insan psikolojisini bozan bir korkudur, birini kaybetme korkusu bizi her zaman daha çok üzer ama konu kendi canımız olduğunda çokta mantıklı kararlar alan canlılar değilizdir.
önceleri insanın geri çekilmesine neden olsa bile sonradan insan ölüm korkusunu bi şekilde aşıp bal porsuğuna dönüşüyor hatta "en fazla ölürüm veya öldürürler" şeklinde bir bakışa sahip olabiliyor.
devamını gör...
herkeste vardır. korkmuyorum diyen insan yalan söyler.
devamını gör...
tarif edemeyeceğimiz kadar büyük bir korku olduğunu düşündüğüm korku çeşididir.
devamını gör...
korku olgunun (ölümün) kendisinden daha kötüdür. bunda ölümün etrafında koparılan yaygaranın da büyük katkısı var. ama ne olursa olsun ölüm bir gerçek ve kaçınılmaz. bu yüzden artık son kertede ölüme kucak açılması gerektiğini düşünüyorum.
devamını gör...
daha çok öldükten sonra neler olacağı hakkında endişeli olmaktır.
devamını gör...
ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında. franz kafka

yerinde ölüm korkusu iyidir. ölümü hatırlatır. mutluluğunda kaybolmazsın, hüznünde boğulmazsın...
devamını gör...
bilinmeyene dair hep bir korkumuz vardır, belirsizlik bizi korkutur, ne olacağını bilememek de öyle. ve biz öldükten sonra ne olacağını bilmiyoruz, nasıl öleceğimizi de bilmiyoruz veya acılı bir ölüm mü olacak bilemiyoruz işte bu yüzdendir ölüme olan korkumuz diyorum ben.
devamını gör...
bende daha çok yaşlanma korkusu olarak ortaya çıkan durum. etrafımdaki iki büklüm bastonla bile zar zor hareket eden ne kulağı duyan ne gözü düzgün gören sürekli o hastane senin bu hastane benim testten teste girip çıkan yaşlıları gördükçe içimi huzursuzluk kaplıyor. ben de bir gün onlar gibi olacağım ve ölüm günümü bekleyeceğim. muhtemelen bir ailem de olmayacağından benim için daha da sancılı geçecek ölüm bekleyişi.
devamını gör...
modern tıp ile git gide azalan bir içgüdü.
devamını gör...
bir 21 gün önce yaşadığım fakat şu anda korkularımın tamemen boşolduğunu anlamamı sağlayan korkudur.
devamını gör...
bu korkuyu yenmek için ölmek gerek.
çünkü hiçbir ölü korkmaz artık ölümden.
ölümsüz olmak için de ölmek gerek.
tanrı ölümsüzse , bu onun öldüğünün en büyük kanıtı bence.
devamını gör...
bütün dinsel inanışların temelini oluşturan şey
devamını gör...
benim korkumun sebebi; yok olmaktır. daha önce hic var olmamis, buralara hic ugramamis, hicbir aci ya da tatli hikayesi olmamis gibi öylece yok olmak. yok olup gidiyorsun ve animsama sansin yok bir daha, ben bunlari yazarken bile yok olunca bunlarin hicbirini animsamayacak olmayi kabul edemiyorum mesela. evet belki yok olmaktan haberimiz olmayacagi icin bir nebze de olsa gönlümüzü ferah tutabiliriz ama yok olacagimizi biliyoruz işte, bu bilinc sahibi varlik birgun hic yasamamis, hic var olmamis gibi öylece yok olup gitmeyi kabul edemiyor, belki etmemeli de; burdayim şuan, bunlari yaziyorum, nefesimi, varligimi hissediyorum ama bu sadece şu andan ibaret işte -yazdiktan, dusundukten sonra geciyor belki, oyaliyoruz bu fikri, oyalaniyoruz yasamakla- ölünce böyle bir an ne hatirlanacak ne de yaşanmis gibi bir anlami olacak bunun, bomboş yani tamamen. gercekten hicbir anlami yok ya, bunun kelimelerle tarifi o kadar güc ki ama inanin oturup dusundugum, yogunlastigim zaman kalp atislarim hizlanmaya basliyor, yatagimdan irkilerek kendime geldigim oluyor. korkunc, hakikaten; ama butun bu korkuya ragmen beni ikna eden bir kismi da var; bencilce olma kısmı. evet bu söylem ya da hissi bencilce bulabiliriz bi yerde. nihayetinde herkes ölüyor; dünyaya cok guzel işler birakmis, adini tarihin tozlu raflarina yazdirmis bir yigin insan yahut cok sevdiklerimiz ya da henüz gencliginin baharinda nice kaybettiklerimiz, hepsi yaşadi bi yerlerde bir sekilde oyaladi kendini ve sonunda bu aci ya da kimisine göre tatli gercekle yüzlesip bu dünyadan siyrilip gittiler, gitmeye de devam ediyorlar. kimse kalmayacagina göre senin icin de bir anlami kalmayacak yaşamanin ya da yok olmanin. kisacasi güzel abiler, ölümden korkumuzu da yasamin kendisinde yeniyoruz yine.

düzeltme: kelime eklendi
devamını gör...
yaşamamış olmanın iliklere kadar hissedilmesiyle ortaya çıkan korku türüdür.
ölmek değil de henüz doyulmamış olanları bırakıp gitmek korkutuyor insanı.
devamını gör...
normal şartlarda insanoğlunu çıldırtması gerekirken sadece minicik bir azınlığın düşündüğü korku türü.

ölmekten de pek korkmuyorum. benim en büyük korkum, arkada bırakacaklarım.

mesela 3 yaşındaki oğlumun beni hatırlamayacak olması. ulan bu çok koyar bana. neyse, girişte bahsettiğim minicik azınlığın içinde yer almaya gerek yok.
devamını gör...
yaşlandıkça daha çok hatırlayacağız. her yalnız kaldığımızda... her hastalandığımızda. her sevdiğimizi kaybettiğimizde. dünya anlamını yitirdikçe...
devamını gör...
sevdiğim kişileri peş peşe kaybettiğim için bu korku bende bir zamanlar panik atak şeklinde seyretti. şimdi ölümü düşününce o denli kötü olmuyorum, üzerine düşünülünce aşılan bir korku. sanırım ölümsüz olmak gözüme daha korkutucu geliyor artık.
devamını gör...
yaşamın çok çekici olmasından doğmuş olma ihtimali yüksek olan korku türü. yaşamın devam etmesi için gereklidir.
devamını gör...
melanie klein’a göre, bireyin oral evrede (0-18 ay) hissettiği duygudur.
“...aç bırakılma korkusunu uyandıran -hatta belki de fiziksel ve zihinsel her türlü acıyı- uyandıran acıkma duygusu, ölüm tehdidi olarak algılanmaktadır.”

(bkz: haset ve şükran)
devamını gör...
ölümden korkuyorum çünkü sonrasını bilmiyorum. öldükten sonra ruhum da ölecekse her şey bitecekse ben tamamım ama öldükten sonra tekrar bir yaşam varsa bunu kaldıramam. şu an ki hayatım da pek iyi sayılmaz ama yine iyidir ve bu hayatı şu an biliyorum. başka bir hayatta daha iyi şanslarımın, düzenimin olması ihtimali de var ama daha kötüsü de olabilir. bu riski almak hiç istemem.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ölüm korkusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim