kırmızı meyveleri ve dikenimsi sert yapraklara sahip, diğer adı da yılbaşı çiçeği olan çalı formda bitki.



anavatanı güney avrupa olan kokina bitkisi iran ve akdeniz civarında yetişir. türkiye sınırları içerisinde istanbul'da ormanlarda da yetişiyor. istanbul’a şehirde yaşayan rumlar tarafından getirildiği söylenir.

kokina, yunancada kırmızı anlamına geliyor. yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına 'silcan' adı verilen kırmızı meyveler yerleştiriliyor, iple bağlanarak birleştiriliyor ve kokina çiçeği ortaya çıkıyor. (ben ormanda kırmızı meyveleri üstünde olanın gördüğüme yemin edebilirim ama ispatlayamam. meyveli halini görmesem zaten bilemezdim bu çiçek olduğunu.)

sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yılbaşının simgesi olarak görülüyor. şans getirdiğine inanılır. şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri bir yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılır.

kaynak
devamını gör...
sadece yılbaşı zamanlarında kendini gösteren bir çiçek türü. tam olarak şu şekildedir:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
yanılıyor muyum bilmem ama ben bunu yenilen bir şey sanıyordum. hatta merak edip yemiş olabilirim daha önce. bitki örtüsünün elverişli olduğu bölgelerde kaldırım kenarında bazı ağaçlarda bu bitkiden yetişiyor sanki. karşılaşmışlığım oldu. başka bir tür ile de karıştırmış olabilirim bu kısmı, bilenler aydınlatırsa çok iyi olur.

her sene sonunda -özellikle bu sene- birçok kişide görünce çok daha ilgimi çekmeye başladı. özellikle yılbaşı zamanlarında alınmasının sebebi ise bir sonraki yıla kadar aldığınız kokina duruyorsa o sene ev sahibi olabilecekmişsiniz. dilekleriniz kabul oluyormuş, şans ve uğur getiriyormuş. ancak çiçeği başka birinin hediye etmesi gerekiyormuş. inananlar var mı bilemiyorum ama bence çok anlamsız. bu bakınızı bırakmadan edemeyeceğim:
(bkz: insan gerçekten hayret ediyor)
devamını gör...
bu aslında tek parça bir çiçek değildir çingeneler o yeşil yaprakları çalılardan ve kırmızı topları başka ağaçtan toplayıp dizerler.
devamını gör...
görseldeki gibi asla top top olmayıp orjinalı tek tektir.
koparılıp lastikle top top yapılıyor.
yapay şeylerden hiç hoşlanmam.
devamını gör...
kokina aşağı kokina yukarı bir sürü paylaşım gördüm çeşitli sosyal mecralarda.
en başta a harfinin yerini değişik gördüğüm için bir anlık error yaşadığım, ne olduğunu da halen anlamış olamadığım bitkidir.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
doğadaki hali budur.
devamını gör...
kokina yunanca bir kelime, anlamı kırmızı. doğal bir bitki değil, ruscus aculeatus ve smilax excelsa denilen iki bitkinin bir araya getirilmesi ile yılbaşı için hazırlanıyor.

ruscus aculeatus, tavşan memesi diye bilinen bir bitki. "ölmezdiken" de deniyor.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

smilax excelsa, "özdiken" ya da "kırçan" olarak da bilinir, anadolu’da alternatif tıpa idrar söktürücü, kan temizleyici gibi pek çok alanda kullanılır. aynı zaman da özellikle karadeniz'de yenir de.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

smilax’ın kırmızı meyveleri kümelenir, kırmızı ipliklerle ruscus aculeatus dallarının uçlarına bağlanır, böylece kokino elde edilmiş olur.
devamını gör...
başka yerlerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama ordu'da baca temizliğinde kullanılır(dı)
devamını gör...
ne anlama geldigini bilmem ,umut dünyası inşallah kendime ait bir evim olur ....
devamını gör...
görünüşünü seviyorum. bana yeniden başlamayı çağrıştırıyor. kasım sonuna doğru ilk iş alır vazoma koyarım koca bir demetini.
ama bendekiler 2 ay olmadan çürümüş, gitmiş. az önce çöpe attım hatta orama burama saplaya saplaya.
bu ev alamayacağım mı demek oluyor? *
devamını gör...
geçen hafta güzel günler dizisinde adını öğrendiğim sevimli yılbaşı çalısı.
devamını gör...
yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokinalar,
çiçekçiler de o minik cıvıltılarıyla göz kırpmaya başladılar mı anlayın ki acısı ile tatlısı ile bir koca yıl daha geçmiş gitmiş.
kokinanın adı, yunanca kırmızı anlamına gelen kokkino ‘dan geliyor.
ancak o cıvıl cıvıl albenili kırmızı ve yeşilin arasındaki ciddi bir çile ve emek var.
çünkü tek bir çiçek değil kokina .
meyvesi farklı, dalları farklı bitkilerden insan eliyle oluşturuluyor.
günümüzde daha çok roman vatandaşlarımızın üç beş kuruş kazanabilmek için diken bahçelerine elleri kanaya kanaya üstleri yırtıla yırtıla bu bitkileri topluyor, kırmızılarla tek tek birleştirip birbirine bağlıyor.
inanılmaz bir sabır ve çabayla.
ve sadece yılbaşı öncesinde satılan bu çiçeklerin şans ve uğur getireceğine inanılıyor.
devamını gör...
seven sevdiğine kokina almasın artık yıldık yiaa.
kıskanıyoz evet.
devamını gör...
ne kokina aldık ne kasımpatı ne kar küresi ne peluş ayı ne de beş dk sesini duyayım lafını hiçbirini almadık bazen sosyal medyadaki “ben kadın değil miyim abi” sesi kafamda yankılanıyor üzgünüm ama her şeyden önce bizim gönlümüz de alınmadı…
devamını gör...
almadığım için şahsıma hiçbir duygu yaşatmamış çiçek.

seven sevdiğine yaş çiçek almasın bir kere.

külliyen katliam.
kurutup saklamalar yalan dolan.
devamını gör...
kokinadan haberimiz yoktu. biri çıkıp seven sevdiğine kokina alsın dedi. bu çiçeği almayan ona alacak birini bulamayan , biz sevilmiyoruz, sevdiğimiz de yok moduna girip durduk yere kendimize acıdık .
devamını gör...
bu güzel bir hediye değil ki. yol kenarlarına falan bunlardan dikiyorlar süslemek için. çirkin.
devamını gör...
ismi ilk defa duyulan çiçek(miş).

burundan çekiliyor zannettim en başta.
devamını gör...
ormanda çok vardı bu yıl orijinalini görseniz kırmızı toplar daha iri ve daha seyrek.
devamını gör...
çiçek değil çalı türüdür. ruscus cinsine ait bir türdür. yanlış hatırlamıyorsam ruscus türleri temizlik alanında kullanılıyordu. kasap süpürgesi, tavşan memesi gibi farklı isimleri de mevcuttur. elinde bir demet kokina gördüğüm kadınların elinden alıp yer süpüresim geliyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim