bir önceki kuşağa baktığınızdaysa dindarlığın daha yaygın olduğunu görüyoruz ancak bunun sebebi tam olarak nedir sizce? çağa uymanın zorunluluğu mu yoksa sorgulamakla varılan bir gerçeğe ulaşmak mı?
devamını gör...
şahsen dini kullanarak yapılan siyaset sonucu gözlerin açılması diye düşünüyorum.
devamını gör...
çok kez ateistliğin kıyısından geçmiş biri olarak kendi adıma yazacak olursam etrafımdaki dindarların(!) aşırı yobaz olması ve tecavüzcü hocalardan, toplumda saygı görmek için hacca gidenlere dine sığınarak insanların özel hayatına karışanlar beni çok etkilemişti ve malum diyanete verilen bütçenin eğitimin ve sağlığın çok üstte olması devlet adamlarının sürekli dini kullanması da beni dinden soğutan etkenler arasındaydı.
.
not: ateist değilim.
devamını gör...
şöyle örneklendirebilirim, annemin dedesi dini konularda sopa atma derecesinde katıymış, rahmetli dedem babasına tepki olarak çocuklarını din hakkında hiç zorlamamış. annem ortalama bir dindar olmuş. bana fazla dini bilgi de vermedi zaten. bense çocuklarıma dini kendi bakış açımla öğrettim. dindar mıyım? sayılmaz ama dinin bence en temel yönleri konusunda aşırı hassasım.
zorlanan kendinden sonra geleni biraz daha gevşek bıraktığından dindar olanlar azalıyor.
asıl temel nokta ise, dini anlamak ya da reddetmek isteyenin ulaşabildiği çok kaynak var artık. başkasının fikrini anında çürüten başka bir yayına ulaşmak sadece dakikalar sürüyor.
kimse körü körüne inanmak istemiyor artık.
devamını gör...
türkiyede sebebi islamı bilmeyen veya çıkarları için kullanan "müslüman"lardır. *
devamını gör...
gençlerin doğru yolda olduğunu gösterir. burdan erdoğan'a da teşekkürlerimizi iletelim.
devamını gör...
dindar ismi altında birer alçak olmayıp, ateist deist veya ne derseniz o isim altında 'ahlaklı' bireyler oluyorlar. dindarların inandıklarını söyledikleri kitabın buyruğunu yerine getirip okuyorlar, gelişiyorlar. dindarım diye kandırmıyorlar kendilerini öyle düşünün.
devamını gör...
siyasal islam. en dinini seven genci bile ben bunlarla aynı dine mi inanıyorum diye sorgulatır.
devamını gör...
oldukça normal olandır. artık dünya dinlerin sorgulanma evresini geride bıraktı. pozitif ve sosyal bilimler temellerini tamamen din dışı bakış açısı ve yöntemlere göre kurdu. gelişmiş demokrasilerde yönetim erkleri laiklik ilkesine koşulsuz olarak riayet ediyorlar.

hayat değişiyor ve gelişiyor. şehirleşme ve bireyselleşme güç kazanıyor. vatandaşlar sosyal ve gündelik hayatlarında realist gerçeklere göre kararlar alıyor. profesyonel yaşam diye bir şey var artık. çalışan bir insan günde beş kere abdest alıp namaz kılmaya bile eminim zaman ve enerji bulamıyordur.

semavi dinlerden önce de dinler vardı. paganizmin kökenleri de arkaik inançlardan besleniyordu. elbette hristiyanlığın, yahudiliğin ve islamın da sonu gelecek. büyük ihtimalle yakın gelecekte insanlar deizm-ateizm kutbuna ayrılacaklar. öte yandan neo-paganizm, neo-şamanizm gibi tanrıya büyük kutsiyet atfetmeyen, evren-doğa-tanrı temalı niş inançlar da var olacaktır.

ama hepsinin ortak işlevi büyük ihtimalle bir tanrıya inanmanın getirdiği güven hissinden ibaret olacak. insanlara uymaları gereken bir kurallar bütünü, sosyal normlar yüklemeyecekler. nitekim mevcut dinlerin tamamı hali hazırda oldukça eski ve sahip oldukları kurallar bütünü toplum tarafından çoktan aşıldı. artık hukuk kuralları var. asırlar öncesinden çok daha farklı bir toplum var.

bu açıdan bakınca mevcut dinler çoktan işlevlerinin büyük kısmını yitirdi. hatta insanların özgürlüğüne ket vuran, geri bıraktıran dogmalar bütünü olarak algılanmaya başlandı. içinde bulunduğumuz iletişim çağında, gençliğin gözünde bu algının kırılma ihtimali yok. yani dindarlar kaçınılmaz sona hazır olmak zorunda.
devamını gör...
sebebi kimsenin gerçek müslüman olmaması gerçek islam bu değil 'deki islam nerde kimsenin haberinin olmaması.
devamını gör...
ee kesinkle siyasallaşmasındandır islam dininin bence de. artık eski dünya'da değiliz, bir nesil anasından babasından ne gördüyse onu benimsedi, başka örnek de çok yoktu çünkü, olsada zordu onları benimsemek. ama şimdi öyle değil tüm gördükleri dışarda evde bile dış dünyayı yanlış olsada görüyorlar. ne kadar kabul etmesek de genç nesil bizden daha çok düşünüyor ve önünde seçenekleri çok.

mesela ülkedeki müslümanlara bakınca bir kesimin siyasal olarak insanları ve kendini kandırarak, dini kullanarak siyasal güç elde ettiğini ve bu gücü kötüye kullandığını görüyor, başka bir kesimin tarikatlar kurup yine insanları kandırıp çocuklara tecavüz ettiğini, insanları suistimal ettiğini hatta ülkede darbe yapmaya kalktığını görüyor. son kesmin ise evet hiç kötülük yapmadığı ama yapanlara da karşı çıkmadığını hatta sen karşı çıkınca seni durdurmaya kalktığını, hatta sokakta sevgilisini,eşini,annesini,kardeşini hatta ve hatta ağzı var dili yok sokaktaki hayvana eziyet eden, döven adama hiç karışmayıp olaya sen karışınca külhanbeyi kesilip kavga ayırmaya koşuyor.önündeki zalimliğe karşı durmayan ama filistin için israil protesto eden bir kesin var karşısında. ee şimdi bu genç neden inansın ?

not : toplaşmayın şimdi müslüman karşıtlığı diye, önümde müslümanlığı gördüğüm için onu örnek veriyorum yoksa eminim ki herhangi bir bağnaz katolik,yahudi,protestan vs. bunların hepsinde aynı durum vardır. italyalı z kuşağıda bu bahsettiğim şeyleri yapan katolikleri görüyodur.
devamını gör...
genelleme yapmanın mantıksız olduğunu ne zaman fark edeceksiniz diye bekliyorum?
devamını gör...
doğru payı olan bir ifadedir. sebebi basit aslında. eğer devlet, dini tekeline alırsa halkın dine olan bakışı kötü yönde değişir. avrupadaki sekülerleşmenin kökeni de bu duruma bağlanabilir çünkü avrupada aristokrasi ve kilise birbirine sıkıca bağlıydı. benzer şekilde akp hükumeti de dini tekellik idda ediyor ve halk dinden uzaklaşıyor.
devamını gör...
marjinal olmak amacı ve aşağılık kompleksinden başka bir şeyden ileri gelmez. birkaç yıla fikirleri açılacaktır.
devamını gör...
z kuşağının genelde ataist, deist, agnostik olması diye birşey yok! net bilgi arkadaşlar yayalım! ben z kuşağıyım ordan biliyorum
devamını gör...
tam lise çağında olanların marjinal olmak ve kızları etkilemek için yaptıklarıdır.

zamanında converse giyenler bu harekete bok atmazsa sevinirim.

edit: bazen öyle algı oluşuyor ki, tüm kuşak ateist zerdüşt sanki. hoş müslümanı da ne kadar müslüman tartışılır, fakat insanları dini üzerinden şu bu diye fişlemek de pek hoş değil.
devamını gör...
bugün duydum çok güldüm. bir hoca bunlara tabula rasa diyor.
devamını gör...
neyi yasaklarsan o kıymete biner.
devamını gör...
ben panteistim.

tava severim koçum.*
devamını gör...
y kuşağı hergün hacca gidiyor aslında.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"z kuşağının genellikle dinsiz olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim