dünya klasikleri / hikaye-öykü / edebiyat
9.9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

1.
yaklaşık 2 hafta önce can yayınlarından okuyup bitirdiğim harika bir george orwell romanı. yazar romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir.romandaki önder domuzun stalin'i simgenlediği söylemektedir. diktatörlük rejiminin eleştirisidir. alegori eseridir. okuyunca günümüzden de birçok şey görebileceksiniz.
devamını gör...
george orwell'in nefis bir romanı.

faşizmin hayvanlara projekte edilerek ilmek ilmek işlendiği ve joseph stalin, adolf hitler, benito mussolini* gibi ucubelerin normalde masum olan bir hayvan türü kisvesi altında sertçe eleştirildiği başucu eseri.


--! spoiler !--

the creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.

--! spoiler !--
devamını gör...
1945’te yayımlanmış, alegorik bir dille oluşturulmuş siyasi bir hiciv romanıdır. roman ıı. dünya savaşı yıllarını yaşamış george orwell tarafından yazılmıştır.
roman daha çok stalin’in sovyetlerde kurduğu totaliter sistemin ve stalin’in eleştirisi şeklinde kurgulanmıştır. iktidar hırsının en eşitlikçi düzeni bile yok edebileceğini vurgulayan bu eserde sosyalist teori ile stalin’in uygulamaları arasındaki çelişkiye dikkat çeker. eser stalin'i ve reel sosyalizme karşı bir eleştiri olsa da aslında bütün diktatörlükleri ve baskıcı yönetimleri eleştirmektedir.

kitaptaki sembolik kişi ve kavramlar şu şekildedir:
herkesi denetleyen; ama kendini denetim dışı bırakan ve çiftlikteki bütün hayvanların lideri olan nopoleon adlı domuz, “yoldaş stalin”i simgeler.
köpekler tarafından çiftlikten atılan snowball adlı iyi konuşan, zeki domuz ise troçki’yi temsil etmektedir.
sguealer adlı iyi konuşan, ikna yeteneği yüksek domuz ise sscb’nin yayın organı pravda gazetesini simgeler.
boxer adlı çok çalışkan ve napolean’a kayıtsız şartsız itaat eden at ise proleteryayı simgeler.
clover adındaki dişi at, yaşlı bir eşek olan benjamin, moses adlı bir karga (din-inanç)
muriel adlı bilgili keçi, jones adlı eski çiftlik sahibi (eski rusya)
fredericks (hitler)
köpekler (sovyet gizli servisi kgb)
sıçanlar ve tavşanlar (menşevik hareketini destekleyenler)
güvercinler, picfield çiftliği (almanya)
değirmenler (fabrikalar) şeklindedir.
devamını gör...
şöyle bir kitap için bir başlık açılıyor fakat ilk tanım tek bir cümleden ibaret. ne kitap hakkında bir bilgi ne bir yorum ne de yazardan bahsedilmiş. bu şekilde açılan bir çok başlığa denk geliyorum. bunun amacı sanırım başlığı fazla uğraşmadan ilk açan olup, enrty girildikçe puan yükseltmek. yönetimin böyle önemli başlıklarda, böyle özensiz açılmış ilk enrty silmesini öneriyiroum.

tanım: george orwell tarafından yazılmış ve hayvanlar üzerinden insanların yozlaşmış yapısını anlatan metaforlar ve simgeler ile dolu şaheser. konu olarak, hayvanların haklarının çiftçiler tarafından ihlal edildiği bir çiflikte, domuzların liderliğinde isyan eden ve daha sonra domuzlar tarafından yeniden sömürülmeye başlan hayvanları anlatır.
orwellin bütün işleri gibi okuması keyifli ve akıcı bir kitaptır.
devamını gör...
kendini sosyalist olarak tanımlayan ingiliz yazar george orwell'ın kültleşmiş "sosyalizm eleştirisi" romanıdır.

fabl şeklinde yazılmış bu romanda ahır hayvanlarını "niçin biz de insanlar gibi yataklarda uyumuyoruz?" argümanıyla örgütleyen domuzlar bulunur. her domuz, gerçek hayattaki bir siyasi figürün tezahürüdür. ancak gelin görünki başarıya ulaşan hayvanlar olsa bile yataklarda uyuyabilen yalnızca domuzlar olacaktır.

kitabın viral olmuş cümlesi: bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir olmuştur.
devamını gör...
george orwell'ın 1945'te yazdığı siyasal alegorik romanı. roman sovyet rusya'da sosyalizm adı altında dayatılan stalinizmin bir eleştirisidir.

hayvanlar artık emeklerini sömüren mr. jones (kapitalizmi ve/ve ya ekim devrimi'nde indirilen çar 2. nicholas'ı temsil eder) a karşı domuzlar liderliğinde isyan ederler (ekim/ bolşevik devrimi). yönetime daha zeki oldukları için domuzlar geçer (komunist parti liderlerini temsil eder). napoleon (stalin) ve snowball (trotsky)adındaki iki domuz yönetimin başındadır. tüm hayvanların eşit olacağı ve sadece kendileri için çalışacakları söylense de zamanla konulan kurallar tek tek manipülasyonlarla çiğnenmeye başlar. domuzlar insanlar gibi giyinmeye, insanlarla iş ortaklıkları yapmaya başlarlar. napoleon ve snowball arasında yel değirmeni inşaası (stalin ve trotsky'nin endüstriyelleşme hakkındaki zıt görüşleri) üzerine çıkan anlaşmazlıktan sonra napoleon köpeklerini (cheka, gizli sovyet polisi) snowball'un üzerine salarak onu çiftlikten yollar. fakat çiftlikte yaşanan her olumsuzlukta buna sebep olanın snowball olduğu şeklinde dedikodular düzenli olarak squealer (pravda, yandaş sovyet gazetesi) tarafından yayılır. hayvanlar defalarca kez yel değirmeni inşaa etmek zorunda bırakılır, domuzlar zenginleştikçe diğerleri daha da fakirler, iyice zorlanmaya başlarlar. çok çalışmaya kendini adamış at boxer (işçi sınıfı) bu uğurda canından olur. bu arada domuzlar artık insanlar gibi giyinmeye davranmaya başlamış, evde yaşamak yasak olduğu halde evde yaşamaya başlamışlar, insanlar gibi giyinmek yasak olduğu halde insanlar gibi giyinmeye başlamışlar ve hatta arka ayakları üzerinde insanlar gibi yürümeye başlamışlardır ki bu stalin yönetiminin kapitalizmden hiçbir farkı olmadığını göstermektedir. kurallarını yazdıkları duvardaki en temel kural "bütün hayvanlar eşittir" maddesi bile "bütün hayvanlar eşittir, bazıları daha eşit" şeklinde değiştirilmiştir. napoleon'un mr. pilkington (britanya) ve mr. frederick (hitler) ile yaptığı iş görüşmeleri de anlamlıdır. keresteleri mr. pilkington'a satacakken son anda sürpriz şekilde mr. frederick'e satması sovyet rusya ve almanya arasındaki saldırmazlık paktını, mr frederick'in sahte para ödemesi de hitler'in bu pakta uymayarak sovyet rusya'ya saldırmasını temsil eder. romanın sonunda artık o ana kadar manipüle edilip kendi zihinlerini sorgulayan hayvanlar domuzlar ve insanlar arasında hiçbir fark olmadığını kesin olarak anlarlar.
devamını gör...
"bütün kitaplar eşittir, ama bazı kitaplar öbürlerinden daha eşittir."
george orwell'ın tek solukta okunup üzerinde uzun süre düşünülecek kitabıdır. her kötülüğün arkasından çıktığı için taşladığımız insanoğlunu insan yapan şeyin irade olduğunu göstermiştir.
devamını gör...
insanların sosyal toplumda içinde yaşadığı ve oluşturduğu hiyerarşik yapıyı görünüşte çok basit bir halde ele alan ama aslında her ögesinin derin karakterler ve özellikler içerdiği bir george orwell romanı.
devamını gör...
(bkz: george orwell) tarafından yazılan roman. yazarın, bu eserinde dile getirdiği herkes eşittir, bazıları daha eşittir deyişi, yazarın ölümünden sonra (1950) edebiyat, sanat, felsefe, sosyoloji ve hatta spor dünyasında çokça tartışılan bir retorik haline geldi.
devamını gör...
hayret yahu nasıl daha önce başlığı açılmamış dediğim kitaptır.

george orwell abinin aşmış bir çok kişiye ilham olmuş başarılı kitabıdır her yaş farklı bir keyiftir. okunmalı defalarca okunmalı.
devamını gör...
ben burdaki sürekli çalışan at'a çok üzülüyorum, tam bir emekçi gardaşım benim ne derse yapıyordu, bak dertlendim yine, birde merak ettiğim konu yoldaşların başındaki domuz olmasaydı değişen bir şey olurmuydu?
devamını gör...
george orwell tarafından yazılmış kitap. siyasi bir hiciv romanıdır, bir stalinizm eleştirisidir.




çiftlikte koca reis isminde bir bilge domuza çiftlikteki herkes saygı duyardı. koca reis insanların çiftlikten kovulmasını, yönetimin işçi (hayvan) sınıfına kalması gerektiğini düşünüyordu. bu fikrini çiftlikteki hayvanlara yaptığı konuşma ile aşılamayı başarmıştır. koca reis konuşmasından birkaç gün sonra uykusunda ölür.

hayvanların en zekileri olarak bilinen domuzlardan en yeteneklileri olan snowball ve napoleon örgütlenmek için harekete geçerler. bir gün bay jones’un hepsini aç bırakması ve birkaç işçinin hayvanları kırbaçlaması sonucunda hayvanlar isyana başlarlar. ayaklanma başarıyla sonuçlanmış, jones çiftlikten kovulmuştur. artık çiftliğin adı beylik çiftliği değil, hayvan çiftliği'dir.

domuzlar bu olaydan sonra çalışmalar yapar ve hayvancılığın temel ilkelerini 7 emir altında toplar.


7 emir şöyledir:
iki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin
dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin
hiçbir hayvan giysi giymeyecek, yatakta yatmayacak, içki içmeyecek
hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecektir
bütün hayvanlar eşittir

zamanla napoleon ile snowball'ın arası bozulmaya başlar. snowball'ın fikri ile yel değirmeni yapmaya karar verilir. yel değirmeni sayesinde hayvanların çalışma süresi kısalacak, sadece 3 gün çalışılacaktı. napoleon ile snowball yel değirmeni hakkında hayvanların önünde konuşma yaparlar. snowball'ın konuşması sırasında napoleon'un kendi özel eğittiği köpekleri snowball'a saldırır, bu saldırı snowball'ın çiftlikten kaçmasına sebep olur.

bu saatten sonra snowball her kötü şeyin üzerine atıldığı bir günah keçisi hâline gelir, napoleon ise tek adam olmuştur.
napoleon yaptırdığı propagandalar ile hayvanları kendine hayran bırakmayı başarmış, napoleon çiftlik halkının kahramanı olmuştu.
napoleon yel değirmeni fikrini hayata geçirmeye çalışır, bu sırada hayvanlara yel değirmeni fikrnin aslında napoleon'a ait olduğu anlatılır. yel değirmeni inşası sırasında başlarına gelen her talihsizliği kaçtığı günden beri ortalıklarda olmayan snowball'ın üzerine yıkıarlar.

yönetimi eline alan domuzlar 7 emir üzerinde oynama yapmaktan geri kalmazlar, birkaç hayvan bir domuzu 7 emir üzerinde değişiklik yaparken görmüşlerdir. bu değişiklikler sonucunda 7 emir o kadar yozlaşmıştır ki artık tüm hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir halini alır .artık domuzlar insan gibi davranıyor, bay jones'in evinde kalıyor, içki içiyor, giysi giyiyorlardır. devrimin olduğu günün üzerinden uzun zaman geçmiştir, artık o günü yaşayan hayvanlar yaşlanmış, sayıları azalmıştır. hayvanlar artık bay jones'in yönetiminde olduğundan daha zor şartlar altında yaşıyor, daha az yemek yiyor ve daha çok çalışıyordur. ancak artık o eski dönemleri hatırlayan neredeyse kimse kalmamışltır.

bir akşam çiftliğe gelen çiftçiler her şeye özellikle yel değirmenine hayran kalmışlardı. akşam kahkahalar şarkılar yükselirken diğer hayvanlar evin bahçesinden gizlice izlemeye başladılar. bay pilkington masada esprisini yaptı: “sizler aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundaysanız bizler de bizim aşağı sınıflardan insanlarımızla uğraşmak zorundayız.” espri masayı kahkahaya boğmuştu. bazı kararlar alınmıştı: bugüne kadar çiftlikteki hayvanlar arasında birbirlerine “yoldaş” demek salakça bir alışkanlıktı, bu alışkanlığa son verilecekti. çiftlik yeniden beylik çiftlik adıyla bilinecekti.
diğer hayvanlar artık domuzlar ile insanları birbirinden ayırt edemiyorlardı.
devamını gör...
bir dönem çoğu ülkede yasaklanan ve 1954 uyarlaması cia tarafından yapılan george orwell kitabıdır.
"her hayvan eşittir, ama bazıları daha eşittir" sözleri en çok hatırlanan satırlarındandır.
devamını gör...
okuduğum ilk ve tek siyasi taşlamadır. o dönem için yazılsa da her döneme uyan bir kitaptır. okurken sık sık geriye gidip ben mi yanlış hatırlıyorum diye kendimden şüphe ettirmiştir.
devamını gör...
george orwell takma adıyla eric arthur blair tarafından yazılmış kesinlikle okunması gereken kitaplar içinde bulunan ve tavsiye ettiğim kitap.keşke daha önceden okusaydım dediğim kitaptır ayrıca.buradan cartoon severler için film de mevcut.
devamını gör...
1984'ün prototipi niteliğinde, insanın dar zamanda orwell okuma isteğini giderebilecek, fabl'ımsı, siyasete militan gözüyle değil de dışarıdan bakma yeteneği kazandıran bir kitaptır. okuyun, okutturun efenim.
devamını gör...
kitabın çok iyi olması bir yana, geçmişten günümüze hiç bi şey ışık tutmaz. tutsaydı 1945 de yazılan kitaptan ders alan birileri 2021 yılında olurdu. ha almıştır birileri ders elbet ama sen ben almışızdır elinde o güç olduğunda bi şey değiştirmek için uğraşmayacaksın. o yüzden harika bir kitap deyip geçerim :)
devamını gör...
hayvan çiftliği:
kitap masal anlatımıyla yazılmış.
hayvan çiftliği'nin başkişileri hayvanlar ve hayvanların en akıllıları domuzlar.
çiftlikteki hayvanlar domuzların önderliğinde kendilerini sömüren insanlara başkaldırıyor ve çiftliğin yönetimini ele geçiriyor.
fakat domuzlar eskisinden (çiftlik sahibi insanlarınkinden) daha baskıcı bir yönetim kuruyor.
kitaptaki önder domuz(napolyon) stalin'i simgeliyor.

"bütün hayvanlar eşittir. ama bazıları daha eşittir." sözü romanı özetlemek için yeterli sanırım.
devamını gör...
okunması gereken bir başyapıt. hayvan çiftliği sonrasında bir de 1984 okunursa tadından yenmez.
tanım: george orwell’ın reel sosyalizmi eleştirdiği, masal anlatımıyla yazılmış eleştiri ve kınama kitabıdır.
devamını gör...
çocuklarda okuyabilir ama kesinlikle çocuk kitabı değildir.

"hayvanlar eşittir diğerleri daha eşittir. herkesin özgürlüğü bidir" bunlar (bkz: instagram) sözleri ve (bkz: youtube) populer video yorumlarıdır. bu kısmı geçelim.

kitap, dönemin toplumsal yapısını, insan ilişkilerini vs... anlatmamaktadır. doğru anlamak, doğru bakmak lazım. bu kitap (bkz: janjan) lı kapağı yüzünden değil yazarın hayal kırıklığına uğradığı ve tabiri caizse kırıldığı sosyalizme kızgınlığını anlattığı için baş yapıttır. büyük ses getirme sebebi aslen budur. (hele hayvanlarla faşizmi anlatmış diyenler var ki kafa sözlükten önce mutlaka türkçe sözlük okumalıdırlar.)

hayvan çiftliği (bkz: sosyalizm) ve dolayısıyla (bkz: komünizm)e yapılmış çok ağır bir eleştiridir. (bkz: sscb) (bkz: george orwell) ezilen hayvanların devrimle başa geçmesinin ardından gücü eline alan devrimcilerin nasılda kapitaliste evrildiğini gözler önüne sermektedir. birileri eşek gibi çalışmakta, birileri köpekleri eline alıp kapitalistleri mumla aratmaktadır. kitabın final sahnesinde yoldaş domuz, çizmelerini çekip insanlarla pişpirik oynamaya karar götürmektedir işi. halbuki yoldaş at dışarıda eşek gibi çalışıyor. ne ala memleket. "hani sosyalisttik. kardeş... hani eşittik. hani bizim devrimimiz eşitlik üzerineydi" diye sormadan okunan bir hayvan çiftliği okunmuş sayılmaz. hayvan çiftliği kitabına başyapıt deyipte ben sosyalistim diyenleride şaşkınlık içinde izlemekteyim.

bu tavır, "ankara havaları leş gibi, dinleyen maldır." deyip (bkz: oğuz yılmaz) -allah rahmet eylesin.- müptelası olmaktan farksızdır.

not: ankara havası candır. dinledim, dinliyorum, dinleyeceğim. teşbihte hata olmaz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hayvan çiftliği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim