atatürk kurtuluş savaşı yıllarında islam hakkında olumlu şeyler söylemiştir hatta meclisin açılışı duayla falan olmuştur, atatürk savaş sırasında camilerde hutbede vaaz vermiştir. ancak türkiye cumhuriyeti ilan edilip atatürk bütün gücü eline aldığı zaman(bu yıllar 1930'lu yıllara denk geliyor.) kendisinin islam hakkındaki görüşleri 180 derece değişiveriyor.

evet karabekir, arap oğlunun yavelerini türk oğullarına öğretmek için kur’ân’ı türkçeye çevirttireceğim. ve böylece de okutacağım. ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler' - kazım karabekir paşaların kavgası

''“ahlaksız bir arap'ın dini görüşlerinden oluşan islam artık ölmüştür. belki çöldeki göçebe kabilelerine uygun olmuş olabilir, ama gelişmekte olan modern bir ülke için değil.. dine ihtiyaç duyan bir yönetici korkaktır. hiçbir korkak, yönetici olmamalıdır." (grey wolf, mustafa kemal, an ıntimate study of a dictator, h.c. armstrong, sayfa 241, 1934)

fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. m. kemal (kaynak: söylev ve demeçler, cilt 1, s 389. (1 kasım 1938'deki son meclis konuşması)

gerçekte dinleri konusunda halkın hiçbir fikri yoktur, din dediği şey, bilinmeyen inanç dizgelerine ve gizle karışık emellere kör bağlılıktan başka birşey değildir. m. kemal (kaynak: atatürkün el yazmaları, medeni bilgiler, afet inan)

tarih bize öğretir ki, bütün dinler, milletlerin cehaletlerinin yardımıyla utanmaksızın tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur. m. kemal (kaynak: atatürkün el yazmaları, medeni bilgiler, afet inan)

natür (tabiat) insanları üretti, onları kendisine taptırdı da… m. kemal (kaynak: atatürkten düşünceler, derleyen: prof. enver ziya)

ali kılıç (istiklal mahkemeleri savcısı)anlatıyor: “meclise geldik. bir de müezzin geldi. müezzin ezan okudu. meclis kapısından içeri girdiğimiz zaman atatürkün önüne sırmalı elbiseler giyinmiş bir imam dikildi. atatürk ne istediğini sordu. imam ellerini kaldırarak: “dua etmeden girilmez!” dedi. atatürk, “bu yurt askerin süngüsü ile kurtarıldı ve bu meclis onun gayretiyle kuruldu. yoksa senin duanla değil! çekil oradan!” dedi ve imamı eliyle iterek meclise girdi.” (kaynak: kemal arıburnu, atatürkten anekdotlar-anılar)

türkler, arapların dinini kabul etmeden evvel büyük bir milletti. arap dinini kabul ettikten sonra türk milletinin milli rabıtaları gevşedi; milli hisleri ve heyecanı uyuştu. bu pek tabii idi. çünkü muhammed’in kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde, bir arap milleti siyasetine müncer oluyordu. m. kemal (kaynak: medeni bilgiler ve atatürkün el yazmaları, afet inan, türk tarih kurumu basımevi, ankara 1969, s 364-365)

insanlar ilk devirlerinde pek acizdi. kendilerini koruyamıyorlar, hiçbir hadisenin de sebebini bilmiyorlardı. kendilerini koruyacak bir kuvvet aradılar. nihayet insanlık vicdanında bir kuvvet yarattı. o da işte allah’tır. herşeyi ondan beklediler, ondan istediler. hastalıktan, felaketten korunmayı hep allah’larından istediler. fakat modern çağlarda insan herşeyi allah’tan beklemedi. ancak toplumdan bekledi. her şeyin koruyucusu insan cemiyetidir. bizi koruyan, refah içinde yaşatan toplumdur. m. kemal (kaynak: enver behnan şapolyo, atatürk ve milli mücadele tarihi, 1932, s 305.)

muhammed’in peygamberliğinin başlangıcına dair birçok eski rivayetler vardır. bunlar artık efsanelere karışmıştır. hakikatte peygamberin ilk söylediği kuran ayetinin ne olduğu malum ve belki de mazbut değildir. kuran sureleri muhammed’e açık semada peyda olmuş bir şimşek gibi günün birinde, birdenbire bir taraftan inmiş değillerdi. muhammed’in söylediği sureler uzun bir devirde dini düşüncelerinin ürünü olmuştur. muhammed, bu surelere birçok çalıştıktan ve incelemeler yaptıktan sonra edebi şeklini vermiştir. m. kemal (kaynak: afet inan, atatürkün el yazmaları, 2000'e doğru dergisi, 8. sayı, s 15-16.)

benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. m. kemal (kaynak: andrew mango, atatürk, s 447.)
devamını gör...
son meclis konuşması ile belirttiği durumdur. ama bu durum bizi cehenneme götürmez bizi ilgilendirmezde senin dinin sana benim dinim bana.
devamını gör...
kafası az buçuk çalışan her insanın farkında olduğu ve onu bir kez daha takdir etmesini sağlayan gerçektir.
devamını gör...
kabul edilmesi gereken gerçektir. özellikle ılımlı müslümanlar tarafından.

bunun üstteki kişinin attığı videoyu kanıt olarak göstermeye gerek yoktur, vikipedi de atatürk'ün din ile ilgili yazdığı metinlerden açıkça anlaşılıyor bu zaten.

gerçi ülkesinin kurucusunu ve kurtarıcısını sırf kendi dinine inanmıyor diye sevmeyecek ve saymayacak andavallarla dolu bu ülke. (ne yazık ki)

gerçi hoş o sevse ne farkeder.
devamını gör...
gerçektir. bir başka gerçek de kendisinin islamcılar, rumlar, ermeniler, türk düşmanları, vatan hainleri ve pkk'lıların ortak noktası ollmasıdır. sevmemeleri normaldir. açıkça söylenmesi de güzeldir. kimin ne olduğu 18 yılda iyice anlaşılmıştır.
devamını gör...
akıllı bir adam olduğunun göstergesi. kutsal denilen kitaplar insanlar tarafından yazılmıştır. bunları allah kelamı sayanlar hayallerde yaşar ve çoğu söz konusu metinleri okumamistir. okuduğunuzda insan elinden çıkma olduğu çok kısa sürede anlaşılır. tabii eleştirel akıl ile okursanız. turan dursun bunları yazdı. lakin adamı vurdular. öyle de serefsizdir bazıları.
devamını gör...
atatürk sırf bu açıdan bakınca bile mucize gibidir. böyle yobaz, bağnaz, kul olmaya alışmış bir toplumun içinden güneş gibi doğmuş, tüm hurafeleri yerle bir etmiştir. ona karşı kin kusanların tek derdi budur. düşünebildikleri tek şey kendisi ve devrimlerinden intikam almaktır.
devamını gör...
ülkeye tek başına tüm dindarlardan daha faydalı olmuş bir ateist olduğu gerçeğini değiştirmez. ayrıca vatansever bir dindar, ateist de olsa atasini sever ve sayar.
devamını gör...
son günlerde kimi meczuplar, kendilerini koruyup kollayan odaklardan aldıkları gazla, vatanı düşman işgalinden kurtarıp bağımsızlığımızı sağlayan, bu nedenle her şeyimizi borçlu olduğumuz gazi mustafa kemal atatürk'e hakaret ve iftira yarışı içindeler.

aşağıdaki satırlar bu gerçeği atatürk ve asıl din düşmanlarının suratlarına bir tokat gibi çarpmak amacıyla yazılmıştır:

★★★

atatürk, dini değil; kimi çevrelerin halka din diye yutturdukları şeyi sevmedi.​

din​; insanı iyiye, güzele, doğruya sevk etmek için allah'ın peygamberleri aracılığı ile bildirdiği ilahi kurallar bütünü ve her şeyden önce de güzel ahlâk demek olduğuna göre; öyle bir şeyi, öyle bir din anlayışını sevemezdi zaten.

★★★

öyle bir şeyi sevmek; takiyeyi, riyakârlığı, düzenbazlığı, ikiyüzlülüğü, istismarı, kindarlığı sevmek demekti çünkü…

allah'ı bile aldatmaya kalkmayı, paranın tapılacak kadar sevilmesini sevmek demekti. haksızlığı, adaletsizliği, kul hakkı yemeyi sevmek demekti.

yeşil dolarlar uğruna her kılığa girmeyi, dar-ül harp gerekçesiyle her soygunu, yolsuzluğu, hırsızlığı, rüşveti, haksızlığı, kötülüğü meşru ve mubah görmeyi sevmek demekti. çocuk taciz ve tecavüzcülüğünü, kadın düşmanlığını, bizi yeniden var eden istiklâl savaşı'na karşı savaş açmayı, ihaneti, işbirlikçiliğini sevmek demekti. “keşke yunan galip gelseydi” diyebilecek kadar vatanlarına ihanet edecekleri daha o günden onaylamak, desteklemek demekti.

★★★

​kaldı ki kutsal inançları sömüren, paraya tahvil eden, ticarete döken, o nedenle de insanı inanmaktan soğutan, uzaklaştıran şey din olamazdı.

riyakârlığa, ticarete, yobazlığa, gericiliğe, ikiyüzlülüğe dayalı inanç; dinden kaynaklanan inanç olamazdı.

dindar sanılmak için dindar gözükmek dindarlık olamazdı. sahte dindarlık, dindarlık olamazdı. saf ve masum olmayan, allah rızasına dayanmayan, şeytanla iş birliğine dayanan inanç, kaynağını dinden alan inanç olamazdı. afyon yerine kullanılan, damarlara zerk edilen şey din olamazdı.​ halk kitlelerini uyuşturmak, sözlerinden dışarı çıkmalarını önlemek amacıyla afyon olarak kullanılan şey din olamazdı.

★★★

​kur'an-ı kerim'i o nedenle türkçeye tercüme ettirdi ki din doğru öğrenilsin.​ bunu yaptırdı ki allah'ın ne deyip demediği, ne isteyip istemediği doğru anlaşılsın da maskeler düşsün, sahtekârlıklar, din cambazlıkları, sömürüler, istismarlar ortaya çıksın. çıksın ki gerçek islâm, saf islâm, duru islâm nedir, ne değildir, bilinsin. bilinsin ki din dedikleri​ şeyin​, hacı bektaşi velilerin, yunus emrelerin, bahaeddin veledlerin, mevlânaların, feridüddin attarların, ibnü'l arabilerin, şems-i tebrizilerin, baba ishakların, ahmet yesevîlerin diniyle, ‘anadolu aydınlanması'ndaki dinle uzaktan-yakından ilgisi olmadığı anlaşılsın.

★★★

​platon'un dediği gibi; “batıl inanışın, zayıf kafaların dini” olduğunu bilmeyecek durumda değildi elbette. yine einstein'ın dediği gibi; “evrenin yaratıcısına olan inancın, bilimsel araştırmanın en güçlü ve en soylu itici gücü” olduğunu bilmeyecek biri de değildi.

​aksi halde kur'an'ın tefsirini​ hem de elmalılı muhammed hamdi yazır gibi bir büyük din bilgininden istemezdi. dokuz ciltlik tefsirin yazılması yoluyla dinin herkes tarafından doğru bilinmesini sağlamaya çalışmazdı.​ ​

​mehmet akif gibi dini bütün bir şair tarafından kaleme alınan, hakk'a tapmaktan, imandan, şehit olmaktan, ezandan, secde etmekten söz eden o dizeleri istiklal marşı olarak kabul etmezdi.

★★★

eğer dine karşı olsaydı diyanet işleri başkanlığı'nı kurdurmazdı.

​eğer yine kimi müfterilerin iddia ettiği gibi allah demeyi yasaklamış olsaydı, aynı tefsirde “allah” yerine “tanrı” sözcüğünün kullanılmasını sağlardı.

​eğer allah'ın vazettiği dine, dolayısıyla gerçek islâm'a, yine dolayısıyla kur'an'a düşman olsaydı bunların hiç birini yapmazdı.

​ve herhâlde buna gücü de vardı. ama yaptı. çünkü müslümanlığın, hatta bütün dinlerin her şeyden, hatta ibadetten de önce hak, hukuk, adalet, vicdan, şefkat, merhamet, iyilik, yardımseverlik gibi yüce değerler demek olduğunu iyi biliyordu.

★★★

​dindar olunsun ama kindar olunmasın istiyordu. o nedenle dindarlarla değil; aynı zamanda kindar olan dincilerle mücadele etti. çünkü ona göre aydınlık yüzlü bir islâm'ı savunmak; aklı, bilimi önceleyen islâm'ı savunmaktı.

​niteliksiz olanları bir yana itip, nitelikli din adamlarının yetişmesini istemekti dine hizmet etmek, tersi değil.

★★★

kur'an'ı türkçeye tercüme ettirmesi de ezanı türkçe okutması da dinin ne söylediğinin doğru öğrenilmesi yoluyla halkın aydınlatılması isteğinden başka bir şey değildi. bu konuda j. j. rousseau'dan etkilendiği bilinmektedir. nitekim rousseau inançlı bir aydınlanmacı idi, o da öyle. aklın aydınlanması ise bilimin rehberliğinde dinin sömürüden, istismardan kurtarılması demekti.

dolayısıyla ve hiç kuşkusuz ki dine değil; din tüccarlığına, din sömürüsüne, irticaya, yobazlığa karşıydı, hatta düşmandı. olmasa mıydı?

★★★

​ne yapmak istediğini anlamak için bugünlere bile bakmak yeterlidir.

​hepsi bir yana, hem de en zor koşullar içinde dahi ülkesini düşman işgalinden kurtarmış, milletinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü söküp almış, çöken bir devletin küllerinden yeni bir devlet çıkarmış bir insana zerre kadar dahi şükran ve minnet duymamanın, dolayısıyla allah'a şükretmemenin müslümanlıkla ilgisi olamaz.

★★★

kaldı ki her insan hata yapabilir. nitekim atatürk de bir insan olduğuna göre onun da hataları olmuştur hiç kuşkusuz ama, onca artılarını bir yana bırakıp, sadece eksilerini görmenin vicdanla ve adalet duygusuyla bağdaşır yanı olamaz. vicdanı ve adalet duygusu olmayanın da müslümanlık iddiası lâftan öteye geçemez. böylesi, müslümanlık taslamaktan başka bir şey olamaz. müslümanlık taslayanın da bir başkasının müslümanlığını sorgulamaya hakkı olamaz. bunu yapmaya kalkmak da bir başka şekilde ters düşmektir islâm'a…

★★★

kısacası ne yaptıysa; dinimizi cehaletin, riyakârlığın, taassubun, halkı tahakküm altına alanların, sömürenlerin, soyanların elinden kurtarmak için yaptı.

çünkü o, dinin değil, din diye yutturulan​‘şey'in düşmanıydı. bu da din düşmanlığı değil; din dostluğunun ta kendisiydi…

uğur dündar'ın notu: atatürk ve din düşmanlarına kapak olacak bu muhteşem satırları alıntılama fırsatı verdiği için değerli yazar salim koçak'a çok teşekkür ederim.

buradan
devamını gör...
atatürk'e dil uzatan yobazlar çetesi buraya da mı geldi? atatürk'e dinsiz diyerek ne kadar dinidar olduğunu gösteren mallar sizin derdiniz din min değil, fitne ile zulmü abad etmek tek derdiniz. hepiniz toplumun sırtında asalaklarsınız.
devamını gör...
dinsiz olması beni ilgilendirmez. yaptığı işlere bakarım.
devamını gör...
valla rahatsiz olan arap baseni yalayicilari kurtardigi memleketten defolup gidebilirler. tutan yok! yallah amerikanin kopegi olan arabistana.

ben muslumanim ve kendisine minnet duyuyorum. isterse krem peynire tapsin.

aslolan vatansa gerisi teferruattir.
devamını gör...
sosyal medya platformlarında atıp tutan ama yüz yüze gelmeye cesaret edemeyen korkakların beyanı. genellikle bunlar mesaj almaya kapatırlar profillerini. atatürk'ün görüşü dini beni hiç ilgilendirmez. bir milleti silah arkadaşları ile kurtardı mı? kurtardı. 10 senede yaptığı şeyleri 60 senedir satıp satıp bitiremediler hala. bir 10 sene daha yaşasaydı acaba ne durumda olurdu ülke ve dünya?
devamını gör...
e olabilir. bana ne dininden imanından? ülkeye katkı sağlamış. bir milletin topyekün yok olmasına mani olmuş. bu bile saygı duymama yeter. isterse putperest olsun , hiç umrumda değildir.
devamını gör...
kula kul olmayı kaldırdığı sadece allah'a kul olmayı öğrettiği için atatürk'ü sevmeyenlerin, tekrar kula kul olmaya çalışması nedeniyle önlerindeki en büyük engelin atatürk olduğunun bildiklerinden, her platformda amaçsızca öne sürüp savundukları "atatürk dinsizdir" algısı yaymaya çalışarak insanları atatürk'ten soğutma peşindeler gerçeği yansıtmayan bu gerçek dışı ifadelerle. sözde dindar olduklarını iddia edenlerin de gerçek yüzleri görüldü, insanlara allah deyip neleri (ç)aldılar.
devamını gör...
atatürk; bugün sizin din diye dayattığınız sapıklıklarınıza, kötülüklerinize zulmünüze başkaldıran, tanrının iradesini yeryüzünde egemen kılmaya çalışan ve bunu hakkıyla başaran, tüm elçiler gibi karanlığı aydınlatan onurlu bir şahsiyetti. bu yüzden karalar bağlayan şeytanlar ona saldırır.
devamını gör...
bugüne kadar tanıdığım ve kendisini dinsiz olarak addeden hiçbir arkadaşımdan kazık yemedim, iftiraya uğramadım, yalan işitmedim, aleni ahlaksızlığına hırsızlığına şahit olmadım, kendi çıkarı için başkalarını ateşe attıklarını görmedim. peki duralım düşünelim, şöyle yakın geçmişe gidelim bu memleket yediği tüm kazıkları dinbazlardan, siyasal islamcı allahsızlardan, din tüccarı kapitalistlerden, gerekirse kocamı boşarım “ona” koşarım diyen ahlaksızlardan, haram helal vs. bize ahkam keserken kendisi faiz cukkası yutan kokuşmuş kurumlardan yemedi mi? allahı gözümüzde merhametsiz “dur sen hele bir yanlış yap ben sana yapacağımı bilirim” tarzında yaşlı huysuz bir insan gibi gören zihniyet allah’ın yalnızca insanların dinine veya dinsizliğine bakacağına inanıyor, kabaca şekilden başka bir nane görmüyor gözü. benim inandığım yaradan yalnızca ve yalnızca kalbe bakar gerisi tırı vırı ki o kalpte insanlık, ahlak, dürüstlük, canlı ve cansıza saygı gibi erdemler yer alır.
devamını gör...
son dönemlerde atatürk'e saldırarak gündeme gelmeye çalışan bir ergen refleksi gelişti. sosyal medyadaki hemen her platformda bu tahrikkar söylemlerden popülist rant elde ediyorlar. kafa'nın da bundan nasiplenmesi kaçınılmazdı. mutlaka atatürk devrimleri bilimsel zeminde tartışılmalıdır ama bu tartışmanın tarafı olan profil veya profillerin en az devrimleri yapan mustafa kemal kadar aynı birikim ve entelektüel düzeye sahip olması gerekir. 1500 yıllık bir bedevi öğretisinin dogmatik kalıplarından sıyrılamamış cehaletin atatürk'ü eleştirmesi trajikomedyadır. mustafa kemal paşa tıpkı devrinin diğer ittihatçıları gibi seküler temelli düşüncenin önemine inanmıştır. devlet yönetimini bu temeller üzerine inşa etmeye çalışmıştır. bunu yaparken halkın kutsalını incitmemeye önem göstermiştir. son nefesinde " aleyküm selam " diyen bir adamı din düşmanı olarak göstermek izansızlıktır, insafsızlıktır, halk düşmanlığıdır.
devamını gör...
işte böyle böyle tarikatlar aramıza girdiler ve devletin içine girdiler.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"atatürk'ün dinsiz olduğu iddiası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim