius ile münasebetleri vardı ve her ikisinden de çocukları olmuştu. aynı anda değil elbette, sezar öldükten sonra antoniusla yakınlaşır. kleopatra mısır'ın roma topraklarına geçmesini istiyordu ancak mısır'ın hükümdarı olmak istiyordu. bu uğurda da hem sezar hem de antonius'la yakınlaştı. ancak işler istediği gibi gitmedi önce sezar öldürüldü sonra da antonius actium savaşında yenilgi aldı. esasen antonius roma adına mısır'a gönderilmişti ancak o kleopatra'nın etkisine girerek asıl amacını unuttu. bu durum roma'yı rahatsız etmeye başladı.

peki blaise pascal neden böyle bir laf etti. günümüzde artık böyle bir anlayış az olsa da eskiden büyük ya da belirgin bir burun haşmet, iktidar güç simgesiydi. insanları ihtişamlı burun etkilerdi. dolayısıyla bu bakış açısından dolayı kleopatra'nın karşısındakileri etkilediğini düşünmüş olacak pascal beyimiz. elbette sadece burunla olacak iş değil zira kleopatra'da şeytan tüyü vardı bunu kimse inkar edemez. bu bakış açısıyla pascal'ın sözünü yorumlayacak olursak kleopatra'nın burnu küçük olsaydı etkili olamazdı ve tarihte bu kadar etkili bir karakter olamazdı diyor.
devamını gör...
antik mısır kraliçesi. aslında abartıldığı kadar güzel değildir*. elbette bir insanın güzel olup olmadığına karar vermek kimsenin haddi değildir. fakat, herkesin deli divane olduğu, güllü sezar'ın onun için kendi imparatorluğunu dahi unuttuğu bir kadından bahsediyoruz. öyle olunca yorumlamak gerekiyor. ve burdan şunu anlıyoruz, her dönem, güzellik anlayışları değişir. yani güzellik denen kavram, asırlara, dönemlere, çağlara göre değişmektedir. ve tabi, halklara göre.... günümüzde dahi güzellik anlayışı her yerde aynı değildir. mesela günümüzde en ilkel bir kabilenin üyesi, kendi kabilesinden olan bir başka birini güzel bulabilir. ama bu kişi, diğer gelişmiş halklara göre güzellik tanımına uymayabilir. yani ben neden evde bunları düşünüyorum. işim gücüm yok mu lan benim.*

kleopatra denen çıyan, i. ptolemaios'un soyundandır. ben kleopatra'ya genelde " kadın tarzan " derim, hatta evrime inanmamın en büyük sebebi de bir nevi kendisi olmuştur. çünkü austrolopithecuslar, bazı görüşlere göre ağaçlarda yaşamış, daldan dala atlamışlardır. ki kleopatra denen homo sapiens türünden olan bir kadın da, adeta, daldan dala atlar gibi, erkekten erkeğe atlamıştır.

konudan sapmayalım. kleopatra çok aç gözlü bir kadındır. şöyle ki, kardeşi xiii. ptolemaios ile bile evlenmiştir. ptolemaios da ablası ve karısı olan kleopatra kadar aç gözlüdür. kleopatra bir kraliçe olarak rağbet görünce, ptolemaios kendisini(herhalde kıskanmış olacak ki) tahttan indirmeye çalışmıştır. tabi sizce sonra noldu? bizim bu güllü sezar, kleopatra'nın yardıma yetişmesin mi? ptolemaios şehirden kaçmaya mecbur oldu. kaçmaya çalışırken de, nil nehrinde boğuldu. böylelikle güllü sezar ile kleopatra zafer elde ettiler.

peki sizce, kleopatra bunun üzerine "ah sezar sezar, neden sezar'sın sen?" dedi mi? demedi. gitti diğer kardeşiyle evlendi. yani, xiv. ptolemaios ile.... ve sizce ben neden kleopatra'yı sevmem? çünkü taht uğruna kardeşiyle evlenmiş ama sezar ile sevgili kalmaya devam etmiştir. peki sizce sezar'ı neden sevmem? çünkü sezar bu kadar gurursuz bir adamdı. yani bu kadar kirli bir dünyada yaşadığımıza inanamıyorum. bazen kleopatra diye haykırıp ağlayarak kafamı duvarlara çarpıyorum. annem geçen beni deli sanıp psikoloğa bile götürdü. ben de kendimden korkmuyor değilim açıkçası. şunu da söylemek gerekir ki, xiv. ptolemaios sadece unvan olarak hükümdardı, tüm yönetim kleopatra'nın elindeydi. fakat, ptolemaios da öldü. tabi daha çocuk olan ptolemaios neden öldü? akonit ile zehirletildiği varsayılıyor. fakat konu belirsizliğini korumaktadır. ayrıca kleopatra çıyanı mı zehirlemiş onu bilmiyorum. ama ben bu çıyandan ne deseniz beklerim. fakat dediğim gibi zehirletildiği görüşü bir varsayımdır, neden öldüğü bilinmemektedir.

peki sizce kleopatra sonra boş durmuş mu? hayır. sezar da öldü tamam mı. yani sezar bile öldü. kleopatra'nın umrunda olmadı. gitti mark antony ile evlendi. sonra augustus mark antony'yi sıkıştırdı, bunlar düşman tabi. mark, kleopatra'nın intihar ettiğini sanıyor tabi, işte, kılıcını kendine sapladı. sonra kleopatra'nın hâlâ hayatta olduğunu öğrendi, arkadaşları onu kleopatra'nın saklandığı yere getirdiler ve mark, kleopatra'nın kollarında öldü.

ki, kleopatra'nın ölümüne gelirsek, kleopatra'nın da kendisini bir kobraya sokturarak intihar ettiği rivayet edilir. tabiri caiz ise, kadın ölürken bile, kobra ile bir şeyler yaşayarak ölmüş. yani ölürken bile icraat. böyle bir terbiyesizlik görülmedi.

ayrıca kleopatra'nın mezarı 2051 yldır hâlâ bulunamadı ama mısır'da olduğu düşünülüyor. hâlâ bir umut var arkadaşlar. o kişi siz olabilirsiniz.

araştırmalar sonucu kleopatra'nın gerçek yüzü şu şekilde modellenmiştir:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

yani arkadaşlar demek ki, ya o dönem benim dediğim gibi güzellik anlayışı farklıydı, ya da sezar ile mark kerizleri kendi gözlerini bırakmış ve kalp gözleriyle görmeye başlamışlardı.... *

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
manyak karının tekidir.

oncelikle erkek kardesiyle evliydi ardindan sezara falan yamandi derken en son kendini kobraya sokturup öldüğü söylenir ama bu zayiflamaya baslayan bir inanıs.
ayrica masturbasyon tekniklerine de bakinca gercekten sorunlu model oldugunu anliyorsun.
devamını gör...
kuzenim olur...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
gelin size kleopatra'nın aşgını özetleyeyim. ama baştan söyleyeyim işler baya karışık... ama burada iki tanesini konu alacağız. ah kleopatra ah...

kleopatra'nın en bilinen ilişkisi sezarla olanı, biliyorsunuzdur. sezar, kleopatrayla mö. 48 yılında mısıra ilk girdiği zaman tanışmıştı. çok bilinenin aksine kleopatra öyle dünya güzeli falan değildir, güzeldir ama güzelliğinden ziyade çekicidir. kleopatrayı kleopatra yapan da bu zaten. inanılmaz alımlı çalımlı bi hatun yani. bu arada kleopatra bir lakaptır, burada bahsi geçen 'kleopatra vıı thea philopator' (thea philopator tanrı sevgilisi demektir).

sezar'ın mısıra girmesinden sonra birbirine aşık olan çift, inanılmaz bir aşk yaşadı. kleopatra, sezara karşı birçok numara yapıp aklını çeldi. hatta, mö.48-47 yılında sezar kamp çadırındayken, kleopatra gizlice odasına girer ve bir ilişki yaşarlar. bu aşka özel bir şarkı bırakmak istiyorum; buradan. çift kale maç sonucunda mö 47 yılında, sezarın yeğeni agustus ya da eski adıyla octavianus tarafından mö.30 dolaylarında annesiyle esir alınacak olan caesarion dünyaya gelmiştir. aslında sezar'ın senato gözünden düşmesine sebep olan hatun meselesi bu olaydır. sezar bu hatun yüzünden(!) 'sen de mi brütüs' tarafından mö 44 yılında şadırvandan çıkarken şişlendikten sonra bu zalım karı çooook sevdiği(!) sezarına bacak arası atıp kendisini mark anthony denen roma generalin, ki aslında bu ırz düşmanı sezarın akrabasıdır, kucağına atıvermiştir. tabii ki sezarla olan ilişkisi çok karışık ve uzun meseledir ama kısa geçiyorum.

mark anthony ile çıkması aslında en az sezar kadar, iki ülkenin, yani mısır ve roma'nın yalnızca politik değil her anlamda kaderini değiştirmiştir. zira, mö 30 yılında sezar'ın müptezel ama deliğanlı yeğeni augustus tarafından sezardan olan oğluyla birlikte esir alınmıştır. tabii çok meşhurdur bilirsiniz ki kleopatra esir alınmaktan ve özgürlüğüne gölge düşmesinden buradan korkarak bir tür yılan zehri olan asp* ile kendi canına son vermiştir. hala çeşitli tartışmalar sürüyor. aslında aşkından öldürdü kendini falan filan ama kanıtlara göre hadise'nin prenses şarkısına konu olacak özgürlüğüne düşkünlüğünden dolayı intihar etmiştir. e tabii kardeşim mısırda giydiği etek, roma da erkeklerinkinden daha uzun olunca dayanamadı. ki sezar tarafından darp edilip 'bu transparanı giyemezsin lan!' dendiğini de biliyoruz.

bu intiharın mısıra etkisi ne olmuştur? ptolemy(batlamyus) hanedanlığının sona ermesi, ki bu mısırı oldukça etkilemiştir. çünkü bu hanedanlık, özellikle iskenderin mö 330 yılında iskenderiyeyi inşasından sonra bu kenti yönetmesi adına generallerinden olan ptolemy'e vermişti, o da hızını alamayıp işi hanedanlığa çevirmiştir. sonrasında bu hanedanlık iskenderiye'yi başkent yaparak inanılmaz bir bilim patlaması yaşamıştı. çok meşhur batlamyus atlası falan filan buralardan çıkma.

peki yıkılması ne tür bir etki yarattı?

kleopatra'nın ölümü ve ptolemy hanedanı'nın sonu, birçok siyasi, sosyal ve kültürel etkiye neden oldu.

öncelikle, roma imparatorluğu'nun mısır'ı fethi, roma'nın dünya hakimiyeti yolundaki ilerleyişine ivme kazandırdı. mısır'ın zengin kaynakları, roma'nın gücünü artırdı ve roma imparatorluğu'nun ekonomisine katkı sağladı.

ikinci olarak, kleopatra'nın ölümü, antik dünyanın en güçlü kadın liderlerinden birinin sonu anlamına geliyordu. bu olay, kadın liderlerin dünya tarihindeki konumları ve etkileri üzerinde tartışmaları tetikledi.

üçüncü olarak, mısır'ın roma imparatorluğu'nun bir eyaleti haline gelmesi, mısır'ın kültürel ve dini hayatı üzerinde de etkili oldu. mısır tanrıları, roma tanrılarıyla birleştirilerek roma-mısır kültür sentezi oluştu.

son olarak, kleopatra'nın ölümü, antik dünya edebiyatında, sanatında ve müziğinde önemli bir konu haline geldi. kleopatra ve aşkı, pek çok sanat eserinde işlendi ve günümüzde bile popüler kültürde sıkça yer alıyor.
devamını gör...
sadece 39 yıl yaşamış, antik mısır'ın son helenistik kraliçesi

anadili yunanca olmasına rağmen mısırca öğrenen ve kullanan tek batlamyus hükümdarı olarak bilinir.
21 yıl görevde kalmıştır.
güzelliği ile de ünlüdür, 39 yaşında intihar etmiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kleopatra(κλεοπάτρα), etnik köken olarak yunan asıllı olup antik mısır'ın son helenistik kıraliçesidir ve antik dünya'nın en güçlü kadın liderlerinden birisidir. 39 gibi çok genç bir yaşta ölmüştür. sağlam tarihi kaynaklara göre kıleopatra, 9 dil biliyordu ve modaya "kıleopatra makyajı" olarak sitili getirmiştir. kıraliçe kıleopatra, roma imparatoru sezar'la aşk yaşamıştır ve bu aşktan üç çocuğu olmuştur. yakın dönemlerde, kıraliçe kıleopatra'yı sinemada katy perry canlandırmıştır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yunan asıllı antik mısır kıraliçesi kıleopatra
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel katy perry'nin "dark house" adlı klibinde kıleopatra'yı canlandırdığı sahneler
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kleopatra" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim