endosimbiyozis hipotezine göre hayatın başlangıcında büyük bir hücreyle mutualist ilişkiler sonucu bir bütün haline gelen kendi dnası olan ve bölünebilen organelleşmiş prokaryot bir hücredir. kendi genetik materyali ve kendi kalıtımındaki hatalardan dolayı kendine has genetik hastalıkları vardır. spermin mitokondrileri baş kısmında olmadığı için yavruya aktarılamaz dolayısıyla sadece maternal dnalar aktarılır. hepimize mitokondrilerimiz annelerimizden mirastır. hücre içindeki görevi oksidatif fosforilasyon yaparak hücreye atp sağlamaktır. düzenli spor yaparak sayısını artırabiliriz yani metabolizmamızı hızlandırabiliriz.
devamını gör...
maternal dna’ya sahiptir. yani dna’sı anneden gelir.
devamını gör...
hücre sitoplazması içinde yer alan ve hücrede enerji üretiminden ve oksidasyon dan sorumlu çift zarlı küçük organeldir.
devamını gör...
ökaryot hücrelerde bulunan ve enerji üretimini sağlayan organel.
enerji oksijenli solunum yoluyla mitokondrilerde atp molekülleri haline dönüştürülür ve hücrelerde kullanılabilir hale getirilir.
devamını gör...
vücutta uzun süreli açlık durumunda ketonların sentezlenmesinde ve enerji için tüketilmesinde görev alan organeldir.
devamını gör...
lisede biyoloji kitaplarındaki şekli çok hoşuma giderdi yiyesim geliyor gerçek mânâda. mitokondri yemek istiyorum çok tatlı bir organel...
devamını gör...
6. sınıf fen bilgisi dersinde "hücrenin enerji santrali" olarak öğretilirdi.
devamını gör...
vücudumuzda enerji gerektiren her reaksiyon için hücre içinde gerekli enerji üretimini sağlayan mini mini minnoş organellerdir. kendilerine özel dna'ları vardır ve bu dna sizin dna'nızdan farklıdır.

sperm yumurtayı döllerken spermin mitokondrisini taşıyan kısım yumurtaya girmez ve dışarıda kalır, bu sebeple döllenen yumurtanın tek mitokondri kaynağı annenin yumurtasıdır. yani mitokondrinizin dna'sı annenizinkiyle tamamen aynıdır. annelik testleri bu mitokondriyal dna testi ile yapılır. yani anneniz, anneanneniz, anneannenizin anneannesi.... kısacası hepinizde hemen hemen aynı mitokondriyal dna mevcut :)
devamını gör...
bedenimizin enerji üretim merkezleri. soluduğumuz oksijenle, şekeri veya yağ asitlerini yakarak atp üretip gereksinimiz olan enerjiyi temin ederler.
artan sağlık sıkıntılarının bir çoğu mitokondrilerin görevini yapamaz duruma gelmeleri ile ilişkilendirilir. mitokondriler, insanların alyuvarlar dışında her hücresinde bulunabilen organellerdir. bu organellere en fazla gereksinim duyanlar da kalp, karaciğer, beyin, kas ve böbrek hücreleri oluyor.

mitokondriler, besinlerin oksijen ile kimyasal tepkimelerinin yapıldığı ve dokular için gerekli olan enerjinin büyük bölümünün üretilmesiyle yükümlüdür. atp vücutta depolanmadığı için de bu üretimin sürekliliği elzemdir. atp sentezlenmesi devam etmediği zaman vücuttaki hücreler fonksiyonlarını kaybeder ve hücreler kullanılamaz duruma gelirler. kendine ait dna ve rna'sı vardır. bu yüzden de kendi protein sentezini yapabilir. ayrıca iki kat zara sahip bir organeldir.

mitokondriler miktarı azalan kişilerde büyüme bozukluğu, kaslarda zayıflık, işitme ve görme bozukluğu, öğrenme zayıflığı görülmektedir. hatta mitokondrilerin hasar görmesi kronik bir şekilde halsizlik ve yorgunluğa yol açar. sağlık sıkıntıları arasında ise kalbin güçsüzleşmesi, insülin direnci, tip2 diyabet hastalığı, hafıza ve duyu organlarının zayıflaması da yer alır.
devamını gör...
mitokondrinin en önemli görevlerinden biri de zararlı serbest radikallerin üretimini gerçekleştirmektir. serbest radikaller vücudumuzda dolaştıkça hücreler, proteinler ve dna zarar görür. diyabet, alzheimer, parkinson hastalıklarına yol açabilir. serbest radikallerin oluşumunu azaltmak için daha sağlıklı beslenmek zorundayız. yağ, tuz, karbonhidrat alımlarını azaltırsak serbest radikallerimiz de azalmış olacak. selenyum, glutatyan, b12 ve c vitamini yönünden zengin besinler serbest radikal oluşumunu önlüyor.
genlerimiz, yediğimiz içtiğimiz her şey bir domino taşı gibi birbirini etkiliyor aslında. mitokondrilerimiz bozulunca daha az enerji üretimi gerçekleşiyor, kronik hastalıklar ortaya çıkıyor, kilo alıyoruz ve yaşlanıyoruz.
devamını gör...
anamızdan aldığımız organel.
devamını gör...
hücre organellerinden biridir.

dış zar
iç zar
perifal bölge ve matriks olmak üzere 4 kısımdan oluşur.
mitos (iplik)
khondrion tane sözcüklerinden meydana getirilmiştir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel



boyları 0,2-5 mikron arasında değişir. şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir. bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de mitokondriler hücrelerde çoğunlukla fazla sayılardadır. 

bölünüp çoğalma özelliğine sahiptirler.
solunum sırasında monomer organik besinler, inorganik besinlere dönüşürler.

mitokondri hücrede enerji üreten organeldir.
mitokondrilerin büyüklük ve şekilleri bakterilerinkiyle benzerlik gösterir.
kendilerine ait ribozom, dna ve rna'ları vardır.

mitokondriyal dna bakterilerde olduğu gibi daireseldir ve 16,569 baz çiftinden oluşur. mitokondri ribozomları yaklaşık olarak bakteri ribozomlarının büyüklüğündedir.
mitokondriler kloroplastlar gibi çift zara sahip organellerdir.

alıntı kaynak/ vikipedi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mitokondri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim