felsefenin amacı soru sormak ki yoksa çözüm bulmak mı ?
devamını gör...
tutarlı, güvenilir ve ön yargısız şekilde bilgiyi elde etmektir.
devamını gör...
filozof adlı arkadaşın merak edip açtığı başlıktır.
ama arkadaşım filozof olan sensin üstelik soru soruyorsun cevap belli değil midir.
hem bir filozofun altına tanım girmek ne haddimize.
devamını gör...
bence, soru sorup bu sorulara cevap bulma çabasıdır.
devamını gör...
felsefenin amacı soru sormaktır.
devamını gör...
cevabı varsa felsefe diyebilir miyiz? şüpheden doğan düşünce felsefenin tanımı. ben şüphe üzerine düşünce diyorum. feldefeden kastınız bir ideoloji veya ideal değil, düşünmekse, cevabı olmayan üzerine düşünmek daha değerlidir.
devamını gör...
bulduğun her cevaba yeni sorular sorarak derinlik kazandırmaktır.
devamını gör...
başlıktaki yanlıştan dolayı 10 kere şu soruyu okudum bende mi problem var acaba diyerek. baktım yok ama düşündüm sonra. bir bakmışım filozof olmuşum.

edit: başlık düzeltilmiş. neyse, felsefe öyle bir şey ki yapan bile ne olduğundan şüphe ediyor, kendinden şüphe ediyor. ne sorunun varlığı net ne de cevabın. varlık var mıdır. varsa varlığı kesin midir? kesinliği var mıdır, kesinse kanıtı var mıdır? kanıtı varsa... böyle bir felsefe var mı bilmiyorum, yoksa felsefe tarihine adımı yazdıracağım biraz daha soru sorarsam.
devamını gör...
soru sormaktir. cevap bulmak, dogrulugu test edip kesinlestirmek bilimlerin isidir. felsefe bulunan/icat edilen her seyin uzerine sorular sorarak ilerleyen yigilmaci bir dusunce bilimidir.
devamını gör...
soru ile cevap iç içe geçtiği için anlamsız ikilem.
devamını gör...
kime göre neye nöye diye cevap vereceğim başlık.
devamını gör...
felsefenin tek amacı turlarlı olmasıdır. sorunun da cevabının da tutarlı olmasıdır.
devamını gör...
soru sorup ilgili konuda mantıklı, anlaşılabilir, akla yakın yaklaşımlar geliştirmek. kesin çözüm bulmak gibi bir hedef yoktur felsefede. her büyük filozof kendi özgün felsefesi ile bu disipline katkıda bulunur. bu katkılar çelişik fakat aynı kıymette olabilir.
devamını gör...
amaç çözüme ulaşmak değildir.
asıl amaç çözüme ulaşılan yolun kendisidir.
devamını gör...
felsefenin amacı soru sormaktır. sorular sorup onlara farklı yönlerden bir sürü cevaplar bulmaktır. felsefe bir yere varmak değil de hep yolda olmaktır. çünkü evreni her şeyiyle bilemediğimiz için onu anlama amacıyla sorular sorarız ve bunlara cevap niteliğinde, mantığımız, bilgimiz, deneyimlerimiz ve duygularımız desteğinde mutlak olmayan fikirler ortaya atarız daha sonra bu fikirler başka soruları doğurur ve bu soruların da başka cevapları olur. işte tanınan felsefeciler de mantıklı, biz insanların hayatına yön verebilen ve düşündürebilen fikirler ortaya attıkları için tarihte yer edinmişlerdir. hiçbir şeyden emin olamadığımız için hayatı anlayabilmenin en önemli yollarından biri felsefedir. zaten felsefeye ilk antik yunan'da(iyonya'da) savaş, fakirlik, açlık gibi dertler bertaraf edildikten sonra düşünebilmeye hazır bir ortam oluşabildiğinde zaman ayırılabilmiştir. bu zamandan önce de felsefeye dair düşünceler vardır ama asıl felsefe thales ile ortaya çıkmıştır çünkü din, mitoloji alanı dışında bir düşünce sistemiyle felsefe yapılmıştır yani onlardan bağımsız... thales evrenin ilk ana maddesinin ne olduğunu bulmak için sorular sormakla başlamıştır. yola çıkmıştır işte ve sonra hep yolda olunmuştur..
devamını gör...
herkese göre farklı amacı vardır, bana göre beyin fırtınası.
devamını gör...
soru ve çözüm arasındaki uzun yolda kazanılan farkındalıklardır felsefenin amacı. sebep sonuç değil arasındaki bağ önemli.
devamını gör...
çoğu zaman ortaya koymak, tahlil ve analiz yapmaktır. bir bakıma iddia etmektir. güçlü felsefe akımlarının arkasındaki filozoflara baktığımız zaman tutarlı sistemler ortaya koyduklarını görüyoruz. en basit örneklere bakalım, mesela bilgi felsefesi içinde rasyonalistler doğru bilginin akılla elde edilebileceğini iddia etmişlerdir. empirizme göre doğru bilgiye yalnızca beş duyu organımızla ulaşabiliriz. göründüğü üzere filozoflar 'doğru bilgiye nasıl ulaşılır veya ulaşılabilir mi' diye sorup meseleyi bir tarafa bırakmamışlardır. bir taraf tutmuşlardır.

ama felsefenin güzelliği bu cevaplardan hiçbirisinin belli kuralları ihlal etmedikçe tam anlamıyla geçersiz olmamasıdır. hayatın farklı alanında farklı görüşlerden yararlanabiliriz. örneğin sosyolojide kullanılan işlevcilik (fonctionnalism) ve yapısalcılık (structuralism) iki farklı felsefi yaklaşımdır. işlevcilik her toplumsal aksiyonun bir işlevi olduğunu ifade eder. toplumu işlevleri üzerinden okur. düğün yapmanın, bayramda el öpmenin, gelenek göreneklerin vs. her zaman çeşitli işlevleri vardır. bu alanı çalışıyorsanız bu yaklaşımda yapılan çalışmalar size fayda sağlayacaktır. yapısalcılık ise toplumun belli alt yapılardan meydana geldiğini öne sürer. örneğin ezen sınıf-ezilen sınıf gibi. bunların çözümünü yapmaya çalışır.

görüldüğü gibi felsefenin nihai amacı cevaplar ileri sürmektedir. ama bu cevaplar birbirine alternatif değildir. cevaplar üretirken kullanıcak methodun üzerine de elbette tartışmalar yapılır. ama sorular genellikle kanaatlere giden çıkış noktalarıdır.
devamını gör...
felsefenin amacı cevap bulmaktır. kullandığı araç ise soru sormaktır. soru aracılığıyla bilinmeyenlere dair cevapları bulmak ister. cevapların doğru olmasından ziyade sadece cevap olması dahi felsefe için yeterlidir. cevaplar diğer cevaplarla karşılaştırıldığında en doğru yanıt zamanla ortaya çıkacaktır.
devamını gör...
soru sormaktır. soru sorulduktan sonra alınan cevaplara , tekrardan soru sormaktır. soru sorup, alınan cevaplara yöneltilen soruların cevaplarına , tekrardan soru sormaktır.


bu böyle devam eder.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"felsefenin amacı soru sormak mı yoksa çözüm bulmak mı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim