türklerin ergenekondan çıkışının yıldönümü olduğuna inanılan, aynı zamanda hayatlarının her alanında doğa referanslı yaşayan türklerin baharın müjdecisi saydığı, m.ö 3. yy'dan günümüze kutladıkları bayram. türklerin yanısıra avrupa'dan ortadoğuya geniş bir coğrafyanın halkları tarafından da benimsenmiştir ve coşkuyla kutlanmaktadır.
devamını gör...
türklerin değil irani halkların baharın gelişini kutladığı bayram. nevruz kelimesinin farsçadan dilimize geçtiğini düşünürsek mantıklı olan da budur zaten. kaldı ki moğolistan coğrafyasında yaşayan halkların baharın gelişini kutlamalarını düşünmek mantıksız gibi duruyor. hangi halk tarafından ilk kutlandığından bağımsız olarak en sevdiğim, en anlamlı bulduğum bayramlardan biridir. bir diğer adı için(bkz: newroz).
devamını gör...
kürtler ne yapsa, onu sahiplenir olunduğu için türklerin bayramı yapıldı.
kutlamadığınız bayramınız varmış.

neyse.

en güzel kürtlerin kutladığı bayram. hakkını verelim ama. yasaklasanız da...
devamını gör...
bayrama sahip çıkmaktan kimse de yazmamış bayramın ne zaman kutlandığını. vatana, millete ve sözlüğe hayrımız olsun.
21 mart'ta, kimilerinin newruz, kimilerinin nevruz, kimilerinin yenigün, kimilerinin baharın gelişi, kimilerinin ergenekon'dan çıkış, kimilerinin demirci kawa'nın isyanı, benimse dünya down sendromu farkındalığı olarak kutladığım gündür.
devamını gör...
kimine göre asurilerden kimilerine göre babildenkalmadır nevruz. her dilde harfler farklılaşır nevruz , newroz, nawruz, nawroz olur, ancak anlamı aynıdır.
hemen hemen tüm toplumların paganist dönemimden kalma bahar ve sonbahar bayramları vardır. newruz ise bahar bayramının ötesindedir. yeni yıldır aynı zamanda. tarihi milattan önce 530'lara kadar dayanır ve orijini mezopotomyadır. bugün mezopotamya ve orta asyada yer alan pek çok ülkede kutlanır.
afganistan'da kutlamanın renkleri kırmızı, yeşil ve sarıdır. diğer ülkelerden farklı olarak geleneksel milli sporları olan buzkhasi nevruz kutlamalarının en önemli parçasıdır.
kürt kültürününde önemli bir parçası olan kutlamalar türkiye'de çok uzun yıllar yasaklanmıştır. yasaklar kaldırılırken ise nevruzun kürt değil türk bayramı olduğu iddia edilmiştir. halbuki nevruz sadece bir kültüre özgü değildir. kültürler arası etkileşimde yolu mezopotamya'dan geçen kültürlere ve bu kültürlerle etkileşimde bulanan pek çok kültüre yerleşmiş bir kutlamadır.
herkese mutlu bir nevruz dilerim.
fotoğraf - wikipedia
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
baharın gelişi ile kutlanır, tüm türkler için önemli bir bayramdır bilinenin aksine sadece kürtler için değildir
devamını gör...
newroz*
devamını gör...
türklerden araklanmış bayram.
devamını gör...
türkçe bir ismi var mı bunun?
nevruz diye türkçe bir kelime yok.
aslında “kelime” de türkçe değil.

“aslında” da türkçe değil.
hadi işine.

komik olma.
devamını gör...
geçmişi eskiye dayalı, yüzyıllar boyu ortadoğu ve asya milletlerince kutlanan, kışın ağır şartlarından kurtulma , bahar ve güneşe kavuşmanın bayramıdır. tek bir halka özgü değildir. ama bu bayram hafızamıza hep olayların çıktığı bir pkk şenliği olarak kazınmıştır.
devamını gör...
hdp'li kürtlerin her sene kutlama bahanesiyle elebaşları apo için ağıt yaktığı gündür. ülkenin başındaki malum iktidar şu günde yapılan terör propagandası hakkında 1 gram bile adım atmıyor. lanet olsun hepsine.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
gece ve gündüzün eşitlendiği bugün ilkbaharın başlangıcıdır. eski takvimlerde yıl bugünle başlatılır, çünkü tohumların atılacağı, bitkilerin yeşereceği, hayvanların uykudan uyanacağı, gidenlerin döneceği mevsim gelmiştir. nevruz demek, yeni gün, diriliş, uyanış zamanıdır. tüm canlıların kutlu mevsimi, doğanın sonsuzca döngüsünün işareti , yeşermenin vaktidir. yaşamın doğum günüdür. bugün açan ilk çiçeğe baharın müjdecisi olarak nevruz adı verilmiştir.

çingeneler der ki, sis kralının kızları, dağ ve orman perileri uzun saçlarını yaşadıkları yüksek dağdan aşağı doğru sarkıtarak dalgalandırır, sis meydana getirirlerdi. bu perilerin saçları bitlendiğinde de dolu yağardı. bütün kış mağaralarda yaşar, ilkbaharda ortaya çıkarlardı. guguk kuşunun bu dağ ve orman perilerinin tekrar ortaya çıkışlarını yani ilkbaharın gelişini bir kayın ağacı dalına konarak müjdelediğine inanılırdı. (alıntı)

şu güzel bayramın bir kaç harf ile politize edilmediği mutlu bir coğrafyada kutlanmasını dilerim.
devamını gör...
fas dilinden geldiği için türklerin değil diyenler olmuş, sizin tarih bilginiz ne öyle maşallah pırıl pırıl. türklerin yaptığı her şeyi başkası sahiplenmek istemiştir hep, şaşırtıcı değil. bizim eksiğimiz değerlerimize sahip çıkmamamız.
devamını gör...
(bkz: newroz piroz be)
devamını gör...
türklerde m.ö 8. yy'dan bugüne dek kutlanılan, ergenekon destanına dayandırılarak baharın gelişini müjdeleyen bir bayramdır. doğu türkistan'dan balkanlardaki türk toplumlarına kadar 21 mart günü kutlanmaktadır. türk cumhuriyetlerinin çoğunda resmi bayram olarak kutlanır ve resmi tatil ilan edilir. türkiye'de ise bir gelenek olarak kutlanmakta olup, tatil ilan edilmemektedir.

dünyayı güzelleştiren, farklı ülkelere yaptığımız seyahatleri anlamlandıran şey toplumların kendilerine ait kültürleridir. bugün bir fransız kültürü, italyan kültürü, asya kültürünü yakından görmek, tanımak için seyahat eder, kitap okur veya belgesel izleriz. bu toplumların farklı kültürleri, gelenekleri tamamiyle dünyamızı renklendiren değerlerdir.
bundan mütevellit her toplumun kendi kültürünü benimsemesi, devam ettirmesi ve koruması mühim bir konudur. bugün afrika'nın geleneksel düğünlerini izlerken ne kadar eğlendiğimizi, brezilya'da rio karnavalının coşkusunu hissederiz. bunlar tüm dünyayı daha renkli, daha keşfedilesi , daha lezzetli yapan detaylardır.

türk cumhuriyetlerinde coşku ile kutlanılan nevruz bayramının türkiye'de bir azınlık tarafından kutlanması, toplumun geneli tarafından benimsenmemesi ve bu kültürün ilerideki jenarasyona nakledilmemesi hayli üzücüdür.

kültür dediğimiz olgu her jenerasyonda yeniden doğar. bugün kültürüne sahip çıkmayan bir milletin ileride çocuklarına miras bırakacağı bir kültür, bir gelenek kalmayacağı anlamına gelir. bugün biz türk milleti olarak baharın gelişini kutlamalıyız. bize özgü, bize ait olan ve atalarımızdan miras kalan güzellikleri yaşatmalı, toplumumuzu, kültürümüzü dünyaya bize yakışır şekilde tanıtmalıyız.

her şeyden önce şunu bilmek gerekir ki kültür bir milletin kimliğidir. kimliğine ve kültür mirasına sahip çıkmak her vatandaşın sorumluluk alması gereken bir durumdur.
kendi kimliğine, kültürüne sahip çıkmayan, farklı toplumları taklit ederek, onlar gibi olma çabasına girerek ve de kabul görmeye çalışarak saygınlık kazanamaz ve "biz" olamayız.
bir milletin kendi kültürüne sahip çıkması, binlerce yıllık bayramını kutlaması "ırkçılık" değildir. yukarıda da söylediğim gibi kendine özgü bir kimlik ve renktir.

bu bayram bizim için baharın gelişini ve özgürlüğü temsil eder. doğu türkistan'dan balkanlara kadar uzanan tüm türk milletlerinin nevruz bayramını kutlar, selam ederim...
devamını gör...
türklerin kutladığı gündür.
devamını gör...
görsel: sırayla, bir saka/yakut, türk, kazak ve kırgız kadınının nevruz kutlaması.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kaynak:
u/adventurousanxiety78 - r/tiele - reddit
devamını gör...
çok pastörel mevzu. hiç ısınamadım bu olaya.
devamını gör...
sen bana kürtçe bir gül ver,
ben seni türkçe seveyim...
sen bana nevroz çiçekleri topla mezopotamya'da,
ben sana türkçe karanfil toplayayım anadolu'nun ovalarında...
ve umudu olmayanlara dağıtalım o umutları...


ahmed arif
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"nevruz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim