mürekkep, bezir isinden hazırlandığı için suda çözülmektedir. bu yüzden el yazması eserler asla suyla temas ettirilmez. ancak mürekkebin bu özelliği kitap yazılırken oldukça işe yararmış. hattatlar hem divit ucunda kalan mürekkebi temizlemek, lekeleri gidermek için hem de sayfaya küçük imla işaretleri koymak için diviti tekrar mürekkebe bandırarak israf etmek yerine ucunu dillerine değdirir ve oradaki mürekkebin çözülüp kullanılmasını sağlarlarmış. bu durumda da dilleri mürekkep olurmuş. sonuçta eskiler de bir insanın yalamış olduğu mürekkep kadar ilme sahip olduğunu varsayarak bunu bir saygı alameti olarak kabul etmişlerdir. ondandır okumuş, bilgi sahibi kişiler için "mürekkep yalamış" ifadesi kullanılır.
devamını gör...
eskilerin bir deyimi
tahsil görmek anlamına gelmektedir.
devamını gör...
bir deyim olarak mürekkep yalamak, okuma yazması olan, entelektüel, fikir sahibi, ilim irfan sahibi kişiler için kullanılır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mürekkep yalamak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim