az bile çıkmış dediğim sonuçlardır.*

araştırmada ortaya çıkan bazı önemli bulgular:

• türkiye’deki yetişkinler, yetişkin becerileri araştırmasına katılan diğer oecd ülkeleri ile kıyaslandığında değerlendirme yapılan her üç alanda da (sözel beceriler, sayısal beceriler ve teknoloji zengin ortamda problem çözme becerileri) ortalamanın altında performans göstermişlerdir.
• türkiye’deki 16-24 yaş grubu ortalaması ile oecd 16-24 yaş grubu ortalaması arasındaki sözel yeterlilik farkları diğer yaş gruplarına nazaran daha düşüktür.
• türkiye’de eğitim düzeyi ile yeterlilikler arasındaki ilişki diğer katılımcı ülkelere nazaran oldukça düşük görünmektedir.
• türkiye, katılımcı ülkeler arasında özellikle ileri yaştaki yetişkinlerde olmak üzere bilgi işleme becerilerinde cinsiyete dayalı farklılıkların en yüksek olduğu ülkelerden biridir.
• türkiye’de yüksek beceri yeterlilikleri ve eğitim düzeyinin iş gücüne katılım durumu ile bağlantısı bulunmamaktadır. ancak oecd ülkeleri arasında niteliklerin ücret getirilerinin en yüksek olduğu ülkelerden biri de türkiye’dir.
• bilgi işleme becerileri ile başkalarına karşı güven, kişinin siyasi süreçlerde etkin olduğuna dair inancı, sağlık gibi bazı sosyal sonuçlar arasındaki ilişki türkiye’de diğer ülkelere nazaran oldukça zayıftır.
devamını gör...
şaşırdığım bir başlık ben daha az bekliyordum . dinlediğini anlamada daha kötüdür herhalde o da eğer dinliyorlarsa.
devamını gör...
5 yıl öncesinin verileri ile hazırlanan çalışma.
devamını gör...
çalışmada çıkan sonuçlar ülke için gerçekten kötü fakat başlık bu çalışmayı açıklamaktan çok uzak.

yine de linke tıklayarak çalışmayı incelemekte fayda var.
devamını gör...
bu durumda%60’ın %20’si akıllanmış mı oluyor?
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

--- alıntı ---

oecd verilerine göre ülkemiz nüfusunun ~%40'ı (okuma/yazma, okuduğunu anlama, basit matematik/sayı bilgisi, basit problem çözme gibi) temel yeteneklere sahip değilmiş.

--- alıntı ---

link: twitter.com/turkerkilic/sta...
devamını gör...
konuşulanları anlamaya göre yüksek olan orandır.
devamını gör...
bu eğitim sisteminde şaşırılmaması gereken sonuçtur. kitap okumayı zorunlu yapmak yerine kitap okumayı sevdiren bir sistem olsa, çocuk içindeki kitap tutkusunu fark edip kitap okumayı alışkanlık haline getirecek.
devamını gör...
demek ki kalan %50 her şeyi alıyor.
devamını gör...
%60 demek ki sorun çözüyordur.
devamını gör...
yaşadığımızdan bir şey anlamıyoruz.
devamını gör...
buradaki en onemli soru, bu arastirmanin hangi yas araligini kapsadigidir. eger bu sonuc y ve z kusagini kapsayan bir veriyse, sonuc bizim acimizdan korkunc cunku okur yazarlik seviyesinin oldukca yuksek oldugu bir donemin kusagiyiz. ama yas araligina bakilmaksizin yapilmis bir arastirmaysa eger, cok da sasirtmacli degil sanki. neticede bizden bir iki kusak oncesinin okula gitme imkani bile neredeyse olmamis.
devamını gör...
nerden baksan ilkokul lise üniversite derken 18 sene okumuşluğum var, ben bile birşey anlamadım okuduğumdan.
devamını gör...
sorun daha büyük. aslında insanların önemli bir kısmı okuduğunu anlamadığını anlayamıyor.
devamını gör...
%40 tanıdık bir rakam sanki,
bana manidar geldi,
o kitle bizi anlamıyor diye kızmayalım,
onları da anlamıyorlarmış...
devamını gör...
bence az bir oran bu.
adam gibi bir araştırma yapılsın, anlamayı bırak, henüz okuma sorununu çözememiş büyük bir çoğunluk görülür.
okumadan kastım, ali okulunu bitirenin okuma yazmayı sökmesi değil, olması gerektiği gibi akıcı ve anlaşılır bir okumadan bahsediyorum.
ayrıca verilen grafikte, %20 yi 1,
%30'u 1, %40'ı da sadece 1 ülkenin geçtiğini, türkiyenin de geri kalan bu üçlünün içinde yer aldığına dikkat edilmesi gereken durum .
devamını gör...
bunların bir tanesi de benim, yeri geliyor aynı paragrafı 3 4 kez okuduğum oluyor maalesef....
devamını gör...
suçu sisteme atan insanlara "sistemden önce kendinizi eleştirmelisiniz" diyorum. eğer sistem kötüyse, sizler orada inci gibi parlamayı tercih edebilirdiniz. kalite bu sonuçta, değeri geç anlaşılsa da illa ki çıkar ortaya.

neyse, konu sakız olmasın. ilk zamanlar saklanan vaka sayılarına benzetiyorum bu durumu, hep bir şeyler eksik yapılıyor sanki. çünkü canım ülkemde değil okuduğunu anlamak, kendi yazdığını anlamakta güçlük çeken vatandaşlarımız var. hatırlayın ortaokulda duyduğumuz "oğlum/kızım kendi yazdığını mı okuyamıyorsun?" sözünü. bir ortaokul öğrencisine söylenecek şey mi? o adam o adama daha ne öğretsin? bir yerden sonra iş kişide bitiyor. kafada bitiyor.

velhasıl yüzde 40 değildir efendim, yalandır, daha fazladır.

edit: imla.
devamını gör...
karşımızdakinin ne konuştuğunu anlamıyoruz biz daha tabi böyle düşük bir oran normal.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de okuduğunu anlamama oranının yüzde 40 çıkması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim