dinlerim arkadaş istediğimi!

grup yorum da dinlerim, ahmet kaya da dinlerim. sanat gibi nadide bir hazinenin içine neden o kirli siyaseti karıştırır insanlar?

anlamıyorum... anlayamıyorum...
devamını gör...
siyasetin çok baskın olduğu toplumlarda sanat, sanatın baskın olduğu toplumlarda siyaset olmaz. o yüzden çok ta merak etmeyin.
devamını gör...
siyaseti düzgün yapmak omurga gerektirir. pek kimseyi siyaset sahnesinde erdemli göremeyiz bu yüzden.

sanatçı sanatını toplumdan bağımsız düşünemez. söz yoksa bile ne yapıyorsa toplumdan yansıyan duygularla sanatını icra ediyordur. ama bu sanat haksızca nemalanma, hükümet sanatçısı gururunu yaşama olayı değildir. bu, tabandan tavana doğru toplumun eşitlik ve adaletle ayağa kalkmasına katkıda bulunmaktır. sömürülmeye karşı bilinci yükseltmektir. devletin değil de hükümetlerin sanatçısı olmak bu sebeple her toplumda mide bulantısı yaratır.

sanatın içinde siyaset doğal olarak vardır ve istemeseniz de her sanat yapıtına yansır. sanatçının onu nerden aldığına göre bunun omurgası değişir.
devamını gör...
sanatçı siyasete karışıyorsa o dakikadan sonra o sanatın tarafı tartışılır.sanatçı belli bir kesimin simgesi haline gelmişse bazı insanlar tarafından sevilmemesi ve horlanması normaldir.misal akp'li bir sanatçının chp'liler tarafından dinlenmemesi,tavır alınması normaldir.ancak başlığı açanların normalleştirmeye çalışıtığı;ahmet kaya,yılmaz güney gibi teröristlerdir.
terörizm bir siyaset değildir..bölücülüktür,hainliktir,yediğin kaba pislemektir.bu yüzden sanatçı(?) ayrımı yapılarak tartışılması gereken konudur.
devamını gör...
müziğini dinlediğim, filmini izlediğim, kitabını okuduğum insanın siyasi görüşünün bizi ilgilendirmediği durum. sanatçıların da siyasi görüşünün sanatının önüne geçmemesine müsaade etmesi gerekir. bırakalım da siyaseti siyasetçiler yapsın. stres atmak, güzel vakit geçirmek için yaptığımız aktiviteler bari bizi bir nebze de olsa siyasetten uzaklaştırsın.
devamını gör...
viskiyi buzlu içmek gibidir. ilk başlarda buzun soğuğu hoş bir tatmış gibi gelse de; buzun erimeye başlamasıyla birlikte suyun da tadı gelmeye başlar. bir süre sonra ne tam olarak viskinin, ne de tam olarak suyun tadı gelir. elinizde içmek için içilen, artık viski olmayan bir viski ile artık su olmayan bir suyun karışımı kalır.
devamını gör...
hangi ülkede yaşadığımızı unutuyoruz galiba? bu ülkede siyasetin girmediği yer varmı? siyaset bulaşmadığı hiç bir alan kalmamış.
devamını gör...
siyasi, sosyal ve kültürel fikirler, kişilerin sanat yaklaşımlarını da belirleyecektir. politize olmamak kaydıyla, sanat ürününü zenginleştirecektir. bir sanatçı, rahatsızlık duyduğu politik ortamı elbette yarattığı sanat ürünleriyle eleştirecektir. livaneli'nin romanlarında siyasi-sosyolojik birçok çözümlemeyi görebilirsiniz.
devamını gör...
sanat içine dünyayı alır siyaset neymiski? devede kulak. efendim sanat kavrami insani olarak baslayip insani yutup insan üstüne çıkmış bir kavramdir. siyasetinde içinde olmasi birakiniz doğal olmayi dahada öte bazi zamanlar gereklidir de. siyaset bilimi insanin doğa üzerindeki konumunu belirleyen faktörler arasindadir. bakiniz biz siyaset sayesinde savasiriz. siyaset sayesinde öldürür siyaset sayesinde yaşatır siyaset sayesinde toprak isgal eder, siyaset sayesinde yeri gelir sevişiriz. ( bak konu yine sekse geldi neyse )

yani siyasetsiz hayat olmaz. herşeyde siyaset vardır. farklı düşünce olduğu andan itibaren siyaset baslar. sanatta farkli düşünce ve duygularin aktarilmasi olduğuna göre?
devamını gör...
“ bir sanat şöleninde politika yapılır mı ? diyeceksiniz. yediğimiz ekmekten, içtiğimiz suya, soluduğumuz havaya kadar her şeyin fiyatını politika belirliyorsa, ben politika yapmıyorum diyen, ben yaşamıyorum diyor demektir.”
-ilyas salman.
devamını gör...
başlığı açan yazarın ifade ettiği durum "ideolojimin ne olduğundan bağımsız olarak bir müziği dinleyebilirim, bir şiiri okuyabilirim, beni siyasi bir pencereden bakıp yargılamayın" demek sanırım, önce bunu anlamak gerekiyor. anladıklarım doğru olmayabilir, anlamak için tanımak gerekir. tıpkı bir şairin şiirini anlamak için şair hakkında bilgi sahibi olmak gerektiği gibi.

soruyorsunuz, niye
şiirlerim düşten ve yapraklardan
yurdumun büyük yanardağlarından
söz etmiyor diye?
gelin görün sokaklardaki kanı,
gelin görün
sokaklardaki kanı,
gelin görün sokaklardaki
kanı!


şu "en çok ben bilirim", "en iyisi benim tercihim", "tek doğru benim" gibi bizi çepeçevre saran inançlarımızın farkına varabilsek hayat daha kolay olabiliyor aslında. böylece enerjimizi insanlara yargı dağıtmak için harcamak zorunda kalmıyoruz ve diğerlerinin gelişimlerinin önündeki engel olmuyoruz.
tabii engel oluyorlar diye de kurban olmamak lazım. bu nedenle yazarımızın "dinlerim arkadaş istediğimi" ifadesini destekliyorum.
devamını gör...
aslında olmaması gerekendir ancak üstteki yazar arkadaşımız da belirtmiş, nerede yaşıyoruz? siyasetin girmediği yer mi kaldı?...

sanat siyaset için değil, toplum için yapılmalıdır.
devamını gör...
süte su karıştırmak...
devamını gör...
sanatçı doğuştan muhalif olur.
devamını gör...
sanatçılar da fikirleri olan insanlar. sanat var oldukça siyasetle ilişkisi sona ermeyecek. o sebeple malum şahıs sanatı en aza indirgemeye çalışıyor çünkü ülkenin aklı başında sanatçıları gerçekleri korkusuzca dile getiriyor..
devamını gör...
siyasetin her işe karışmasıyla ortaya çıkan durum. siyaset spora karışsın, sanata karışsın, milletin yediğine içtiğine karışsın ama kimse siyasete karışmasın. yok ya!
devamını gör...
siyaset hayatın gerçeği. sanatta da mecburen olacak, olmalı da.
devamını gör...
dünyadaki her alan maalesef politikleşmiştir. sanatın da politikleşmemesi imkânsızdır. insanlar, devletler kendi ideolojilerini devletin kültürel aygıtlarını kullanarak halka empoze ederler.
devamını gör...
sovyetlerin propaganda posterleri ne kadar sanatsa o kadar sanattır. güzel yapılanına karşı görüşten de olsa saygı duymak gerekir...
devamını gör...
her alana siyaset karıştırılabilir. lakin sanata karıştırıldığında, ilerleyen zamanlarda siyasi konu, iktidar ve mevzular değişeceği için sanatın ve sanatçının kalıcılığını da etkileyecektir, orası kesin.

sanat, sanat için yapıldığında ancak kalıcılığı zamanın ötesine geçebilir.
nitekim öyle de olmuştur. yoksa bazı siyasi konu ve kavramların temsili ve temsilcisi haline gelecektir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sanatın içine siyaseti karıştırmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim