#televizyon dizileri
bilim kurgu / fantastik / macera
9.7 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

jodie whittaker'ın kadın doktoru oynaması çok iyi bir karardı aslında. enerjisi, ses tonu mimikleri ve genel duruşuyla doktorun o havasını yansıtıyordu. senaryo ve companionlar tamamen israf olmuş. bu sezon o kadar silik ki diğer sezonlarda olanları kronolojik olarak sıralayabilecekken, son sezonu tamamen unutmuşum.
devamını gör...
yeni serinin (9.doktor ile başlayan) ilk dört sezonu harikadır. russell t. davies'in yazarlığı, steven moffat'ın o dönemde sazı eline almamış olmasından dolayı çok daha iyi senaryolar yazması ve oyunculukların harika olduğu bu sezonlar gerçekten izlenmeye değer. gerçi görsel efektlere takılan birisi iseniz sizi sarmayacaktır, çünkü bu sezonların bütçesi oldukça düşük.
beşinci sezon ve sonrası genel olarak bir peri masalı havasındadır. 12.doktor, özlediğimiz 9.doktor havasını geri getirmiş olsa da bölümlerin aynı tadı verdiğinden bahsedemeyiz.
bu arada dizinin birkaç spin-offu vardır, bunlardan biri de torchwood'dur. torchwood'un yazarı yine russell t. davies'tir ve doctor who'nun aksine daha ''yetişkin içerikli'' bir dizi olduğu söylenebilir.

kişisel olarak söylenmeden edemeyeceğim:

moffat, iyi birisi değilsin.
devamını gör...
bbc yapımı, "zamanda yolculuk" temalı bilimkurgu dizisi.

jodie'e kadar her şeyi çok güzel olan dizi, kadın doctor'un girmesi ile "sosyal mesaj" verme güdüsü taşımaya başlar. her bölümde sosyal mesajı kesinlikle vermeyi dener. "sjw" denilen kitlenin dizisi haline girer ve yılların dev dizisi son iki sezonda çöp olur. teşekkürler.
devamını gör...
hayata bakış açımı değiştirmiş dizidir. chibnall'ın büyük katkılarıyla diziden son 2 sezonda baya uzak kalsam da, tenth doctor'un sıcak gülümsemesi, eleventh doctor'un deli halleri, twelfth doctor'un bilge sözleri ve sakin tavırlarını özler, ara-ara açıp izlerim.

favorimse elbette ki, peter capaldi'nin muhteşem aktörlüğüyle twelfth doctor'dur.
devamını gör...
26 sezon süren ingiliz yapımı dizi. her bölüm farklı konular işleyen serinin benim için en favori bölümü, peter capaldi 'nin doktor olduğu sezondaki "listen" bölümüdür.
devamını gör...
şu sıralar yeni sezonunun(5 sanırım) yayınlandığı ingiliz yapımı uzun yıllar devam eden bilim-kurgu dizisidir. benim favorim david tennant tabii ki, onuncu doktorumuz. fıldır fıldır dönen gözleri ve lastik ayakkabılarıyla akıllara kazınmıştır.
devamını gör...
yabancı dizi dünyasına ilk bu dizi sayesinde adım atmıştım. cnbc-e akşam 8de yeni bölümleri gelirdi. hey gidi günler. favori doktorlarım matt smith ve david tennent.
devamını gör...
the rings of akhaten bölümü ile aklıma kazınan çok sevdiğim dizi. çok eğlenceli olduğunu düşünürüm halen de. belki yaşlandım biraz ama halen izleyebilirim rastlasam. işte o bölümden bir sahne: *

devamını gör...
ya ben bu diziyi çok seviyordum ya. gerçekten dördüncü sezondan sonra kaybolan hevesim, moffat'ın da gidişiyle ekşiyen surata dönüştü. yeni bölümlerde ne olduğunu merak bile etmiyorum, ne zaman doctor who özlemi çeksem ilk dört sezondan rastgele bölüm izliyorum.
devamını gör...
izlediğim ilk yabancı dizidir kendisi. çocukluğumdan bu yana izlediğim, sayesinde bilimkurgu dizi ve filmlerle tanıştığım dizidir. bence david tennant ile zirve yaptığına inandığım ve şuanda kamu spotu halinde ilerleyen efsane dizidir. son sezonunu yarım bıraktım ne yazık ki o kadar sıkıcı ve ilerlemeyen bir duruma geldi.
en sevdiğim doktor david, en sevdiğim yardımcı (bir çok insandan farklı olarak) clara oswin oswald'dur.
devamını gör...
2005 sonrasında yayınlanan dokuz sezonunu çok severek izledim. hâlâ da en sevdiğim dizi. araya yoğunluğun girmesiyle kadın doktoru izlemeyemedim henüz. umarım kadın-erkek eşitliği mesajı vermek isterken dizi yolundan sapmamıştır.
devamını gör...
david tennant sırasını savıp yerini matt smith'e bıraktığından beri izleyemediğim dizi. gerçi ondan sonra da bir sürü doktor geldi ama bir türlü dönemedim diziye. izleyenlerden daha çok david tennant üzülmüştür. buna eminim. çünkü doctor'ı oynamak çocukluk hayaliymiş. dizi hakkında bir kaç şey daha söylemek gerekirse, klasik bilim kurgu dizisi olmadığı kesin diyebiliriz. içinde hayata dair mesajlar daha ön planda sanki. belki de bu yüzden daha çok kişi tarafından anlaşılır bulunmuş ve sevilmiştir.

matt smith'in olduğu van gogh'u konu alan bölüm çok güzeldir. onu ayrıca belirtmek gerekir.
devamını gör...
her doktor değişiminde bir parça kitlesini kaybedip yeniden kazanan, izlenilebilirliğini 50 küsür yıl bu değişimlerle sürdürmüş bilim-kurgu dizisi. ayrıca duygusal yönden bana "bu diziyi izleyen insanlar genelde iyi kalpli oluyor" izlenimini bırakmıştır. sayesinde farklı farklı şehirlerden bir çok arkadaş edindiğim, bitmeyen konuları ve kökleriyle konuşacak sürüyle şey sunan bir dizidir. izlediğim ilk yabancı dizi ve bölümüm -dil bölümü- için attığım ilk adım da diyebilirim.
devamını gör...
mahlasıma ilham olan gezegenin bulunduğu bilim kurgu dizisi. aynı zamanda izlediğim ilk yabancı dizidir doctor who. daha 3. sınıfa gidiyordum sanırım, abim izletmişti. blink bölümünü izledikten sonra rüyama ağlayan melek girmişti çok iyi hatırlıyorum. hala izlemeye devam ediyorum ve jodie whittaker'ın senarist yüzünden harcandığını düşünüyorum. evet, bence de bölümler eski tadı vermiyor. fakat bunun nedeni doktor değil, yoldaşların ve hikayenin ucuz olması. en sevmediğim clara bile bunların yanında iyi kalıyor. umarım bir an önce senarist gider ve 13. doktorun da gerçekten hatırlanası bölümleri olur.

kaptan jack harkness'ın gelişi elbette hatırlanacak çok büyük bir olay. ama demek istediğim jodie'nin dönemi ile ilgili tek hatırlayacağımız şeyin çok sevilen bir karakterin geri dönüşü olmasını istemiyorum. bence daha fazlasını hak ediyor.
devamını gör...
bilim kurgu temalı doctor who dizisinin 7. sezon 7. bölümünün adı. akhet'in güneş şarkıcıları veya akhet sistemi yedi gezegenden oluşan bir yıldız sistemiydi. bu sistemde yaşayanlar old god (ya da grandfather) olarak adlandırdıkları akhaten'e yüzyıllarca korku ve yargılanma içinde ibadet ettiler. ana karakter doctor'un genç ve mutlu imajını bir kenara atarak yaptığı konuşma bu zamanlarda benim için daha büyük bir anlam kazandı. bağlantısını ekledim.
the ring of akhaten speech
devamını gör...
lisede arkadaşımın yoğun ısrarları üzerine izlediğim dizi. sonrasında tüm zamanların favorileri arasına girdi tabi. modern dönemdeki özellikle ilk sezonlar bana göre bütçeniz ne kadar az olursa olsun iyi bir fikriniz varsa mükemmel bir dizi yapılabileceğinin kanıtıdır.
devamını gör...
david tennant, matt smith ve peter capaldi dönemlerini severek izlediğim dizidir.
bence, doctor’un cinsiyet değiştirdikten sonra “cinsiyetsiz” gibi takılması dizinin seyir zevkini çok düşürdü.
tamam doctor, kadın olsun, olabilir. iyi de mevcut doctor sadece kadın görünümlü bir karakter. hani politik doğruculuğun bayrak gemiliğini yapıyorsunuz da neden doctor’un normal bir kadın olmasına izin vermiyorsunuz. 1. elizabeth hükümranlığını meşrulaştırmak için ben kadın vücuduna hapsolmuş bir erkeğim, dermiş. bakıyorum, mecvut doctor’u da sanki böyle bir biçime sokmuşlar. iyi de bu kadını ikinci plana atmak, onun cinsiyetini baskılamak değil midir? neden doctor, kadına dönüştüğünde, kadın olmasına izin verilmiyor? burası halen aklıma yatmıyor.
devamını gör...
11 yaşlarında falanken cnbc-e'de denk geldiğim, birkaç hafta içinde eve yeni yeni girmiş internette aratıp bulacak ve gıdım gıdım akan internetin acı çektirmelerine katlanarak izleyecek kadar sevdiğim, şu an beni ben yapan, bana ingilizceyi öğreten, yabancı dizi izleme alışkanlığını kazandıran, özellikle steven moffatın başa geçtiği 5.sezondan itibaren ivme kaybederek ilerleyen, ama yine de piyasadaki birçok yapımdan daha kaliteli olan bbc yapımı bir ingiliz dizisi.

gallifrey'li bir zaman lordu olan doctor, torunu susan'ı da yanına alarak bir tardis (uzay ve zamanda yolculuk yapabilen, içinde birçok boyut bulunduran bir zaman makinesi) çalar ve yolculuğu başlar. 1963'te yayınlanmaya başladığında amacı minik ingiliz bebelerine tarih öğretmek olan dizi, zamanla beklenenden çok daha fazla sevilir. dönemin doctor'ı william hartnell'ın çok yaşlanması ve oyunculuktan emekli olmak zorunda kalması, kanalı karakteri değiştirmeye iter ve rejenerasyon fikri doğar. artık zaman lordlarının 12'şer adet rejenerasyon hakkı vardır :)

(tamamen kendi fangirllüğümle söylüyorum ki, bu dizinin modern serideki zirvesi russell t.davies'in yapımcılık ve başyazarlığını yaptığı ilk 4 sezonudur (2005-2010). bu dönemde dizinin evrenine eklenen spin-off'ları torchwood ve the sarah jane adventures da aynı yazardan çıkmıştır ve yapbozun parçaları takır takır yerine oturmaktadır. ne yazık ki sonrasında gelen steven moffatt, ve ondan da beteri chris chibnall bu devamlılıkları da, evreni de bir güzel bozmuştur. yine de napalım, hayat işte...)
devamını gör...
şu aralar bbc first de durmadan denk geldiğim dizi, kesinlikle şunu anladım ki muzik ve senaryo bu dizinin asla bozulmaması gereken ruhuymuş. rtd ve moffat her ne kadar showrunner ve senaryo konusunda misyonlarıni tamamlamış olsalar bile, muzikler konusunda kesinlikle murray gold'u arıyor kulaklarım. umarım yeni sezonlarda gold gibi kaliteli orkestral muzikler icra edebilecek biriyle anlaşabilirler
devamını gör...
ortaokul yıllarımda cnbc-e de görmüştüm ilk defa, hoşuma gitmişti ve sürekli ona denk gelmeye çalışmıştım. sonraları tabi internetten bütün bölümleri bilgisayara indirmek suretiyle arşivime kattım. uzun yıllardır bayıla bayıla defalarca başa sara sara izlerdim bu mükemmel diziyi, gerçekten muhteşem hikayeler barından, fantastik havası tatmin edici olan, uzaya aşkı körükleyen bu dizi çok çok güzeldi. ta ki 13. doktora ve değişen senarist ekibine kadar...

aslında jodie whittaker o kadar kötü değil ancak yoldaşları çok kötü seçilmişti, ya 3 yoldaş yazacağınıza 1 yoldaş yapsaydınız adam gibi bi karakter yazsaydınız da güzel bi ikili görebilseydik keşke! neyse dediğim gibi asıl sorun jodie ve oyuncular değil aslında, senaryo ekibi. russel t. davies ve steven moffat bu dizinin temel taşlarıydı, onlarsız yazılan bir senaryodan bakalım ne çıkacak diye bekledik ve saçma sapan bi hikaye çıktı önümüze. gerçek doktor hissinden ve karakterinden uzak, bomboş bir doktor çıktı karşımıza. evet bütün doktor değişimlerinde bir kaç bölümlük bir alışma süreci olur, hem yeni doktorumuz evrene alışır, doktor karakterine alışır hem de seyirci yeni doktoru benimsemeye çalışırdı. sonunda da iki tarafta bulunan duruma alışır ve dizi tam gaz devam ederdi. ama el insaf 3 sezon oldu yahu! 3 sezondur ne jodie doktor olmaya alıştı ne seyirci yeni doktoru benimsedi ne yoldaşlar hikayeye ve doktora uyum sağlayacak sağlamlıktaydı ne de senaristler kendilerini geliştirip evrene uyum sağladı!


bir de bu eleştirilerin üzerine yeni bir şey yapma ve düşen reytingleri eski haline getirme ümidiyle timeless child mevzusu çıkarttılar ki sormayın. neymiş doktorumuz aslında bi portalın dibinde bulunan sonsuz canlanma hakkı olan bi çocukmuş da bir gallfreyli onu bulmuş da deneyler yapıp onun yaşam döngüsü yeteneğini bütün gallifreye uygulamış bilmem ne. bizim doktorumuzun sayısız hayatı varmış hepsini unutturmuşlar kendini gallifreyli sanıyormuş falan filan. bir de telafi için kaptan jack'i getirdiler ama yok be o da olmadı o bile kurtaramadı sizi.


58 yıllık muhteşem bir seriyi nasıl bok edebiliriz adlı çalışma. yeni yetme bi senarist grubu geliyor ve doktorun bütün hikayesini, dizinin evrenini mahvediyor ve yapımcı da bunu izliyor sadece. seyirci de 'ne oluyoruz abi? bu ne?' diye diye son sezonları izleyip iyice soğudu uzaklaştı evrenden.

yazık oldu benim başucu dizime, gözümün nuruna, canım doktoruma. neredesin moffat? neredesin davies? neredesiniz capaldi, smith, tennant? ah neredesiniz rose, donna, clara?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"doctor who" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim