--- alıntı ---

bazı yeni ateistlerin bu yanlış algıdan hareketle "inanmak istemiyorum, bilmek istiyorum" gibi sloganlarla dini eleştirdiğine rastlarız. oysa bilginin kendisi de bir inanç türüdür, bilgi doğru olma özelliğine sahip gerekçelenmiş bir inançtır. dünyanın yuvarlak olduğunu biliyorum, ama dünyanın yuvarlak olduğuna inanmıyorum demek saçmadır, bir şeye inanmadan onu bilemezsiniz.

dahi ve dindar ısaac newton, enis doko

--- alıntı ---
bunu okuduktan sonra üzerine çok düşündüğüm konu. şahsi fikrim de bu yöndedir . bilgi doğru olma özelliğine sahip bir inançtır.
devamını gör...
"dünyanın yuvarlak olduğu iddia ediliyor ama ben inanmıyorum" bu da bir bilgi.
devamını gör...
bilgi, doğru inançtır.
bilgi niye doğru inançtır, bilgi başlığı altında yazdım. #224959 (bkz: bilgi)
burada bahsedilen inancın ingilizcesi belief'tir.
geleneksel bilgi tanımında "gerekçelendirilmiş doğru inanç." olarak geçer. ingilizcesi justified true belief'tir.
(bkz: geleneksel bilgi tanımı)
ayrıca; #224970 (bkz: epistemoloji)
devamını gör...
bilim temel kabuller, aksiyomlar üzerine inşa edilir, yani inançların. ve evet bilim de bir inanma biçimidir. meseleyi güncele taşırsak, bugün belli bir dinî inancın tüm insanlara emir buyurması ortak kanaate göre istenmeyen bir durumdur. peki bir inanma biçimi olan bilim için de bu durum söz konusu mudur? değilse niçin değildir? ya da doğrudan söylendikte şu an neden sokağa çıkıp maskesiz yürüyemiyorum? düşünmek gerek.
devamını gör...
oldukça tartışmalı bir konu. din ve bilim üzerinden ele alındığı için kuhn'un the structure of scientific revolutions'ı okunmadan net bir şey söylememek gerekir diye düşünüyorum.
devamını gör...
katılmadığım önerme.

evrim kuramı’ndan bahsedildiğinde inanmıyorum diyen bir kesim var mesela. bu yanlış bir kullanım çünkü gerçekliği kanıtlanmış bir bilgi inançtan bağımsızdır.

ya da bilimsel veriler kanıtlanmışsa bilgiyi tekrar sorgulamak bilim üzerinden felsefe yapmak anlamına gelir. refleksif düşünce felsefenin alanıdır, bilimi bağlamaz.
devamını gör...
bilgi ve inanç aynı cümle içinde pek eğreti durmuş. bilginin hangi dilde ne anlama geldiği de bu durumu rasyonalize etmez.

bilim ön kabullerle ilerler doğru ama yukarıda bazı yazarların biraz kurnazlıkla görmezden geldikleri şu.

bilimde teori ispatlanmadığı sürece teori olarak kalır. teoriyi ispatlamak için bilim deney ortamı oluşturur ya da veri toplar. sonuç ya da yeni gelen veri öngörülenden farklıysa yeni teori inşa eder.

her iki durumu da örnekleyelim:

eldeki kabullere göre kütlesi olmayan atomlara kütlesini veren bir nesne var ama ne olduğu bilinmiyor. bu parçacığın var olduğunu higgs isimli bir bilim insanı ortaya atıyor, sırf bu parçacığı bulmak için isviçre'de
laboratuvar ortamı kuruluyor, inanılmaz paralar harcanıyor. kaç yıldır deneyler yapılıyor, ancak hala ortada kesin bir kanıt yok takip ettiğim kadarıyla. (bkz: büyük hadron çarpıştırıcısı) yani bilim deneme-yanılma prensibiyle ilerler ve geri adım atmak her zaman mümkündür.

göbeklitepe örneğinden gidelim, tarih biliminin kabul görmüş tüm değerlerini yıktı, eldeki veri setine göre dinler yerleşik hayatın başlamasından sonra ortaya çıkmıştı ama göbeklitepe sonrası hiç bir bilim insanı kalkıp da vay efendim, nasıl olur, daha önce doğruysa şimdi de doğrudur söylediklerimiz yazdıklarımız demiyor.

inanç sistemleri basit anlatımla siyah-beyaz prensibi üzerine kuruludur. ispat gerekmez, inanan bir insandan ispat istemek de zaten anlamsızdır. inanırsın ya da inanmazsın. temelinde spiritüeldir, metafiziktir.
devamını gör...
bilgi bir inanç türüdür. örnek vermek gerekirse bugün hava yağmurlu deriz ve bugün yağmurun yağacağına inanırız eğer gerçekten yağmur yağarsa bu bilginin doğruluğu kanıtlanır. bir de şöyle bir söz var ki her din inançtır ama her inanç din değildir. çünkü inanç kavramı din kavramından daha geneldir üstteki örnekte olduğu gibi.
devamını gör...
bakırın elektriği ilettiğine inanmıyorum derseniz çarpılırsınız. bilimsel bilgi inançtan bağımsızdır.

kesin olarak bilinmeyen şeylere inanç olur. o da zaten doğrulanmamış bilgidir.
devamını gör...
eksik bulduğum önerme.

üzerine hiç düşünmediğim için net cevap vermeyeceğim.

fakat bilginin değeri yanlışlanabilir olmasından geliyor. yani suyun kaynama derecesi bir bilgidir ve bunu yanlışlayabilirsin. doğruluğunu da gösterebilirsin.

fakat ben pembe tüylü çenesinde mor zambak olan zürafalara inanıyorum dersen; bu yanlışlanabilir değil.

dolayısıyla inanmak değil bilmek istiyorum diyen bir ergene hor görseniz de katılıyorum.
devamını gör...
"dünyanın yuvarlak olduğunu biliyorum, ama dünyanın yuvarlak olduğuna inanmıyorum." ilkokul 4. sınıftan ahmet'in çıkarımlarını dinledik.

"bilgi doğru olma özelliğine sahip gerekçelenmiş bir inançtır." kendince bir tanım uydur sonra üzerinden çıkarım yap. böyle bir şey olabilir mi ya? bir de bu tanımı "inançtır" kesinliğiyle bitir. anlıyorum.

inanç ve gerçek bambaşka şeylerdir. gerçek kesinlik belirtir. inanç ise gerçek olup olmadığı belli olmayan "şeye" denir. zaten böyle olmasa inanç diye bir kelimeye ihtiyaç duymazdık.

dünya'nın yuvarlak olduğu ispatlanmış bir "gerçektir." dünya'nın yuvarlak olduğunun bilinmediği bir dönemde biri çıkıp da hiçbir bilimsel deney, hesaplama yapmadan, sadece hisleriyle "ben dünya'nın yuvarlak olduğunu düşünüyorum" deseydi ve bunu bazı ritüeller eşliğinde dile getirseydi bu inanç olurdu mesela. fakat sonunda gerçeğe dönüşecek bir inanç. bazı şeyler gerçeğe dönüşür, bazıları dönüşmez.

asıl anlamadığım şey şudur ki inanan bir birey neden böyle çabalar içerisine giriyor? başkaları inansa ne inanmasa ne? adına da ne derse desin kimi ne ilgilendirir? şu devirde hala din tartışmaları dönmesi (ki burada asla alaycı bir tavırla söylemiyorum bunu yanlış anlaşılmasın) bana çok saçma geliyor. hele ki bir de fizikçi iseniz böyle tartışmalara alet olmanız daha da saçma...
devamını gör...
bilgi bir inanç olmamalıdır, olduğu takdirde bilgi olmaktan çıkar.
devamını gör...
carl gustav jung tam tersini savunur bunun.
devamını gör...
her bilgi bir bilinç seviyesidir bence. artık ispatlanan konulardan biri örneğin bilgi üreten “şeyin” bilinç ürettiği. üzerinde fazlaca durunca korkunç, ama heyecan verici.
devamını gör...
bilgi bir inanç değildir. bilgi şimdilik doğruluğunu kabul ettiğimiz bir metoddur. eğer inanç olsaydı doğruluğu değişmez, aksi ispatlanınca inanmazdık.
ayrıca bilim kendimizi kandırmamız için en iyi yoldur.
devamını gör...
bilimsel bir bilgiden bahsediyorsak bu deneyerek gözlemleyebileceğimiz sonuçlara dayanıyor burada inanç demek biraz garip duruyor net bir duruma inanmana ihtiyacın olmaz. bardağı eline alıp su içtikten sonra bunu yaptığına inanman gerekmez zaten bunu bilirsin. dinlerin gerçekliği kısmına gelirsek evet ölçülebilir tarafları var çünkü bilimsel gerçeklerle uyuşmayan yanları görünüyor. tanrının varlığını ise ölçemeyiz. sonuçta bir yaratıcı faktör var bunun düşünebilen bir varlık olup olmadığını bilmemiz suanlık mümkün görünmüyor büyük bir olasılıkla düşünebilen bir varlık bizi yaratmadı. bu yüzden agnostizm ateizm ve deizmden daha bilimsel bir bakış açısını ifade ediyor.
(bkz: agnostizm)
devamını gör...
saçmalığın daniskası. basit bir öznel nesnel ayrımıyla açıklanabilirken bu kadar felsefi bir soruna dönüşmesini hayretle izledim. bilginin geçerliliği ve doğruluğu önceki bilgilere bağlıdır. ama inanç iki kişi inandığında sonsuz bir geçerlilik kazanır. inancın bilgiyle alakası bile yok.

#226810
şu entryi artılamakla birlikte tersine çevirmek de istiyorum:
inanç bir bilgi olmamalıdır, olduğu takdirde inanç olmaktan çıkar.
devamını gör...
insanlar inandıkları şeyleri ispatlama çabasına düşer.onları savunur. böylece bilgi inanç gerektirir ki araştırıla bilsin.
devamını gör...
hangi bilgiden bahsedildiğini anlasam yazacağım; malumat mı, istihbarat mı, bilimsel bilgi mi? newton dedi diye inanacak değilim. inanmak da doğru olduğunu varsaymaya benziyor. oysa bir emin olsak. hepimizin önünde deneyler yapılsa, biz de şahsen denesek hep aynı sonuç çıksa, kuşkusuz bilsek
devamını gör...
bilgi, inansam da inanmasam da gerçektir. hata varsa değişir ve güncellenir. yeni gerçekler oluşturulur.
inanç ise bir şeyin olup olmamasından bağımsızdır.
örnek verecek olursam. canlının en küçük yapı birimi hücredir. bu bir bilgidir. doğruluğu kanıtlanmıştır. inanmak veya inanmamak bunu yok saymaz.
inanç ise bütün somut şeylerden bağımsızdır. kanıta ihtiyaç yoktur. inanırsan vardır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bilginin bir inanç olması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim