kaynak
anayasa mahkemesi, bir bireysel başvuru sonrası ailesi istemeyen çocuklara zorunlu din dersi verilmesini insan haklarına aykırı bulmuş.
devamını gör...
normalde laiklik ilkesine de aykırı. seçmeli olsa yeridir.
devamını gör...
bu ülkede seçmeli olması da bir şeyi değiştirmiyor maalesef. zorla din dersleri seçtiriyorlar yine
devamını gör...
din dersinin tamamen kalkması gerekiyor zaten. onun yerine güzel ahlak dersi olabilir. dini katmadan harika eğitimler verilebilir çocuklara. diğer türlü din kültürü dersini almayanlar ile alanlar arasında bir soğukluk oluyor. çocuklar kutuplaşıyor.
devamını gör...
hatırlatmak isterim ki dinin çeşitleri mevcut ve laiklik olarak düşünürsek her bireyin kendi dinini seçmeye hakkı var. bunun için dinleri bilmesi gerekiyor. ama içerik değişimini daha eşit ve tarafsız olması şeklinde düzenlenmesi istenebilir. ayrıca din kültürü ve ahlak bilgisi değil miydi dersin adı? ahlaklı bi insan olmak için illa bir dine mensup olmak gerekmiyor. bence kalması ama müfredat konusunda iyileştirme yapılması göz önüne alınabilir.
devamını gör...
aslına bakılırsa “ailesi istemeyen” ifadesinin de yetersiz kaldığı durumdur. bu durum açıkça bireyi kanaatlerini paylaşmaya zorlar ve anayasa m.24’ü ihlal niteliği taşır. bu durumun tek çözümü kanımca dersin seçmeli hale getirilmesi yahut niteliğinin tüm dinlere ve inançlara eşit uzaklıkta konumlandırılması ve dayatıcı değil objektif olabilmesidir.
devamını gör...
zorla çocuklara arap mitolojisini öğretiyorlar ama gün gelecek bu saçma zihniyetin zamanı dolacak ve türk çocuğu türk gibi eğitilecek ve büyüyecek.
devamını gör...
valla isteyen öğrencilere verilsin istemeyen öğrencilere verilmesin. ben lise yıllarımda dinlere çok ilgiliydim ama din dersinde sadece islam bilgisi olması beni bir tık üzüyordu neyse ki çok harika din hocalarıyla tanıştım ve hepsi bana istediğim kadar anlatırlardı bu yüzden de şanslıydım. sonuç olarak isteyen öğrencilere islam bilgisi dersi sunulsun isteyen öğrencilere bütün dinlerin anlatıldığı ders sunulsun istemeyen öğrenciye de sunulmasın bu dersin zorunlu olması bana yanlış geliyor ben seçmeli bir ders olmasını ve öğrencilere seçme şansı verilmesini (en azından lisede) yeğlerim.
devamını gör...
zorunlu din dersi, ideolojik dayatmadan öteye gidemediği için kuşkusuz öğrencilere yetersiz düzeyde fayda sağlamaktadır ancak dinler, müthiş bir kültür mirası olduğu için müfredatta dinler tarihi olarak yerini almalıdır.

böylelikle öğrenciler, din denen olgu üzerine düşünmeye dolaylı olarak yönlendirilmiş olacaktır. dinler tarihi dersi ile birlikte felsefe ve mantık dersleri verilir ise çok daha iyi yetişmiş bir birey olarak eğitimini tamamlayacaktır.
devamını gör...
din kültürü ve ahlak bilgisi dersi adı altında sadece islam'ın anlatılmasına ne diyeceksiniz? din dersinin seçmeli olması gerektiğini düşünmüyorum ama kesinlikle tüm dinlere eşit davranılmalı ve homojen bir din bilgisi dağılımı yapılmalı.
devamını gör...
bence ailelerden çok eğitimi gören kişinin isteğine bakılmalı. ailem istiyor ama ben içimde bir dine inanmıyorsam, sırf ailem istediği için din dersine girecek olmam da insan haklarına aykırı değil mi? bunun zorla başının kapattırılmasından ya da kuran kursuna gönderilmekten ne farkı var?
devamını gör...
42 senedir zorunlu olan din dersinin seçmeli olacak şekilde düzenlenmesinin önünü açar inşallah dediğimdir. din dersinde sure ezberinden, namaz kılmayı ve peygamberimizin hayatını üstünkörü öğrenmekten başka hiçbir şey yapmadık ve bunları bir aile çocuğuna kendi de öğretebilir; öğretip öğretememesini de geçtim buna aile karar verir.
devamını gör...
bunu da bir insan bulmuş. güzel bulmuş, seçmeli olsun ama saçmalı bir ders olmasın. gerçekten öğretsin artık şu meb insanlara.. ne matematik ne tarih ne din ne dil ne müzik hiçbir şey öğrenemiyor..
devamını gör...
doğru bir karar kesinlikle fakat aleni bir fişleme olmaz mı?
bugun din dersi almayan yarın herhangi bir yerde memur olamadığında "yıha ben din dersi almadım,dövlet bena tağtı, beni fişledi" demez mi? bence der.
devamını gör...
alınmış en doğru kararlardan biridir. belli bir yaştan önce din eğitimi çocuğun tüm geleceğini ipoteklemek ve hatta komaya sokmaktır. dilim varmasa da sosyal anlamda çocuk istismarıdır. belli bir yaştan evvel çocuklar soyutla somut arasındaki bağı yeterince oluşturamazlar. ve siz o çocuğun hakikatle tüm bağını bombalıyorsunuz.
devamını gör...
anlatılması gerekenlerin anlatılmadığı, dini kalıplaştırıp insanlara anlatmanın adı ''din dersi'' olsa da içerik yararlı değilse faydadan çok zararı olur, ki bunu yaşamaktayız.
bir diğer bağlamda düşünecek olursak dinsizleştirme çabalarından biridir.
kafalarda ' din gerileştirir, özgürleştirmez' sloganı oluşturduktan sonra kim böyle bir dersin eğitimini almak ister ki?
gönül isterdi ki gerçekler anlatılsın, dinin bilimi - üretkenliği nasıl öncelediğinden bahsedilsin ama nerdee...
devamını gör...
bence din dersi zorunlu bir ders olarak kalmalıdır. çünkü günümüzde yanlış bilgi ve hurafeler o kadar fazla ki böyle bir dersin eksikliği bilinçsiz bir inkara ya da körü körüne inanca sebep olabilir. din hayatın, toplumun içinde reddedilemez bir olgudur. bu yüzden her bireyin bu konuda belli bir seviyede bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. ancak dersin içeriği yenilenebilir. madem ki globalleşmiş bir çağda yaşıyoruz ve insanlar eskisi gibi içinde doğup büyüdüğü toplumun inanç ve değer yargılarını benimsemek (yanlış anlaşılmasın burada da bir tercih elbette var ancak toplumun etkisi daha keskin) yerine tamamen kendi tercihlerine göre aidiyetlerini belirlemeye başladı o zaman din dersleri de objektif ancak yine de inançlı öğretmenler tarafından verilmeli. öncelikle inanç nedir din nedir? neden inanırız allah'ın varlığının delilleri nelerdir? yok olduğunu iddia edenlerin argümanları nelerdir? gibi biraz daha felsefe ve kelam içerikli konularla başlayarak daha sonra islam nedir? neyi emreder? hristiyanlık, yahudilik, budizm gibi diğer dinler de karşılaştırmalı ve objektif olarak verilmelidir. aslında hali hazırda imamhatip liseleri müfredatında olan dinler tarihi dersi bahsettiğim gibi içeriği yeniden düzenlenip uygun yaş grubundaki insanlara zorunlu olarak okutulmalıdır. bunun yanı sıra seçmeli olarak islam dini (bunun içinde kuran okuma hadis siyer gibi temel konular olmalı) ya da hristiyanlık gibi dersleri tercihe sunularak daha fazla bilgi edinmek isteyen öğrencilere açık olmalıdır. (tabii senelere yayılarak)
devamını gör...
din dersi, gencin, içinde yaşadığı toplumu ve bu toprakları, hatta çevresindeki toprakları da iyi anlayabilmesi için gereklidir. ıslah edilmesi gerekir ancak kaldırılması söz konusu olamaz. bazıları aileleri istemeyen çocuklara zorla din dersi verilmesini çocuk istismarı olarak görüyor. öyle bir konu ki din dersi, o zaman ben şu soruyu sorarım; ailesi istemiyor diye bir çocuğun din dersi alamaması çocuk istismarı değil midir? çık işin içinden hadi. devletin çocuğun fikrine pranga vurduğu iddia ediliyorsa, ben de bu dersi istemeyen ailelerin çocuklarının fikirlerine pranga vurmak istediklerini pekala iddia edebilirim. zira bu dersin var olma ihtimaline bile tavır koyan ve bu konuda harekete geçme noktasına kadar gelebilen kişilerin çocukların aklına nasıl prangalar takacağını tahmin etmek güç de değildir.

din dersi içeriğinin yine islam olması fakat sure ezberletme, namaz öğretme kısımlarının kaldırılıp ya da törpülenip sosyal, ahlakî ve tarihî kısımlarına ağırlık verilmesi gerekir. diğer dinlere ait bir ek ders yaratılıp seçmeli okutulabilir veya din dersleri saati artırılarak ana müfredata, derslerin en azından yarısı islam'a ayrılmak şartıyla eklenebilir. burada olay çocukları müslüman yapmak değil, onlara islam'ın nasıl çalıştığını, kurumlarını, sosyal fonksiyonlarını, neliğini belletmektir.

gelen eleştiriye ithafen edit: evet, hepimiz çok iyi biliyoruz ki internet çok nezih ve öğrenim için muhteşem bir yerdir, özellikle de doğru bilgiye erişmeyi henüz bilmeyen bir çocuk için. reşit olunca kendisi bakar derseniz, bu başlı başına saçmadır; zira benim tavsiye ettiğim ıslahtan sonra öğretilmesi planlanan şeyleri hazmedemeden bağımsız bir birey oluvermiştir zaten, hem de yaşadığı yerin yabancısı olan bir tane. coğrafya konusu da mazeret değildir, gayet samimiyim. eğer bunu kanıtlamanın bir yolu olsa bir saniye bile durmazdım.
devamını gör...
önemli olan eğitimin kalitesidir.
kaliteli eğitim için: kaliteli kurumlar, kaliteli eğitmenler ve kaliteli öğrenciler gereklidir.
bunlar olmadan istediğin eğitimi ver, dersleri zorunlu hale getir ya da seçmeli yap bir şey değişmez.
devamını gör...
yok efenim bulunduğu coğrafya da önemliymiş mazeretlere gel,

lan elinin altında internet var insanların din gibi basit bir şeyi araştırıp öğrenebilir (okullarda verilen eğitimden bahsediyorum.)

bomboş kaynak israfı derstir tıpkı diyanet e aktarılan ödenek gibi.

doğru ve yerinde karardır kişi dinini reşit olunca kendi seçmelidir.

zaten son dönemde dini bile ülkedeki islamcılardan koruduğumuz şu günlerde bana hiçbir kuvvet ileri de çocuğum olursa bu ülkenin din hocalarından eğitim aldıramaz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"zorunlu din dersinin insan haklarına aykırı bulunması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim