kaynak
türkiye'de 2020 yılında reddi miras oranı yüzde 85 olmuş. ceza hukuku uzmanı doç. dr. yılmaz yazıcıoğlu, "aslında büyüklerimiz değil yeni nesil borçlu. ebeveynlerinden kendilerine miras kalanları, alacaklılarına kaptırmamak için hülle yoluyla reddediyorlar" demiş.

avukat ise şu şekilde açıklama yapmış:

"miras bırakanın borçları alacaklarından fazlaysa, yani ölen kişi borçluysa ölümden itibaren 3 ay içerisinde mirasçılar sulh hukuk mahkemelerine başvurabiliyor. bu konuda reddi miras davası açabiliyorlar. burada ölenlerin mal varlığının aktif ve pasifinin durumuna bakılıyor. yani pasifi fazla olunca yasal mirasçı borçlardan ben sorumluyum ben ödeyeyim demez. aktif fazlaysa da reddi mirasta bulunmaz. son açıklanan verilerde ise insanların daha fazla borçlu olduğu gibi bir sonuç okunabiliyor. yani vatandaşın borçluluk oranı artıyor."
devamını gör...
yanlış ifade edilmiş.

murisin aktifi pasifinden fazla ise, bu durum reddi miras davasında davacının kötü niyetine ve mal kaçırma amacıyla davayı açtığına karine. zaten bu davayı açanların çoğunda tereke borca batık. kalanlar için de reddi mirasın iptali davası açılıyor genelde.
devamını gör...
ülkenin ve yeni neslin geldiği noktayı göstermesi açısından korkunç bir istatistik. 10 yıl önce bu oran yüzde 30'larda geziyor. 10 yılda ülkenin borçluluk oranı neredeyse 3 kat artmış. yani aslında ülkece iflas etmişiz ama iflasımızı ilan edemiyoruz demektir bu.
devamını gör...
ölmüşüz de ağlayanımız yok dedikleri bu olsa gerek. kimin hem birikimi hem o birikimle ödenebilir borcu olur? sanırsam dededen zengin olan, çalışkansa bu mümkün. doğuştan zaten fakir olup sonradan çalışarak birikim yapmaya çalışanın borcu genelde dağlarla olur.

atadan fakir, emekli babamın bir evi bile yok. adam 30 yıl çalıştı. herhangi bir iş kuramaz, kursa bile bugünün koşullarında borçlanmadan iş yapamaz ki. öylece bütün gün oturuyor evde, bize borç bırakmamak için. tüm günü salon ile mutfak arasında geçirmekte çünkü becerikli de olsa piyasa koşullarında batmayıp birikim yapmak neredeyse imkansız. benim babama düşmez o ballı devlet desteklerinden, hibelerden bir kuruş. adam zaten sakıncalı piyade ömrü boyunca.

ben bugün küt diye gitsem tek mirasçım olan babam ardımdan sövebilir. bu borçla bir şey sahibi olduğunu sanmış da avunmuş; a benim muhasebesi kıt kızım diyerek.

şimdi herkeşe fırsat eşitliği, demoghrasi gibi palavralarla avunmaya devam edebiliriz. miras, zaten kişiler arası eşitsizliğin bir enstrümanıydı. artık o enstrüman da pek az kişi için geçerli. sistemli fakirleştirme bu işte datlumm. az sayıda olan uber zenginler ve yepisyeni fakir yığınları.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye'de reddi miras oranının yüzde 85'e ulaşması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim